Webox - Egy szolgáltatás, hogy ne szívjunk a Postával

6559592_127bb0bb77f7d4771220b629d3d982ca_wm.png

Ebben az országban szerintem még nincs olyan ember aki ne szívott volna a Magyar Postával. A posta az egyike azoknak a poszt szocialista mamutcégeknek, amelyeknek valahogy sikerült átvészelni az elmúlt évtizedeket és az idővel dacolva, változatlanul ugyan olyan szolgáltatási színvonallal képesek ugyanazt nyújtani az embereknek, amit évekkel ezelőtt: a tömény szívást. Ki ne állt volna még hosszan tömött sorokban a baromi melegben egy postán, úgy hogy az ablakok fele zárva, miközben 20-an állnak előttünk, mert nem képesek még két munkahelyet kinyitni? Kinek ne veszett volna el levele vagy ne akarták volna odaadni a neki szóló levelet valami nevetséges indokra hivatkozva? A kedvencem a posta körüli anomáliák közül az, amikor a postás csöngetés nélkül bedobja az értesítőt a postaládába, hogy csomagunk jött, persze mi csak később vesszük észre, majd gyanútlanul elmegyünk a postára, hogy átvegyük azt. Itt egy "kedves" ügyintéző közli velünk, hogy még nem tudjuk átvenni a csomagot, mert még a postásnál van, jöjjünk vissza holnap.

Az emberek jellemzően kizárólag egyetlen célból szoktak a lakásukra csomagot kihozatni, hogy ne kelljen valahová elmenni érte. A másik verzió, amikor az ember az egész napját elcseszve otthon ül és várja a postást mint a messiást, hogy végre megérkezzen. Na ezeknek a fenti szolgáltatásokkal vége szakad.

Miért használtam a Weboxot? Gyorsan kellett valami itthonról (motor az MJX-be, mert szokás szerint leabáltam egyet) és nem akartam várni 20-25 napot Kínából, mert szerettem volna hétvégén repülni. Ezért itthonról rendeltem 3 motort, ekkor tűnt fel, a fenti szolgáltatás. Az egésznek a lényege, hogy nem egy futár hozza házhoz a csomagot, vagy teszi le egy Pik-pak pontban, hanem elviszi az általunk kiválasztott konténerbe és ott hagyja azt. Miért előnyös ez? Nos nézzük:

  • 0-24 órában bármikor felvehető a csomag, nem kell senkihez alkalmazkodnunk
  • őrzött helyen, egy acélkazettában tárolják, amelyet 3 kamera néz egyfolytában
  • nem kell várni a postásra/futárra/kézbesítőre
  • SMS értesítés alapján kapunk egy kódot, innentől kezdve a csomag átvehető
  • oda szállítják, ki ahová mi kérjük, vagyis a legközelebbi konténerbe, ezért ha tudjuk, hogy mondjuk egy hét múlva erre vagy arra járunk, akkor előre oda kérhetjük és ott is felvehetjük a csomagot
  • kapunk hozzá trackinget, így emailben nyomon lehet követni a csomag mozgását
  • olcsó, 499 forintomba fájt a csomag, ellenben a futárok 1000-1500 Ft-os díjával

A dolognak egyetlen egy szépséghibája van, az hogy nem mindenhol van konténer, de ezek száma szerintem rohamosan nőni fog. Elsődlegesen ez azoknak jó, akik nagyobb városokban laknak, illetve vásárolnak olyan helyről, ahol a webox is szerződött partner. Én 7 nap alatt kaptam meg a csomagomat, pedig nem volt készleten a helyi raktárban az áru. Szerintem ez vállalhatóbb, mint a kínai oldalak 20-25 napos szállítása. Érdemes nektek is kipróbálnotok.