Hubsan H216A drón teszt – DJI előtti gyakorlógép

1_15.jpgA Hubsan H216A drón a széria legújabb modellje, és abban a szerencsében volt részem, hogy az elődmodelleket is tesztelhettem, így van némi rálátásom arra, hogy milyen fejlődési utat jártak be a különböző variánsok. A legújabb már 1080p kamerával, Bluetooth-os távirányítóval és 10 perc fölötti repülési idővel büszkélkedhet, miközben megtartotta a remek  telefonos applikációt. Az alacsony dollár miatt ráadásul rendkívül nyomott áron,  nettó 22.700 forintért érhető el.

 

Kicsomagolás

A Hubsan az eddig is jól bevált receptet alkalmazta a dobozolás terén, de most elővette a régebbi H502 vonalat és visszaváltott fehér háttérre, és a szokásos színes képekkel bolondította meg. Érdekes, hogy a Hubsan H507 elődmodellhez – amelynek a tesztjét itt olvashatjátok - képest átrendezte a beltartalmat, és valamilyen mániának köszönhetően az alkatrészeket a papír tartóidomok alá, szétszórva rejtette el, szóval, ha nem találunk valamit, akkor borogassunk ki mindent, ott fog lapulni valahol.

A pénzünkért kapott dolgok az alábbiak: Hubsan H216A drón, egy Bluetooth képes távirányító, egy 750 mAh kapacitású Li-HV akku és a hozzá tartozó töltőkábel, propellerek, több leírás, egy csavarnyúzó és csavarok, egy szett propeller és a védőkeretek, szóval nagyjából minden, amiket a többi terméknél is megszokhattunk.

img_0574.JPG

A drón külalakra visszanyúlt a kettővel ezelőtti generációhoz, a H507 oposszum orrát elhagyta, helyette a szebb és letisztultabb H502 dizájnját kapta vissza, csak most fekete-zöld keverékként, amit helyenként sárga feliratok szakítanak meg. Szerintem dögös a kinézet, leszámítva a karvégeket, ahonnan a szénkefés, 8520-as motorok teteje kandikál ki, egyben neuralgikus ponttá téve a megbízhatóságot is.

img_0572.JPG

A gép és a távirányító anyagminősége semmivel nem rosszabb, mint a konkurencia, ami nagyjából kimerül a Feilun FX176C1 – vagy valami ilyesmi megjegyezhetetlen nevű – drónban, csak annak az anyaghasználatához képest a Hubsan egy Carrarai márványtömb. Így az összerakottságot csak a Hubsan más modelljeihez tudjuk mérni: ahogy azok is, ez is az árszegmensben jónak számít. 

12_1.jpg

Alul a hason találhatjuk az SD kártya bemenetet, ami nem bepattintós rendszerű, szóval gyanítom, hogy egy súlyosabb lezuhanás után ki tud esni. Érdemes FAT32-re formázni 8192 byteos szektorméret mellett a médiát, mert eleinte nekem sem működött. A fronton, minimális szögben döntve láthatjuk az 1080p kamerát, vagyis a tárgyak megfelelő felvételéhez el kell találnunk a távolságot, de mivel ez egy FPV képes gép, ezért különösebben nagy problémánk ezzel nem lesz.

 

Tesztüzem

A tesztüzem gyakorlatilag pont úgy zajlott le, mint a H507 esetében, hiszen az applikáció ugyanaz, ezért inkább kitérnék arra, hogy mi változott meg az elődmodellhez képest. A lényeg végül is az, hogy mindenki el tudja dönteni, érdemes-e megvenni a Hubsan H216A a modellt a másik helyett, vagy sem.

 Változás/gép

 H216A

 H507A

 Kamera

 1080p

 720p

 Akkumulátor

 750 mAh LiHV

 550 mAh

 Akkumulátor csatlakozó

 normál micro JST

 egyedi tokozott

 Irányítás

 távirányító + telefon

 csak telefon

 Kapcsolat

 WiFi+Bluetooth

 WiFi

 Hatótáv

 50 (300)

 100

 

screenshot_2018-01-24-18-30-13-106_com_android_settings.png

Mint látható, lett egy távirányítónk, és a fórumok böngészése közben úgy láttam, hogy ez okozta a legnagyobb fejtörést az embereknek, szóval ezt gyorsan tegyük is tisztába: NEM a szokásos módon kell a Bluetooth kapcsolatot felépíteni - amiről a jobb oldali LED ad tájékoztatást -, hanem az applikáció elindítása után a settings\controller\using remote control menüpont alatt kell csatlakoznunk hozzá.

img_0580.JPG

Ez az irányító egység ugyanis nem a drónnal, hanem a telefonos alkalmazással építi fel a kapcsolatot, majd a mobilunk WiFi vevője segítségével a Hubsan H2016A-val. Érdekes és szokatlan megoldás, főleg, hogy mindkettő 2.4 GHZ-en kommunikál. A gyártó azt állítja, hogy így csökkent az „input lag”, vagyis az irányításkor kialakuló késés, és mintha valóban jobb lenne az érzékenység. A kontrollert nagyon egyszerű használni, nyissuk ki a középső telefontartót, illesszük bele mobilunkat, majd kapcsoljuk be a bal oldalon található felső gombbal.

Több helyen olvastam, hogy a program fagyott, nos nekem a három nap alatt, amíg kint voltam, egyszer sem történt ilyen, a telefonom egy Xiaomi Redmi Note 4, Snapdragon 625-ös SoC-vel, tehát azt nem állítanám, hogy bika. Ellenben például a bindelés nem mindig sikerült, vagy a drón nem fogott be elég műholdat, ilyenkor kellett neki egy újraindítás, pedig minden funkció működött., gyanítom, hogy felhasználói hiba is – lásd például a Bluetooth csatlakozást – okozhatta a gondokat, szóval nem minden esetben kell egyből a Hubsant szidni. Ha viszont egyszer sikerült elindítanunk, érdemes elolvasni a FAQ-t

img_0579.JPG

Szerencsére minden gombot a vezérlőn egy meglehetősen egyértelmű piktogrammal jelöltek, így a jobb oldali a fel- és leszállás a bal alsó pedig a felszállási pontra visszatérés, vagyis az RTH. Jobb elől a videó és a fotó gomb lakik, bal oldalon pedig a kamera szögállítása, ami ebben a modellben nem működik, de gondolom, majd lesznek fejlesztett variánsok, ami már ezt is tudja. Érdemes a hivatalos honlapon is szétnézni, elvileg más távirányító is létezik hozzá, és a felhasználói kézikönyvet is itt találjátok.

img_0581.JPG

A gombokat általában 2 másodpercig kell nyomni, gondolom azért, hogy véletlenül ne tudjunk egy funkciót aktiválni. A távirányító becsületes neve egyébként HT009, sokszor így is hivatkoznak rá. A manuális motorindítást és leállítást a bal és a jobb kar átellenes sarkába, balra és jobbra húzva tudjuk aktiválni, ugyanezzel pedig leállítani is. Ezt végrehajtja a levegőben is, szóval ész nélkül ne rángassuk a karokat. A megtápláláshoz 4 db AAA elemre lesz szükségünk, míg az áramforrások alatt egy update port található, amihez egyelőre nem találtam szoftvert.

screenshot_2018-01-24-18-36-24-592_com_csk_hbsdrone.png

Sokan azonban nem így fognak repülni, hanem a telefonnal, bár akkor az élőképet nehezebb lesz követni. Ennek egyszerű az oka, az applikáció remek, funkcióiban nagyon hasonlít a DJI sajátjaihoz, nyilván csökkentett tudással. Fagyással, programhibával nem találkoztam, a tudása pedig több mint bőséges ahhoz képest, hogy ez csak egy belépő szintű modell.

img_0571.JPG

A teljesség igénye nélkül következzen néhány funkció. Akit bővebben érdekel a dolog, az nézze meg a Hubsan H507-hez készített videómat, ugyanis az applikáció nem változott:

  • virtuális távirányító
  • automatikus fel- és leszállás
  • automatikus hazatérés
  • TELJES telemetria: távolság, magasság, sebesség, jelerősség, akkumulátorállapot, műholdak számának kijelzése, távirányító feszültségének visszaírása, a három tengely körüli dőlés mutatása
  • elektronikus repülési módok: követés, útvonalrepülés, panoráma mód
  • videó- és fényképkészítés
  • valós térképnézet változtatás: domborzati, éjszakai, úthálózati térkép
  • élőkép megjelenítése
  • egyéb paraméterek széleskörű változtatása

screenshot_2018-01-14-15-57-59-481_com_csk_hbsdrone.png

Pár dologra felhívnám a figyelmet az alkalmazás használatával kapcsolatban. Az egyik, hogy ha a drón 6 GPS műholdnál kevesebbet talál meg, akkor NEM fog felszállni, bár ez kikapcsolható a beállításokban. A bekapcsolás után kicsi segédábrákon végig fog vezetni minket, hogy hogyan kalibráljuk be az iránytűt – ez az úgynevezett „compass dance”. A bal oldal második menüpontjával kapcsolgathatjuk ki és be a távirányítót. Ez a fizikai távra vonatkozik, amikor kikapcsoljuk, akkor a telefonunk kijelzőjén húzva az ujjunkat, átkapcsol virtuális távirányító módba, ami remekül használható, ellentétben más modellek hasonszőrű megoldásával.

screenshot_2018-01-24-18-36-47-353_com_csk_hbsdrone.png

Az automatikus repülési funkciók csak akkor működnek, ha van megfelelő rálátás a műholdakra, különben sipákolni fog, hogy nem elég pontos a GPS vétel, ilyenkor tegyük közelebb a telefont és hasonlók. A három napban, mikor teszteltem, állandóan felhős volt az ég, szóval, aki folyamatosan útvonalat akar repülni, meg panoráma videót csinálni, az várjon egy olyan napot, amikor süt a nap, hogy minden funkció megfelelően működjön. 

A repülési tulajdonságai megegyeznek a Hubsan H507 elődmodellel, nem túl gyors, a maximális sebessége 5-6 m/s volt, amit el tudtam érni, ez 18-21 km/h-t jelent. Nem repül rosszul, de azért mozgékonynak nem nevezném, és az nagyobb baj, hogy kényszeresen vissza akar térni arra a pontra, amit a GPS modul befogott, vagyis elkezd tajglizni, ami ritka idegesítő tud lenni. Emiatt a kamerakép eléggé hullámzik, bár ez az összes, nem gimballal rendelkező drón problémája. Viszont gyenge vétel esetén is tartja a magasságát a barometrikus szenzornak köszönhetően.

A kamera nekem egy hatalmas pozitív csalódás volt. Ez tényleg 1080p-nak néz ki, ami ugye kétszer annyi pixel, mint az elődmodell esetében, és szerencsére a javulás is igen látványos. Viszont a fájlinformációk szerint csak 25 FPS, bár a gyártó ezt sehol nem említi. Ezzel meg is nyerte nálam a legjobb 100 dollár alatti drón kamera díját, szerintem hozza egy olcsóbb Full HD akciókamera szintjét, ami kapásból 10-15.000 forint lenne. Ez önmagában egyébként nem a képpel van baj, de mivel a drón billeg és a szélnek sem áll ellen túlságosan, ezért ha nem nagyobb távolságról fényképezünk valamit, akkor bizony eléggé élvezhetetlen lesz a kép.

A fotókra nagyjából ugyanez igaz, a képek kifejezetten szépek, ha szélcsend van és a gép nyugodtan lebeg, akkor egész jó anyagokat lehet készíteni. Nem mondom, hogy a DJI-t veri, de azért ez ennyiért szerintem igencsak rendben van. Nagyobb gyakorlattal ráadásul folyamatosan javul, tehát a befeketett munka meghálálja magát.

Az üzemidő kiváló, simán repkedtem vele 10 percet és még volt benne szufla, szóval a gyári 12 perc simán benne van a pakliban. Ráadásul végre elhagyták a speciális keretet, vagyis bármilyen akkumulátorral helyettesíthetjük az áramforrást. Azért trükkösek voltak a fiúk, mert jól ellapították az egészet, szóval elég speciális formát kell keresnünk.

3_10.jpg

A hatótáv véleményes, olyan 50 méterre saccolnám, plusz a WiFi átvitel eléggé agyonüti a késleltetést. Ez azért  baj, mert hiába GPS stabilizált a gép, ha csak a kijelző alapján akarunk repülni, akkor nagyon csúnyán benézhetünk dolgokat. Nyilván ez nem egy racer, és nem is egy 1000 dolláros kamera platform, de azért ne próbáljunk meg rálátás nélkül szűk helyeken átrepülni. A jó hír viszont az, hogy egy 2.500 forintos Xiaomi WiFi erősítővel 300 méterre is ki lehet terjeszteni. Sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni, de a Youtube videók alapján remekül működik.

 

Összegzés

A Hubsan H216A drónt egyértelműen érdemesebb megvenni, mint a H507A-t, egyrészt, mert többet tud, másrészt pedig azért, mert az áruk is ugyanannyi, szóval miért választanánk a régit? Viszonylag kevés hibája közé fel tudnám sorolni a hatótáv rövidségét, a lassú repülési sebességet és a fura mozgást, mikor GPS módban visszatér a tartott pozícióba.

Másrészről a képek és a videók egészen jók  ebben az árszegmensben, az applikáció zseniális, a csomagba belefért egy távirányító is, ami eddig nem, mindenféle elektronikus repülési módot támogat, egy helyben stabilizál, magasságot tart és csak nettó 22.700 forintba kerül. Aki megveszi egy DJI gép előtt, az begyakorolhatja, hogy hogyan kell egy applikáció alapú géppel repülni, még akkor is, ha a két drón között a különbség mérföldekben mérhető, és ha összetörik, akkor sem ér minket jelentősebb kár.

 Előnyök  Hátrányok

 + sokat kapunk a pénzünkért
 + GPS stabilizált

 + kiváló applikáció
 + tonnányi repülés mód
 + automatikus fel- és leszállás, visszatérés
 + FPV élőkép
 + telefonos és kontrolleres irányítás

 + jó 1080p kamera
 + hosszú üzemidő
 + hagyományos akku csatlakozó
 + széleskörű telemetria

 - szénkefés motorok
 - nem elég szélálló

 - GPS-es billegés
 - a kamerakép sokat mozog és remeg
 - nagy késleltetés

 

 

Beszerzés és alkatrészek elérhetősége

A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek, Hubsan