FuriBee VR01 FPV szemüveg teszt – Első nekifutásra nem rossz

2_2.PNGSok kicsi drón után, nekem is eljött az idő végre, hogy komolyabban vegyem a repülést és elgondolkozzak azon, hogy milyen FPV szemüveget is érdemes vennem. Valószínűleg rajtam kívül mások is így vannak ezzel, hogy nem szeretnének egyből 100-150 ezer forintos szemüveget venni, inkább csak valami szerényebbel kezdenének. Az elmúlt időszakban volt pár alkalom, mikor lehetőségem nyíltan kipróbálni az egy és két képernyős megoldásokat is, és jelenleg az egy képernyős szemüvegek felé hajlok. Szerencsémre kipróbálhattam a FuriBee belépő szintű modelljét - ami nagyjából nettó 15 ezer forint körül vásárolható meg Kínából - és végre hosszabb időm volt a tapasztalatok gyűjtésére.

 

Elvárások

A céljaink határozzák meg azt, hogy mit is kéne tudnia egy FPV szemüvegnek. A legegyszerűbb kategóriával szembeni elvárás, hogy legalább legyen benne egy megjelenítő és egy vevő. Következő szint már a videó ki- és bemenet, és legvégül az sem árt, ha rendelkezik DVR-el, így fel tudja venni a repüléseimet is. A Furibee szemüvege az első szintet minden nehézség nélkül megugrotta, ehhez képest a videó bement már plusznak számított. Jó lett volna még egy kimenet is a DVR számára, de így marad a házi barkácsolás, ha szeretnénk valamit rögzíteni is. Mielőtt elkezdeném ráakasztani a jelzőket, egy picit vegyük közelebbről is szemügyre, hogy mit kapunk egy belépő szintű szemüveg áráért cserébe.


kepkivagas.PNG

Körítés

A közepes minőségű fekete karton doboz egyszerű, de elegáns szöveggel, némi képi illusztrációval és egy stilizált darázzsal rejti magában tesztünk alanyát. A belépő kategóriás drónokra jellemző átlátszó műanyag tartó helyett egy fekete bársonytapintású belsőben fekszik a szemüveg, melynek társaságában rövid leírást, két kábelt, egy gomba- és egy tányérantennát találunk.

Az egyik kábel az akkumulátorhoz jó, míg a másik az RCA videó jelet alakítja át 3,5-es jack-re. Akkumulátort és töltőt nem része az alapcsomagnak, így azt plusz pénzért nekünk kell megvennünk. Szerencsére egy standard mini JST csatlakozóban végződik, tehát rengetegféle 2S és 3S akkumulátort köthetünk rá. A leírás egyszerű, mint egy fabicska, a specifikációkon felül tartalmaz még egy frekvencia táblázatot is, a másik oldalon pedig csomó technikai adatot, illetve a gombok funkcióit találjuk.

 

Szemüveg

A szemüveg maga fekete műanyagból készült. A minőségére egy szavam se lehet, mert nem recseg-ropog és használat során is elég masszívnak tűnt. A tetejére került szinte minden, így a dual antenna kivezetésének csatlakozói, a nagyobb automata keresőgomb, mellette egy hangszórónak tűnő rács, ami, mint kiderült a belső komponensek szellőzését hivatott megoldani. A másik felén a sáv- és a csatornaválasztó gombot találhatjuk, mellette a kapcsolót a bemenetválasztáshoz, amit ha hosszan megnyomunk, akkor a beléphetünk menübe. Középen egy „eső” tároló rekeszt helyeztek el a találékony mérnökök.  Viccet félre téve, itt csatlakoztathatjuk a videó kábelt és az áramforrást is. Sajnos ahhoz túl kicsi, hogy egy rendes méretű akkumulátor elférjen benne.

p1010497.JPG

A szemüveg csupán 313 grammot nyom a mérlegen, az áramforrás nélkül. A kijelző egy 4,3 colos, 480*272 felbontású panel. Két darab 4 dBi-es antenna kettős antennaként funkcionál, de ez nem egy valós diversity kiépítés, a ház nem két vevőt tartalmaz. Az áramellátást 7-23 V között képes fogadni az eszköz, erre a célra megfelelő lehet bármilyen 2-3 cellás akkumulátor, aminek mini JST csatlakozója van. A vevője 40 csatornás, ami tudja a verseny sávokat is.

 

Használat és tapasztalatok

Ez volt az első szemüveg, amit hosszabb ideig használtam, így az egyik legfontosabb kérdés az akkumulátor kiválasztása volt. Az egyszerűség kedvéért az egyik oldalára feltettem egy tépőzárat és erre fogattam fel a 2 cellás 950 mAh kapacitású áramforrást. Használat közben nem mozgott és nem is esett le, ezért mondhatjuk, hogy bevált a megoldás. Eleinte zavart a hosszú, szabadon libegő kábel, de később felfedeztem az oldalán egy kis pöcköt, amibe be lehetett pattintani. Az első alkalommal simán beledugtam az akkumulátor csatlakozóját a videó bementi nyílásba, de szerencsére gondot nem okoz azt leszámítva, hogy nem kapcsolt be a szemüveg. Igen, a jelzés nem volt teljesen jól látható, mert elég picike, és csak a műanyagba belemart piktogram jelezte.

20170219_133649_2.jpg

Ez egy viszonylag kicsi, keskeny szemüveg, így akinek nagyobb, szélesebb feje van vagy szemüveget visel, annak valószínűleg kényelmetlen lesz. Nekem nem okozott gondot a viselete, mert a szövet tapintású szivacs teljesen jól kitakarta a fényeket. Zavaró problémám viszont, hogy hideg időben a kifújt levegő bepárásította a lencse alját. Ettől függetlenül a viselete hosszabb távon is kényelmes volt. A kijelző távolsága már problémásabb, mivel ebben a modellben nem lehet állítani a távolságot. Egy órás repülés alatt még pont nem fájdult meg tőle a szemem vagy a fejem. A legzavaróbb dolog a szemüvegben az, hogy használat után levéve szinte mindig sikerült megnyomnom valamelyik gombot. Ez azt eredményezte, hogy vagy automata keresésbe kezdett vagy manuálisan egy másik csatornára ugrott át. Sokkal jobb lett volna középre vagy az elejére pakolni ezeket.

menu.jpg

A VR01 menüje viszont nagyon egyszerű, hosszan megnyomjuk az M gombot, és már be is léptünk. Fényerő, kontraszt, szín és élesség állítása mellet a bátrabbak állíthatják a menü nyelvét is. Nekem teljesen megfelelt az angol is. Az M gombbal lehet belépni egy-egy beállításba, míg a CH és B megnyomásával állíthatjuk a csatorna és a sáv értékeit. Rövid nyomásra lehet váltani a bemeneti jel forrásán is, ami az FPV vevő vagy az AV bemenet lehet.

20170219_133750_2.jpg

FPV módban szépen jelzi melyik csatornán és sávon vagyunk, illetve hogy milyen a jel vételi erősség. Ennek pontosságáról azért vannak kétségeim, mert akkor is 2-3 pálcikát mutat, ha nincs semmi a közelben. Nekem még hiányzott a csatorna frekvenciájának kiíratása funkció, illetve, hogy nem jelezte az akkumulátor töltöttségét sem. A 950 mAh kapacitású akkumulátorral a repüléseim során egyszer sem sikerült lemerítenem, szóval elmondható, hogy másfél órát biztosan kibír. Adatlapja alapján egy 3S 2200 mAh kapacitású áramforrással elmegy legalább 18 órát. Ember legyen a talpán, aki ennyit repül egyszerre, ez akár több napos használatot is jelenthetne, de mivel nem jelzi a töltöttséget így érdemes mindig teljesen feltöltött akkuval terepre vinni.

Repülés közben kb. 100-150 méter volt a maximális távolság, amire elmerészkedtem. A kép minősége változó volt, ami lehetett a kamera hibája is vagy az adott terep a sajátossága. Azonban az elmondható, hogy a fenti távolságon belül egyszer sem vesztette el a jelet. Gyengébb vétel esetén ugyan hangyásodott a kép, de ez sem volt vészes. Bár nincs diversity vevő benne, a dual antennák jól tették a dolgukat.

1479436853158666.jpg

Adónak a teszt ideje alatt egy 400 mW-os Kingkongot használtam, amire DALRC antennát tettem. Egyik sem csúcskategória, de azért jól bírták a nyúzást. A kijelző közelségét leszámítva az alacsony felbontását rónám fel nagyobb hibának. A tereptárgyakat ugyan fel lehetett ismerni, azonban a részletek élesen már csak közelről látszottak, ezek is akkor, amikor rendszerint már késő volt, és már előttem volt egy ág. Tulajdonképpen ez betudható a tapasztalatlanságomnak is, mivel csak mostanában kezdtem az FPV repülést.

 

Összegzés

A készülék Kínából rendelve nettó 15 ezer forintos áron kapható, ami tudásával arányos. Azt viszont feltétlenül kalkuláljuk bele, hogy vennünk kell hozzá még minimum egy akkumulátort és egy töltőt is, ami mindenképpen plusz költségként fog jelentkezni. 

Elsődlegesen azoknak ajánlott, akik most ismerkednek az FPV repüléssel, és nem szeretnének nagyobb eszközt beruházni egy komolyabb szemüvegbe. Amennyiben a VR01-et a későbbiek során kinövik, akkor is jó lehet tartalékszemüvegnek, hiszen tudjuk, hogy az RC Hobbyban egy szemüveg nem szemüveg.

 Előnyök  Hátrányok

+ 40 csatornás vevő
+ olcsó
+ video bemenet
+ hosszú üzemidő

- nincs a csomagban akkumulátor és töltő

- nincs valós diversity
- nem állítható a fókusztávolság
- nincs DVR vagy videó kimenet
- alacsony felbontás


Beszerzés és alkatrészek elérhetősége

Az FPV szemüveget itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Címkék: cikkek, drone, drón, Furibee, VR01