Karácsonyi drónt mustra 80.000 forintig - Mi a kínálat 2017-ben?

6-of-the-best-drone-gifts-136411696821803901-161129114427.jpgMondhatnám, hogy ez egy szokásos cikk, hiszen már 2015-16-ban is írtam erről, és még éppen időben vagytok, hogy rendeljetek valamit, ami vélhetően meg is fog érkezni az ünnepekig, ha a Magyar Posta is úgy akarja. Ezért átfutottam a mostani kínálatot, amiben találhattok mini gépet szobába, összecsukható szerkezeteket, közepes kamera platformot is, míg a második részbe belesuvasztjuk majd a verseny drónokat, és persze a DJI aktuális termékeit is.

 

Mini gépek beltérbe

Kezdjük azzal, ami általában a legtöbb embert érinti, a beltérben ökörködős mini gépekkel. Meglátásom szerint a nano quadkopterek - amik 3-4 centisek - nem adnak akkora élményt, mint a tenyérnyi, egy mérettel nagyobb társaik, ráadásul nehezebben is láthatóak és árban gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek. A tavalyi évhez képest olyan túl nagy változás nem tapasztalható, bár kétségtelen, hogy azonos pénzért néhány új funkció is megjelent - például magasságtartás, egy alap kamera -, vagy az azonos tudású gépek lettek olcsóbbak. 

tojas.PNG

A mini méret ráadásul arra is kiváló, hogy a család tagjainak ajándékozzuk őket, nem mellesleg ha több rokon kapja, akkor lehet velük a szobában versenyezni vagy egyéb társas aktivitásokat művelni. Ennek a költsége tipikusan 2-10.000 forint közé esik, értelemszerűen a drágább gépek valamivel többet tudnak. Ennyiért az alábbi funkciókat várhatjuk el:

  • 4-5 perces üzemidő
  • 360 fokos bukfenc
  • USB alapú, rendkívül egyszerű akkumulátor töltés
  • nagyon könnyű irányíthatóság, egy 10 éves gyerek simán elrepked ezekkel a masinákkal
  • néhány, korlátozott szoftveres funkció, például headless mód, egy gombos visszatérés
  • korlátozott kamera képességek, VGA vagy HD kamera
  • esetleg magasságtartás

Kezdjük a legolcsóbbakkal, hogy kedvezzünk a kispénzűeknek:
001-2-700x336_1.jpg

1. Furibee F36: akinek csak az ár számít, az ezt a gépet vegye. Nagyon jól repül, kifejezetten élvezetes terelgetni, és gyakorlatilag elpusztíthatatlan a propellervédők miatt. Nem véletlenül vettem magamnak is egyet, nálam ez lenne az "editor's choice". Egyetlen hibája van, nincs rajta kamera, de ezt leszámítva beltérbe tökéletes. Tesztet itt olvashattok rólaÁra: 3.100 forint

2. Eachine E010 mini: a Banggood ellen-terméke, gyakorlatilag megegyezik a Furibee F36-tal, és ez nemcsak a tudásra, hanem az árra is igaz. A Furibee-vel szemben  annyi előnye van, hogy EU raktárból is beszerezhető, vagyis gyorsabban ide ér, mint a fent említett modell. Ára Kínából: 3.100 forint, EU-ból: 4.000 Ft

3. Eachine E011C Santa Claus: a karácsonyi őrületből nem hiányozhat egy extrém mini drón sem, ami gyakorlatilag a LEGO-t köti össze Mikulás ünnepével. A fehér szakállú ünnephozó piros és fehér variánsban is elérhető, nem sokkal drágábban, mint az alapmodell. Én gyerekeknek ajándékba tuti ezt a modellt adnám. Ára: 4.950 Ft

4. Eachine H8S 3D: a régebbi modellszéria üdvöskéje, ami annyiban tér el az Eachine H8-tól, hogy képes fejjel lefele is repülni, vagyis átfordulás után a propellerek forgásirányát megfordítani. Nagyon vicces látvány, és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, egyszer véletlenül rátapostam, és azt is túlélte. Cserébe viszont az egyéb elektromos kütyüknek van híján. Szintén elérhető EU raktárból. Az alapmodellről itt olvashatjátok a tesztetÁra Kínából: 4.400 Ft, EU-ból: 4.800 Ft

sa_1.jpg

5. Furibee H801: a fenti gépek jelentős fejlesztése, HD kamerával, magasságtartással, de a nehezebb tömeg miatt egy fokkal rosszabb repülési tulajdonságokkal. A gép automatikusan fel- és le is száll, ez a legkomplettebb modell az oktetből. Tesztet itt olvashattok róla. Ára: 7.900 Ft

Mit ne vegyünk meg: a vicces, kicsi, cuki gépeket, mint a Cheerson CX-10 és társaik. Árban megegyeznek az eggyel nagyobb drónokkal, de rövidebb az üzemidejük, sokkal nehezebben látható, ezért könnyebb elveszteni az orientációt, a kamerájuk kivétel nélkül pocsék, ráadásul marha idegesítő, szúnyog szerű hangjuk van. A beépített akkumulátoros variánsoknál ráadásul nem is tudunk több áramforrást használni, hanem folyamatosan várnunk kell a töltésre.

 

Összecsukható drónok

Ami vicces, hogy az egész kategória tavaly még nem is létezett, nem titkoltan a DJI Mavic ihlette a másolatokat, amiket magyarul egyszerűen lopásnak neveznénk, de ez Kínában bevett gyakorlat. Az előbbi gépeknél lényegesen nagyobb méretű repülő járművek, még mindig szénkefés alapokon. Bár ezekkel is lehet repülni beltérben - hiszen az alapcsomagban mindig van propellervédő - a méretükből fakadóan inkább kültérbe valóak. Tipikusan ez a 10-20.000 forintos kategória, ami az alábbi funkciókat biztosítja:

  • magasságtartás
  • legalább 2 MP kamera
  • WiFi élőkép
  • 5-10 perces üzemidő
  • automatikus fel- és leszállás
  • applikáció alapú vezérlés

Fontos azt látni, hogy ezen gépek belseje megegyezik a kisebb testvéreikkel, csak egy áttétel mechanikán keresztül hajtanak meg nagyobb propellereket, de a két kategória időtállósága nagyjából megegyezik.

1494558767959189_1.jpg

1. VISUO/Tianqu variánsok: A két név nem véletlen, ugyanis mindkét elnevezéssel megtalálható a gép. Nálam az alap verzió jár, amelyről a tesztet itt olvashatjátok, de ezt NE vegyétek meg, csak a fejlesztett változatot. Egyrészt azon már 2 Megapixeles HD kamera található, másrészt az új már magasságtartó szenzorral is rendelkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy automatikusan fel és le tud szállni. Az applikáció tartalmaz még egyéb meglepetéseket is, például a telefonunk giroszkópjával tudjuk a Visuot terelgetni, de korlátozott útvonalat is rajzolhatunk a képernyőre. Itt keresd a hozzá tartozó tesztet. Ára: 9.878 Ft, EU Express szállítással VÁM és ÁFA mentes.

2. TKKJ T116W: Éppen most tesztelem az említett gépet és igen kellemes, leszámítva, hogy hangos. 2 Megapixeles kamerát kapott, a kép tűrhető ahhoz képest, hogy mennyiért vesztegetnek egy ilyet. Magasságot tart, applikáció alapú az irányítás, szóval lényegében megegyezik a Visuo drónnal, csak egy picit más a design. A tesztet itt olvashatjátok. Ára: 9.400 Ft, EU Express szállítással VÁM ás ÁFA mentes.

3. Eachine E58: Az 58 áll a legközelebb a DJI Mavichoz, legalábbis kinézetre. Persze minden másban teljesen különbözik, viszont néhány érdekességet így is felvonultat, ami persze nagyrészt megegyezik a konkurenciával. Szintén WiFi képátvitel, szintén HD kamera, szintén applikáció alapú vezérlés. Érdekesség, hogy az alapcsomagot több akkumulátorral is kérhetjük, ha akarjuk. Nem meglepő módon, az árát a konkurenciához lőtték be, 12.600 forintba kerül.

4. Eachine E56: A gépről a gyártó honlapján van egy nagyon impozáns videó, aminek a különlegessége a kézi giro szenzor, amivel elméletileg ilyen szépen lehet irányítani az E56-ot. Valóságban még nem láttam, de gyanítom, hogy kamu, mindenestre az ötlet megérne egy próbát, és az ára a konkurenciával nagyjából együtt mozog. Ára: 12.100 Ft, csak kínai raktárban van.

Amit ne vegyünk meg:a fenti modellek alapváltozatait, mert az árkülönbség elenyésző, és a régebbi modelleket 0.3 Megapixeles kamerával szerelték, illetve nem rendelkeztek magasságtartással, vagyis kevesebbet kapunk a pénzünkért. Tipikusan ilyen Skytech TK110, az  Eachine Elfie /JJRC H37 pedig annyira rossz minőségű, hogy a csúnya nézéstől is simán széthullanak.

 

Olcsó, nem szénkefés kameraplatformok

Ez az a kategória, aminél már elvárhatóak jobb felvételek, illetve elkezdhetünk valódi kameraplatformokról beszélni. Ezért persze jóval mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni, az áruk valahol 40.000-től indul - leszámítva egy kivételt, az MJX Bugs 3-at - és durván 80.000 forintig tart. Szerencsére itt már minőségi gépekről beszélhetünk, amelyek az alábbi szolgáltatásokat tudják felvonultatni:

  • brushless motorok: erősebb, hatékonyabb, kevesebb rezgést előállító, sokkal tartósabb erőforrások
  • GPS alapú helymeghatározás / a drón tényleg "tudja", hogy fizikailag hol van/
  • magasság és pozíció tartás
  • Az összes GPS alapú elektronikus funkció: automatikus fel- és leszállás, útvonal repülés, hazatérés, tárgy és személy követés, távirányító követése, alacsony feszültség jelzés stb. /ezek valós funkciók, nemcsak imitálja a gép, mint az olcsóbb drónok esetében/
  • telemetria
  • real-time FPV élőkép
  • 15 perc vagy ennél hosszabb üzemidő
  • 1080p kamera
  • LED-es állapot visszajelzés

Ezek a gépek már nem tartoznak a játék kategóriába - hobby grade -, tehát ésszel és felelősséggel kell őket reptetni, nem adnám nagyon fiatalok kezébe (bár amióta láttam egy 11 éves kis srácot 120-szal repülni egy verseny drónnal, azóta újraértékeltem néhány dolgot).
1477297130712119.jpg

1. MJX Bugs 3: nem véletlen van egy a családban ebből a remek és hihetetlenül olcsó gépből. Bár nem mai csirke, gyakorlatilag 1 éve nem sikerült ennyi pénzért jobb gépet kihozni a piacra. 20-25.000 forintért ugyanis egyetlen olyan gép sincs jelenleg, ami elbír egy akciókamerát és adnak hozzá hord keretet is, atom stabil, és ha levesszük a lábát egészen dinamikussá válik, élvezet vele repülni. Ráadásul 2 és 3 cellával is megbirkózik, slusszpoénként az üzemidejét 15 perc fölé lehet vinni. Kell ennél több? Ár: 25.000 Ft,  az alábbi kuponkóddal: 1c2728, Gearbesten 31.000, de egyrészt mindig van rá valami akció, másrészt ott van Eu Express szállítás.

2. MJX Bugs 2: A 2-es szám megtévesztő, ugyanis ez a gép a 3-as utódja, és lényegesen többet is tud nála. GPS stabilizált, kismillió elektronikus funkciót tud, rendelkezik telemetriával, amit a távirányítóra ír vissza, ráadásul két variánsban - C és W - érkezik, utóbbi 5 GHZ WiFi alapú FPV-vel is rendelkezik és van hozzá telefonos app is. A drón 1080p kamerával rendelkezik, az élőkép hatótávja 4-500 méter, üzemideje durván 20 perc, viszont eléggé zsebbe nyúlós a történet, a C variáns 51.000, míg a W variáns vicces módon 48.000 forintba kerül a 920847 kuponkóddal.

hubsan-h501-x4-front.jpg

3. Hubsan H501S: Nagy kedvencem a kategóriában ez a masina, szinte mindene ideális egy jó kis repkedéshez. Remek fények, 15 perc üzemidő, kiváló képátvitel és hatótáv (mértünk vele 1200 métert is), telemetria, 5.8 GHZ analóg élőkép, és két különböző távirányító is választható a H501S-ehez. A kamera 1080p, és az MJX Bugs 2 szoftveres képességein túl a követés módot is tudja (megy a távirányító után). A gép elemzését itt olvashatjátok. Én személy szerint az okosabb távval rendelkező Advancedet venném, de sokaknak elég a Standard verzió rövidebb hatótávja is. Előbbi 60.000, utóbbi forintba 49.000 forintba kerül, és természetesen az EU Express szállítás itt is játszik.

4. Hubsan H501 Air: az előbbi utódmodellje, gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a H501S, azzal a különbséggel, hogy applikáció alapú a vezérlés. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a telefonunkon elindítjuk az alkalmazást, ami betölt egy térképet a valós műholdak alapján, így tudunk navigálni a térképen, kijelölhetünk útvonalat, illetve annak a különböző pontjait, ami alapján a gép navigálni fog. Természetesen tengernyi elektromos funkcióból válogathatunk, kezdve a követéstől a körözésig vagy az automatikus visszatérésig. A géphez ráadásul jár egy WiFi hatótáv növelő is, amivel nagyjából 300 méterre kalandozhatunk el, aki pedig ennél is messzebbre akar, az párosíthatja a H501S távjával. Én valószínűleg ezt a drónt vinném haza ebből a szekcióból. Ára 57.500 Ft.

sdsd_1.jpg

5. Bayangtoys X21: régebben nem voltam túl jó véleménnyel a Bayangtoys gépeiről, ugyanis nem éppen a csúcsminőségükről voltak híresek. Ez már a sokadik fejlesztett variáns, amit végre dicsérnek is a fórumok, nem csak szidnak, a régi rossz hír viszont szépen lenyomta az árát a két legnagyobb konkurens -a  Hubsan és az MJX - modelljeihez képest. A dupla GPS stabilizált variáns is olcsóbb, mint a Bugs 2 és a H501, igaz az értéktartás is sokat jelent egy modellnél. A Bayang ráadásul nem a beépített kamera megoldást választotta, hanem egy különálló tálcában ül a képalkotó egység, amely így megőrizte cserélhetőségét. A "gimbalnak" nem kell bedőlni, kézzel állítható, bár elvileg van elektromotoros variáns is. Néhány szoftveres funkcióról - mint például a követés - azonban le kell mondanunk. Ára: 46.700 Ft.aosenma-cg035-drone-con-1080p-camera-profesional.jpg

Mit ne vegyünk: Ide kellett volna írnom az Aosenma CG035-öt, ami tulajdonképpen egy fél "racerbe" oltott kamera platform mutáns, nagyjából ugyanazzal az elvvel, mint a Bayangtoys gépe, de annál drágábban. Aztán az történt, hogy leárazták a gépet 20%-kal, így kerül most 45.000 forintba a df76aa kuponkóddal. Sosem láttam repülni, nem tudom milyen, egy rápillantást azonban megér. Amit viszont nem vennék meg, azok a túlárazott nem brushless gépek, például az új Syma X8 Pro. Szerintem egyszerűen ebben az árkategóriában nincs létjogosultsága egy szénkefés gépnek, és még a fenti modellekkel is sok kompromisszumot kell kötnünk egy Xiaomi vagy egy DJI drónhoz képest.

Nagyjából ezeket a drónokat szerezhetjük be 80.000 forintig bezárólag. Tudom, hogy rengeteg gépet nem érintettem, többek között a verseny drónokat és nagy kamera platformokat sem, de nem kell aggódni, nemsokára folytatjuk. A komment mezőben pedig szívesen várom a hozzászólásokat személyes tapasztalatokról, hátha az is segít másoknak a választásban.

Aki pedig szeretne egy titkos esélyest is, annak mondom, hogy kijött a JJRC X3 Pro...

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek