Drónok kézikönyve – Alapmű a hobbirepüléshez

p1040163.JPGNagyon örültem neki, mikor megkaptam a Cser Kiadótól recenzióra a Drónok kézikönyve című művet, hiszen minden ilyen kiadvány itthon hiánypótló szerepet tölt be. Egyrészt a magyarországi szakirodalom – ellentétben az idegen nyelvűvel – meglehetősen szűkös, másrészt azt gondolom, hogy mindenkinek illik elolvasnia, aki egy kicsit is komolyabban szeretne foglalkozni ezzel a hobbival. Következzen hát a könyv rövid elemzése, és aki kedvet kap hozzá, az nyugodtan keresse fel a cikk végén található linket, ahonnan megvásárolható 3.996 forintért.

 

Kinézet

Mindig élvezettel veszek kézbe egy új kiadványt, ugyanis minden nyomtatott terméknek van valami varázsa, ami nálam szorosan összefügg a megtapinthatósággal és az újdonság illatával. A keményfedeles műveket pedig általában sokkal exkluzívabbnak látjuk, mint puhafedeles társaikat és ez most sincsen máshogy. A minőség ugyanis kifejezetten jó, amit ráadásul színes, kellően éles képek egészítenek ki. Ez utóbbi különösen fontos lesz akkor, amikor a különböző bekötéseket fogjuk keresgélni, ezt ugyanis nagymértékben megkönnyítik a jó fotók.

p1040173.JPG

A 27,5x20,5x2 centiméter méretű és 168 oldal hosszú kötetet egyáltalán nem nevezném kicsinek, viszont szerencsére könnyedén befért a 14 colos laptop táskámba, így még éppen a hordozható kategóriába esik. Ennek köszönhetően magammal tudtam vinni drónozásra is, és bár szerencsére egyszer sem kellett műszaki hiba miatt fellapoznom, azért megnyugtatott, hogy ott van, ha kell.

 

Tartalom

Egy könyv recenziója kapcsán nyilván nem tarthatom a szokásos bekezdéseket, amiket mondjuk a drónok esetében használni szoktam. Ezért most ettől tekintsünk el, helyette beszéljünk egy picit a könyvről, illetve magáról az íróról, hogy el tudjuk helyezni a művet.

p1040169.JPG

A könyv írója Alex Elliott, a könyv eredeti címe pedig „Build your own drone”, tehát egy alapvetően angol nyelvű amerikai kiadvány magyar nyelvű átiratáról van szó. Ilyenkor mindig fontos azt ellenőrizni, hogy szakmailag kik működtek közre a magyar kiadás elkészítésében. Bár a legtöbbjüket nem ismerem, két nevet kiemelnék, az egyik Bustya Attila a Spider Drone Security-tól, érdemes megnézni az oldalukat, olyanokat fogunk találni, mint a leghosszabb lebegés rekordja és hasonló érdekességek.

thumb-5.jpg

A másik Váradi Ádám az Airfilm Cinema Kft. társtulajdonosa, aki az egyike Magyarországon azoknak, akik profi filmes produkciókban vesznek részt, nagy tudású és kifejezetten drága drónokkal repülnek, mint például a Koperworx Hammer. Ebből azért lehet arra következtetni, hogy az alkotás jó kezekben formálódott. Ezeket a műveket azért jó olvasni, mert sokkal megbízhatóbb a forrás, ellentétben például a különböző fórumokban fellelhető információkkal, amelyek leellenőrizhetősége sokszor meglehetősen problémás.

dronok-kezikonyve-alkalmazas-karbantartas-mukodtetes-epites.jpgA fentiek ellenpontja viszont éppen az, hogy szinte minden könyvnek nélkülöznie kell a legtöbb újdonságot, hiszen egy nyomtatott termék sosem lehet annyira naprakész, mint például egy internetes portál. Szerencsére a Drónok kézikönyve nem is akar ebben a szerepben tetszelegni, viszont nagyon szépen elrendezi azokat az alaptémákat, amiket mindenkinek célszerű áttekintenie.

Mivel a drónok szó mára sokkal inkább egy olyan fogalom, amely a különböző repülő járműveket foglalja magába, és nem pedig kizárólag az autonóm repülő járműveket jelenti, ezért a könyv sem ilyen tematikai összeállítást követ. Mindenféle repülő járműről szó van benne, legyen az merevszárnyú repülő, ikervezérsíkú modell vagy éppen forgószárnnyal operáló helikopter. A könyv szinte mindent lefed, egy-két extrém kivételtől – pentakopter, változó szögállású forgószárnnyal operáló multikopter – eltekintve.

p1040166.JPG

A könyv témavezetése egyébként meglehetősen sematikus, ami nekem nagyban segítette az átláthatóságot. A logikusan felépített egymásutániság egy kezdőnek is sokat segít az építésben is, de a visszakereshetőségben biztosan fog, ahogy én is könnyedén tértem vissza egy-egy fejezethez. Külön öröm volt az is, hogy végre a különböző rövidítéseket és műszavakat - mint például az FPV - lefordította valaki, még akkor is, ha a „személyes nézetű videóirányítás” furán hangzik elsőre, de legalább érthető, hogy pontosan miről is van szó.

dronok-kezikonyve-alkalmazas-karbantartas-mukodtetes-epites_1.jpgA könyv rengeteg hasznos magyarázó részt tartalmaz, például mit jelent a motorok KV értéke, hogyan PID tuningoljunk, milyen metódussal tudjuk kiszámolni a felszálló tömeget, hogy csak pár érdekesebb példát említsek a számtalanból. Tetszett az is, ahogyan végighalad az építéshez szükséges különböző alkatrészeken, lefedve a teljes képet.

p1040167.JPG

Kétségtelen tény, hogy olvasás közben engem is rádöbbentett arra, hogy milyen keveset tudok erről a hobbiról, ami persze nem meglepő, hiszen például csupaszárnyú gépekkel, illetve más nem forgószárnyas masinákkal egyáltalán nem volt még tapasztalatom.

Természetesen egyetlen könyv sem képes a véges oldalszám miatt a téma teljes spektrumát bemutatni. A Drónok kézikönyve viszont abban a bő 160 oldalban, amiből áll, nem is törekszik erre, inkább egy könnyebb alapműnek tekinthető, ami betekintést enged a hobbi mélységeibe. Tulajdonképpen ez egyben a legnagyobb hibája is, hiszen a tartalma nem elég specifikus, így mindenképpen fórumozni kell a kiegészítő információkért.

p1040171.JPG

Ami szerintem nagyon hiányzik a könyvből, az a konfigurátor szoftverek mélyebb taglalása. Az a tapasztalatom, hogy az emberek általában a programok beállításánál akadnak el, nem pedig a gép megépítésénél, hiszen az alkatrészekről jellemzően bő leírás áll rendelkezésre, és szinte az összes mellé csomagolnak valamilyen útmutatót, ami segít a megfelelő bekötésben. A szoftveres rész ezzel szemben lényegesen bonyolultabb, és bár nem kell elsőre mindenkinek tökéletesre finom hangolnia a gépeit, de az biztos, hogy a beállításokat nem lehet megúszni.

p1040164.JPG

Hiányoltam továbbá, hogy nincsenek egzakt „vedd meg ezt, vagy vedd meg azt” jellegű példák, akár elektronikusan csatolt formában is. Ha ezt a könyvet valaki végigolvassa, tudni fogja, hogy milyen alkatrészekből kell felépítenie repülő szerkezetét, de nem lesz a fejében egy lista arról, melyik gyártó melyik termékét kell megvennie, és hogy az miért jó. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy ez a könyv nem egy termékkatalógus, de egy kezdő számára mégis nagy segítség lenne néhány olyan példa, ami bemutatná, hogy ha az X gyártó Y alkatrészét építi be, akkor az mivel jár.

 

Összefoglaló

A Drónok kézikönyve kifejezetten tetszett, ráadásul magyar nyelven gyakorlatilag semmilyen konkurense nincsen. Ki merem jelenteni, hogy hiánypótló mű, és nagyon remélem, hogy valamilyen formában – akár nagyobb terjedelemben is – lesz egy bővített folytatása a kiadványnak. A könyv ráadásul olyan részeket is tartalmaz, ami rengeteg más távirányítású jármű esetében is használható, gondoljunk itt például az akkumulátorok, a távirányító, az adó és a vevő kiválasztására.

Aki szeretné megvásárolni a Drónok kézikönyvét, az megteheti az alábbi linken.