Kamerás koptert 50000–ig - első rész

hungary_50000_korona_r.jpg

FRISSÍTVE: 2016.01.10

Érzem, ahogy elkezdett "eltopgearesedni" a blog, ezekkel a különböző ársávos cikkekkel, de ha ezzel lehet lefedni a többség igényét, akkor én ebben semmi kivetnivalót nem találok:D Egyfajta evolúciónak is felfogható a dolog, szerepjátékos nyelvezettel élve, az emberek "szintet" lépnek, különösen, ami a hobbyjukra fordított büdzsét illeti. Azt gondolom, hogy ez magyar viszonylatban már nem kevés pénz, különösen akkor, ha ezt pl. karácsonyi ajándékként akarjuk kifizetni. Ebből a büdzséből azért már egész szép gépeket lehet kapni, de azért itt is van bőven kompromisszum, amit meg kell kötnünk. Az összegválasztás egyébként nem véletlen, egyszerűen megdupláztam az előző cikk büdzséjét, és lehet, hogy ezt fogom tenni a következőekben is. Nézzük, mit találunk a boltok polcain 170 dollárért.

A fenti összegből ki kell jönnie egy:

  • olcsó(bb) quad vagy hexakopternek
  • egy Full HD 1920*1080px-es 30 FPS-t tudó kamerának

Amire sajnos nem marad pénzünk, az a gimbal, de azért megpróbálunk belecsalni az összegbe egy mechanikus stabilizátor talpat és egy FPV szettet is, hiszen 50.000 Ft-nak elégnek kell lennie a „minőségi” szórakozáshoz.

A piac ezen szegmense viszonylag sok érdekes versenyzőt tartalmaz, de azért már közel sem annyit, mint az alsóbb szegmensek. Amivel számolnunk kell, hogy a kamera súlya akár 120 gramm is lehet, azonban ez nem ronthat számottevően a repülési teljesítményeken. Ahogy már az MJX X600-as cikkben bemutattam, a kopter nem lett volna képes normálisan felemelni egy GoPro kamera súlyának megfelelő terhet még csupaszon sem, nem beszélve arról, hogy hogyan repült vele. A másik probléma a túl nagy súllyal, hogy drasztikusan csökkenti a menetidőt és a motorok élettartalmát is. Az olyan trükköket is elfelejthetjük, mint a 3D bukfenc, ha plusz terhet cipel a gép. Nézzük, hogy nagyjából miből áll a kínálat:

A fenti felsorolás első három szereplője régebbi típus, az utolsó igazából egy kakukktojás, új gyerek a placcon. A régiek közös tulajdonsága, hogy mind három szénkefés motorral van ellátva, ennek megfelelő teher és strapabírással. Az áruk nagyjából ugyanannyi, ezért nehéz közöttük kizárólag az ár alapján választani. Fontos azt tudni, hogy itt a nagyobb méret nem feltétlenül előny, mivel így ezek már nem adhatóak fel levélként, ezért szinte biztosan vámoltatnunk is kell őket, illetve a méretből nem következik az erősebb motor vagy a nagyobb tápellátás.

Név

Akku.(mAh)

Rep. idő (p)

Kamera

Stabiliz.

FPV

Méret (cm)

MJX X101 C4008

7.4V 1200

10

720P

mechanikus

I

50,5*50,5*18

Tarantula 5MP

7.4V 1200

8

5MP 1080P

mechanikus

vehető

47,5*25,3*?

Syma X8 G

7.4V 2000

10-12

8MP 1080P

Nincs

nincs

35*35*17

JJRC X1 brush.

7.4V 1300

15

N

N

N

21*21*11

 Vegyük sorba a négy szereplőt és próbáljunk meg az előnyeit és a hátrányait kielemezni.

Syma X8: A Syma több kivitelt is gyárt, van az alap modell - a C verzió -, ami tartalmaz egy gyenge minőségű kamerát, a W vezió, amely WIFI alapú FPV-t valósít meg 2.4GHZ-en, illetve a G verzió, amely egy 8MP-s kamerát tartalmaz. A repertoárból látható, hogy a Syma elég nagy árszemgenst akar lefedni, mivel az alapmodell valahol 28.000 Ft környékén alakul, míg a csúcsmodell ára 54.000 Ft körül áll meg. Legalábbis nemrégiben még így volt, ám a leárazások miatt a G modell ára is 38.000 Ft-ra csökkent, így került képbe az 50.000 Ft alatti kategóriában. A kérdés az, hogy megér-e az alapmodellhez képest 10.000 Ft-ot a kamera és azt kell hogy mondjam, hogy igen, különösen úgy, hogy a felfogatás is erre van kialakítva. A képek alapján azt mondanám, a képe az olcsóbb akciókamerákéval vetekszik, TALÁN van olyan jó, mint egy SJCAM SJ400 vagy egy Xiaomi Yi. Sajnos még mechanikus rezgéskiegyenlítő sem jár hozzá, amivel a másik két gép rendelkezik, de nem biztos hogy ez akkora hátrány.

Az akkumulátor kapacitása a legnagyobb az összes quadkopter közül, ám ez igaz a súlyra is. 612 gramm jut 2000 milliamperre, ez 3,26-os arányt jelent. Ez persze jelenleg nem jelent semmit, de ha tovább olvassátok a cikket, akkor ki fog derülni, hogy ez egy lényeges adat. Ha megnézzük a méreteket, akkor láthatjuk, hogy a gép nem túl nagy, 35*35*17 cm,  ami a többihez képest szinte már kicsi, viszont így van esély, hogy levélként átjön majd a vámon.

Sajnos le kell mondanunk az 5.8 GHZ-s gyári FPV-ről, mert csak a W verzió 2.4G-s modell áll rendelkezésünkre, ami nem igazán alkalmas nagyobb távolságú légi felvételek készítésére. Persze egy aftermarket FPV szettel felvértezhető, bár a kamera képet összelőni az FPV szettel nem kis mutatvány lenne.

 A kopternek van még egy érdekessége, ez pedig, hogy elvileg árulnak hozzá brushless motorszettet, vagyis átalakítható rá, persze kellően borsos áron. A végére pedig a slusszpoén, létezik egy gyakorlatilag "ismeretlen" Syma modell, akit érdekel, itt megnézheti.

Linkek
Syma X8C : 2MP kamerával ellátott modell
Syma X8W: 2MP kamerával ellátott modell, WIFI alapú FPV-vel
Syma X8G: 8MP kamerával ellátott modell
Syma X8G kamera kép 1
Syma X8G kamera kép 2
Syma X8 Dazzne P2 kamera videó
Brushless motorszett 
Alishan Mao teszt
Rcgroups fórum

JJRC Tarantula X6: A három közül a legszebb quadkopter, egy hatalmas pókra emlékeztet, hiába, "nomen est omen". Sajnos ez készült a leggagyibb műanyagokból is, a távirányító különösen olcsó hatást kelt. Méretében ő a közepes versenyző, de sokkal közelebb áll az MJX X101-hez, mint a Syma X8-hoz. A súlyát tekintve nagyon könnyű, akkumulátorral együtt is csak 287 gramm, így a tömeg/kapacitás együtthatója 4,2 gramm, ami azért lényegesen jobb, mint a Syma kopteré. Ebből persze semmilyen teljesítményelőny nem származik közvetlenül, de azért akkor is kevesebb súlyt kell cipelni.

Ami a kamerákat illeti, gyárilag két kamera szettel kapható, de csak a nagy látószögű 5MP-s verziónak van értelme. A "gyári" FPV szett kamera képe - ne szépítsük - pocsék, ráadásul ha megvettük az 5MP-s kamerát ,akkor már két kameránk is van és az FPV szett a gyengébbikkel megy, ami nem szerencsés. Az FPV 5.8G-n kommunikál, ami jobb, mint a Syma WIFI verziója, csak sajnos a rossz kép miatt nem érdemes megvenni. A kopterhez gyárilag jár egy mechanikus stabilizáló talp, ami a rezgések kisimításáért felelős.

Linkek
JJRC Tarantula X6
JJRC Tarantula X6 kamerás 5MP verzió
JJRC FPV szett
JJRC Tarantula Walkera 2 tengelyes gimballal és kamerával
JJRC Tarantula Walkera 2 tengelyes gimballal és kamerával 2
Alishan Mao teszt
Rcgroups fórum

MJX X101: Az MJX X101 üdvöskéje a legnagyobb a három versenyző közül, aminek van egy hátránya és egy előnye: vámolni kell a csomagméret miatt, illetve neki a legmagasabb a leszállótalpa, ami alá kényelmesen elfér egy kamera, akár gimballal is. Nekem kinézetre tetszik a gép, olyan mint a BattleStar Galactia Cylon repülői, csíkra húzott tekintet, kellően tekintélyt parancsoló. Felépítésében megegyezik a többi versenyzővel, súlyban a középmezőnyben helyezkedik el, 420 gramm, akkumulátorral. Ez 2.8-as arányt jelent, a leggyengébbet a három kopter közül, vagyis várhatóan neki a legrövidebb az üzemideje (annak ellenére, hogy a gyári megadott érték szerint több, mint a Tarantuláé).

Kamera terén a gép igencsak el lett eresztve, az MJX 3 kamerát is kínál hozzá, a C4005/C4008/C4010 szetteket, ebből az utóbbi kettő 720P felbontású, illetve mind a három WIFI FPV-s is egyben (vagyis nincsen a csomagban kiegészítő monitor, a gép AP-ként viselkedik és egy telefonos appal kell beállítanunk a kapcsolatot). A C4005-öt gyorsan felejtsük el, 0.3MP, senki nem vesz ilyet, illetve a C4010 is kiesik, marad a nagy látószögű C4008, ez 10.000 Ft-ért elfogadható ár/érték aránnyal rendelkezik, de semmi több. Szerencsénkre a youtube tele van MJX X101 videókkal, ahol különböző kamerákat pakolnak a gépre - Xiaomi Yi, Gopro, Amkov AMK 5000S, SJ4000 - tehát a gép egyértelműen elbírja ezeket. A géphez, ahogyan a Tarantulához is, jár mechanikus stabilizátor.

MJX X101
MJX X101 C4008 kép
C4008
C4005
C4010
MayandJay MJX X101 videó Amkov AMK 5000S kamerával
MayandJay Amkov AMK 5000S videó 2
Rcgroups fórum

Most hogy átvettük nagy vonalakban, milyenek ezek a gépek, nézzük meg a gépek alap árait. A Syma X8C 28.000 Ft, a Tarantula 16.000 Ft, az MJX X101 19.000 Ft, ebből a Syma alapára egyszerűen irreális. Ám ha megnézzük a jobban felszerelt modelleket, a Tarantula kamerás ára 25.000-re, az MJX X101 C4008 29.000-re míg a Syma X8G 38.000-re kúszik fel (utóbbi jelentősen leárazva). Ha ebből kellene választanom, megvenném a Syma X8G-t a bomba ára miatt, ez lehet hogy még átcsusszan a vámon. Ha eredeti - 54.000 Ft-os - áron - lenne, megvenném itthon az MJX X101-et 35.000 Ft körüli áron, ekkor nem kell vámolni (nem akarok egyetlen magyar modellboltot sem reklámozni, aki dob egy levelet a mindenamirepul@gmail.com-ra annak megírom privátban, hol keresse itthon). Vagyis a Tarantula egyértelműen elvérzik a két vetélytársával szemben, az én összehasonlításom alapján.

Ha viszont abból indulunk ki, hogy elég számunkra az alapmodell is és vámolni sem akarunk, akkor a JJRC Tarantula X6 elérhető 19.000 Ft-ért, EU raktárban, a Gear Besttől, így a keretünkből megmarad 31.000 Ft kamerára és egyebekre. Most kéne győztest hirdetnem, de egyszerűen nem tudok, mert legszívesebben mind a három gépet megvenném. Ezért az eredmény DÖNTETLEN, de igazából három teljesen különböző karakterről beszélünk, ezért az vegye meg:

  • a Syma X8 G-t, aki nem akar vacakolni a szereléssel. Megveszi kompletten, kamerával, a maradék 12.000 Ft-ot pedig elsörözi
  • a JJRC Tarantula X6-ot, aki a kamerába/gimbalba akar nagyobb összeget invesztálni
  • az MJX X101-et aki itthon akarja megvenni a gépet és nem akar sem várni, sem vacakolni. Alapár 35.000 Ft, Xiaomi Yi 18.000 forint, vagyis 53.000 Ft-ból megvan az egész

Mivel a cikk hosszabbra nyúlt, mint vártam a téma magvassága miatt, ezért lesz egy második rész. Mi lesz benne? A JJRC X1 biztosan, mint alternatíva, illetve beszélünk egy kicsit a már most is elemzett fejlesztési lehetőségekről, brushless motorok, gimbalok és kamerák.  Már nem kell sokat aludni addig:D

 TÖBBEN KÉRDEZTÉTEK, MIKOR LESZ MÁSODIK RÉSZ, HOLNAP, AZAZ KEDDEN HOZZA A MIKULÁS :-)