Mit honnan vegyünk IV. - Ebay és Amazon

A cikksorozat negyedik része két, olyan céget mutat be, amelyek eltérnek a kínai piacon fellelhető webshopoktól. Az Ebay és az Amazon ugyanis nem csak a saját termékeit árulja, hanem egyfajta piactérként működik, ezért más boltok áruiból is szemezgethetünk. Mind a két oldalnak van néhány speciális tulajdonsága, amelyet lent olvashattok.

new-ebay-logo.jpg 

Ebay
Webcím: www.ebay.com, www.ebay.co.uk, www.ebay.de stb.
Származás: nemzetközi
Raktárak: saját nincs, mindenki hirdet termékeket

Az Ebay egy olyan speciális piactér, amelynek nincsen tényleges raktárkészlete, sokkal inkább egy termékkereső szolgáltatás vagy egy aukciós honlap. A világ minden részéről megtalálhatóak itt eladók és termékeik, ezért alapvetően nem attól függ, hogy milyen árura találunk rá, hogy melyik Ebay-es webcímet használjuk.

Amikor az Ebay keresőjébe beírunk egy keresőszót, akkor megjelenik az összes nagyjából releváns termék. Én a lenti képgalériában a JJRC H20 keresőszót használtam, erre természetesen először a legrelevánsabb vagy teljesen egyező találatok fognak feljönni, ezután amelyik a JJRC szót tartalmazza, majd a H20 és így tovább.

Az Ebayen két módon vehetünk meg egy terméket:

  • azonnali megvásárlással (Buy it now)
  • vagy licitálással (Biding)

Az első nagyjából ugyanazt takarja, mint amikor egy kínai áruházban megveszünk valamit, fix ár mellett "leütjük" a terméket, kifizetjük és innentől kezdve a mienk. Az érdekesebb rész az ún. Biding, amikor licitet kell tennünk egy termékre, vagyis azt az összeget kell megjelölünk amennyiért maximum megvennénk a terméket. A termékekre egy speciális licitálás, a Proxy Biding módszerrel licitálunk. Ez azt jelenti, hogy mindenki csak a saját árát látja és végül az viszi el a terméket a lejárat pillanatában, aki a legmagasabb összeggel licitált. Így jellemzően áron alul mennek el a termékek, vagy legalábbis olcsóbban, mint ahogy a Buy it now opcióval megvettük volna. Azért a dolognak van egy olyan veszélye, hogy az ember nagyon beleéli magát a termék megszerzésének érzésébe, ezért akár magasabb árat is hajlandó fizetni egy termékért, mint amennyit az ér. Ez különösen akkor igaz, ha valami olyasmire licitálunk, amit nem vagy nagyon nehezen lehet beszerezni.

Az Ebayen több elektronikus módszerrel lehet fizetni, de mivel az Ebay tulajdonolja a Paypalt, ezt favorizálják, ami egyébként egy biztonságos(nak mondott) fizetési módszer.

AMI FONTOS: MINDIG ellenőrizzük le, hogy kitől veszünk egy terméket. Erre az Ebay egy visszaigazolási rendszert talált ki, amelyben a pozitív visszaigazolások számának közelítenie kell a 100%-hoz és erre az eladók nagyon ügyelnek, hogy így is legyen. A galériába betettem egy képet a Fisher hobby oldaláról, nála a 11,384 pozitív visszajelzésre 28! negatív esik, ez 99,7%, vagyis ez egy igen jó arány. Ökölszabály, hogy 95% alatti eladó esetében ne vegyük meg a terméket, de minél magasabb ez az arány, annál inkább vásárolhatunk tőle (ezt egyébkánt az Ebay egy Top-rated seller plecsnivel is jelöli). Hogy ez mennyire jól működik? Ide vágok egy részletet egy angol levélből, amelyet a digital_store_2014 cégtől kaptam:

" We BEG that PLEASE DON'T leave us 1, 2, 3 or a 4-star Detailed Seller Rating because that means "you are NOT satisfied", equating to negative feedback. Like we said before, if you are not satisfied in any regard, please contact us for solution."

Miben jobb az Ebay mint a kínai boltok? Sok mindenben, pl. olyan termékeket is megtalálhatunk, amelyeket a kínai webshopok különböző okokból (pl. jogi) nem forgalmaznak. Ez multikopterek esetében pl. az alábbi cégeket jelenti:

  • Hobby Horizon: Blade multikopterek
  • Parrot: Parrot termékek, pl. a Beebop

Az Ebay nagyon erős kopter alkatrészekben, gyakorlatilag mindent meg lehet rajta találni vagy még annál is többet:D Néhány link amelyik kopter alkatrészekkel foglalkozik:

  • Gadget Extreme: http://www.ebay.com/usr/gadgetextreme
  • Fisher-Hobby: http://www.ebay.com/usr/fisher-hobby
  • digital_store_2014: http://www.ebay.co.uk/usr/digital_store_2014 (innen vettem a többi cikkemben emlegetett Hubsan propellereket) 

Azért egy hátrányt is meg kell hogy említsek, ami sokszor tud zavaró lenni, ez pedig az, hogy a szállítás árát nem tartalmazza a vételi ár (kivéve, ha azt külön feltüntetik).  Mindig ellenőrizzük, hogy ez mekkora tétel, illetve hogy szállít-e az eladó Magyarországra.

amazon-logo-schwarz.jpgAmazon
Webcím: www.amazon.com, www.amazon.co.uk, http://www.amazon.co.uk/gp/gateway-eu stb.
Származás: Amerika
Raktárak: saját és más cégek termékeit is hirdeti

Az Amazon sok mindenben hasonlít az Ebayhez, ez is egy óriási bolhapiac. Amiben az Amazon nagyon erős az a könyvek, rengeteg kiadványt vehetünk meg fizikai vagy elektronikus (Kindle) formában, ez esetleg érdekes lehet, ha valaki multikopterekhez köthető könyvet - pl. Drone for Dummies a kezdőknek vagy pl. a haladóknak a  Drone University - keres, itt biztosan talál több tucatot. Az Amazon is árul pl. Parrot vagy Blade termékeket, ezek itt is beszerezhetőek.

Amit az Ebaynél kiemeltem, az itt is igaz, mindig nézzük meg külön a szállítási költségeket, illetve hogy szállítanak-e Magyarországra az eladók, mert ez nem magától értetődő.

Nekem az a véleményem az Amazonról, hogy egy kiváló oldal, mindent megtalálunk rajta, de mintha drágább lenne mint a kínai webáruházak, ami tulajdonképpen érthető, hiszen a kínaiakat kínai termékek árában nem igazán lehet megverni. Mivel az eladók egy része európai, itt pl. a vámot kilőhetjük, de ez általában az árban is meg fog jelenni (ez az Ebayre is igaz), viszont nem kell molyolni a vámolással, bár mint az már sokszor kiderült, ezt a kínaiak elég ügyesen ki szokták cselezni.