Nighthawk EM 16 (Flysky FS i6) távirányító - A majdnem alap

front.jpgSokan kérdezik, milyen távirányítót vegyenek első távirányítónak, ami költséghatékony és elegendő a minimális igényeknek. Én személy szerint megértem ezt a filozófiát, de nem értek vele egyet, aminek az oka az, hogy jobb ha messzebbre látunk, ha ezt a hobbyt komolyan gondoljuk. Persze az anyagi lehetőségek erőteljesen korlátozzák sokak lehetőségét, ők kénytelenek az olcsóbb távok felé kacsingatni. A mai távirányító pont ilyen, egy kicsit az alapmodell fölötti, ez a Flysky FS i6-ból átbrandelt, némileg módosított Nighthawk EM 16.

A Nighthawk EM 16 6 csatornával rendelkezik és ezek a távirányítók jellemzően a 12-15.000 FT-os kategóriába vannak pozicionálva. Amennyiben összefutunk egy másik Flysky FS i6 vagy Turnigy i6 távval, akkor ne lepődjünk meg, hogy ha ugyan azt a távot találjuk a dobozban (az Emax is átbrandeli). Amennyiben Flysky témában keresünk valamit, használjuk ezt a linket. Ahogyan már a "Hogyan válasszunk rc távirányítót" cikkben is említettem, a csatornák száma kulcsfontosságú paramétere a távirányítóknak, de sajnos minden csatornaszám -4-ről indul, hiszen ezeket automatikusan a throttle, yaw, pitch, roll értékeket fogják elfoglalni. Ezért szoktam azt mondani, hogy, nem érdemes 4 csatornás távot venni - mint pl. a Flysky FS i4, inkább tartsuk meg a gyári távirányítókat.

Azt azért le kell szögeznem, hogy én a távot nem külön vettem, mert akkor egy magasabb csatornaszámmal rendelkező távirányítót vettem volna, de mivel az Emax Nighthawk 280 Pro-hoz gyárilag ez jár, ezért nekem ezzel kellett beérnem. A baj az, hogy a Nighthawk nem csak átbrandelte EM 16-á a távot, de egy másik verziót is dobozoltak be, kissé átalakítva azt, annak ellenére, hogy kísértetiesen hasonlít a Flysky FS i6-ra.

Küllemre semmi különöset nem fogunk látni egy gyári távirányítóhoz képest, leszámítva a vállon elhelyezett 2 db AUX kapcsolót. Ezek háromállású kapcsolók, a bal oldali az AUX1, a jobb oldali az AUX 2 kapcsoló, így fogjuk megtalálni őket a felprogramozó szoftverben is. A kevés csatornaszámot ebben az esetben az Emax azzal kompenzálta, hogy a gép alaplapjára 4 kapcsolót tett ki, amelyek az alábbiak:

  • FPV KI/BE kapcsoló
  • LED KI/BE kapcsoló
  • Kamera KI/BE kapcsoló
  • ESC KI/BE kapcsolópdb_jelolt.jpg

Ebből értelemszerűen az ESC-t nem kapcsolnánk távról, de a másik 3-mat igen, így az Emax okos tervezéssel megspórolt nekünk három csatornányi funkciót, viszont így elvesztjük a menetközbeni kapcsolás lehetőségét. Vagyis ez a trükk ahhoz, hogy egy relatíve alacsony csatornaszámú távirányítóval hogyan tudunk még is teljesértékű táv+gép kombinációt csinálni.

A táv minőségét nem mondanám rossznak, fogásra pl. semmivel sem rosszabb, mint mondjuk egy Turnigy T9X. A kapcsolók kellemesen kattannak, nem keltenek gagyi benyomást, annak ellenére, hogy csak 12.000 Ft-ba kerül a táv. A karok mart alumíniumból vannak, kellemesen lehet velük irányítani a gépet. A távot néha kicsit lassúnak érzem, de ez lehet attól is, hogy a gép nehezebb mint kéne és emiatt mozdul lassabban. Sajnos ennek eldöntése igényelne egy 2-3x drágább távot, hogy lehessen érezni a különbséget, de ez most nem áll rendelkezésre.

A táv nem telemetria képes - ellenben a Flysky FS i6-al, de e hiányosság helyett visszaad valamit az, hogy a hátoldalán van egy port, amire csatlakoztathatunk trainer kábelt. Ezzel összeköthetjük a távot a számítógépünkkel, és különböző programokban tulajdonképpen gamepadként használhatjuk, mint pl. a Real Drone Simulator, az Aerofly Profession vagy a Phoenix RC. Ez lehetőséget ad arra, hogy akkor is gyakorolni tudjunk, ha kint rossz az idő és képtelenség kimenni.p1270118.JPG

A drágább távok jellemzően Lipo akkumulátorral üzemeltethetőek, hiszen ezeknek már elég nagy a teljesítményük és az emberek jellemzően nem akarják féltucatjával kidobálni a lemerült elemeket. Sajnos a Nighthawk EM 16 nem Lipoval, hanem 4 db 1.5V-os AA elemmel működik, ezt szoktuk hagyományos ceruzaelemnek hívni. Szerintem ez nem annyira szerencsés, de pl. a Turnigy 9 is gyárilag elemeket tud fogadni (ezért is szokták egyből átmodolni).p1270119.JPG

Az EM-16 az Automatic Frequency Hopping Digital System (AFHDS) rendszert használja. Ez persze pont ugyan olyan FHSS vagy DSSS technológia, de minden cég elnevezi valaminek a sajátját, mert ez marketing szempontból előnyösebb.

Összehasonlítva a Flysky FS i6-ot az Emax Nighthawk EM 16-al, az alábbi funkciókat vesztettük el:

  • Az EM 16-on nincsen telemetria
  • minden, ami a programozáshoz és a telemetriához köthető, azt elveszítjük: repülési profilok, modellmemória, modellnevek, LCD képernyő és háttérvilágítás
  • módválasztó kapcsoló
  • 1 db 3 állású és 3 db 2 állású kapcsoló van, 2 db 3 állású helyett
  • 2 db potméter is helyett kapott a távon

A fenti felsorolásból látható, hogy a Nighthawk távja elég sok mindent elveszített a lebutítással, cserébe 3.000 Ft-al olcsóbb, csak 12.000 Ft, de szerintem ez nem kompenzálja a fenti hiányosságokat. Az biztos, hogy ha a Flysky FS i6 és a Nighthawk EM-16 távja között kellene választanom, gondolkodás nélkül megvenném a Flyskyt, akkor is ha az kb. 3000 Ft-al drágább.

Az adó két vevőoldali modult kezel le, az FS IA6-ot és az FS-A6-ot, jelentős különbség nincs közöttük. Természetesen működnek az FS sorozat más távjaival is, de azért mindig ellenőrizzük le, mielőtt megvásárolunk egyet.

Összefoglalva a fenti okfejtést, ha külön kéne vennem egy távirányítót, biztosan nem a Nighthawk EM 16-ot venném meg. Ez nem azt jelenti, hogy a táv rossz, gyenge minőségű vagy nem tölti be jól a funkcióját, hanem szerintem nincs értelme egy 6 csatornás távirányítót megvenni. Ha viszont mindenképpen 6 csatornás távot kellene választanom, sokkal inkább megvenném a Flysky FS i6-ot, mint a Nighthawkot. Én mindenkinek azt javaslom, hogy 9-10 csatorna alatt ne válasszon transmittert, mert a pillanatnyi olcsóság miatt feláldozza a későbbi modularitást, a magas csatornaszámot és előbb vagy utóbb úgy is kell venni egyet, ami több csatornát tud kezelni, különösen ha kameraplatform gépet szeretnénk vele vezérelni.