Xsoul számítógépes egerek tesztje – Műanyag fényorgia

dscn2149.jpgEz a cikk úgy indult, hogy drón propellereket fogunk tesztelni. A Real Drone Simulator projekt kapcsán ugyanis kaptunk egy csomó, különböző méretű és propellerszámmal rendelkező mintát az Xsoul nevű gyártótól. Aztán menet közben kiderült, hogy nemcsak RC alkatrészeket, hanem egereket is gyártanak, ezért ezek is bekerültek a csomagba, összesen négy darab. Mivel az idő pocsék, repülni nem lehet, így köszöntsük a virtuális színpadon a Combat v2-t, az Armort, a Raze-t és a Predatort.

Bontogatás

Az egereknek egységesen ugyanaz a külső dobozolás jutott. Minden csomagolás egy belső papírdobozt is rejt, amihez igen dögös kinézet társul. Fekete alapon egy kék szárnyas koponyával kell farkasszemet néznünk, ami még az európai szemnek is tetszetős, visszafogottan agresszív. Az egér mellé jár még némi reklámmatrica, leírások és egy plüss tok, amiben a cincogót tarthatjuk. Egyes típusok kapnak egy plusz műanyag kiegészítőt, amivel a különböző fogásokhoz - palm, claw, finger tip - igazíthatjuk az eszközt.
dscn2175.jpg

köszönet RDS Gábornak a remek fényképekért

Tesztelés

Az első dolog, amit meg kellett állapítanom, hogy egyedül nem lehet egereket tesztelni. A fő probléma az, hogy mindenkinek más a kézmérete, más fogással használjuk, és máshol szeretnénk a plusz funkciógombokat nyomogatni. Ezért igyekeztem minél több embert bevonni, időset és fiatalt, laikust és hozzáértőt.

Én leginkább a finger tip, vagyis „ujjas fogást” részesítem előnyben, míg a testvérem, Ádám a palm, vagyis a tenyeres fogást preferálja. Mindketten más alkalmazásokat preferálunk, ezért igyekeztem a programok körét minél szélesebbre szabni, hogy nagyobb mintával tudjunk gazdálkodni.

dscn2164.jpg
Az alábbi játékokkal teszteltük az egyébként is ilyen feladatra szánt egereket: Torchlight II, Magicka, Metal Gear Solid: The Phantom Pain. Választottunk hozzá két grafikai alkalmazást is, ami erősen klikkelés orientált, ezek az Adobe Photshop CC és az Adobe Premiere Pro 2015 voltak. Ezen felül a mindennapi számítógépes tevékenységeinket is ezzel végeztük, levelezés, böngészés, közösségi média használata és minden egyéb, ami még eszünkbe jutott.

A fenti tapasztalatok alapján 4 kategóriát állítottunk fel és ezeken belül helyezéseket adtunk a termékeknek. A kisebb szám jelenti a jobb helyezést, illetve leírtuk az általános gondolatainkat is a rágcsálók kapcsán. Ahol nem tudtunk dönteni, ott ugyanazokat a helyeket osztottuk ki, de a többit eggyel hátrébb toltuk.

 Kategória / egér

 Combat V2

 Raze

 Predator

 Armor

 Kinézet

 1*/1**

 3/2

 2/3

 4/4

 Anyagminőség

 1/2

 4/4

 2/1

 3/3

 Használhatóság

 1/3

 1/1

 3/1

 4/3

 Funkciók

 3/3

 4/4

 2/2

 1/1

 Összesítve

 15

 23

 16

 25

* a blogger szerint ** Ádám szerint

Az Xsoul termékek néhány funkciója közös, ezért ezeket a specifikus leírások előtt gyorsan leírom. Sajnos a Raze-nek nincsen saját drivere, de mind Windows 7, mind pedig Windows 10 alatt tökéletesen működött. A Predator maximális felbontása 3500, a Raze-é pedig csak 3000, míg a többi modellnek 4000 DPI, ezt leszámítva nagyon hasonlóak egymáshoz.

dscn2163.jpg

A Combat, a Predator és az Armor rendelkezik makro funkcióval, ahol adott gombkombinációt programozhatunk fel, tipikusan ilyen volt a Torchlight II-ben a gyógyító és a mana italok használata, illetve egyes varázslatoké.

Minden egér jobbkezes volt, a Combat majdnem szimmetrikus (ambidextrous) dizájnnal rendelkezik, de a gombok elrendezése itt is jobbkezes. Az összes rágcsálónál textillel erősítették meg az USB kábelt (braided), ami kifejezetten kellemes tapintású, a Raze esetében ráadásul színes is. Mindegyik végén találunk továbbá egy zavarszűrőt és egy tépőzáras kábelösszefogót, amivel szállításnál rögzíthetjük a zsinórt. A Combatnak és az Armornak eltérő, sokkal jobb anyagválasztású a kötegelője és erőssebben is tart.

 

Combat V2 – XM6

dscn2171.jpg

A Combat V2 szerintem magasan a legfelnőttesebb egér. Először is jól néz ki, nincsenek csicsás díszek, kályhaezüsttel lefújt, alumíniumot imitáló részletek, a teljes felületet kellemes, gumírozott réteg borítja. A görgő is gumírozott, jó anyagból készült, nem akad, és ami az előzőeknél sokkal fontosabb, hogy nagyon kevéssé izzasztotta a tenyerünket. Ha megfordítottam az egeret, akkor alul sem találtam gagyi részleteket, összességében ennek a designja áll a legközelebb ahhoz, ami az európai szemnek is kellemes. Minket leginkább a Zowie és az A4tech X7 egereire emlékeztetett, szép, letisztult formavilág, nekünk bejött.

Gombok tekintetében egészen jól el van eresztve, a Raze-nél többel, míg az Armornál kevesebbel, összesen 7-tel rendelkezik. Mivel a Predatorral gyakorlatilag megegyezik a drivere – csak a hátterük más -, ezért a gombok száma és a funkcióik is megegyeznek. A bal kapcsolóhoz nagyon közel esik az egyik gyorsgomb, ami hasznos, tipikusan játékok esetén jön jól. Szerintünk ez az egér leginkább karvaly (claw) és ujjas fogásra jó, a nagyobb kezű emberek ujjai ugyanis túllógnak a felületen.  Nekem kifejezetten kényelmes volt vele a munka, a használat során nem éreztem, hogy fáradna a kezem.

Volt egy-két dolog, ami nem tetszett, ilyenek voltak az oldalgombok. Igazán azok sem rosszak, kicsit műanyag hatásúak, lehetne jobb, illetve elég hangosak, amikor megnyomjuk őket. Csak egyetlen DPI választó gomb van, ezért csak egyfelé lehet lépegetni, visszafele irány nincsen. Bár ezt nem nevezném hibának, de a beállítások feltöltése után az alkalmazás ablaka átpozícionálja magát. A Predator és az Armor villogással jelzi, ha a szoftveres változások megtörténtek, a Combat viszont nem.

Az ára az Amazonon, 13,99 dollár, átszámolva 4.200 forint, így nálam ez az egér a „kéne” kategóriába esik.

 

Raze - XM7

dscn2172.jpg

Ha rá kellene mondanom a sorozat egyik tagjára, hogy belépő szintű modell, akkor ez lenne az. Igazából semmi ütős nincsen benne, kinézetre szerintünk a Razer Mamba, esetleg a Deathadder koppintása, de sajnos élőben nem üt annyira, mint a neves gyártó termékei, mondjuk ezt egy Mamba, egy Abyssus és egy Orochi használóiként.

Nekem leginkább két dolog nem tetszett benne, az egyik a jobb oldalán végigvonuló, gumírozást nyomokban sem tartalmazó műanyagfelület. Kifejezetten olcsó hatású, de szerencsére a spórolást az árban is érezni fogjuk. A másik, hogy a fekete felületen helyenként fehér, gagyi műanyag elemek ütnek át, ami nem néz ki jól, még akkor sem, ha világít.

Mivel vezérlő programot nem adnak hozzá, ezért a 6 gombot nem tudjuk programozni, illetve a gombok is elég hangosan kattognak. A bal alsó kettőnek ráadásul semmi alátámasztása nincsen, olyan érzetet kelt, mintha be akarna esni a testbe. Természetesen mindegyik jól működik, pusztán nem igazán élvezet vele a munka. A gyűrűs- és a kisujj ráadásul csak úgy lóg a levegőben, nincs semmilyen alátámasztásuk.

A világítás viszont kifejezetten király, szépen, átmenettel változtatja a színeit, sem a fényereje, sem a sebessége nem zavaró.

61wmcpsdoal_sl1001.jpg

Ha úgy tekintünk az egérre, hogy ez a legolcsóbb modell a sorozatból, akkor viszont a fenti hibák is tolerálhatóak. Nem tudom, mennyi volt az eredeti ára – állítólag 39,99 – de most az ára nevetséges, 7,99 dollár az Amazonon, ami 2.400 forint, ennyiért pedig bőven megéri.

 

Predator – XM8

dscn2173.jpg

Nagy harcot vívott az elsőségért a Combattal, végül hajszálnyival veszített. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a termék is remek, el tudom képzelni vele hosszabb távon is a napi munkát. Az biztos, hogy az anyaghasználata ennek volt a legjobb, még a Combatot is veri, pedig az teljes felületén gumírozott. Természetesen a Predator is az, de itt az anyaghasználatot is variálták mind textúrájában, mind minőségében. Mindkét oldalon támasz segíti a megfelelő kéztartást, a hüvelykujj oldalán pedig puha, recés felületet találhatunk, amit öröm fogdosni.

Az egér hátsó panelje cserélhető, így tudunk váltani a palm és a finger tip tartás között. Játékra ez volt a legalkalmasabb, hiszen mind az egér, mind a funkciói elég széles tartományban kalibrálhatóak. Érdekesség, hogy a LED-ek is jól variálhatóak, ráadásul a világítás módját és hosszát is megválaszthatjuk.

A gombok nyomásérzete sokkal jobb, mint az előző két testvérénél, viszont itt is csak egy DPI kapcsolót találunk, így a 4 állást körbe kell léptetnünk.

Volt azonban néhány dolog, ami nem mindenkinek jön majd be. Ebből a szempontból a kinézet az, ami leginkább vitatható, szerintem olyan, mint egy Transformers figura, ami éppen átváltozik. Ez leginkább a fölösleges kályhaezüst felületeken érhető tetten, illetve a DPI gomb mögött elhelyezkedő gyorsító csíkokat sem a Szépművészeti Egyetemen rajzolták.

61akmaavqtl_sl1001.jpg

A bal oldali három gomb közül csak a kettő közelebbit sikerült jó helyre pozícionálni, a legelső mindkettőnknek túlságosan messze került. Emiatt folyamatosan nyújtózni kellett, így viszont a többi használata volt kényelmetlen.

A Medcatz Rat egerekre kísértetiesen hasonlító termékért 5.400 forintot kérnek, ami még mindig nem számít soknak a gamer kategóriájában.

 

Armor - XM9

dscn2174.jpg

Ha az előbbi egérre azt mondtam, hogy egy Transformersre hasonlít, akkor az Armor minimum Optimus Prime fővezér a filmből. Sajnos ez most nem egy pozitív jelző, a dizájnt teljesen szétzilálják a fölösleges, fényes és kifejezetten gagyi hatást keltő műanyag felületek, amelyeket helyenként gumírozás szakít meg. Elképesztően bazári az összhatás, tulajdonképpen kinézetre senkinek nem tetszett azok közül, akiknek megmutattam.

Az egér ráadásul óriási, nekem egyszerűen túl hosszú volt, így semmit nem értem el, amit el kellett volna. Máskor pedig a nyújtózkodás miatt takartam el a kezemmel fontos funkciógombokat, vagy olyat nyomtam meg, amit nem is akartam. Jó példa erre a teljes bal oldal, ahol a legelső túl messze van, a leghátsó pedig a hüvelyujjam tövéhez esik. Ezért ezeket alapból nem is használtam.

Máshol is vannak gondok, például a jobb oldali műanyag elemet két gyenge mágnes tartja, ami így elég könnyen lejár. Sajnos elhagyták a bal oldali kéztámaszt, amit a Predator esetében még alkalmaztak. A meghajtó program elég jó lett, de sajnos itt is vannak kusza dolgok. Van olyan menüpont, ami még mindig kínai szöveget tartalmaz, illetve ha a desktop forró billentyű funkciót kikapcsoljuk, akkor soha többet nem lehet visszatenni (ami mondjuk nem baj, mert alapból nagyon idegesítő). 

Azért, hogy jót is írjak az egérről, meg kell említenem a remek nyomásérzetet, a kitűnő görgőt, és kettő darab DPI kapcsológombot is. Ennél a terméknél is cserélhető a tenyértámasz, bár az is elég könnyen lejár. A Predatorhoz hasonlóan paraméterezhető szoftveresen, mindenféle fényorgiát állíthatunk össze, illetve az érzékelő felbontását is variálhatjuk.

Mivel árban majdnem egyezik a Combat V2-vel és a Predator sem sokkal drágább, inkább azokat javaslom, mint az Armort, 3.900 forintért.

 

Összefoglaló

Meglepően jók az Xsoul egerei, annak ellenére, hogy azért még fellelhetőek bizonyos gyermekbetegségek. Ilyen a tipikusan nem európai szemmel kialakított dizájn, a helyenként hibás vezérlőprogramok vagy a funkciógombok nem átgondolt elhelyezése.

Összességében a négy rágcsálóból kettőt simán meg mernék venni, de ennek oka elsődlegesen az ár, és az, hogy azoknál találtuk a legkevesebb hibát. Nemcsak együtt lehet velük élni, de kellemesen használhatóak hosszabb távon is, több ember egyöntetű véleménye szerint is. Ennek tükrében én a Combat v2 egeret a 4.200 forintos árával az ajánlott kategóriába tenném, míg a Predatort sem tartom rossz vételnek, a maga 5.400 jó magyar forintért.

Az egereket itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Helyesbítés: mivel a forgalmazó félre tájékoztatott az eszközök elérhetőségével kapcsolatban, de nem akarom az olvasókat cserben hagyni, ezért néztem alternatív forrásokat, ahonnan az eszközök beszerezhetőek. Mivel az árak így nem egyeznek azzal, amit a cikkben írtam, ezért ezeket fenntartásokkal kezeljétek:

  • Amazon.co.uk: Raze: 9,99 font, 3.500 ft, ingyenes szállítás
  • Ebay: van minden, de a szállítás ára túl magas
  • Ebay.co.ukvan minden, de a szállítás ára túl magas

Ennek tükrében, ha a cikkben szereplő árakon hozzá tudtok jutni az egerekhez, akkor vegyétek meg, amennyiben nem, akkor dupla áron nem ajánlom őket.

Címkék: egér, cikkek, drone, drón, Xsoul