A multikopterezés Appleje - DJI Phantom modellek


2015-05-30_11_42_42.jpg

Ma egy kicsit bevezető jelleggel beszélünk a különböző DJI modellekről (amit remélhetőleg egy teszt fog követni). A DJI nevét szinte majdnem mindenki ismeri, aki multikopterezésre adja a fejét, de ha mást nem, a nevét biztosan hallotta már. A DJI a kínai multikopter gyártók Applje, letisztult forma, megbízhatóság, viszonylag jó minőség és ehhez mérten magasabb árazás jellemzi. A DJI nem gyárt játék szintű (toy grade) koptereket, mint ahogy az Applenek sincsenek 20.000 forintos, eldobható telefonjaik. A DJI egy fajta nimbusz, egy fajta azonosulás, amitől a csillaga fényesen ragyog, az a bele vetett hit.

Fontos azt megérteni, hogy a drónok piacán is végbement egy fajta differenciálódás, itt is megjelentek a prémium és a konzumer termékek. NEM FOGUNK olcsó DJI-t kapni sehol, ha ilyet látunk, ne dőljünk be neki, az árak nagyjából 200.000 Ft-nál kezdődnek. A másik dolog, ami a nimbusz mögött megbújik, hogy a kínai gyártók közül nem nagyon tud más olyan stabil és megbízható gépet gyártani, mint a DJI (esetleg a Zero). Azért azt ne gondoljuk, hogy ha kilépünk az országhatáron kívül, ne lennének más prémium gyártók, ilyenek pl. a Parrot, a 3D  Robotics vagy a Blade, de ezek igazából Kínában nem nagyon tudnak versenyezni a DJI-vel. A DJI modelleket gyakorlatilag az összes kínai nagy áruház (Gear Best, Tiny Deal, Banggood, DealExtreme stb.) árulja, ellentétben a többi prémium gyártó modelljével, ugyanis azok nem kínaiak.

A DJI elsődlegesen kamera platformokat gyárt, de ezeket más precíziós munkakörben is lehet használni. Nincsenek DJI racerek, ezek légi videózásra valóak, arra viszont tökéletesek. Hajtás után a különböző variánsokkal fogunk megismerkedni. A modell annyira népszerű, hogy gyakorlatilag MINDENKI másolja, vagyis ha hasonlóságot vélünk felfedezni a kisebb és az olcsóbb modellek és a DJI-k között, az nem a véletlen műve.

Dji Phantom 1
A DJI Phatnom megnevezés sok különböző modellt fed le. Létezik belőle több verzió is, az eredeti, gyárilag kiadott változat 2200 mAh-s, 3 cellás akkumulátorral jelent meg, amelyet XT60-as csatlakozóval lehet csatlakoztatni. Eleinte sok volt az úgy nevezett elrepülés jelenség (fly away), amikor a return to home (RTH) funkciót használta a tulajdonos. Ez a funkció az eredeti megfontolás szerint úgy kellene hogy működjön, hogy az RTH gomb lenyomása után visszatér a gép a távirányítóhoz, ehelyett viszont elrepült Kínába. Az egyik legelterjedtebb és közkedvelt kamera platform, viszonylagos olcsósága miatt, ami biztos, hogy több Phantom 1-est fogunk látni, mint 3D Solo-t :)

DJI Phantom 1.0
Ez volt az első Phantom verzió. Még a távirányító bal karja nem tért vissza középre (ennek lényege, hogy a kar középállásában lebegteti a gépet, amikor le akarunk szállni, akkor teljesen le kell húznunk a kart, majd egy idő után a földön a gép disarm módba kerül, vagyis hatástalanítódik), ekkor még nem volt automatikus felszállás. A  8 colos propellereket ezüst színű, menetes kupakkal lehetett rögzíteni. Gimbal és FPV funkció még nem járt hozzá, illetve rengeteg - a fent már emlegetett - úgy nevezett fly away jelenséget tapasztaltak a tulajdonosok. DJI Phantom 1.1 esetében csak annyi a különbség az első verzióhoz képest, hogy a bal kar már vissza ugrik középre.

DJI Phantom FC40
Itt már Naza-M V2 repülésvezérlő (Flight Controller)  van, a propellerek 8 colosak és önzáróak, illetve árultak hozzá WIFI-s 720p-s gimbal nélküli kamerát. A távirányítás 2.4 illetve 5.8 GHZ-en történt. DJI Ground Station kiegészítéssel képes misszió repülésre is. 

dji-phantom-2-vision-quadrokopter_myactioncam6.png

DJI Phantom 2 
Phantom NAZA-M V2 vezérlő van benne, ami gyakorlatilag egy Phantom2-re  optimalizált változat. A tápellátást 3 cellás 5400 mAh-s DJI Smart akkumulátor biztosítja, a repülési ideje nagyjából 20 perc.  Az akkumulátor azért "smart" vagyis okos akkumulátor sajnos 80 ciklus körül letilt, mert figyeli a saját állapotát és egy bizonyos idő után nem engedi magát tölteni. Ez azt jelenti, hogy VENNÜNK KELL EGY ÚJAT, ami nem egy olcsó mulatság. Jó minőségű Futaba belsővel rendelkező távirányítója van, hatótávolsága körül-belül 1.5 km,  a táv nem cserélhető, illetve más géppel sem használható. Ennél jelent meg a 9443 önzáró propeller. 

dji-phantom-2-vision-quadrokopter_myactioncam.jpg

DJI Phantom 2 Visison
Kamerával felszerelt Phantom 2 140 fokos, 14 megapixeles állóképet és full HD 1080p videót rögzíteni képes modell, a kamera fix, itt még nincsen gimbal. A kamera beépített, WIFI-vel a telefonra vagy tabletre tudja a képet vetíteni, amelyhez a DJI saját applikátcióját kell letöltenünk. A táv 5.8GHz-en kommunikál a kopterrel. Ehhez már kapható az új, 5400 mAh-s DJI akkumulátor illetve 6000 mAh-s verzió is.

DJI Phantom 2 Vision+
A DJI Phantom 2 Vision továbbfejlesztett verziója, beépített 3 tengelyes gimballal (kamera stabilizátor), RAW fotózási lehetőséggel (a kép nyersen, vagyis tömörítetlenül kerül tárolásra). DJI Go applikáción keresztül lehet a kamerát vezérleni valamilyen mobil eszközről.

dij-new-phantom-2-vision-sky-680x366.jpg

DJI Phantom 3
DJI jelenleg legújabb Phantom modellje, teljesen integrált ESC-vel (sebességvezérlő) és repülés vezérlővel, 3 km-es hatótávval 4480 mAh kapacitású, 4 cellás DJI smart akkumulátorral, 25 perces repülési idővel. Gyárilag 9450-es önzáró propellerrel árulják. Összesen az alábbi 3 verziót adták ki belőle. Képes egy betanított útvonalon végig repülni. Sajnos a smart aksi 80 töltésnél tönkremegy, utángyártott aksiakt tiltja a rendszer. Sajnos a gép hátránya hogy nagyon integrált az egész elektronika egy nyákon van, esés törés esetén horribilis javítási költségre kell számítani.

image_jpg8_zps3sxxubkf.jpg

StandardKamerája 2.7K HD videó és 12 megapixel méretű fénykép készítésére képes. Kamerája WIFI-n keresztül irányítható. 

Advanced: Előző modellhez képest a beépített ultrahangos szenzorokkal egészítették ki, amely lehetővé teszi a beltéri repülést anélkül, hogy bárminek is neki repülnénk. Ára valahol 300.000 Ft körül alakul.

ProfessionalAz előző kettőhöz képest a Kamerája 4K HD videó és 12 megapixel méretű fénykép készítésére képes. Ez egyben a legdrágább Phantom  gép is, az ára valahol 400.000 Ft körül alakul.

inspire1_two_controllers.jpg

DJI Inspire 1: DJI egyik nagyobb méretű videó platformja. Több, mint 3 kg felszálló súllyal rendelkezik, 6 cellás 4500 mAh akkumulátort és 13" propellereket használ. Fölszállásnál a karokat fölhúzza maga mellé, így a kamera 360 fokosan körbeforgatható. 25 percet tud repülni, tudása megegyezik a Phantom 3 Pro-val. Olyan hírességeknek is van, mint pl. a MythBusters

DJI Inspire X3: Gyakorlatilag a régi Sony 1/2.3 szenzoros gép kamera rendszerét hívják így.

zenmuse-x5r-4.jpg

DJI Inspire X5
Ez egy gimballal ellátott kamera az Inspire V2 gépre. Micro 4/3-os Olympus rendszert használ, 16Mp képmérettel és 4K video felbontással dolgozik, akár Raw formátumban is tud rögzíteni. A gyári gimbal 3 tengelyes. Egyelőre 3 objektívvel árulják, amelyek az alábbiak:

  • Olympus 12mm f2.0
  • Dji 15mm f1.7
  • Panasonic 15mm F1.7

Sajnos sokan tapasztalják, hogy ezzel kamerával a repülési idő drasztikusan lecsökken, nagyjából 10 perc környékére.  Az objektív rekesz/élessége távolról is szabályozható.

 dji-developer-quad-2015-06-08-01.jpg

DJI Matrice 100: DJI moduláris gépe, rengeteg kiegészítővel felszerelhető, egyben a legdrágább quadkoptere is a cégnek, leginkább kutató intézeteknek szánják, ára valahol 3500$ körül alakul (1 millió forint).