JJRC H30C - Ha letakarod kalappal, attól még az marad

998657jjrch30c3.jpg

FRISSÍTVE: 2016.09.03, SKETCHFAB MODELL

Egy újabb modell a JJRC műhelyéből, a JJRC H30C. Engem a JJRC a Fiat autógyárra emlékeztet, a bizonyos tekintetben zseniális megvalósításait sikeresen vágja agyon olyan hibákkal, mint pl. a rothadó karosszériák vagy az állandó elektronikus problémák. Kicsit az ember érzése az, hogy a koncepció hiányát minél több, összevissza modell piacra dobásával próbálják ellensúlyozni, hiszen egy csak összejön. Nos, ma ez nem jött össze, a hajtás után meglátjátok, miért.

Ezeknek a picike kis kamerás gépeknek igazából semmilyen létjogosultsága nem kellene hogy legyen. Kamerázni nem lehet velük, semennyire, erre nagyon jó példa volt az FQ777-124C, aminek mindenre jó a kamerája, csak videózásra nem, viszont olyan erényeket képes csillogtatni, amivel ezt a hátrányt szépen vissza hozza és a végére egy nagyon pozitív képet sikerült kialakítani. Mi az, amitől ezek a pici gépek jók lehetnek, ha a kamerát kizárjuk? Legyen:

  • jó minőségű
  • stabil, vagyis repüljön jól
  • legyen jó a távja
  • legyen valami kreatív okosság benne, pl. tudja a távról tölteni önmagát
  • legyen normális üzemideje

Vagyis a fenti ismérvek azok, amelyekkel el lehet(ne) adni egy ilyen pici gépet, hiszen ezek igazából nem jók quad/hexakopternek. Ha emlékeztek rá, voltak már ilyen minigépek itt a blogon, egy picit elevenítsük fel, hogy azoknál mit is szerettünk:

  • Cheerson CX-10: olcsó, viszonylag jól repül, semmi sallang, de azért nem estem tőle hasra
  • Eachine H8 mini: legolcsóbb, remek repülő, pozitív igénytelenség lengi körül, nagyon ellenálló
  • JJRC H20: hexakopter, remek flippelő, jó minőség, jól néz ki
  • FQ777-124C: jó minőség, zseniális megoldások, pocket kopter, jól repül, stabil, önmaga töltője

És akkor most jöjjön, mitől jó a JJRC H30C:

  •  

Igen, ennyi, egyetlen dolgot sem sikerült találnom, amire azt mondanám, ez igen, emiatt érdemes megvenni. Kezdjük a kinézettel és a minőséggel. Ez a design egy semmi, persze nem sokkal rondább, mint bármi, de nem is szép. Egy tojás, ami kétszínű, a motorok kályhaezüsttel lefújva és ennyi, itt véget is ér ez a mélyenszántó gondolatmenet. Sokat gondolkodtam, hogy vajon mi lehet az a két szemöldök a gép elején a kamera mellé felfestve. Aki látta a Kellékfeleség című film ominózus jelenetét, ahol egy elrontott szemöldökplasztikát kellett Dr. Mccabeenek (Adam Sandlernek) helyreműtenie, annak beugorhat, hogy esetleg ezt is helyre lehetne tenni, mondjuk egy kalapáccsal. A JJRC kétségbeesett küzdelmét, hogy valami egyedit hozzanak össze, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cég feltünteti funkcióként, hogy a gép négycsatornás, őrület, egyel kevesebb és már repülni sem tud. A tudományos-fantasztikus agymosást maximum az írástudatlanok fogják benyalni (de ugye ők meg hogy, hiszen nem tudják elolvasni, mi van a dobozra írva, esetleg valaki elmeséli nekik?), ugyanis nem fogunk egyetlen 3 csatornás gépet sem találni a piacon.

A másik, a távirányító, nem ismerős valahonnan? Pl. a Cheerson CX-10-Eachine H8 mini párostól? Ott sem voltam tőle elájulva, egy érzéketlen rettenet, arra jó, hogy terelgessük a gépet, meg hogy kitámasszuk vele Hodor helyett az ajtót, de semmi több. Ezt még elnézné neki az ember, de hogy a gép milyen überhitványul repül, arra nincsenek szavak. Hármas fokozatban nagyjából az irányítás 1 másodpercet késik, ezt eleinte nem hittem el, de aztán amikor harmadszorra próbálta megöngyilkolni magát egy szekrényajtón a gép, akkor egyszerűen visszatettem 2-esbe, hogy legyen valami értékelhető eredménye a tesztnek (ott repülhető, bár nem túl jó ott sem). Ez a hitványság nem úgy nyilvánul meg, mint a JJRC X1 esetében, amivel csak simán nem jó repülni, de azért lehet, és egy 5045-ös propeller sokat javít a helyzeten, hanem ez a sehogy sem kategória. Ez a gép olyan pocsék módon van beállítva, hogy ilyet még sosem láttam, ezt így nem szabadott volna kiengednie a gyárkapun (gyanítom, magától szökött meg, hogy leugorjon egy szikláról, mint a lemmingek).

A minőségről két dolog jutott eszembe, az egyik, hogy menet közben folyamatosan kinyílt az egyenes vonalú repüléstől az akkumulátor ajtó és nem is lehetett normálisan becsukni. Ez részben az elképesztően borzalmas anyag, amiből sikerült a gépet megalkotni, másrészt a rezonancia hibája, amitől ha be is csukjuk, újra ki fog nyílni. A másik a festés, mintha nem is lenne, ha hozzáérsz, elporlik, de ha nem akkor csak lekopik, mint a véletlenül papírra nyomott tempera. Isten lássa lelkem, pár gép már volt a kezemben és nem állítanám, hogy egyiken se pattant még le a festék, de ennél komplett felületekről hámlik le a ráfújt szín. Ha megdörgöltem volna egy smirglivel, akkor reális lenne az állapota, ám ilyen nem történt, sőt kromofággal sem öntöttük le, ez gyárilag ilyen. Szóval most hogy kiveséztük, hogy pocsék a távja, rossz a minősége és csapnivaló a festése, akkor biztosan hosszú az üzemideje.

Nem, még ez sem, az 1S 150mah akkumulátorral kb. 4 percig repül. Mondom még egyszer, négy, azaz 4, azaz IV percig repül, ráadásul rosszul, ennél még a JJRC H20 - aminek ugye 6 motorja van - is tovább bírja.

Hála az égnek, az ára legalább alacsony, jah nem, eredetileg 8300 forintba került volna, de gyakorlatilag konstans 20%-os leárazás "sújtja", jelenleg 6800 Ft-tól vihető el, de szerintem 3000-nél nem ér többet, bár nem nagyon látom azt a célcsoportot, aki megvenné.

Ezek után a kamerát már nem volt miért kipróbálni, mert ha 4K-ban vesz a drón akkor is menthetetlen lenne, bár akkor felragasztanám epoxival az Ogre Mark II gimbaljára és már meg is érte megvenni. Ne vegyetek ilyen gépet.

"Vélemény egy mondattal (conclusion with one sentence)":A legrosszabb gép, amivel valaha repültem, rossz táv, rövid üzemidő, csapnivaló minőség, nem olcsó, egyetlen komoly előnye sincs, jah de, van benne kamera; the worst copter i've ever flown with, bad transmitter, short flight time, bad quality, not cheap, there is no significant advantage, or maybe, it has a camera...

 Előnyök

 Hátrányok

 - ha ingyen lenne, akkor kéne - rövid üzemidő
 - van benne kamera - rossz táv
 - hogy ne két pozitívum legyen: bekapcsoló gomb - rossz minőség
- nem egy szépség
- rossz vele repülni
- hámlik/kopik le a festék
- repülés közben kinyílik az akkutartó
- kinyíló akkumulátor tartó

 

 DESIGN (ahogy kinéz)

5

 MINŐSÉG (amilyen anyagból van)

3

 REPÜLÉSI TULAJDONSÁGOK (ahogy repül, forog, kezesség)

3

 TÁVIRÁNYÍTÓ (milyen fogni, milyen funkciói vannak, jó-e a mérete)

5

 ÜZEMIDŐ (mennyi ideig marad a gép a levegőben, milyen gyorsan tölt fel)

5

 KÖLTSÉGEK (ár, alkatrészek ára)

5

 STRAPABÍRÓSÁG (mennyire törik, hogyan bírja az ütközéseket)

4

 SZERETHETŐSÉG (vannak-e idegesítő vagy szerethető tulajdonságai)

1

 VÉGEREDMÉNY (a pontok átlaga, kerekítve)

- 100

 

A gép Real Drone Simulatoros Sketchfab modellje (klickelj a képre a 3D-s megjelenítéshez):

jjrc_h30_sketchfab.JPG