Hubsan: új modellek Karácsonyra I.

christmas.png
A bejegyzés apropóját az adta, hogy az általam vásárolt Hubsan X4 H107C modell eltűnt a Tiny Deal kínálatából, ezért elkezdtem egy kicsit nyomozni, hogy vajon mi lehet ennek az oka. A Hubsan ugyanis elkezdte év "elején" ígérgetni, hogy erre az évre fantasztikus új modellekkel fog előrukkolni, amelyek majd leváltják a régieket, ám került némi homokszem a gépezetbe, ezért a határidők egyre csak tolódtak és tolódtak. A helyzeten az változtatott, hogy a Karácsony a keresztény kultúrkörben a fogyasztási csúcsot szokta jelenteni, ezért gyorsan ki kellett adni azokat a modelleket, amelyeket lehet. Nézzük meg mik ezek a modellek és hogy melyeket fogják leváltani.

A gyártó honlapja: http://www.hubsan.com

A Hubsan is alapvetően igyekszik elkülöníteni a modelljeit, mint ahogy más gyártók is teszik (bár egyesek létrehoznak almárkákat, mint a WLtoys az XK modelleket). A "consumer" sorozatot képviselő, az átlagos vásárlóknak kínált modellek az alábbiak (voltak):

  1. Hubsan Q4 R/C nano illetve a H108 Spyder modell
  2. Hubsan X4 H107 mini sorozat
    1. H107L: alapmodell, 240 mAh-s akkumulátorral és 7x20mm-es motorokkal
    2. H107C: kamerával ellátott modell, 380 mAh-s akkumulátorral, egy 0.3MP-s kamerával és 8x20mm-es motorokkal
    3. H107D: kamerával ellátott modell, 380 mAh-s akkumulátorral, egy 2MP-s kamerával, FPV rendszerrel és 8x20mm-es motorokkal
  3. Hubsan X4 Pro különböző variánsai (low edition)

Idézzük fel a régebbi modellek kinézetét, hogy legyen összehasonlítási alapunk, a modellek sorban: H107L, H107C, H107D

Mint látható, a Hubsan alapvetően 3 szegmenst próbál lefedni a modelljeivel. Valószínűsíthető, hogy a legkelendőbb modellek a H107 szériához tartozó mini modellek, ezért ezeket kezdte el - az elhúzódó gyártás ellenére is - lecserélni a gyártó. A H107 széria darabjait az alábbi modellek váltják le:

Hubsan X4 Plus H107P: az alapmodell, amely a H107-et váltja le. A Hubsan azonban átpozícionálta a modelljeit, legalábbis ami a nyitó árakat jelenti, ami nagyjából dupla árat jelent (kb. 20.000 forintot). Ez persze lehet, hogy csak a kezdeti hype, reméljük az ár esni fog. Ezért természetesen a Hubsan elég sok mindent ad, először is, a design teljesen új. Nekem a régi modell jobban tetszett, az új olyan mint valami partra vetett döglött hal, ami a végzete előtt lenyelt valamit, amitől felpuffadt. Ettől még nem nevezném csúnyának, inkább csak nagyobb darab, aminek az oka, hogy a 240 mAh-os akkumulátort 3.7V-s 510 mAh-osra !!! cserélte. Ezzel megnőtt a repülési idő, a gyár szerint 6-ról 11 percre, míg a feltöltés 45-ről 30 percre csökkent (de mint tudjuk, ez utóbbi biztosan bődületes kamu). A kontroller maradt a régi, szerintem gond nélkül fogja kezelni mind a két modellt. A széria összes modelljét megfejelték még egy Altitude hold (magasság tartás) funkcióval, ami úgy működik, mint a Cheerson CX-33 Hexakopteren (barometric pressure sensor), így az árat akár reálisnak is nevezhetjük.

h107p-drone.jpg

Árak tekintetében a www.bangood.com-ot vettem alapul, innen, az ár pedig 20.091 Ft .

Hubsan X4 Camera Plus H107C+: cselesen itt már duplán kiírta a Hubsan, hogy ez már a plusz verzió, majd mögé szúrt egy + jelet, nehogy ezt elfelejtsük. A kinézet itt már teljesen más, nekem sokkal jobban bejön az új modell (a régivel rendelkezem, vagyis van összehasonlítási alapon), valahogy felnőttesebb lett. Ez az árában is megjelenik, itt is 100%-os növekedést tapasztalhatunk. Az akkumulátor adatokat lespórolta a Banggood, de a repülési időkből - ami 7 perc 40 perces töltés mellett - arra következtethetünk, hogy A H107D+ modellel osztozik az energiatároló cellán, ami 380 mAh-os. A kamera jelentős frissítésen esett át állítólag:D, így már 720P-t tud (1280*720), persze ha jól emlékszem, a régire is ezt írták. A képek tanulsága szerint új a távirányító, szóval ez biztosan változott.

h107c-0402_408-1024x662.png

Árak tekintetében a www.bangood.com-ot vettem alapul, innen, az ár pedig 37.315 Ft .

Hubsan H 107D+: a sorozat utolsó tagja, FPV funkcióval. A motorok 8x20 Coreless típusok, ami méretezésében megegyezik az előző C és D modellekkel, ami - tekintve a lentebb látható árat - azért nem annyira jó hír. Akkumulátor tekintetében megegyezik a Camera Plus verzióval, mint ahogy repülési időben is. A videót 5.8 GHZ-n adja át, a hatótáv lesz majd érdekes. A minőség a képek alapján sokkal jobb lett, de lehet hogy ezt csak a "Photoshop hatás" mondatja velem. Mivel már minden műszaki paramétert lelepleztem, jöjjön a fekete leves, az ár 260 USD vagyis 74.633 Ft. Én ezt azért elsőre eléggé túlzónak érzem, mert mit is lehet kapni ennyiért?: Cheerson CX-20, XK Detect X380 vagy éppen Flying 3D X8, ezek pedig azért nem a Hubsan kategóriáját képviselik, még akkor sem, ha ezek csak alapgépek, kamera, FPV és gimbal nélkül.

h107d-plus-drone.jpg

Árak tekintetében a www.bangood.com-ot vettem alapul, innen, az ár pedig 74.633 Ft . Egy rövid elemzés az rcgroups-os Mustafa-tól itt olvasható.

Itt ér véget az első cikk, aminek az oka az, hogy a Hubsan "prémium" modellek kapcsán jelentős változások következtek be, még pedig megjelent két brushless motoros géptípus, amelyet a Hubsan X4 Pro High edition egészít ki.