Magyar multikopteres blog körkép

blog-ceges-blog-vallalati-blog-corporate-blog.jpgAmikor elindítottam a blogot, az egyik problémám pontosan az volt, hogy sehol sem találtam meg a számomra szükséges információkat. Nem volt egy olyan központi oldal, ahová fordulhattam volna, ahol lettek volna cikkek és elemzések vagy ahol feltehettem volna a kérdéseimet. Ennek ellenére találtam néhány oldalt, amely bizonyos részterületeket lefed vagy a multikopteres témán belül specializálódott valamire. Ezeket a blogokat folyamatosan nyomon követtem a blog.hu-n belül (is), figyeltem, hogy milyen időközönként kerülnek ki rájuk cikkek, azok milyen témájúak, mennyire mélyednek el az elemzésben. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a legtöbb blog mögött hozzáértő emberek ülnek, de nincs idejük vagy kedvük napi szinten a blogjukkal foglalkozni, ami a mai világban teljesen érthető. Mivel azonban szíven viselem a témát, ezért szeretném néhányukra felhívni a figyelmet, hogy ezek az információk ne csak nálam gyűljenek össze, hanem hozzátok is eljussanak. Fontos, hogy nem ennyi blog létezik, ami a multirotoros gépekkel foglalkozik, hanem sokkal több, de én csak azokat fogom most itt felsorolni, amelyek hosszabb távú követését értelmesnek tartom. Biztosan lesz olyan blog, amelyik elkerülte a figyelmemet, ezért ha úgy érzitek, hogy az ebből a cikkből hiányzik, dobjatok egy emailt a mindenamirepul@gmail.com-ra vagy egy PÜ-t a prohardver fórumban a Jackal2 nicknévre.

http://kinaicuccok.blog.hu

Már akkor is követtem a blogot, amikor még egyáltalán nem is foglalkoztam a multirotoros témával. Mivel ezeket a gépeket jellemzően Kínában gyártják (egy két kivételtől eltekintve, mint pl. a Parrot), ezért a szerző kezében is járt már néhány számunkra is érdekes gép vagy éppen kamera. A blog nyelvezete kellemes, nem túl speciális, de nem is elnagyolt, érdemes elolvasni a rajta lévő cikkeket, hogy alapinformációkhoz jussunk a termékekkel kapcsolatban. Ez sok szempontból jó, egyrészt nekem már nem kell megírnom bizonyos elemzéseket, másrészt össze lehet hasonlítani két ember véleményét. Már pedig a több szem többet lát elv itt is érvényesül.

Mivel a blog sokkal szélesebb témát fed le annál, mint amiről én írom a cikkeimet, ezért érdemes rajta szétnézni, én sok más érdekes tárgy leírását is elolvastam (sőt, bevallom, vettem is már ezt-azt). Ami viszont közvetlenül is érint minket, azok az alábbiak:

Multikopterek

Kamerák

Felszerelés a méricskéléshez és javításokhoz

A fenti cikkek mennyisége természetesen csak a töredéke annak, ami a blogon olvasható, láthatóan egy nagyon termékeny szerzőről van szó. Olvassátok, mert van rajta mit.

http://bzsolt.blog.hu/

Az egyik kedvenc multikopter építéssel foglalkozó blogom. Az alkotó egy relatíve szűk szegmenssel, a saját kézzel (DIY), alkatrészekből épített többrotoros gépekkel foglalkozik, vagyis aki bulvár híreket, videókat vagy széleskörű elemzéseket keres, az nem jó helyen jár. Cserébe a blog nagyon alapos, részletekbe menő és számomra nagyon szimpatikus a cikkekbe és az építésbe beleölt energia mennyisége. Nem tudnék egyetlen cikket sem kiemelni, mert mindegyiket érdemes elolvasni, ráadásul a blog meglehetősen up-to-date, legalább heti szinten jelennek meg cikkek és az író láthatóan követi a trendet és a fejlődést, ami ezt a témát jellemzi. Aki akarna saját erőből multirotoros gépet építeni, az itt szinte mindent megtalál.

http://doktordron.blog.hu

Az egyik legtöbb drónhoz köthető cikket tartalmazó blog a magyar interneten. A figurát a szerző – Vinerscniccel – kicsit lazábbra vette, vannak itt a komoly cikkektől kezdve a híreken át a bulvárosabb bejegyzések is. Mostanában fog elkészülni a Syma X5 SW elemzése, a beharangozó már kint is van az oldalon, érdemes lesz róla olvasni. Mivel én különösebben nem vagyok oda a drónos hírekért, ezért ezeket a bejegyzéseket nagyrészt átugrottam, viszont megakadt a szemem egy három részes cikksorozaton, amit mindenképpen ajánlok elolvasásra:

Ami megdöbbentő, hogy egyes cikkek oldalletöltési száma milyen magas, van olyan bejegyzés, ahol meghaladja a 40,000-et, ami azért ebben a témában tiszteletet parancsoló.

Sajnos a blogot elkezdték megszállni a „dróntrollok”, ezért a bejegyzések némelyike nem üti meg a még elfogadható színvonalat, de ha ezeket átugorjuk, ott is találhatunk érdekes információkat.

http://dronfly.blogspot.ro/

Találtam egy román blogcímmel rendelkező, de magyar nyelvű blogot is, amit érdemes átfutni. Már a logó is nagyon tetszetős és a szlogen is jó, látszik hogy a készítője komolyan gondolta a blogolást. Nincsen nagyon sok cikk az oldalon, de legalább nem vész el a sok bába közt a gyerek, ami pedig fent van, az színvonalas. Van egy fajta jól követhető evolúció a cikkek között, ahogyan a szerző eljut a kezdő drónos időszaktól az építsünk magunknak multikoptert állapotig és szerintem ez nagyon szórakoztató. Az első cikket ide linkelem, kicsit magamra ismertem benne, én is ugyan ezeket élem most meg, az örömmel és a bánattal együtt.

http://marciart.blog.hu

Szűkszavú úriember, akit személyesen is ismerek. Helyette a képei beszélnek és a műszaki tudása, amivel a gépeit építi. Van, volt és lesz neki mindenféle gépe, szóval érdemes követni a tevékenységét, esetleg dobni neki egy levelet, ha műszaki kérdésünk van a témával kapcsolatban. Ő az aki mindent szétszed, átalakít, megjavít. Nagy Cheerson CX-20 szakértő, ami Magyarországon az egyik még megfizethető áru, de már szénkefe nélküli motorokkal rendelkező modell, de van neki F330-as vázra épített koptere is.

Ha szeretnétek kiegészíteni a cikket másik blogokkal, akkor ne fogjátok vissza magatokat, írjatok emailt, keressetek meg a prohardver fórumot, küldjetek füstjeleket vagy ami eszetekbe jut.