Marciart filmkuckója - Ózdi Acélmű

1_1.pngÓzdot szinte minden ismeri történelmi tanulmányaiból kifolyólag. Amikor még a szocializmusban azt hittük, hogy mi leszünk a vas és az acél országa, fontos ipari központ volt, nem mellesleg a környéken fellelhető szénkészleteknek. A rendszerváltás után a jelentősége csökkent, majd a területen gyakorlatilag megszűnt a vaskohászat. Az acélműbe - illetve ami maradt belőle - csak úgy nem is sétálhatunk be, ellenben egy drónnal fölé repülhetünk, és megnézhetjük azt, ami kintről nem látszik.

A szokásos Phantom 4 Pro + videó, kimerítő mennyiségű felbontásban, de még mindig javaslom az 1080p 60FPS-t, ha nem akartok képregény szintre lelassulni. Az ózdi acélműről azt kell tudni, hogy a rendszerváltás utáni évtizedekben a létesítmények nagyobb részét elbontották, ezért a videón is látható újabb építésűek már később kerültek felhúzásra, illetve a területre több kisebb cég költözött be. Az üres placcokon feltételezem, hogy régebben további épületek álltak.

A 2 perc 20 másodpercnél látható raktárak és a kémény szerintem még az eredeti épületegyütteshez tartozhatott, a szocializmus egy kicsiny darabját jelképezve a múltból. A videón látható körgyűrű mögötti lakótelepet gondolom az akkor még lényegesen nagyobb számban ipari munkásként dolgozó személyeknek húzták fel. Érdekes kórképet láthatunk a levegőből, sajnos az üzem tönkremenetele óta munkanélküliségi szempontból az egyik legrosszabb helyzetben lévő térségről beszélünk.

Itt vannak az elmaradhatatlan képek is, amik talán még inkább kirajzolják eme letűnt kör utolsó matuzsálemeit. Lehet mégsem volt értelmetlen ezeket a történelmi eseményeket annak idején az iskolapadban megtanulni, mert még mindig tetten érhetjük múltunk egyes darabjait.

Aki szeretné felvenni az alkotóval a kapcsolatot (hivatkozzatok a blogra), annak az alábbi lehetőség áll rendelkezésre:

Név: Csepregi-Horváth Márton
E-mail: E-mail: marciart75kukacgmailpontcom

Címkék: hirek, drón, Hírek, Ózd