Hogyan töltsünk tömegesen - csatlakozók és akkumulátorok

e71bdfe0e7216253d870caf80879520396f9d29f.jpg

FRISSÍTVE 2016.01.10

Akinek volt valaha egynél több akkumulátortípus a kezében, az biztosan gondolkodott már azon, hogy ugyan minek kell minden második akkumulátort különböző csatlakozókkal ellátni. Ez tud problémát okozni, hiszen nem tudjuk őket egy töltővel tölteni és ha veszünk több pótakkumulátort, akkor a probléma még inkább fent fog állni. Éppen ezért először azt kell tisztáznunk, hogy milyen különböző csatlakozókba futhatunk bele és miért.

Az 1S akkumulátorok esetében a helyzet relatíve egyszerű, ugyanis általában kapunk hozzá egy valamilyen csatlakozóban végződő USB-s kábelt, amivel tölteni tudjuk az akkumulátort vagy kapunk egy gyári töltőt. Általában az 1S akkumulátorok esetében kétféle csatlakozót találhatunk:

  • micro JST (fehér színű, két pólusú), azóta viszont kiderült, hogy ez LOSI vagy WALKERA csatlakozóként hivatkoznak rá, innentől kezdve én is ezt fogom használni
  • JST / BEC csatlakozó (vörös színű, két pólusú)

jst_crop_jelolt.jpg

Néhány példa a micro JST csatlakozóval szerelt modellekre:

  • 1S akkumulátor: Eachine H8 mini, H8 mini 3D, X4 3D
  • 1S akkumulátor: Hubsan X4 H107L, C, D modellek

Néhány példa a Walkera / LOSI (vagyis nem micro JST) csatlakozóval szerelt modellekre :

  • 1S akkumulátor: Nihui U807, WLToys V686 széria
  • 2S akkumulátor: MJX X600, JJRC Tarantula X6

Kiegészítés, 2016.01.10.: a csatlakozók megnevezése körüli bábeli zűrzavart mi sem mutatja jobban, hogy még a fórumon is vitatkoznak róla, hogy akkor melyiket hogy is hívják. Amit én eddig micro JST-nek hittem, az valójában Walkera, LOSI de akár JST-DS is lehet, rendelési néven Molex 51005-2P csatlakozó. Éppen ezért, mindig ellenőrizzük le kép alapján a csatlakozókat, mielőtt megrendelünk valamit. Belinkelem a gyártó honlapját, ahol lehet turkálni mindenféle nevű és kinézetű csatlakozó után:

Ha van kellő mennyiségű átalakítónk, akkor felfűzhetjük az akkumulátorokat egyetlen USB portra vagy akár párhuzamosan tölthetünk egy-egy akkumulátort. Erre van több megoldás is, vagy egy 1 - több csatlakozón keresztül fűzzük fel az akkumulátorokat vagy minden USB portra 1-1-ben kötjük fel az akkumulátorokat. Fontos szempont, hogy a port, amire felfűzzük az akkukat képes legyen kiadni elég áramot az akkumulátorok együttes töltéséhez, különben pont a lényeget veszítjük el. Ehhez én egy 5 USB portos Blitzwolf 40W töltőt használok (ami annyira bevált, hogy már 3 darabot vettünk, kollégáim is rákaptak), ami összesen 8A-t, portonként pedig 2400 mA-t tud kiadni. Ez még kellő erővel rendelkezik ahhoz, hogy simán töltsünk vele 1000mAh kapacitású 1S akkumulátorokat is, gond nélkül. Első dolog, hogy be kell szereznünk néhány átalakítót valamelyik kínai webáruháztól, én ezt a Banggoodon keresztül tettem meg:

Amint a lenti képeken látni fogjátok, az akkumulátoraim jelentős részét tudom ezzel a megoldással tölteni, szabadon hagyva a laptopom portjait és egy külön áramforrásról megtáplálva az akkumulátorokat.

Egy probléma van a fenti okfejtéssel, a Blitzwolf 40W töltővel nem igazán lehet jól 1S-nél nagyobb cellaszámú akkumulátorokat tölteni, ugyanis nem balansz töltő. Természetesen nem kell 100%-ban balanszoltan tölteni az akkumulátorokat, ha van kedvünk multiméterrel méregetni a cellák közötti feszültségérték eltéréseket. Ha esetleg még is erre szánnánk magunkat, akkor 0.1V cellafeszültség eltérése esetén érdemes a következő feltöltést balanszoltan megtenni. Erre két lehetőség van:

  • használjuk a multikopterhez adott gyári töltőt
  • veszünk egy komolyabb töltőt, pl. egy Imax B6-ot (ne felejtsünk el hozzá tápegységet is venni)

 

Mivel belekezdtünk a témába, fussunk végig a többi csatlakozón is. A lenti képen egy-egy anya, illetve apa típusú csatlakozó található.

Az első, a B1 egy Deans csatlakozó, ilyet találhatunk pl. a Imax B6 töltőkön, ezeket lehet tovább osztani különböző egyéb csatlakozókra.

A B4, vagy más néven bullet csatlakozó. Ilyen Deans-bullet kábelt találhatunk az Imax B6 töltő dobozában is.

A B7 csatlakozóval is elég sűrűn lehet találkozni, általában 3S vagy annál nagyobb akkumulátorok esetében szerelnek ilyen csatlakozókat. A teljesség igénye nélkül néhány típus, amelynek az akkumulátorára ilyet forrasztottak:

  1. Cheerson CX-20, XK Detect X380, Eachine 250 racer, Walkera Runner 250

 rambatteryconnectors_large.jpg
A KÉPEN LÁTHATÓ CSATLAKOZÓK LEÍRÁSA ANGOLUL

B1 - Deans (T) type main connector - Female & Male. Used for main connection to speed controllers and motors. Used for medium to high current draw
B2 - JST / BEC type main connector - Female & Male. Used for main connection to speed controllers and motors. Used for low current draw
B3 - Tamiya main battery plug usually used on Car and Boat batteries (NiCd / NiMh) - Female & Male
B4 - Bullet Connectors - Female & Male. Single wire connectors, available in a range of different sizes to suit current draw / load requirements from 2mm to 8mm
B5 - HXT Connectors - Female & Male. Available in 3.5mm and 4.00mm sizes. Used for main battery connectors for medium / high power applications
B6 - Traxxas Connectors - Male & Female. Mainly used on high current draw car and boat batteries
B7 - XT60 Connectors - Male & Female. Used for high current draw battery connections
B8 - EC3 Connectors - Male & Female. Used for high current draw battery connections
B9 - Flight Power / Thunder Power (FP / TP) LiPo Balance Charger plug - Female & Male
B10 - Hyperion / PolyQuest (HP / PQ) LiPo Balance Charger plug - Female & Male
B11 - JST-XHR (XH) LiPo Balance Charger plug - Female & Male
B12 - JST-EHR (EH) LiPo Balance Charger plug - Female & Male
2016.01.03: Látom senki sem figyelt és mindenki elhitte, ami fenti képen van, pedig én is hibázom, szóval rossz kép volt kint, na ezt mos javítottam. Máskor szóljatok:D

Ennyit mára a csatlakozókról, legközelebb visszatérünk egy kis méregetéssel, illetve a Keweisi árammérő tesztjével.