Kínai vám és áfa mentes szállítási módok és EU raktárak

no-vat_1.jpgNagyjából minden harmadik levél abban a témában érkezik hozzám, hogy milyen módon lehet Kínából vám és áfafizetés nélkül vásárolni. Ez igaz a drónokra és egyéb eszközökre – mint például a telefonok, tabletek, robotporszívók - és nagyjából minden műszaki dologra is. Nagyon sok lehetőség jelent meg az elmúlt fél évben, ezeket fogom most kivesézni nektek, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

 

Mi mennyibe kerül?

Mivel mindenkit ez foglalkoztat, ezért kezdjük ezzel a témával. Állandóan azt kérdezik tőlem a levélírók, hogy miért kerülnek itthon sokba a külföldről behozott eszközök. Nos, erre több dolgot is tudnék mondani, de csak a legkézenfekvőbbeket sorolom fel, a teljesség igénye nélkül:

Behozatalhoz kapcsolódó költségek

  • vám: általában 4-5%, de például telefonokra és tabletekre nincsen
  • áfa: 27%
  • szállítási díj: változó, sokszor a drágább termékek free shippingel érkeznek
  • kezelési költség: DHL esetében 6.000 Ft, a magyar posta esetében 3.000 Ft
  • árfolyam ingadozás: ez lehet pozitív és negatív folyamat is, most éppen az előbbi, hiszen extrém alacsony a dollár, így most NAGYON megéri fogyasztani

Egyéb, az üzemeltetéshez kapcsolódó költségek

  • vállalati adók: változó, működési formából kifolyólag
  • a bolt üzemeltetési költsége: víz, áram, gáz, csomagolás díja, helyiség bérleti díja
  • alkalmazottak fizetése és az utánuk kicsengetett adó
  • garanciális ügyekből fakadó költségek
  • reklám költségek
  • egyéb költségek: például a kisteherautó amortizációja stb.
  • nyereség: ebből él a vállalkozó

Mint látható, ha be akarunk menni egy bármilyen magyarországi boltba, az ár tartalmazni fogja a fenti költségeket. Ha be akarunk hozni valamit az országba, akkor magánemberként az első, cégként mindkét csoport terheit viselnünk kell. Én nem nagyon szeretem, amikor valaki szidja ezeket az embereket, a boltjaikat és a magas áraikat, lévén a megélhetésükért dolgoznak – vagy inkább küzdenek -, szóval, aki nem akarja kifizetni ezt az árazást, az ne vegyen ilyen helyről és kész. Így is tesz az emberek jelentős része, ezért rendelik a dolgokat Kínából.

xiaomi-mi-drone-ed_1.jpg

Mint látható jelentős tételek – kb. +35-40% - rakódnak az árra. Például ha egy 200 dolláros drónt rendelek - egy Hubsan H501 S nagyjából ennyibe kerül -, akkor az alábbi költségekkel kell számolni:

 Termék

 Ár (USD)

 Vám (0%)

 Áfa (27%)

 Száll. 10  USD

 Kez. költs. (20 USD)

 Összesen

 Drón

 200

 0

 54

 10

 15

 279 USD

A sarcok durván 40%-os költségemelkedéssel járnak (átlagos szállítással, biztos vámolással, 0%-os vám mellett), ami akár lehetne rosszabb is. Hogyan lehet ezeket az összegeket legálisan csökkenteni? Két dolgot tehetünk:

  • Európai Uniós raktárból vásárolunk
  • Olyan szállítási metódust választunk, amelynél az áfa és a vám költségét helyettünk kifizetik

 

_bc7bb5ec-02b3-4960-aacd-0661bbc32ae6.jpg

Az Európai Uniós raktáraknak kétségtelen előnye, hogy már az EU-n belül van a termék, tehát sem vám, sem áfafizetési kötelezettségünk nem keletkezhet, lévén a négy alapszabadság – áru, munkaerő, szolgáltatások, tőke – szabadon mozoghatnak az EU tagországokon belül. A másik előny, hogy közelebb van hozzánk a megvásárolandó dolog, vagyis a szállítás szinte mindig gyorsabb, mint ha közvetlenül Kínából rendelnénk.

Azt gondolhatnánk, hogy a logisztikai költségek is alacsonyabbak, de egy német postás jóval többet kér, mint egy kínai, ráadásul sokszor az anyaország dotálja a szállítást – így lesz egyébként ingyenes – hogy növeljék az exportot, tehát ez már egyáltalán nem biztos, hogy igaz.

european-union.jpg

A különböző, vám és áfamentes szállítási módoknál annyi történik, hogy az Európai Unió egy olyan országába hajóztatják be a terméket, ahol alacsonyabb az általános forgalmi adó, ott megfizetik a megfizetendőt, mintha a végcél abban az országban lett volna, majd Európai Uniós csomagként újra feladják, ezzel teljesítve a kötelezőt. Ezt természetesen beépítik az árba, vagyis az ilyen jellegű szolgáltatások csak ritkán free shippingesek, de nem is olyan vészes az árazásuk (8-10 dollár).

Nézzük, hogy mely boltok kínálnak ilyet, gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a legtöbb webshopnak van ilyen szolgáltatása, különben a konkurencia elevenen felfalná őket alacsonyabb áraival.

 

GEARBEST

 EU EXPRESS

A legelső nagy kínai webshop volt, amely ilyen szállítási metódust kínált, EU Express néven. Egy időben nem volt elérhető – karácsony táján, amikor olyan sok volt a megrendelés, hogy képtelenek voltak ezeket feldolgozni a szállító cégek -, de január közepe óta újra megnyitották a lehetőséget. Mivel a drón felhozatalon túl a telefon, táblagép és például a robotporszívó kínálatuk is jó, érdemes ott is körülnézni.

xiaomi_ch.PNG

A kiválasztása egy picit trükkös, kosárba kell raknunk a termékeket, rányomnunk a „proceed to checkout” gombra, majd UTÁNA kiválasztani a szállítási díjat. A fenti kép segít a megtalálásban. Itthon a DPD szállítja ki és sokkal jobban járunk így, mintha itthon fizetnénk ki a rá rakodó terheket.

eu_express.PNG

Drónok közül tipikusan az alábbi termékeket szokták venni a modellezők:

Ezekre általában kupon is szokott lenni, én már láttam szállítási költséggel együtt éppen 100.000 forint alá csúszni a Xiaomi Mi Drone 4K-t, és olyan történetről is tudok, ahol valaki ugyanekkora összeget nyert egy DJI Mavicon.

 

EU RAKTÁRAK

Régebben nem nagyon volt ilyen a GB-nél, de amikor az EU EXPRESS szállítást felfüggesztették, akkor gombamód kezdtek szaporodni.

xiaomi_mi_drone.PNG

Egy raktár akkor EU-s, ha a nevében szerepel a GW-XX, például a GW-4 a lengyel raktár, míg a GW-13 a spanyol. A legtöbbje szállít Magyarországra is, de vannak olyanok, amelyek nem, én logikát eddig nem találtam benne, ha esetleg így jártok, akkor csak nyomjatok át egy másik raktárra a termék alatt, abból tuti meg lehet rendelni.

fongb06.PNG

Az árak elég nagy szórást mutatnak, ezért a fenti képen látható példa alapján csináltam egy táblázatot, hogy látható legyen a különbség a Xiaomi Mi Drone 4K-ra vetítve:

Raktár/ költség

 Ár

 Szállítás

 ÁFA

 Végösszeg

 Kína

 673 (421)*

 0

 0

 421

 Honkong

 495

 -

 -

 discontinued

 G-W-2 (Anglia)

 571

 11,42

 0

 582

 G-W-4 (Lengyelo.)

 501

 14,73

 0

 586

 G-W-5 (Cseho.)

 508

 5,10

 0

 508

 US-LA

 585

 cannot ship

 -

 -

* kuponkód: FONGB06 / MCMI4K

A fenti táblázatból kiolvasható, hogy még mindig Kínából a legolcsóbb, mert éppen van hozzá kupon, és a normál árakat egyébként sosem szabad elhinni. Senki! nem vesz normál áron termékeket, az azoknak van ott, akiket nem érdekel, hogy valami mennyibe kerül. Mindenki akkor vásárol, amikor kupon, leárazás, akció van, szóval a fentiek is csak közelítő árak, de aki gyorsan akar - ebben az esetben drónhoz - jutni, még mindig megrendelheti mondjuk a cseh raktárból, akkor nem kell 3-4 hetet várnia.

 

BANGGOD

EUROPEAN DIRECT MAIL

A Banggood tipikusan a drón alkatrészek fő beszerzési helye, mivel azok alacsony összegűek és a kutya nem nézi meg, mennyi 3 db motor ára. Eddig nem volt értelmes vám és áfamentes szállításuk, mostanáig. A European Direct Mail ugyanis az. Sajnos a fenti példában használt Xiaomi Mi Drone 4K-ra nincs ilyen lehetőség, illetve a konkrét tapasztalat is kevés, de volt aki jelezte, hogy ő ezzel rendelt terméket és tényleg működik.

bg_xiaomi.PNG

Mivel nekem nem ment, ha valaki talált egy jó „deal”-t, az a komment posztban jelezze.

 

EU RAKTÁRAK

A Banggood nem túl erős EU raktárakban, általában nem sok mindent lehet ott találni, régebbi kiszórandó alkatrészek, két évvel ezelőtti JJRC X1 drón modell és hasonlók, azok is drágán. Én azt sem találtam meg, hogy pontosan melyik országban van, ők sem jelzik az oldalon, mint a konkurensek.

TARIFF INSURANCE

Elméletileg egyes termékekre lehet kérni adózás elleni biztosítást, ami 100 dollár alatt 100%-ot, felette pedig 50%-ot visszatérít a plusz költségekből (vám és áfa), de gyakorlatilag értelmes termékre nem lehet rátenni.

 tariff_ins.PNG

Egy csomót nyomoztam, hogy van-e egyáltalán olyan kütyü, amire alkalmazni lehet, végül a lehetőségről a képet egy Banggoodos fórumtémából sikerült kivágnom, ahol látszik a lényeg. Szóval kicsit olyan ez, mint a Mátyás király galambjai, van is, meg nincs is.

ship_ins.PNG

Nem összekeverendő a shipping insurance-szal, aminek semmi köze a tariff insurance-hoz, ez a termék sérülése, elvesztése stb. ellen véd szállítás alatt, de a BF staff is képes azt mondani, hogy ez ugyanaz, mert fogalmuk sincs, hogy mi a különbség. Szóval ezt ne nyomjuk be annak tudatában, hogy akkor majd megússzátok a közterheket, mert nem fogjátok.

 

TOMTOP

 DUTY FREE SHIPPING

A Tomtop is rendelkezik a fenti webshopokhoz hasonló vám és áfamentes szállítási móddal, csak itt duty free shippingnek hívják, és ellentétben a Banggoodal nincs különösképpen elrejtve.

tomtop_2.PNG

A DJI Mavic Pro combo+DJI Goggle csomagon próbáltam, ha ott megnyomjátok a szállítási módot, az első sorban egyből látható. Értelemszerűen minél magasabb árú termékről van szó, annál nagyobb lenne a rá eső plusz teher. Hozzá kell tennem, hogy még soha senkit nem hallottam, hogy ilyen módon rendelt volna bármit is a Tomtopról, szóval ezzel nincs személyes tapasztalatom, ellenben a németországi EU raktáruk egyáltalán nem rossz, és innen már nem egy gépet vett meg a magyar közösség.

 

EU RAKTÁRAK

Nekik is van egy csomó európai lerakatuk, általában a jobb cuccokat a német raktárból szállítják, mert ott van a legtöbb jómódú fogyasztó. Jó példa erre a DJI Spark, ami Kínából 538, míg német raktárból 569 dollárért vásárolható meg, értelemszerűen az utóbbi a nyerő.

tomtop.PNG

Karácsony előtt volt nagy sláger a Bayangtoys X21 brushless kamera platform, de egyből ki is fosztották érte a német raktárat, ahogy az a fenti képen is látszik, tehát érdemes sietni, ha valami van olcsón, akkor azt gyorsan fel szokta szívni a piac.

 

GEEKBUYING

 

EU PRIORITY LINE

A Geekbuying is bevezetett egy vám és áfamentes szállítási formát a konkurencia mintájára, ez az EU Priority Line. Ahogy a nevében is benne van, ez egy európai országoknak szánt szállítási mód, arra tippelek, hogy az amerikaiaknak ugyanez a US Priority Line, de ebben azért nem vagyok biztos.

gb_ship_to_1.PNG

Ezt onnan gondolom, hogy a Geekbuying oldala a lokalizáció szerint kínálja fel a lehetőségeinket, és ha a jobb felső részén nem állítjuk át a célországot Magyarországra, akkor automatikusan United States-en marad. Így nem listázza az EU Priority Line opciót sem. A szállítási formával a fő probléma az, hogy iszonyatosan drága. Egy DJI Spark 42, míg egy DJI Mavic Air 52 dollár szállítási felárért érkezne meg hazánkba, így nagyon ritkán alakul ki olyan szituáció, amikor nem a Gearbestről vagy a Banggoodról érdemes a termékeket megrendelni.

 

EU RAKTÁRAK

A Geekbuying kínálata egyáltalán nem rossz, legalábbis ami az EU raktáraikat illeti. Találhatunk ilyet Spanyolországban, Németországban és Olaszországban is, ráadásul nemcsak a termékkategóriákra, de az éppen akciós termékekre is tudunk szűrni.

gekkby_mavic_1.PNG

Az árak itt is jók, de a szállítás szokás szerint drága, tapasztalataim szerint a legközelebbi olasz raktárból a lehet a legolcsóbban megúszni, de sajnos itt van a legkevesebb termék is. Azért érdemes körbenézni, mert néha ki lehet fogni fincsi akciókat.

 

Összegzés

A fenti webshopok mindegyike rendelkezik olyan szállítási móddal, amelyik lehetővé teszi a vám és áfamentes szállítást, de természetesen mindegyiket máshogy hívják. A leni táblázat foglalja össze, hogy nagyjából mit kell róluk tudni.

 Webáruház

 Szállítási mód

 EU RAKTÁR

 Megjegyzés

 Gearbest

 EU EXPRESS

 10+ raktár

 kipróbált, működik

 Banggood

 EUROPEAN DIRECT MAIL

 EU

 van is meg nincs is

 Tomtop

 DUTY FREE SHIPPING

 DE, IT, ES, FRA

 gyenge support

 Geekbuying

 EU PRIORITY LINE

 DE, IT, ES

 drága szállítás

 

Címkék: cikkek, Cikkek