Vision Plus FPV szemüveg teszt és egyéb olcsó konkurencia

img_0806.JPGHirtelen felindulásból vettem még december végén 5.000 forintért egy Vison Plus FPV szemüveget. Biztosan sokan felvonják a szemöldöküket, hogy ugyan miért tettem ilyet, mikor van Fatsharkom és Furibee szemüvegem, de a cikk végére minden kérdésre választ fogtok kapni. És ha már belevágtunk a témába, megnéztem a konkurenciát is, hogy milyen modelleket adnak a belépő FPV szemüvegek szegmensben.

 

Előzmények

A Fatsharkom tavaly októberben elromlott, valamelyik elektronika nem működik benne. Eléggé mérges voltam, hogy alig bírt ki fél évet, és semmi kedvem nem volt kinyomozni, miért nem működik. Van benne vagy 3 panel, darabja vagy 10.000 forint mindegyiknek, így a Furibee VR01-et használtam, ami azért igen sok kompromisszum megkötését kívánja, de egyesek csak simán azt mondják rá, hogy nem túl jó, amiben van némi igazság.

p1040332_1.JPG

Ekkor láttam meg a Hobbykingen a Vision Plus szemüveget, ami szintén egy belépő modell, de a 60 dollár helyett csak 20-ba került, ami az akkori dollár árfolyam szerint kemény 5.000 forintot jelentett. Így megvettem, hiszen még mindig sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint kinyomozni a Dominator V1 hibáját és egyébként is kellett egy tartalék szemüveg a Fatshark mellé és a Furibee helyett.

 

Kicsomagolás

Szögezzük le, hogy ez a szemüveg normális esetben 50-65 dollárba – illetve a Hobby Kingen 56 EUR-ba – kerül. Ennyiért valószínűleg nem vettem volna meg, de 10.000 forint körül már elgondolkodtam volna rajta, 5.000-ért pedig ajándék. Alapból nem nagyon szeretem a HK-t, mert global raktárbóll nagyon drága a szállítás, és mindig 2 évvel ezelőtti raktárszemetet akarnak rásózni az emberre, ami persze sok esetben kapóra jön, mint most nálam is, illetve az akkumulátor részlegük azért elég jó. Sajnos elbabráltam az ISO értéket a fényképezőgépen és későn vettem észre, úghogy a fényképek eléggé „retrok” lettek, ezért előre elnézést kérek.

img_0808.JPG

A Vision Plus egy faék egyszerűségű dobozban érkezett, de mivel az ára alapból nem verdesi az egeket, nem is nagyon voltak ezzel kapcsolatban elvárásaim. Sajnos ki is szúrta az antenna csatlakozó a kartonpapír felső részét, de szerencsére maga a szemüveg nem sérült. Kiborítva a tartalmat, kapunk kettő darab puha csíkot, ami az arcunkat védi, a szokásos gomba antennát, egy jack hangkábelt, egy szintén nagyon puha fejpántot, egy 1 oldal hosszúságú, egyszerű leírást és egy adapter kábelt, aminek az egyik fele a szemüvegre, a másik fele a telepekre csatlakozik.

img_0805.JPG

Az antennából egy male SMA-t kapunk, vagyis a csatlakozó a szemüveg tetején female SMA, de mivel a hozzá adott tokozott málnakeverőről eléggé rosszakat olvastam, nem erőltettem a használatát. A doboz műanyaga eléggé egyszerű, és a T-Plug forrasztása belül nem burkolt, amit nem igazán tudok hova tenni. Nyilván nem kell belenyúlni működés közben, de mondjuk ezt így simán rövidzárba lehet tenni, szóval érdemes valami nem vezető anyaggal leburkolni. Balra lent hang ki- és bemeneteket láthatunk, itt hallgathatnánk a gépünk zúgását, amit mindenki kivág a videókból.

103100_3.jpg

Felül, a Deans csatlakozó előtt 3 db gomb található, amik a funkciók aktiválásért felelnek, és például sokkal jobban kézre állnak, mint a Furibee vagy az Eachine egyes modelljein. A szemüveg a puha szivacsok felrakása után elképesztően kényelmes, minden ott van, ahol lennie kell, és nekem eddig le sem akart esni a ragadós felület. Az orr részhez is adnak két puha szivacsot, szóval ott sem lesz gond. A pántot nagyon feszesre is lehet állítani, remekül tart, olyannyira, hogy simán megállt a fejem tetején, ha felemeltem a sisakot.

img_0809.JPG

Nyilván ezek a nagy vödrök nem olyan filigrának, mint a Fatshark, viszont remekül elfér rajtuk minden. Az akkumulátor itt is pántra került, mint a Dagadt Cápa esetében, és a képeken látható, hogy kompatibilis is annak akkutartójával. 7-15 Volt közötti feszültségről üzemeltethető, úgyhogy én két 18650-es Samsung telepről használtam, amit a Gearbestről újítottam be. Érdemes ott ilyen témában körülnézni, mert a magyar árak nagyjából feléért kaphatóak az akkumulátorok.

 

Tesztüzem

Az első és legfontosabb paraméter, hogy a VIsion Plus 800x480 pixeles felbontással rendelkezik, amivel veri a Fatshark Dominator V1-emet, nem beszélve a Furibee VR01 szánalomkeltő 480x272 pixeljéről. Ez igencsak érződik repülés közben, a kép sokkal szebb, a tereptárgyak is élesebben látszódnak, nem néztem például a barna póznákat embernek.

img_0810.JPG

A másik, hogy sajnos diversityvel – vagyis két, vevőoldali elektronikával – nem rendelkezik a szemüveg, ahogy dioptriaállítással sem. Ami viszont jó hír, hogy olyan szorosan tapad az arcunkra, hogy egyáltalán nem lihegtem be, így párásodás sem jelentkezett, igaz az időjárás sem volt túl meleg. A szemüveget 40 csatornás automata keresővel vértezték fel, ami sokkal gyorsabban szkenneli végig a sávokat, mint az előző két szemüvegem, de ha már itt tartunk, térjünk át a funkciók működésére.

img_0807.JPG

A három gomb közül a szélekre eső a különböző menük finomhangolását végzi, míg a középső magukat a funkciókat lépteti. Az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre: kontraszt, fényerő, színtelítettség, automatikus és manuális frekvenciakeresés. Ez utóbbit a középső gomb hosszabb nyomására automatikusan megkezdi az elektronika, nagyon okos és kényelmes, hogy ezt így oldották meg. A szemüveg egyébként a bekapcsoláskor kiírja az akkumulátor feszültségét és annak a csatornának a frekvenciáját, amelyiken éppen áll.

img_0812.JPG

Az érzékenység mindig egy fontos vitatéma az FPV szemüvegek kapcsán, de nekem semmivel sem hozott rosszabb eredményeket, mint anno a Fatshark diveristy-s vevője, igaz nem is nagyon megyek a mikrokkal 150-200 méternél messzebbre, mert egy 400 méter átmérőjű körben is rengeteg fa van. A gyári gombaantennára viszont sokan panaszkodtak, amit egyből kicseréltem egy Foxeer Thorra. Innentől kezdve nem volt problémám, de azért nagy távolságú repülésre - sok kilométerre - ne ezt a szemüveget válasszuk.

img_0813.JPG

Repülés közben tapasztaltam néhány dolgot, amit érdemes megemlíteni, az egyik az, hogy nincs blue screen, csak a szokásos hangyák. A fényerőállítás kifejezetten jól jön, több kameránál – Runcam, Foxeer – is használtam. 2 óra után is kényelmes maradt, és a 6 inch-es kijelző elé szerintem még egy szemüveg is befér a dobozba, tehát akinek erre szüksége van, az is próbálkozhat a Vision Plus-szal.

img_0814.JPG

Fontos még kiemelni, hogy ha rászámolom az akkumulátor tartót, a 2 db 18650-es telepet és egy jobb antennát – vagyis 5.000, 1500 és 2.000 forintot – akkor szépen felkúsznak a költségek 13.000 forintra, de ebből az irreálisan drága Fatshark keret a legnagyobb tétel.

 

A konkurencia termékei

Mivel a Hobbykinges ár már nem 5.000 forint, hanem 10+szállítás, megnéztem, mit tud a konkurencia felvonultatni ennyiért. Az általam elköltött összegért semmit, de 13-15.000-ért már van választék.

vr006.PNG

Az Eachine VR006-ot messzire elkerülném. Ezt adják az összes olcsó szénkefés RTF csomagban, ahová kell egy szemüveg. 500x300 pixeles semmire nem jó felbontás, viszont legalább könnyű. Marhára kíváncsi lennék, hogy a mellékelt 500 mAh-s akkumulátor mennyi ideig tartja életben. Én általában 2600 mAh-val megyek ki, és egy teljes nap alatt le tudom meríteni, ez ennek az ötöde. De legalább az ára jó, 9.250 forintot kérnek érte. Van egy diversity „jellegű” verziója, ami hasonló paraméterek mellett két antennát vonultat fel, de csak egy vevőt, szóval ez inkább a kamu kategória.

vr007.PNG

Az Eachine VR007 egyik nagy hátránya a 480x272 pixeles felbontás, ez majdnem az NTSC fele, illetve egy kicsit több. Szerintem azok a kijelzők, amibe az adás „nem fér bele”, azok azért sokkal kevésbé használhatóak, mint amelyikbe igen. Az akkumulátor 1600 mAh-ra nőtt, ami már tisztességes kapacitás, ráadásul usb-ről tölthető, ami nagy könnyebbséget jelent. Mást nem is tudok róla elmondani, maximum azt, hogy fényévenként egyszer kapható, 11.000 forintért, most éppen igen.

ev800d.PNG

Eachine EV800 és az EV 800D a következő szintre ugrasztja a márkát, hiszen itt már pixelek hada vár ránk, ez jelen esetben 800x480-at jelent. 2.000 mAh-s akku, töltöttség kijelzés, 2-3S-ről is üzemeltethető, ráadásul moduláris a cucc, így könnyebb például elpakolni, és tudja a race bandet is, ráadásul 600 cd/m2 a fényereje. Az akksi viszont beépített, ami gond, ha egyszer csak nem működik tovább. Az utódmodell valódi diversity vevős és DVR-t – menet közbeni rögzítést – is lehetővé tesz, de sokkal drágább, előbbiért 14, utóbbiért 25.000 forintot kérnek. A drágább variánssal megegyezik a Shinehalo LS-800D, ami 5 dollárral olcsóbb.

lieber.PNG

A Lieber FPV szemüveg az a termék, amiről még életemben nem hallottam, de jó az ára, és van rajta két antenna, igaz, szerintem csak egy vevővel. A felbontása ennek is a botrányos 480x272, viszont a beépített akkumulátora bika, 2000 milliamperórás kapacitással rendelkezik. 11.250-et kérnek érte, ami a VR007 szintje, de inkább kéne ez, mint az. Csináltak hozzá RTF drón KIT-eket is, Lieber Zulu és Lieber LB1060 néven.

ls_ev800d.PNG

Az egyik legígéretesebb konkurencia – amit simán megvennék a paraméterei alapján – az LS-800D. Ugye mennyire kísértetiesen hasonlít az EV 800D-re? Szerintem átbrandelés, csak éppen 37 dollárral olcsóbb, és ezért az 50%-ért az alábbiakat vonultatja fel: DVR, duális vevő és két antenna, 854x480-as felbontás, 2000 mAh beépített akkumulátor – és állítólag power bankról is üzemel -, elválasztott DVR és megjelenítő chip – vagyis nincs késés -, és csak 15.750 forint. Jónak ígérkező cucc. Van egy kisebb tesója is, az LS-008D, ami sajnos csak 480x272 pixelt vonultat fel és a DVR-t is elvesztette, de árban a Lieberrel egyezik meg.

Mint látható, a belépő FPV sisakok piacán sajnos elég sok kompromisszumot meg kell kötnünk, pedig még az állítható fresnel lencséről vagy a hűtésről nem is beszéltünk.

 

Összegzés

5.000 forintért bomba üzlet volt a Vision Plus, csak sajnos nem tudom ezt az árat reprodukálni, mert lejárt az akció, ráadásul, ha nulláról bírtam volna működésre, addigra az összérték 13.000 forintra kúszott volna fel. Tény, hogy Lipo akkumulátort és egy átalakító kábelt sokkal olcsóbban is lehet venni, mint amennyibe egy Fatshark keret kerül, de plusz költséggel akkor is számolnunk kell.

Ennyiért kapunk egy elég jó, könnyen kezelhető, nagyon kényelmes szemüveget, csak éppen az LS-800D – ami valószínűleg egy Eachine 800D belsővel rendelkezik - többet tud egy DVR-rel és egy diversityvel, szóval miért ne azt vegyük, főleg, hogy van rá EU Express vám és áfamentes szállítás is.

 Előnyök  Hátrányok

 + ezért az árért ajándék volt
 + kényelmes
 + nem párásodik
 + kompatibilis a Fatshark kerettel
 + automata csatorna kereső
 + kényelmes használat

- nem adnak hozzá akkumulátort
- fedetlen Deans csatlakozó forrasztási pont
- nincs DVR
- nincs diversity vevő
- nincs fresnel lencse állítás
- a gyári antenna gyenge

Az FPV szemüveget itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek, FPV