A jó, a rossz és a csúf - kameraplatformot megvenni, összerakni vagy építeni?

djiphantom3standarddrone.jpgNyakunkon a karácsony, ha még csak képletesen is. A kis lurkók már dörzsölik a tenyerüket, hogy milyen jó kis játékkal lehetne jelentősebb összegtől megfosztani szüleiket, míg a nagyra nőtt gyerekek (értsd: apukák) már azon gondolkodnak, hogyan adják be az asszonynak az "ezt a gépet tényleg nem lehetett otthagyni" történetet. A karácsony, mivel a legjelentősebb keresztény ünnep, szokta árban és pénzmennyiségben a legnagyobb mozgásteret biztosítani a családtagok számára, ezért adja magát az ötlet: mi lenne, ha vennénk valami drágább kameraplatformot az eddigi játék kategóriájú gépek helyett? Ilyenkor egy háromágú ösvény nyílik meg a delikvens előtt, megvegye-e egyben a gépet, mint dobozos termék, beruházzon-e egy alap dobozos terméket és azt fejlessze tovább vagy építse össze alkatrészekből? A döntés nem könnyű, ezért próbálunk ma utánajárni ennek a kérdésnek.

Minden kategóriához kell egy delikvens, aki megtestesíti majd alanyunkat és rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel a fenti halmazokba bebocsájtást nyerhet (a mondatom után Grécsi László sikoltva fordul le a hokedliről). Minden kopterek ősapja a DJI és mint legmarkánsabb piaci szereplő, ő fogja adni a képviseletet a dobozos termék kategóriában. Mivel én egy XK Detect X380-C-vel repülök, ami szintén egy dobozos termék, de rengeteg kiegészítőt lehet ráaggatni, ezért ez a gép lesz az összerakós kategória versenyzője, míg az Ogre Mark II. lesz az alkatrészes "fiú". Ezek elég életszerű példák, mert én ezeket a saját pénzemből küzdöttem végig, tudom mi a folyamat és hogy mekkora ráfordítással jár. Tehát összefoglalva:

  1. dobozos, teljes értékű termék: DJI Phantom 3 Standard
  2. dobozos, de bővíthető termék. XK Detect X380-C
  3. nem dobozos, alkatrészekből épített termék: Alien X360, "Ogre Mark II"

Néhány gondolat, mielőtt pálcát törünk versenyzőink feje felett. Ha valaki 14 éves kor feletti "gyereknek" veszi a gépet és ő történetesen nem elektronikai irányultságú, akkor a harmadik eshetőségről mondjunk le, mert csak kínt és rossz érzést fog szülni az alkatrészekkel való küzdelem. Bár látszólag nem bonyolult ezeket a gépeket összerakni, de rengeteg a menet közben kialakuló komplikáció, nem várt hiba és egy marék alkatrészt sem illik átadni ajándék formájában. Az itt leírt árak nem fogják tartalmazni az olyan alapfeltételeket, mint hogy a szerszámok rendelkezésre állnak, van hely ahol össze lehet rakni a gépet stb. (ami egyáltalán nem evidens egy 40 nm-es lakótelepi lakásban).

A második kategória lehet a cseles szülők választása, akik a kölkök vágyait (vagy a sajátjaikat) mederben akarják tartani, hiszen nem mindegy hogy 170.000 Ft-ot milyen ütemben szivárogtatunk el a családi kasszából. Ez már igényel némi hozzáértést, de aki rakott már össze Ikea bútort, az fel tud tenni egy monitort a távra vagy egy FPV adót a gép oldalára, nem egy nagy ördöngősség.

Vannak azonban bizonyos buktatók, az élet által ásott gödrök na és persze előnyök is, amiket mindenképpen számba kell vennünk, mielőtt kiválasztjuk delikvensünket. Nem mindegyik olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik, ezért gyorsan felsorolok néhányat:

ÁR: meglepő de a legolcsóbban megvenni még mindig a DJI Phantom 3 Standardot lehet, annak ellenére, hogy az ára valahol 170.000 Ft környékén alakul. Fura ezt kimondani, de ha az ár-érték arányt nézzük, ez egy, nem meglepően, jó gép. Ne felejtsük el, hogy nem is olyan régen ez a gép még 200.000 Ft-nál is drágább volt. Az XK Detect látszólag olcsónak tűnik, de ha belegondolunk, hogy mennyibe kerül alkatrészenként összeválogatni, akkor az már nem is lesz olyan kevés és az alkatrészek integráltságának a foka közel sem lesz olyan magas, mint egy gyári gép esetében. Az épített gépek mindig drágábbak, mint a gyáriak, ráadásul azt a problémakört nem nagyon tudjuk áthidalni, hogy hogyan legyen olyan mint egy gyári? Sehogy, nem lesz olyan, cserébe viszont rettenetesen sokáig tart, míg kész lesz. Nem azért, mert maga az építés nyúlik el hosszú időre, hanem mindig van valami, amit elfelejtettünk, rosszul terveztünk bele stb. vagyis emiatt megáll a munkafolyamat. Azt azért a második és a harmadik gép védelmében ide fűzném, hogy azt ugye mindenki tudja, hogy a DJI nem ad a csomagban megjelenítő eszközt a gépekhez? Vagyis kell egy telefon, egy tablet vagy valami, amire kikerül a kép. Egy barátom Ipad Mini 2 Retinával repül, ennek a használt ára 60.000-nél kezdődik a Hardveraprón, na ezt a számot kell ízlelgetni (de persze mindenkinek van otthon valamilyen képmegjelenítő eszköze, ami ideig-óráig azért megfelel).

FENNTARTÁS: furcsa ezt így leírni, de általában a dobozos modellek sokkal drágábban fenntarthatóak. Nézzük meg, hogy mennyibe kerül egy DJI Phantom 3 akkumulátor. Egyedi, ráadásul elektronika figyeli, hogy hányszor tölthetjük fel, darabja kb. 40.000 Ft. Az tökéletesen biztos, hogy ilyen akkumulátort senki nem választ egy építendő géphez, így ezen költségek kapásból 50%-kal olcsóbbak lesznek vagy többel. Az integráltság magas foka miatt ráadásul az alkatrészek csereberéje is szakműhelyt igényel, ami egy elromlott vagy csúnyán összetört gép esetében akár 100.000-es tétel is lehet. Ilyen szempontból a legolcsóbban fenntartható gép mindig az általunk épített lesz, hiszen már a megépítés is szaktudás meglétét feltételezi, ahogy a javítás is. Ráadásul az előrelátó építő mindig halmoz fel tartalékalkatrészt is, ezért azt csak le kell venni a polcról, nem kell vesződnünk a szervizzel, az odajutással stb. Jó gondolat a továbbfejleszthető gépek esetében, hogy ha olyan modellt választunk, ami nem egyedi akkumulátorral rendelkezik, hiszen a fenntartás és a későbbi fejlesztés egyik fő iránya is ez szokott lenni (az üzemidő sosem elég).

FEJLESZTHETŐSÉG: minden gépet lehet modolni, amit megveszünk. Ez persze a gyári gépek esetében a garancia AZONNALI elvesztésével jár. Tegyük fel, hogy minden gép már túl van a garanciaidőn, a kérdés, hogy hozzá akarunk-e nyúlni a géphez. Én azt gondolom, hogy aki Phantom 3 Std.-t vesz, azok igazából nem, ők egy ilyen csoport. Aki XK Detectet vesz, ők a lehet kategória, míg az építők a biztosan igen táborába esnek. A Phantomhoz kell egy jó megjelenítő, az XK-t modelltől függően agyon lehet aggatni mindenféle kiegészítővel: FPV adó, FPV vevő, OSD, teljes, GPS alapú telemetria modul, kamera, gimbal és még amit a fantázia kitalál. A másik tipikus cserebere faktor a kamera szokott lenni, ami azért még a C verzión sem egy nagy eresztés (az alapon meg nincs is), tehát van hova fejlődni a géppel. Az építős verzió esetében pedig csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mit pakolunk a gépekre, de azt ne felejtsük el, hogy értelmes áron, kompakt, alkalmazással ellátott vezérlője csak a Phantomnak lesz, vagyis ugyan azt a funkcionalitást nem fogjuk elérni egyik géppel sem. Ami viszont biztos, hogy az új Phantomok mindegyike agyon van integrálva, tehát ha később hozzá akarunk nyúlni, igen nagy szívásfaktornak tesszük ki magunkat.

GARANCIA: bár nem tűnik fontosnak, de a DJI elvileg világgaranciát ad a gépeire, ezért teljesen mindegy, honnan vesszük, lehet az Banggood, a sarki közért vagy éppen a DJI saját boltja. A DJI mögött ráadásul normális terméktámogatás van, fut logoló szoftver a gépben, tehát a hibák intézése lényegesen egyszerűbb, mint a másik két esetben (az egy dolog, hogy kinek adnak igazat és az milyen eredménnyel zárul). Az XK és úgy általában az összes kínai, nem prémium gyártó esetében általában a webshoppal, akitől vettük a terméket kell lebokszolni a hibákat, ami néha annyira körülményes (2 kilós tárgy Kínába postázása pl.), hogy nem érdemes vacakolni vele, egyszerűbb nekünk javítani. Az összerakott gép esetében ez sokszor ráadásul egyszerűbb, mert a már többször emlegetett szakértelem is rendelkezésre áll, plusz a hibás alkatrészt lejelentjük hibára, felpattintunk egy másikat és mehet tovább a móka.

MINŐSÉG: az első két esetben egyik gépre sem mondanám, hogy rossz a minősége, de a Phantom ebben a tekintetben csúnyán elveri a többieket. Amikor én láttam régebben egy P3 Advanced távját, kb. 5 percig fogdostam, mert annyira minőségi érzést adott, hogy élvezet volt. A telefontartó csillapított kinyílása a márkásabb svájci órákat idézi stb. Persze a DJI-nak is van hibája, pl. a karok anyagfáradása mostanában egy eléggé sokat hallható téma, de azért ez még mindig magasabb minőséget képvisel, mint a piacon bármi. Az épített gépek esetében mindig olyan a minőség, amilyen az építő is, itt azért lehet sokkal jobb minőségű gépeket építeni, mint a P3, csak éppen az ár is ezzel arányban kúszik fel (pl. egy Immersion Xugong V2 váz önmagában vagy 50.000, de minden normálisabb karbonváz 15-20.000 Ft alapból).

Csináltam egy táblázatot, amelyben látható, hogy melyik gép nagyjából mennyibe került NEKEM, tehát ebben benne vannak a kedvezmények, amiket kiharcoltam vagy amikre lecsaptam, ezért ezt ne vegyük általánosnak (ennél drágább lesz), de közelítő eredménynek jó (Én az XK Detect X380-C-t 75.000 Ft-ért vettem, EU raktárból, jelenleg a legolcsóbb alapgép (tehát NEM a C verzió) 65.000 Ft, a Gearbestnél) .

DJI Phantom 3 Std.: 170.000 Ft + megjelenítő, ami vagy 0, mert van egy telefonunk, vagy pl. 60.000 Ft (Ipad Mini 2 retina).

 Megnevezés  XK Detect X380-C  Kieg.  Ogre Mark II  Kieg.
 alapgép  75.000 (130.000)*  83.000
 megjelenítő  30.000  Eachine 5802 D  30.000  Eachine 5802D
 FPV  6.000  Eachine 5840  6.000  Eachine 5840
 kamera  0  2 axis gimbal  31.000   Gitup Git2
 gimbal  0  1080p kamera  11.000  Eachine Light 2D
 távirányító  0  13.000  Flysky FS-I6
 telemetria  6.000 Tarot TL300L  6. 000  Tarot TL 300L
 ÖSSZESEN  117.000 (172.000)  180.000

* az 75.000 Ft az iszonyatos szerencsének tulajdonítható be, amivel a gépet vettem, a reális ár a második

A fenti számok az optimális állapotot mutatják, ennél csak rosszabb lehet, de látható, hogy nagyjából a Phantom 3 Standard árára jönnek ki, de annak funkcionalitását nem érik el, hiszen nincs alkalmazás, nincsenek azok a funkciók, amelyek a szoftverezettségből származnak. Kicsit olyan ez, mint almát a körtével összehasonlítani, hiszen számtalan más eltérés is van, pl. FPV átvitel a Phantomnál 2.4 GHZ és digitális míg a másik kettő esetében 5.8 GHZ analóg, a Phantom kamerája sokkal jobb, 2.7K-s felbontás, normális színek, illetve appról sok minden vezérelhető, ami a Gitup Git 2 estében nem. Az XK Detect gyári kamerája csapnivaló, ha ezt egy Gitupra cseréljük, máris +30.000 Ft-al emelkednek a költségeink stb.

Ha őszinték akarunk lenni, az összevadászásra és az építgetésre fordított energiát és időt is be kellene áraznunk, én simán adnék egy 1.2-es szorzót a fejleszthető gép és 1.5-ös szorzót az építgetős gépnek, így az árak 140.000 (206.000 Ft), illetve 270.000 Ft-ra rúgnak. Látható, hogy nem nagyon lehet kihozni fejlesztéssel és építéssel sem olcsóbbra a gépeket (sőt mindent egybe vetve, azonos minőség mellett még drágábbak is lesznek) és soha nem lesznek annyira jól összeintegrálva, mint a Phantom 3. Ezzel szemben az üzemeltetési költségek sokkal alacsonyabbak lesznek (Gearbesten egy XK akku két hete 10.000 Ft-volt, de most is csak 12.000, ez a negyede a Phantom 3 akksijnak) és sokkal könnyebben tudunk hozzányúlni a gépekhez.

A cikket zárja egy táblázat, hogy én hogyan rangsorolnám a gépeket, különböző tulajdonságok alapján

 Megnevezés  DJI Phantom 3  XK Detect X380-C  Ogre Mark II
 Ár  1.  2.   3.
 FENNTARTÁS  3.  2.  1.
 JAVÍTHATÓSÁG  3.  2.  1.
 SZAKÉRTELEM  1.  1.  3.
 FEJLESZTHETŐSÉG  3.  2.   1.
 ALAPTUDÁS  1.  2.  3.
 MEGBÍZHATÓSÁG  1.  2.  3.
 MINŐSÉG  1.  2.  2.
ÖSSZESEN  14 pont *  15 pont *  17 pont *

* kisebb a jobb

Nem lehet igazságot tenni a három csoport között, mert igazából mindegyik a saját kategóriájában erős. Ha átlagember lennék és akarnék egy repülő kamerát venni, megvenném gondolkodás nélkül a Phantom 3 Standardot. A legkevésbé fájdalmas választás, egyből működik és a legtöbb embernek van otthon valamilyen képmegjelenítő eszköze, amit igény szerint fel lehet pattintani rá. Azzal viszont számolnunk kell, hogy az átlagnál drágább lesz az üzemeltetés, ha nem lesznek műszaki hibák, az akkumulátor és a propeller többe fok kerülni az átlagnál.

Ha nincs ekkora keretösszeg a gépre, várjunk ki egy jó akciót, vegyük meg az X380-C verziót, tegyünk rá egy FPV adót és egy monitort, így 110-120.000 Ft-ból megúszhatjuk a dolgot, ezért pedig kapunk egy megbízható, kamerázásra tökéletes gépet. Sajnos azonban a kamera terén jelentős kompromisszumot kell kötnünk, illetve hosszabb távon cseréljük ki egy SJCAM SJ5000X Elitre vagy egy Gitup Git2-re (figyeljünk arra, hogy bármire is cseréljük, legyen AV kimenete. Ellenpélda: EKEN kamerák, se a H9, se a H8, sőt még az új H8 Pro sem rendelkezik ilyennel. Szerencsére az üzemeltetési költségei az egyik legalacsonyabbak a kategóriájában.

Akik építeni akarnak, azoknak azt javaslom, hogy ne Phantom 3 méretű gépet építsenek, mert ebben semmi poén nincsen, sokkal egyszerűbb megvenni egy 350-380 mm-es kameraplatformot, ráadásul olcsóbb is. Amiben én látok fantáziát, az egy nagyobb vázra épített, jobban variálható kameraplatform (vagy veszünk egy XK Aircam 450-et:D). A másik irány a speciális motorelrendezés, Y6, hexakopter, X8 vagy sima oktokopter sokkal érdekesebb és kevesebb van a piacon. Két nagy előnye azért van az épített gépnek: mi választhatjuk ki az alkatrészeket és karbantartás/fenntartás témakörét összevonhatjuk saját hatáskörbe. Adok pár tippet, hogy én milyen vázra építenék (mert nekem ez tetszik, de persze másnak más fog:D):

A cikk végére azért ide kívánkozik, hogy bármit is építünk, azt ne felejtsük el, hogy ha a funkciókért vesszük meg a kamera platformot, abban szinte mindig a DJI lesz a jobb.