Mit kapjon Pistike karácsonyra?

christmas_presents_ideas_for_children.jpg

Szerintem mindenki ismeri a "karácsonyi para" érzését, hogy már megint mit vegyek a 43 féle különböző unokatestvérnek, keresztgyereknek, a szomszéd kölykének és még ki tudja kinek. Mivel már a csapból is a drón téma folyik, ezért várható, hogy idén ez lesz az egyik slágertéma. Na de melyiket vegyük meg a saját gyerekeinknek és a többi rokonnak, úgy hogy ne kelljen 150.000 forintot kiadni rájuk, de azért ne legyenek nagyon gagyik? Az alábbi szempontok talán segítenek.

A Karácsony hideg, mivel tél van. Ráadásul a következő hónapok is ilyenek lesznek, ezért valószínűtlen, hogy a kis lurkók cérnapólóban fognak a kertben szaladgálni, kezükben a távirányítóval. Marad a lakás 50 négyzetmétere, vagyis olyan drónt kell vennünk, ami kicsi, jól lehet vele repülni vele zárt térben és nem pusztítja az indokoltnál nagyobb mértékben a berendezési tárgyakat, ezért a MINI és a MIKRO gépek közül kell válogatnunk.

A másik nagyon fontos szempont a BÜDZSÉ, vagyis mennyit szánunk a drónra, ezt egyébként nem érdemes túlságosan nagy összegben meghatározni, kivéve ha előtte megnyertük a lottót vagy villantani akarunk a géppel (de nem akarunk). Mindenkinek van a fejében egy képzeletbeli rangsor, hogy nagyjából kinek, mekkora összegű ajándékot adna és ennek összege általában jótékonyan tér el a saját gyerekeink felé. Azért azt nem hiszem, hogy távolabbi családtagokra 10.000 forintnál többet akarnánk költeni fejenként. Van még egy szempont, ez pedig, hogy elkerüljük a különböző családon belüli sértődéseket, ezért célszerű azonos típust adnunk ajándékba, ha több multikoptert is akarunk ajándékozni, még mindig variálhatjuk a színét nemektől függően.

Az is fontos, hogy az ajándékozott gép MIT TUD, persze ezért az árért általában nem sokat, de azért ennyire nem rossz a helyzet. A funkciókkal, amikkel meg lehet fűszerezni a gépeket, azok nagyjából az alábbiak:

  • headless mode
  • valami nagyon minimális kamera (0,3MP)
  • on/off gomb :D
  • több színben is létezik (fiúknak és lányoknak lehet különbözőt)
  • quad vagy hexa elrendezésű legyen

Nagyjából ennyi, ezek egyike sem perdöntő funkció, sokkal inkább az a repülési idő, hiszen gondolom nem akarjuk biztosítani a gépek plusz alkatrészeinek (pl. +3 akku, a hosszabb repülési időért) ellátását a végtelenségig, azzal majd foglalkozik a gyerek apja, ha akar.

A fenti alkatrész ellátottsági problémából fakad még egy kérdés, hogy SZERELHETŐ legyen-e a gép. Mivel nem magunknak veszünk koptert, ezért nem tudjuk, hogy az ajándék egyáltalán tetszeni fog-e. Lehet hogy az lesz a sorsa, mint a többi játéknak, bekerül a szekrény aljába a 13 lézerkard és a 79 G.I. JOE mellé. Innentől kezdve viszont egyszerűbb olyan gépet venni, ami az "eldobható fényképezőgép" kategóriájába esik, ami azért is jó, mert képbe kerülnek az úgynevezett "pocket" kopterek, amelyek beleférnek a saját távirányítójukba.

Van még egy szempont, amire sok ember nem gondol, ez pedig az AKKUMULÁTOR kérdése. Az embert könnyen elkapja a gépszíj, amikor lát egy 50%-kal leárazott, nagyobb multikoptert és megveszi 10.000 forintért (ahogy én vettem az MJX X600-at), de ezeknek nem csak az a baja, hogy nagyok, hanem az akkumulátor sem 1 cellás. Miért gond ez? Egyelőre még nem tudja a kedves olvasó, mert nem írtam róla cikket, de a Lipo akkumulátoroknak van egy olyan sajátossága, hogy a nagyobb teljesítmény érdekében az akkumulátorok celláit megtöbbszörözik. Ezeknél viszont a cellák közötti feszültséget ki kell egyenlíteni (balancing), ami speciális töltőt igényel. Képzeljük el azt a beszélgetést, amikor anyu bemegy valamelyik bevásárló központba, megveszi a gyereknek a 2S Lipo akkuval ellátott gépet, majd az eladó megkérdezi:

- Akkor ugye kér egy Lipo Balancing Chargert is a géphez?
- Hogy mit?

Van más oka is, amiért nem akarunk "babrálni" a több cellás akksikal, ez pedig a Lipo töltő ára és a balanszolt töltés "veszélye". Egy jó balance charger 10.000 forint körül kezdődik, ami azért baj, mert ezzel már is megdupláztuk a költségeket. A másik gond, hogy egy ilyen műveletet egy gyerek nem biztos hogy el tud végezni, mert a töltőn különböző paramétereket kell állítgatni. Annak pedig azért vannak veszélyei, ha valaki véletlenül nagyobb feszültséggel küldi meg az akkumulátorokat. Hogy mi ez a veszély, azt a lenti videón láthatjátok:

Van egy másik oka is annak, hogy miért érdemes 1 cellás akkumulátort venni. Ha nem tudjuk balanszoltan tölteni a több cellás akkumulátorunkat, akkor sokkal gyorsabban tönkre fog menni. Ezért is érdemes vagy venni egy balance chargert és több cellás akkumulátorokat használni vagy maradni az egy cellásnál.

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy kopternek az akkumulátora több mint 1 cellás? A dolog egyszerű, az egy cellára jutó cellafeszültség 3.7V, a cellaszám ezt többszörözi, vagyis egy 2 cellásnak 7.4V, egy 3 cellásnak 11.1V a feszültsége és így tovább. Általában az akkumulátoron S betűvel feltüntetik a cella számot is, olyat vegyünk amire 1S van írva.

Végezetül álljon itt egy lista arról, én mit adnék (és fogok is) ajándékba. A sorrend nem toplista, ezek a modellek nagyjából ugyan azt tudják, de azért hogy legyen miből választani, több alternatívát is leírtam (a lenti típusokra az egyszerűbb kereshetőség kedvéért rálinkeltem a Bang Good oldalát):

NANO KOPTEREK

DHD D1: a világ legkisebb nano pocket koptere, saját távirányítójában "lakik", két féle színben elérhető, az akksi nem kivehető (szét kell szedni a gépet). 5.000 Ft körül kapható

FQ777-124: nano pocet kopter, elfér a saját távirányítójában, 4 féle színben létezik, szerelhető, olcsó alkatrészek, akkumulátor nem kivehető. 4.500 Ft körül kapható

Cheerson CX-10: 8 színben elérhető, nano kopter, az A verzió headless, a C verzió kamerás. Szerelhető, van hozzá mindenféle cserealkatrész, akksi nem kivehető. 5.000 Ft körül kapható

Eachine H1 Sky walker: nano quadkopter, amihez jár egy keret, amivel a gép fel tud mászni pl. a plafonra és ott gurulni, szerintem mókás. Két színben érhető el. 5.500 Ft körül kapható

JJRC H20 nano: nano hexakopter. vagyis 6 motorja van, extrém stabil, rengeteg alkatrész kapható hozzá, headless mode, one-key-return funkciókkal rendelkezik. Két színben kapható, vörös és "strici" aranyszín, utóbbi remek polgárpukkasztásra). Akku kivehető. 11.11-én az Alixexpressen akciósan 3.100 Ft ! egyébként 5-6.000 Ft között elérhető

MJX X900: JJRCH H20 konkurencia nano hexakopter, az MJX-től. Gyakorlatilag ugyan azt tudja, ehhez is van rengeteg alkatrész. Két színben érhető el. Akkumulátor nem kivehető. Én a JJRC-t venném, ha ebből kéne választanom. Ára a JJRC-vel egyezik meg.

MINI KOPTEREK

Eeachine H8 mini: 2 színben kapható, headless mód, brutálisan olcsó, akksi kivehető. Azt tudni kell a gépről, hogy nagyon mozgékony, inkább idősebbeknek való. Van kamerás verziója is dupla áron. Rengeteg alkatrész érhető el hozzá, én a sajátomat 3.300 Ft-ért vettem, most olyan 4-4.200 Ft körül érhető el.

Eachine H8 mini 3D: két színben kapható, mindent tud amit a sima, de one-key return funkcióval rendelkezik, illetve képes fejjel lefelé repülni. A fejlesztett verzió ára 6.500 Ft.

Eachine CG023: mint a fentiek, kicsit más formában, akrobatikus quadkopter, 7.000 Ft körül.

Eachine 3D X4: mint a H8 mini 3D, más testtel és más formával, két színben, 7.500 Ft körül.

Syma X13 storm: új modell, nem sokat tudni róla, szintén képes flipre (mondjuk melyik nem). 3 színben kapható, 8.500 Ft körül.

Hubsan X4 v2: bár éppen nem fér be a büdzsébe, de az dollár változással vagy egy jó kuponnal (lásd jobb oldali menü a blogon) le lehet vinni az árát 10.000 forintra. A Bang Goodon, most Eu raktárból is elérhető, gyakorlatilag ugyan olyan áron (rövid szállítás). Nagyon jó minőség, alkatrész ellátás megoldott, illetve olvashattok tesztet a kamerás verzióról az oldalon.

AMIT NE VEGYÜNK: ne szúrjunk ki senkivel, NE VEGYÜNK BNF VERZIÓKAT ajándékba, mert nincs bennünk távirányító és december 25-én senki nem fog tudni elmenni egy modellboltba és megvenni azt, ami a dobozból hiányzik. Ráadásul extrém ciki lesz nekünk is, hogy amit vettünk, az nem működik, a gyerek meg ott fog hisztizni a fa alatt.