ÁFA vagy nem ÁFA - az elkerülhetetlen elkerülése

szerviz-afa-visszaigenyles.jpg

FRISSÍTVE: 2016.01.03

Az egyik legtöbbet feltett kérdés fórumokon az, hogy vajon hogyan lehet "megúszni" az ÁFA fizetését, illetve hogy az ÁFA elkerülésére milyen módok kínálkoznak. Előre leszögezném, hogy senkit nem akarok bíztatni ÁFA csalásra vagy ügyeskedésre, pusztán arra akarok rávilágítani, hogy bizonyos esetekben akár belföldről is érdemesebb megvenni egy sokmotoros gépet, a fenti ok miatt. A dolgot nem akarom túllihegni, egyszerű matematikával szépen ki fogjuk számolni, hogy mit, honnan éri meg behozni, az esetek többségében.

Ahogy már a "Mit, honnan vegyünk" cikksorozat első részében is fejtegettem, alapvetően három helyről vehetünk multikoptert, EU-n kívül, EU-n belül és Magyarországról. A kínai barátaink alapvetően mindent meg fognak tenni, hogy valamilyen úton-módon átnyomják a vámon a csomagot, hiszen nekik érdekük, hogy minél többet adjanak el. Ezért mindenféle trükkökkel élnek a feladók, hogy ne kelljen vámkezeltetnünk a termékeket, így lesz a quadkopterből ajándék, levél, minta vagy valami hasonló megnevezésű csomag.

Mivel a vámolási értékhatár 32 EUR (lásd a fent említett cikket), ami jelen árfolyamon nagyjából 10.000 Ft-nak felel meg, vagyis e fölött az érték fölött bármikor vámkezelés alá eshet az áru. Természetesen a határ nincsen kőbe vésve, nekem pl. volt olyan ismerősöm, aki ennek az összegnek a sokszorosát elérő quadkoptert is megkapott vám nélkül, de ez azért mindig rizikós. Örüljünk ha nem kell fizetni, de alapnak azt vegyük, hogy lesz vámolás.

Vannak más paraméterek is, ami miatt a csomag vámolás alá kerülhet. Az egyik a méret - ha nem tudják levélként feladni -, a másik a súly. Senki nem fogja elhinni, hogy egy Szaratov hűtőszekrény méretű dobozban levél van, mint ahogy a 70 kg-nyi aranytömb értékét sem 32 EUR-ben fogják megállapítani. Jó-jó, de minek írtam ezt most le? Vegyünk négy konkrét példát, hogy érhetővé váljon  a gondolatmenetem. Veszünk 4 különböző méretű koptert, legyen mindegyik MJX márkájú:

MJX X901: nano hexakopter, kb. 5-6000 Ft, biztosan nem kerül vámkezelés alá. Méretei: 8,5x9,5x2xm, vagyis simán mehet levélként. Ugyan minek vennénk meg ezt Magyarországon kb. 2x ennyiért, ha ráadásul még ingyen is kihozza a posta?

MJX X800: Először nem akartam betenni az X800-at de aztán rájöttem, hogy az egyik legjobb példa arra az anomáliára, ami a vámolás körül kialakult. Az ára pont határon a van, 10-11.000 Ft- körül, méretre szintén 17x19x4,5 cm. Az ára itthon valahol 18-20.000 Ft körül alakul, vagyis még mindig 200%-ot kellene fizetnünk. Rádaásul a kopter tud vinni két kamera szettet, a C4005/C4010-et, ami szintén 10.000 Ft körül van. Ebben az esetben a rendelés kétfelé bontásával, 99%, hogy vámmentesen meg fogjuk kapni a csomagjainkat.

MJX X600: ez már neccesebb, mert az értéke 14.000 Ft körül alakul, méretre is jóval nagyobb, 38,5x42,5x6cm, vagyis már nehezen hihető, hogy levélként bejön az országba. Azért ennél még van esély, hogy megkapjuk vámolás nélkül, mert a magyar vámhatóság nem nagyon vegzálja az állampolgárokat, ha nem muszáj (nagyobb az esély, hogy bejön vámmentesen, mint hogy nem)

MJX X101: Az MJX zászlós hajója. Aki látta már ezt a quadkoptert bedobozolva, tudja hogy ez egy NAGY gép. Olyannyira, hogy egyből két tétel is megdől, ami az első két gép esetében még szinte 100%-volt: az ingyenes szállítás és a levélként való feladás. Méretre 50,5x50,5x18cm, szóval nem kicsi, ahogy a doboza sem. Ára valahol 20.000 Ft körül van, itthon 35.000 Ft körül.

Nézzük ez utóbbi MJX X101 helyzetét egy egyszerű számtani példán ábrázolva. Az árak aránya 19K/35K, vagyis 54%-kal olcsóbb külföldről rendelni. Mivel már nem levélként adják fel, ezért a szállítási költség nagyjából 5000-ft körül alakul. Jó eséllyel fent fog akadni a vámon, ezért a 27%-ÁFÁ-t és a 4% vámolási költséget is ki kell majd fizetnünk az árra. Tegyük fel, hogy a számlán csak az alapár szerepel, ezért a 19.000-ból 25.000 Ft lesz, amire ha rászámoljuk a szállítási költséget már is 30.000 Ft-nál járunk. Ehhez jön még a posta kezelési költsége a vámolás miatt, ami kb. 2000 Ft, így már a 32 áll szemben a 35.000 Ft-tal, a különbség már nincs 10%.

 Költségek

 MJX X101 Magyarországról

 MJX X101 EU-n kívül

 MJX X101 EU-ból

 Alapár

 35.000 Ft

 19.000 Ft

 44.000 Ft*

 Vám

 0 Ft

 6.000 Ft

 0 Ft

 Szállítás

 0 Ft

 5.000 Ft

 0 Ft

 Vámolás ügykez. ktg.

 0 Ft

 2.000 Ft

 0 Ft

 Végösszeg

 35.000 Ft

 32.000 Ft

 44.000 Ft

* csak az Amazonon találtam, méreg drágán

Mint látható a fenti példából, még mindig Kínából a legolcsóbb behozni az MJX X101-et, de mivel az ára annyira közel van a magyarhoz, hogy érdemesebb itthon megvenni, ráadásul így egyből megkapjuk a boltban.

A helyzet tovább súlyosbodik, hogy ha nő az összeg, hiszen egy 200.000 Ft-os DJI esetében a 31% már 62.000 Ft-ot jelent. Ezt persze a magyar kereskedők is tudják és be szokták építeni az árba, ezért általában még így is megéri Kínából rendelni az árut, de még inkább kínai áruház európai raktárából.

Mit tehetünk ez ellen a helyzet ellen? Néhány dolgot azért van, amivel optimalizálhatjuk a költségeinket:

  • európai raktárból rendelünk, HA VAN olyan modell ott, amit keresünk
  • ha meg tudjuk bontani a csomagot több tételre, akkor tegyük ezt. Az MJX X800 példájából látszik, hogy 20.000 Ft helyett 2x 10.000-et kell levámolni ami jó eséllyel át fog csusszanni. Ugyan ez igaz pl. az alkatrészekre is, ezeket vegyük külön.
  • vegyünk alapgépeket, amikhez később megvesszük a többi hozzávalót. A legtöbb drágább modellből van alap verzió, illetve mindenféle egyéb is, távirányítóval vagy anélkül, gimballal, kamerával stb. Itt is tudunk egy kicsit játszani az árral ha kell (pl. XK Detect X 380).
  • nyomjuk le az árat bónusz pontokkal, kuponokkal, akciókkal. A vámkezeléskor ugyanis bekérik az eredeti számlát, amin a csökkentett összeg szerepel, hiszen ezt fizettük ki. Mivel a kuponok csökkentő hatása nem minősül kifizetésnek, ezért az után vámot sem lehet szedni. Így tulajdonképpen minden dollár, amit bónuszpontként szerzünk meg, nem 1$-t hanem 1,31$-t ér, ami kapásból 30%-os nyereség.

Remélem sikerült jó példával illusztrálnom, hogy mennyire nem fekete és fehér az, hogy mit honnan szerzünk be. Ha körbe néztek a Bang Good, a Gear Best, a Tiny Deal, vagy akár a Geekbuyin oldalán, akkor láthatjátok, hogy van néhány drágább gép az európai raktárakban (XK Detect, Wingsland Scarlet, Walkera 350), ahol a fenti példa még markánsabban érvényesül. Mivel szeretném lassan elindítani a "nagy gépes" projektemet is, erről biztosan lesz itt cikk az oldalon és lesz hozzá költségoptimalizálás is. Addig is, jó szemezgetést kívánok mindenkinek az európai raktárak árukészletéből.

Szerk: ajánlanék még egy oldalt, ami jól leírja a vámkezelés folyamatát, itt olvasható.