Blitzwolf 40 W töltő teszt

csdazx5uaaee-_6.pngVégre megérkezett a Blitwolf 40W-s töltője, leánykori nevén BlitzWolf 40W Smart 5-Port High Speed desktop USB charger, köszönjük Emese. A lényeg azért kiderül a névből, 40W, vagyis 5V*8A leadására képes, amit ha átfordítunk "kopternyelvre" 8000mA-t jelent, ami azért elég bika. A másik, hogy az oldalán 5db  USB portot helyeztek el, ezért 5 eszköz egyidejű rádugása és töltése lehetséges (kivéve ha pl. ha egy olyan akkumulátor töltőt dugunk rá, ami továbbosztja a portot). Az eszköz egy portján 2.4A-t tud leadni, ami igen szép teljesítmény, ha összehasonlítjuk a gyári telefontöltőkkel, de akár említhetném az 1S akkumulátorokhoz adott USB kábelt is, ami a notebookokról szereti magát feltölteni. De ne rohanjunk előre, nézzük, mit is ad nekünk a gyártó.

Amikor megláttam a csomagot, azt gondoltam, hogy milyen jó minőségű kis cuccot hozott a posta. Már a papírdoboz sem igénytelen, a beltartalom pedig kifejezetten tetszetős. A kábelt tépőzár fogja össze, nem pedig műanyaggal burkolt drótkábel, mint az olcsóbb típusok esetében.  A kis töltő (összesen 10 centi hosszú) igényes anyagból készült, kis gumi tappancsokkal az alján, hogy ne csússzon. Ha nem lenne ráírva az oldalára, hogy BlitzWolf, simán Apple töltőnek néztem volna, ami szerintem sokat elmond a minőségről és a designról. Ami fura, - és ezt említhetem is mint negatívumot -, hogy semmilyen kijelző vagy lámpa nem található rajta, ami mutatná a működést. Az eszközökön persze lehet látni, hogy a töltő tölt, de azért ez még sem ugyan az, mint ha ráintegráltak volna egy led sort és ez bizony néha hiányzik. Az eszköz egyébként két színben - fekete és fehér - létezik, én mind a kettőből rendeltem egyet (ebből azért már kiderül, hogy eléggé bevált).

A BlitzWolf ezen terméke támogatja az ún. 3S technológiát, ami a gyártó állítása szerint intelligensen érzékeli a rá dugott eszközöket és megpróbál azok nyelvén beszélni velük, így azok gyorsabban töltődnek fel. Ez persze baromi jól hangzik és részben igaz is, gyakorlatilag az összes telefontípust tölthetjük vele (Nokia, Samsung és HTC modellekkel próbáltam). Kétségtelenül gyorsabban tölt, mint ha a számítógépem USB portjáról tölteném, de azért a dologban van egy kis csalás: az eszközök csak akkora feszültséget fognak felvenni a töltőtől, amennyit a rajtuk lévő elektronika enged. Ha ez magasabb, mint a számítógépes USB portok 500mA-e, akkor gyorsabban fog tölteni. Erre jó példa a Samsung Galaxy S2 telefonom, amiben egy 1800mah-os jóféle kínai akkumulátor lakik. A telefont nagyjából 3 óra alatt töltötte fel a töltő csutkára, így a töltőáram mennyiségének kiszámolása sem igényel egyetemi matektudást: 1800/3= 600mA/h. Kérdezhetnénk, hogy ez hogy lehet, hiszen 2400mA-t képes kiadni az eszköz a portjain, akkor miért nem 1800/2400*60= 45 perc alatt töltötte fel a telefont? Nos azért, mert a telefonban lévő vezérlőelektronika sem enged annál nagyobb áramfelvételt, mint amennyit a gyári töltő tud, az pedig 0.7A-ra, vagyis 700mA-ra van tervezve és korlátozva. Mivel a cikket nem akarom a végtelenségig nyújtani, a mérések részletes eredményeit egy másik cikk formájában, a Mélyvíz menüpont alatt olvashatjátok majd, de ide is betettem egy összefoglalót.

A töltőnek még van két remek funkciója, az egyik, hogy minden portot túláram védelemmel láttak el, a másik pedig, hogy a töltőben lévő elektronika túlmelegedésre lekapcsol, miután a rá csatlakozó eszközöket feltöltötte. Persze mi nem hiszünk a gyári specifikációknak, ezért szépen le fogjuk tesztelni mindenféle eszközzel a töltőt. Amit fontos megjegyeznem, hogy bár a gyártó ajánlja a töltőt RC akkumulátorok töltésére is, nincs rajta balansz áramkör, sem bemenet a balansz csatlakozónak, vagyis az egy cellás akkumulátorokat tölthetjük vele minden probléma nélkül, de a több cellás akkumulátorok élettartamát ez a töltési mód jelentősen le fogja csökkenteni, mivel balanszolni nem tud. Töltsünk vele 1S akkumulátorokat, arra tökéletes a töltő. A BlizWolf termékeket egyébként a Qualcomm "ajánlásával" hirdetik, ami egyáltalán nem rossz ómen.

Akit más teszt is érdekel, az alábbi linken megtekintheti a Bang Good angol nyelvű tesztjét, amelyet egy szélütés gyanús ember mond el, meglepően lassú  - és szerintem idegesítő - beszédstílusban:

Blitzwolf 40W Bang Good tesztje

Nézzük néhány éles mérést, illetve azt, hogy a lenti eszközökkel hogyan teljesített a BlitzWolf töltő:

 Töltő/Eszköz

 Samsung S2

 JJRC H20 akku  (150mAh)

 H8 mini akku (150  mAh)

 Hubsan X4 (380  mAh)

 Laptop (500mA)

 Kb. 5óra

 56 perc

 130 perc

 80 perc

 Samsung t.  (700mA)

 Több mint 3 óra

 37 perc

 56 perc

 60 perc

 BlitzWolf 40W  (2400mA)

 188 perc

 40 perc

 55 perc

 kb. 60 perc

 

Néhány gondolatot azért leírnék a tesztek eredményeiről. A laptopunk USB portja nagyon lassan tölti LiPo akkumulátorokat, ráadásul az Eachine H8 minit egy álló számítógépház front USB portjáról töltöttem, ami még rosszabb, mint ha direkt az alaplapi USB portra dugtam volna a töltőkábelt. Itt az USB port volt a szűk keresztmetszet, az akkumulátor még vett volna fel töltést (1:0 az akksinak). A kicsi akkumulátorok esetében az akkumulátoron elhelyezett elektronika nem engedte, hogy akkora árammal töltsük fel biztonsági megfontolásokból, amit a töltő ki tudott volna még adni, ezért itt a szűk keresztmetszet maga az akkumulátor, nem a töltő (1:0 a töltőnek).

A fenti eredményekből azért látszik, hogy még így is jelentős gyorsulást hoz az, ha nem gyári töltőt használunk. A H8 mini esetében fele annyi idő (56%-os gyorsulás), míg a JJRC H20 esetében 25-30% körüli gyorsulás volt tapasztalható.

 A töltőt a tesztek alatt mértem egy infravörös hőmérsékletmérő eszközzel, de egyáltalán nem melegedett, a legmagasabb hőmérséklet 30 fok körül volt, ami teljesen elfogadható a 23 fokos szobában. Valószínűleg más lenne a helyzet, ha ki tudtam volna venni mind a 8A-t, de erre sajnos nem volt lehetőség.

Összességében elmondható, hogy a BlitzWolf 40W akkumulátor töltő egy jó minőségű, meglepően olcsó, esztétikus külsejű eszköz, ami mindenkinek ajánlható, aki nagy tételben akar telefont, fejhallgatót, egyéb USB csatlakozós eszközt vagy egy cellás akkumulátort tölteni. Ez az eszköz kivételes ár/érték aránnyal rendelkezik meglepően jó anyaghasználat mellett, ennél jobbat ebben a kategóriában nem lehet találni.

Jelenleg a Banggoodon kuponokkal csökkenthetjük az árat, ha szeretnénk töltőt vásárolni:

10.00%10% OFF for all the BlitzWolf: 12blitzw (Dec 31 2015-ig felhasználható)

15.00%15% off for blizwolf charger: Blitz24W (Dec 31 2015-ig felhasználható)

 A töltő az alábbi linken érhető el a Bang Good oldalán:

Blitzwolf 40W töltő, jelenleg 5936 Ft, amelyet 15%-os kuponnal 5045 Ft-ért kaphatunk meg, ennyit mindenképpen megér.

Fontos azonban azt is megérteni, hogy ez egy univerzális USB-töltő és az ilyen típusú eszközök sosem lesznek megfelelőek a speciális felhasználásra. Aki 2S vagy nagyobb cellaszámú akkumulátor töltését tervezi és hajlandó az USB töltésről lemondani, annak sokkal inkább egy profi RC töltőt javasolt.

További, részletes méréseredmények a cikk következő részében, a Mélyvíz topicban kerülnek bemutatásra.