Brushless roham - a szénkefés gépek hajnala?

dawn_of_a_new_day.jpgAhogy azt már a 17. Vásár vasárnapban is említettem, illetve már predesztináltam az év elején is, hogy a brushless gépek el fogják önteni a piacot és lassan kiszorítják a szénkefés gépeket. Ha megnézzük, hogy mondjuk egy éve miket ajánlottunk megvételre a "drágább" brushed gépek közül, akkor láthatjuk, hogy ezek kezdenek kikopni a kínálatból és egyre kevesebb hozzáértő ember veszi ezeket. Na de mi ennek az oka? Mitől következett be ez a pálfordulás a piacon?

 Kezdjük a múlt "nagyjaival", illetve azzal, mi történt egy év alatt a piacon. Egy évvel ezelőtt a piacot viszonylag jól behatárolható szegmensekre lehetett osztani:

  • 10.000 Ft alatt csak szénkefés, micro, mini gépek
  • 10-30.000 Ft között a nagyobb szénkefés gépek, kamerával FPV-vel
  • 30-50.000 Ft között a félresikerült brushless gépek (Hisky) alapmodelljei és a felextrázott csúcs szénkefés gépek (pl. Syma X8G)
  • 50-70.000 Ft semmi, egy két ARF brushless versenygép, pl. Eachine 250 racer
  • 70-200.000 Ft brushless kamera platformok különböző kiszerelésben, alul alapmodellek, felül a gimballal kamerával felszerelt csúcsmodellek, illetve RTF FPV racerek
  • 200.000 Ft felett: minden ami DJI és az egyéb nagykutyák

Mára ez a leosztás nagy részben megszűnt, az alsó kategória megmaradt, a 20.000-50.000 Ft szegmens összecsúszott és megjelentek benne az olcsó brushless gépek, akik már alulról támadják az alap kamera platformokat, miközben a kategória tetejét felülről kannibalizálja a DJI, a Phantom 3 Standarddel, vagyis csúnyán összecsúszott a piac.

A "komolytalanabb" gyártók kényszerhelyzetbe kerültek azzal, hogy az olcsó szénkefés, de igazából silány modelljeiket elkezdték a többiek kiszorítani a piacról. Nem véletlen van az, hogy a Wltoys megalapította az XK márkát, ahová a komolyabb gépeiket pozícionálják , illetve a JJRC kijött egy brushless géppel, a JJRC X1-el, de említhetnénk a Bayangtoys X16-os modelljét vagy éppen az egyre olcsóbb, akár 40.000 Ft körül megkapható versenygépeket. Egyszerűen nem maradt hely a "drágább" és nagyobb szénkefés gépeknek. Hogy pontosan kikre is gondolok?

Ha visszalapoztok a cikkek között, láthatjátok, hogy a "Kamerás koptert 50.000-ért" sorozatban ilyen gépeket ajánlottam mint: JJRC Tarantula X6, Syma X8C, Syma X8G, MJX X101 és még nem is olyan régen, amikor még csak a JJRC X1 "fehér holló" gyakorisággal, de karvalyként tizedelte a "galambokat" a mezőn, még akkor is ajánlottam a Kai Deng K70-et.

Na de mi volt a baj ezekkel a gépekkel vagy úgy általánosságban minden szénkefés modellel?

  • rövid üzemidő
  • gyenge motorok, kis emelőerő
  • állandóan elromlanak, rövid élettartamú motorok
  • rossz, állandóan koszosodó áttételmechanika
  • az alacsony költségek miatt silány anyagokból készülnek, rettenetes műanyagok, gagyi távirányítók
  • rövid hatótáv
  • hajlamosak voltak a fentiek miatt a széthullásra, a Tarantula erre nagyon jó példa: tört a váz, ette a motorokat

Ennek ellenére mindenki gimbalokat, kamerákat aggatott a gépekre, amivel még inkább legyilkolta a motorokat, lecsökkentette az üzemidőt és általánosságban véve tönkre vágta az egész koncepciót. Akkor miért is voltak olyan népszerűek?

  • mert nagyon olcsóak voltak és azt az érzetet keltették, hogy az ember ezért kap egy olyan gépet, ami VALAHA fog normális kamera felvételeket készíteni (de persze nem)

Volt még egy két probléma ezekkel a gépekkel, pl. a mechanikai rész. Mivel nem voltak képesek elég erőt kifejteni, ezért mindegyik valamilyen áttételmechanikán keresztül forgatta meg a propellereket, amik szintén nem voltak szabványosak és nem illettek brusless gépekre. Ezek felfogatása jellemzően igen silány volt, egy picike kis csavar tartotta vagy valami más egyedi megoldás.

Bár ez inkább magyar sajátosság, volt egy másik probléma is, ez pedig a méretből fakadt, bizonyos gépek nehezen vagy sehogyan sem jutottak át a vámon, pl. az MJX X101. Ez azt jelentette, hogy az ÁFA és a Posta többletköltségként jelent meg, az ár mellett. 

Azt azért meg kell említenem, hogy első gépnek még MINDIG egy szénkefés gépet ajánlanék, egy Nihui U807-et, egy Syma X5-öt vagy egy Eachine H8 minit, de másodiknak már elgondolkodnék egy brusless gépen. Miért is jó az, ha egy gép brushless?

  • nincs a gyűlöletes áttételmechanika
  • lecsökken a méret és még így is elég erő marad bennük
  • nincsenek pár óránként kinyúvadó motorok
  • standardizálódnak a propellerek, persze itt is van kivétel (XK X251)
  • javul a minőség a magasabb ár miatt, jobb hatótáv (pl. XK X251 X7 távirányítója)
  • leesik a szénkefés gépek ára vagy megemelkedik a felszereltség (kamera+FPV az árban, barometrikus szenzor stb.)
  • a brushless gépek sokkal erősebbek, nem kérdés, hogy elbír-e egy kamerát. Aki nem hiszi, nézze meg a lenti videót

A fenti videón jól látható, hogy egy iszonyatosan olcsó (kuponnal 22-23.000 Ft-os áron beszerezhető) szénkefe nélküli géppel is sokkal jobb repülési élmény kapható és nagyobb emelőerő érhető el, mint eddig. Ezek persze távolról sem hibátlan gépek, na de egy éve még 54.000 Ft volt egy Syma X8G, ma meg egy brushless gép kapható ennek az árnak a kétharmadáért. 

Fontos azt látni, hogy ahogy egy gyártó kijön egy piacot letaroló brushless modell, úgy kerül a nyomás a többi gyártóra is, hogy siessenek új modelljeik kihozatalával. Ezt szívta meg csúnyán a Hubsan nagyjából tavaly év közepén. Beígért mindenféle modellt, amelyek most jönnek ki, de még mindig csak előrendelhetőek. Gyorsan fussuk át a modelleket, amik számításba jöhetnek:

Idei modellek:

Tavalyi modellek

Racer modellek:

Csak a kezem figyeljétek, mert csalok, sok az ARF modell, erre persze rájönnek a távirányító és a vevő költségei, de ha azt vesszük, hogy az említett Syma X8G 54.000 Ft-ba került tavaly októberben (most 33.000 Ft), ahhoz képest egy Eachine Racer 250 36.000 Ft-os ára még mindig röhejes.

A fenti összegekből jól kirajzolódik egy jövőbeli tendencia is, az árak mélyrepülésben vannak és ez még kuponokkal, pontokkal és akciókkal tovább csökkenthető, szóval ebből nyugodtan levonhatunk még 15-20%-ot. Azt hiszem ez mindenkinek jó hír, akik nem nyomják nagyon hardcoreban ezt a hobbyt. Ez egyetlen egy csoportot nem fog érinteni: a versenyzőket., nekik ugyanis mindig a legújabb és legjobb technika kell majd, hogy ne szenvedjenek hátrány, a többiek viszont örvendeznek vala:D