A Phantom hatás - DJI Phantom 3 és 4 elmélkedés

3-xyhnrbnvs.jpgMiután az összes oldal, blog és egyéb médium beharangozta a DJI Phantom 4 megjelenését, eltelt 4 nap. Én direkt vártam egy kicsit, mert nem akarom azt, hogy olvasóhajhászónak tűnjön a mai blogbejegyzés, illetve nem akartam íródeák módjára átmásolgatni a Phantom 4 paramétereit a hivatalos oldalról. Sokkal inkább arra szeretnék koncentrálni, ami a következménye a Phantom 4 megjelenésének.

Először is tudjuk le a kötelezőt, hogy mit tud a Phantom 4, ami újdonságnak tekinthető. Nos a design durván nem változott meg, de még is tetszetős lett, minőségibb hatást kelt, de szerintem ez a fényes felület egy kicsit bazári is egyben. Az összhatás firss, látszik hogy eltér a Phantom 3-tól, de persze minek változtatni azon, ami működik, nem igaz?

A funkciók terén nagyjából azt kaptuk, amit vártunk, egy tárgyelkerülő rendszert, amelyet a gép a hasán és a frontján visel (ezek ultrahang alakú érzékelők,), így elvileg nem megy neki a gép a tárgyaknak. Erről a DJI egy remek videót is leközölt, csak egyet sunnyantott el, hogy ez a funkció nem minden irányból védi a gépet. Előre 50 míg lefele 30 lábra lát el (15/10 méter), ami nem rossz, persze nem sok embert ismerek aki megpróbált eddig sziklafalaknak repülni, hogy tesztelje. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Phantom 4 A és B pont között képes módosítani a saját útvonaltervét, a vele szemben elhelyezkedő tárgyak alapján, külső beavatkozás nélkül (ez már azért majdnem drón:D).

Kaptunk eddig két nem ismert szoftveres funkciót, a tapfly-t és az active tracket. A tap fly lényege az, hogy az okoseszközünkön látható képen kijelölhetünk területeket (úgy mint a Starcraftban az egységeket) ahová a drón magától elnavigál. Nekem ez így látatlanban hasznos funkciónak tűnik, mivel nem kell a tényleges adatokkal kalkulálnunk (magasság, távolság stb.), hogy reptessük a madarat. Az persze egy érdekes kérdés, hogy a gép honnan tudja, hogy egy 2D-s kijelzőn kijelölt tárgy milyen messze van a 3D-s világban, ha bővebb információ fog rendelkezésemre állni, biztosan visszatérek a dologra.

Az active track funkció azt jelenti, hogy a Phantom kamerája képes specifikus objektumokat megkülönböztetni (pl. az ugró biciklista biciklijét) és azokat követni, azt mondhatjuk rá, hogy egy fejlesztett follow me és circle hoovering funkció egybe dolgozva.

Ezen kívül a DJI 5 kilométerre növelte a távirányító hatótávját (amely egyben a képé is?), 28 percre az üzemidőt (5350 mAh 4S intelligens akkumulátorral), kapott egy új módot, a sportot, így már 5 különböző - position mode, Tapfly, Active track, GPS mode, sport mode - módban repülhetünk a géppel. Érdekesség, hogy a távirányítónak brutális kapacitású - 6000mAh - lipo akkumulátora lett, gondolom a nagy hatótáv miatt nagy teljesítménnyel is kell adni.

Ami a vidós és fényképész szekciót illeti, a szokásos 4K 30FPS videó (ami ugye nem interpolált, mint pl. az SJCAM vagy a Hawkeye Firefly 6S képe), szuperlassításhoz 1080p 120FPS! felbontás, 12MP RAW formátumú képek.

A fenti funkciókkal jelenleg az összes vetélytársat veri. Akit érdekelnek a hivatalosan publikált adatok, az alább linken elolvashatja őket: DJI Phantom 4.

A Phantom 3 teória

Akkor most kicsit nézzünk a dolgok mögé, hogy mi is történt valójában, amikor a Phantom 4 megjelent. Már előtte egy hónappal lecsökkentették a Phantom 3 árát nagyjából 200.000 Ft-tra, majd az ár mostanra még lejjebb esett. Ez azt jelenti, hogy 600 $ körül lehet kapni vagyis valamivel több mint 180.000 Ft, ez már majdnem mindenkinek elérhető ár. A Phantom 4 ezzel szem 1500$ vagyis több mint a duplája mint a 3-mas ára. Nézzük most meg, mi van akkor, hogy ha a Phantom 4 és a Phantom 3 között kell választania az átlagos vásárlónak.

A Phantom 4 a fenti össze funkciót biztosítja, a csúcstechnológiát képviseli jelenleg, alig van ellenfele. Hirtelen 3 másik ellenlábas jutott eszembe, ami ebben az árszegmensben (vagy egy kicsit fölötte) mozognak, ezért idevágtam az árakat:

Ez az 1500-2000$-os szegmens árai még a nyugat-európai országokban és Amerikában sem számítanak alacsonynak, már nem mindenki fizeti ki ezt az összeget. A magyarok pedig pláne nem, helyette mit vesznek? Cheerson CX-20, XK Detect X 380 és hasonló gépeket, azokból is az alapot. Miért nem vettek eddig Phantom 3-mat? Mert sokkal magasabb volt az ára, mint most. Azzal, hogy a DJI piacra dobta a zászlóshajóját, a 4-est, a 3-mas sokkal inkább előtérbe került, ráadásul az ára már összemérhető a fenti modellek azon verzióival, amelyek nagyjából ugyan azt tudják, mint a Phantom 3. Számoljunk egy kicsit együtt, mit jelent ez ( egy Cheerson CX-20-at fogunk felszerelni nagyjából annyira, mint egy Phantom 3):

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Összesen: ~ 160.000 Ft
DJI Phantom 3 Standard külföldről: 173.000 Ft
DJI Phantom 3 Standard Mo.-ról: 182.000 Ft

(Az alkatrészek kapcsán a kompatibilitástól eltekintettem az egyszerűség kedvéért, csak az árakat kell nézni). A fentiek persze csak elméletben tudják ugyan azt, de igazából sem szoftveresen, sem üzemidőben, sem összehangoltsági szempontból nem mérhetőek egy DJI Phantom 3 Standardhoz és akkor nem beszéltünk még arról, amíg az ember összeszedi az alkatrészeket, a garancia kérdéséről, amit itthon számlával együtt meg lehet kapni stb. Ezek után ugyan miért vegyünk más kameraplatformot 200.000 Ft alatt, mint a DJI Phantom 3-mat?

Nem tudom, hogy ez volt-e a DJI szándéka vagy sem, de ha igen, akkor zseniális húzás volt. A Phantom 4-el pedig feltette az i-re a pontot.