Hubsan: új modellek Karácsonyra II.

nevtelen.pngA második részben nézzük meg, hogy milyen új modellekkel kecsegtet minket a Hubsan a "prémium" kategóriában. Először is megjelent két modell, amelyek brushless (szénkefe nélküli) motorokat kaptak. A másik fontos változás, hogy a Hubsan X4 Pro low editionnek lett egy testvére, a high edition (ezeket a neveket biztosan nem a kreatív csapat találta ki). Kezdjük azzal, amelyek már rendelhetőek.

 Hubsan X4 Brushless H109: 22 centiméteres gépről van szó, kinézetre a 107P felszteroidozott, terminátor változatának néz ki. A koptert egy 7.4V-s 2300mAh-s 20C akkumulátor mozgatja. A gyártó szerint 20 perc repülési időre jut 150 percnyi töltés. A kérdés az, hogy milyen repülési tulajdonságokkal rendelkezik a gép, ezen fog múlni az, hogy mennyire fogják vinni, hiszen sem kamera, sem gimbal, sem FPV rendszer nem kérhető hozzá.

 hubsan_brushless_h109.jpg

A www.bangood.com-on előjegyezhető a termék 200 USD-ért vagyis 57.409 Ft-ért, itt elérhető, de a specifikáció még nem pontos, szóval még lehetnek változások.

Hubsan X4 Brushless H501S: Érdekes modell de nem csak a színei miatt, ami "kínai" ízlés szerint lett megálmodva (szóval ronda, mint a bűn). A kopter ténylegesen rendelhető, ezért gyakorlatilag minden információ a rendelkezésünkre áll a műszaki paraméterek terén. A drónt a KV1650 PM1806x4 kódszámmal ellátott brushless motor mozgatja, amelyhez a naftát egy 7.4V-os 2300mAh-s akksi biztosítja, vélhetően azonos a H109 akkumulátorával. A dolgot az teszi érdekessé, hogy ez egy FPV kopter egy 1080P-s Full HD kamerával (1920x1080) lett megtámogatva, beépített formában. Ezt a gyártó még megspékelte egy rakatnyi extrával: follow me, headless mode, GPS modul, one key return és még ki tudja mi. Ehhez képest az ár elég baráti lett, gondolkodom is, hogy vajon hol van benne a trükk.

 hubsan-x4-h501s.jpg

Árak tekintetében a www.bangood.com-ot vettem alapul, innen, az ár pedig 63.151 Ft , ami szerintem, ha a fentiek igazak és jól működnek, akkor kedvező. Ebben a témában van már rcgroups fórumtéma is, itt olvasható.

 

Utoljára következzen a nagyágyú, a Hubsan X4 Pro low és high edition, ami már a DJI Phantom vadászterületére merészkedik.

Hubsan X4 Pro low/high edition: A modell és a Pro Deluxe verzió között gyakorlatilag a kiszerelés a különböző. A koptert egyértelműen légi fotózásra találták ki, masszív, magas lábakkal látták el, hogy gimbalt és kamerát is fogadhasson, nagyjából 360 grammot képes emelni. A design nekem kifejezetten bejön, a Battlestar Galactica sorozat Cylon repülőire emlékeztetnek, éjszaka biztosan impozáns látványt nyújtanak majd repülés közben. Az ár valahol 800-1500 USD között szór, ezért a low edition 1 motoros gimbalt, 1080P HD kamerát, 7000 mAh-s akkumulátort kap, illetve olyan nyalánkságokat, mint ejtőernyős leszállóegység és hasonlók. Természetesen a motorok szénkefe nélküliek. Már az alapcsomag is tartalmaz FPV-t, de a két modell távirányítója eltér egymástól. Ezzel szemben a csúcsmodell 3 motoros gimbalt, 7 colos FPV monitort kap. A szoftveres funkciók közösek, gyakorlatilag mindent tudnak, amit ebben a kategóriában tudni kell: GPS modul, Altitude Hold, iránytű szenzor, programozható útvonal, auto return, fail-safe, telemetria visszaíratása stb. A Low edition már kapható, a High editiore még várni kell valamennyit, a megjelenési idő bizonytalan.

 

pro_lowed.jpg

pro_high.jpg

A www.bhphotovideo.com-nál a Low edition 800 USD-ért, mintegy 224.000 Ft-ért rendelhető itt. Akinek van türelme kivárni a High editiont, az ezt a linket nyomkodja, ha eljött az idő.