Kamu kamerákról komolyan - akció kamera választó II. rész

novo-light-thin-action-cam.jpg
Az előző részben a hardverrel foglalkoztunk, most egy kicsit szétnézünk a szoftveres oldalon is, illetve számba vesszük a kiegészítőket. Ami biztos, hogy nagyon meg tudja az ember életét keseríteni, ha állandóan a szoftverrel kell szenvednünk. Az sem mindegy, hogy milyen programfunkciókkal rendelkezik az adott eszköz, ugyanis nagyon sokan csak azért vesznek meg egy kamerát, mert egy adott képességhez hozzá akarnak jutni, az eszközzel együtt. Ennek járunk most egy kicsit utána, illetve megnézzük, hogy a cégek mennyire elérhetőek, milyen gyakran vannak szoftverfrissítések, illetve úgy általánosságban mennyire követik a termékeiket, a kiadás után.

A listánk nem változott az első részhez képest, de azért gyorsan közzé teszem azoknak, akik nem olvasták volna. A felső két kamera csak referenciaként került be a felsorolásba, nem szerepem minősíteni őket, pusztán viszonyítási alapot szolgáltatnak a többiek mellett.

  1. REFERENCIA: GoPro Hero 4 Black: 4K 30 FPS, 12MP felbontás
  2. REFERENCIA: SJCAM SJ4000: 1080p 30FPS felbontás teszteltem, itt olvasható
  3. SJCAM SJ5000 X Elite: 4K 24 FPS,  12 MP felbontás, teszteltem, itt olvasható
  4. SJCAM SJ5000 Plus: 1080p 60FPS, 16 MP felbontás
  5. Xiaomi Yi 4K: 4K 30 FPS, 12 MP felbontás
  6. Xiaomi Yi: 1080p 60FPS, 16MP felbontás
  7. Eken H9: 4K 15 FPS, 12MP felbontás, teszteltem, itt olvasható
  8. Eken H8/H8R: 4K 30 FPS, 12 MP felbontás
  9. Dazzne P3: 1080p 60FPS, 16 MP felbontás
  10. Dazzne P2 Plus: 2K 30FPS, 4MP felbontás
  11. Hawkeye Firefly 7S: 4K 24FPS, felbontás ismeretlen
  12. Hawkeye Firefly 6S: 4K 24FPS,16 MP felbontás
  13. Elephone Explorer Pro: 4K 24 FPS, 12 MP felbontás
  14. Elephone Explorer: 4K 15FPS, 16MP
  15. Gitup Git 2: 2K 30FPS, 1080p 60FPS, 16MP felbontás
  16. Amköv AMK 7000S: 1080p 60FPS, felbontás ismeretlen
  17. OKAA V2: 4K 25FPS, 16MP felbontás
  18. Soocoo C10: 1080p 30FPS, 12 MP felbontás
  19. Q3H-2: 4K 30FPS, 16 MP felbontás

Milyen szoftveres funkciókra vágyik 2016-ban az ember? Ezt nehéz megmondani, de azért fel tudunk sorolni néhány fontosabb dolgot. Nyilván az egyik ilyen, a különböző felbontások közötti váltogatás. Szerintem olyan kamerát egyáltalán nem érdemes venni 2016-ban, ami minimum nem tudja az 1080p 30FPS felbontást, de a több képkocka mindig jó, szóval igazából a mérvadó az 1080p 60FPS felbontás mellett nyújtott teljesítmény. A 720P-nek is lehet még létjogosultsága, pl. extrém nagy 120-240 FPS mellett, ha akarunk lassított felvételeket készíteni. Az már az előző cikkből is kiderült, hogy a Gopro Hero 4 Black és a Xiaomi Yi 4K-n kívül egyik kamera sem tud valós 4K-t, de mivel a megjelenítő eszközök sem érhetőek el minden második háztartásban, ezért ezzel olyan sokat nem kell foglalkoznunk (egyelőre, de ki tudja, mit hoz a holnap).

Egy akciókameránál szinte mindig fontosak az olyan tulajdonságok, amelyek a felvett képet manipulálják. Ilyenek a dinamikus FOV (Field of View, vagyis látószög) beállítások, a hordóeffektus vagy halszemességet eltüntető szoftveres trükkök (fish eye effect vagy barrel distortion), a képstabilizáció (image stabilization vagy gyro stabilization).

Az sem mindegy, hogy van-e a kamerának AV kimenete, vagyis át lehet-e adni a képet pl. FPV adónak kisugárzásra, vagy csatlakoztatható-e egyéb kiegészítő hardver, pl. külső mikrofon, csuklóról vezérelhetőek-e a kamerafunkciók, mennyi a kijelzők száma és mik az oda kiírt információk. Nem mellékes az üzemidő sem, illetve hogy a kamera milyen módon érhető el (Wifin appal, van-e LCD, hány LCD van stb.), mekkora tárterületet tud kezelni.

Bár sem a kiegészítők, sem pedig a terméktámogatás nem kapcsolódik szorosan a szoftveres részhez, mindenképpen ejtenék róla néhány szót. A kiegészítők mindenkinek fontosak, főleg így nyár közepén, amikor az ember kimegy a szabadba sportolni vagy a vízparton döglik. Ki ne használt volna még vízálló tokot, fejpántot vagy éppen a biciklikormányra szerelhető kameratartót? Enélkül ezek a kamerák gyakorlatilag elképzelhetetlenek. Azt is fontos tudni, hogy ezek a kiegészítők mivel kompatbilisek. Jellemzően mindenki a Gopro termékeit koppintja, éppen ezért általában Gopro (vagy bizonyos esetekben SJCAM) kompatibilis kiegészítőket szoktak adni a gyártók. Tapasztalatom az, hogy érdekes módon a fejpántot, ami az egyik legfontosabb kiegészítő le szokta mindenki spórolni (pedig nagy móka valamit több kamerával is felvenni). A Gitup Git2 esetében pedig van egy Standard és egy Pro verzió, ez utóbbi tartalmazza azt a sok kiegészítőt, amelyet pl. egy SJCAM esetében alapból megkapunk.

Fontos azt látni, hogy az akciókamerák piaca igazából egy tipikusan olyan terület, amelynél a termék tudását a beszállítói kör és azok alkatrészei határozzák meg. Vagyis pl. az Ekennél aligha van hardverfejlesztés, megveszi valahonnan a chipet és a szenzort, beledobja egy dobozba és kész. Éppen ezért a szoftveres funkciók sokszor pontosan ugyan olyanok. Amit a hardver tud, arra megírják a funkciókat és ennyi. Éppen ezért az, hogy a firmware milyen gyorsan frissül, egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hiszen így új funkciók, felbontások, de ami még fontosabb, hibajavítások kerülhetnek be, vagyis itt érhető tetten a cég azon törekvése, hogy tényleg foglalkozik a vásárlókkal és megpróbálja-e differenciálni a termékét a piac többi szereplőjétől (pl. Gitup) vagy sem .

Szerintem fontos szempont - bár kis hazánkban egyelőre meglehetősen alul értékelt - a különböző vevőszolgálati támogatás és itt most nem konkrétan egy telefonos ügyfélszolgálatra gondolok. Ami sokkal fontosabb, hogy a gyártó hogyan valósítja meg a termékkövetést. Amikor az előző SJCAM SJ5000X ELITE és az EKEN H9 elemzéseimet írtam, az egyik első dolgom az volt, hogy felmentem a hivatalos oldalra és megkerestem a legutóbbi frissítést. Ez pl. az SJ5000 esetében egy sokkal jobb képstabilizálást jelentett, míg az EKEN esetében visszakaptam a 720p 60FPS felbontást, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva a gyártó kivett az előző firmware verzióból.  Itt egyébként 3 nagy csoportot lehet megkülönböztetni:

  1. nincs termékkövetés, szoftverfrissítés vagy a hivatalos oldalt sem lehet megtalálni
  2. van valamilyen, szabott irányú szoftverfrissítés, elsődlegesen hibajavítás (pl. Eken, SJCAM)
  3. van termékkövetés és szoftverfrissítés, amit nem csak a "mérnökök", hanem a vásárló közösség elvárásai alapján visznek véghez (pl. Gitup Git2)

Nyilvánvalóan az utolsó a legjobb nekünk, mert ez igazodik a legjobban az igényekhez. Ezért támadt az a gondolatom, hogy mi lenne, ha megkeresném az összes gyártó honlapját és a letölthető menüpontok alatt megnézném, mi a dátuma az utolsó frissítésnek. Itt ért az a meglepetés, hogy volt olyan kamera, aminek a hivatalos honlapját SEM találtam meg, volt amelyiknek igen, de nulla darab frissítés volt rajta, vagy nem is volt egyáltalán firmware upgrade a termék életciklusa alatt.

Márka Hivatalos Oldal Firmware Dátum Szám
Gopro Hero 4 Black VAN VAN 15/07/30 ???
SJCAM SJ4000 VAN VAN 16/06/22 V1.6
SJCAM SJ5000X ELITE VAN VAN 16/06/30 v1.4.5
SJCAM SJ5000 Plus VAN VAN 16/06/03 v3.3.6
Xiaomi Yi 4K VAN VAN ??? v1.0.8
Xiaomi Yi VAN VAN 16/01/07 v1.2.13
EKEN H9 VAN VAN 16/07/02 160701SY
EKEN H8/R VAN VAN 16/05/11 160511LY
Dazzne P3 VAN VAN 15/10/21 v1.11
Dazzne P2 Plus VAN VAN 15/05/30 v.116
Hawkeye 7S VAN? NEM JELENT MEG NINCS NINCS
Hawkeye 6S VAN? VAN 16/04/13 v2.5
Elephone Exp. Pro VAN ??? ??? ???
Elephone Elecam Expl. VAN ??? ??? ???
Gitup Git2 VAN VAN 16/06/21 v1.5
Amköv AMK 7000S VAN VAN ??? V1.04
OKAA V2 ??? ??? ??? ???
Soocoo C10 VAN ??? ??? ???

 

Szerintem elég egyértelmű, hogy az összes olyan kamerát el lehet felejteni, amihez nincs hivatalos oldal vagy  1 év alatt nem voltak képesek egy nyamvadt frissítést produkálni. Ezzel kapcsolatban a Gopro-n eléggé meglepődtem, ugyanis az utolsó frissítése majdnem 1 éves, ami elég fura, de ez a cikk szerencsére nem arról az árkategóriáról szól. A Dazzne termékei kapcsán szintén nem az látszik, hogy a cég összetörné magát, ami a frissítéseket illeti. Az SJCAM becsületesen frissíti a termékeit, mint ahogy a Xiaomi és az Eken is. Ez utóbbi esetében azért azt érdemes megjegyezni, hogy a firmwareket a Facebookon találtam meg, nem pedig a hivatalos honlapon, ami azért elég beteg (de legalább van egy fajta közösségi alapú támogatás mögötte). A Gitup Git2-nek is rendszeresen van új firmwareje, plusz több fórumból az derült ki, hogy ha valaki bejelent egy hibát, akkor azt közösségi kérésre is javítják, ami szerintem nagyon pozitív.

A fentiek alapján az Elephone, az Okaa, a Dazzne és a Soocoo termékei nálam kiestek, bár a Soocoo védelmében azt meg kell jegyeznem, hogy a fenti felsorolásban a legutóbbi termékük, a C30 nem szerepel, ehhez viszont vannak frissítések. Hardveresen egyébként ugyan az, mint a Hawkeye 6S vagy az SJCAM SJ5000X Elite (Novatek 99660 és IMX 078), tehát ez is egy kamu 4K klónkamera, olcsó hardveren.

Ami a szoftveres funkciók tárházát illeti, itt is elég nagy a szórás. Itt is igaz az, hogy a noname jellegű kamerák esetében sok helyen egyszerűen hiányoznak a megfelelő adatok (de persze az is lehet, hogy nekem nincsen mindig türelmem kibogarászni a szedett-vedett információk közül azt, ami éppen kellene a cikkhez, illetve biztos vagyok benne, hogy olyan is van, ahol elírtam valamit, szóval ezeket mindenki saját maga is ellenőrizze le). Ami látható, hogy az azonos hardverrel szerelt kamerák nagyjából azonos funkciókat is tartalmaznak, de esetenként lehetnek eltérések. Innentől kezdve pedig az egyéni preferencia lehet döntő azzal kapcsolatban, kinek mire van szüksége. A Firefly Hawkeye 7S még nem jelent meg, mint ahogy az Okaa V2 is csak pre-order, vagyis előrendelhető státuszban van, ezért ebből ne vonjuk le messzemenő következtetéseket.

akciokamera_szoftver.PNG

Mivel a fenti táblázat nehezen átlátható, ezért azt gondolom, hogy sokat segít, ha felvázolok néhány életszerű forgatókönyvet. Igyekeztem néhány különböző felhasználási módot találni, de lesznek átfedések a termék jellegéből adódóan:

  • akciókamera sportoláshoz: mindenképpen szükséges egy védőtok; hámok, és felfogató bilincsek, attól függően mire akarjuk felszerelni (sisak, kormány, testhám, fejpánt); képstabilizáció; gyors mozgást is rögzíteni képes, alacsonyabb felbontás, magas képkocka mellett; nagy FOV a hirtelen akciókhoz; burst image képesség a folyamatos akció felvételéhez; hosszabb üzemidő; FOV állítás, mert a közeli tárgyak a halszem effektus miatt görbülnek; halszem effektus javítás
  • akciókamera drónra: képstabilizálás talán (gimbal kompenzálhatja); AV kimenet az FPV adóhoz, távirányító, ha a levegőben akarunk rajta állítani; WIFI, ha nem használunk távirányítót (ez zavarja az irányítást); nagyobb felbontás, mert messzebbről fényképezünk a levegőből; nagy FOV a nagy terület felvételéhez; time-lapse; frontkijelző talám, mert a gimbal takarhatja a hátsót. Ami nem kell: hosszabb üzemidő, mert a drónok 25-30 percnél nem repülnek többet; védőtok nem kell, mert felesleges súly
  • akciókamera városnézéshez: time lapse, időzítés, esetleg tripodra állítás; zoom talán; talán külső mikrofon a jobb hangminőség miatt; kiegészítők kézi gimbalhoz; nagy üzemidő; csuklópánt a távolabbi vezérléshez (pl. selfie, ussie)
  • akciókamera dashcamként való használata: autós kamera funkció; jó éjszakai képminőség; jó színek; képstabilizáció; üvegre felszerelhető tapadókorong kiegészítő; hosszú üzemidő; képes legyen  minél nagyobb sd kártyát kezelni

Persze még számtalan felhasználási területet ki lehet találni, a fentieket csak példaként hoztam fel. Mivel minden ilyen cikknek a lényege az, hogy levonjunk valamilyen konklúziót és ajánljunk valamit a kedves olvasónak, ezért én ezt most meg is teszem.

Olcsóbb kategóriában ajánlottak az EKEN kamerái. Az EKEN H9-el van személyes tapasztalatom, én elégedett voltam vele, de mivel nincsen rajta AV kimenet, ezért drónozáshoz nem igazán alkalmas. Hiányoltam még a képstabilizációt, mint funkciót, illetve eléggé halszemes volt az optika és ilyen korrekciót a kamera nem tud. Az EKEN H8 kapott egy újabb szenzort, ami sokkal jobb, mint az előző volt, a kamera úton van, ha megérkezett, le fogjuk tesztelni, mi változott az elődhöz képest. Ami biztos, hogy a front kijelző hasznos információkat ír vissza, illetve amikor vettem, a 23.000 Ft-os árban benne volt egy ingyen karpánt, amiről a kamera vezérelhető távolról is, meglátjuk, ez mennyit ér.

A középkategóriában mindenképpen meg kell említeni a Gitup Git2-t, mert szerintem toronymagasan lever mindenkit. Gyakorlatilag mindent tud, amit a konkurencia, van AV kimenete, van külső mikrofon funkció, ennek a legjobb a hangja, jó a képe (bár egyesek szerint fátyolos), ennek a legfejlettebb a szenzora, van képstabilizátora, távirányítója, dashcam funkciója, webcam funkciója, állítható a FOV, rendszeresen frissítik a szoftvereit, Gopro kompatibilis stb. Van néhány hibája, pl. a Standard csomaghoz képest a Pro feláras, ez tartalmaz csak kiegészítőket, illetve a csuklópántos vezérlésért + 4000 Ft-ot elkérnek, de azt gondolom, hogy ez vállalható hátrány cserébe azért, hogy a kamera mindent tud és normális fejlesztőbázis áll mögötte. Alternatívája lehet még a Firefly Hawkeye 6S, ami majdnem ugyan ezt a hardvert kapta (szenzor eggyel rosszabb) és a külső mikrofon és a távoli csuklópántos vezérlésen kívül mindent tud, alacsonyabb árért. Az SJCAM SJ5000X Elite egy fokkal drágább, viszont hardveresen megegyezik a Firefly-al és van EU raktárban is, tehát aki esetleg tart a vámhatóságtól, az vegyen SJCAM-et, ennek is elég szép a képe és ehhez is folyamatosan érkeznek a firmwarek.

A 4K szegmensben nincs alternatíva, Xiaomi Yi 4K annyival olcsóbb (73.000 Ft), mint a Gopro Hero hogy szerintem nincs értelme már azt venni. Persze annak jobb a támogatása (vagy nem, lásd 2015-ös firmware), de őszintén ki fog venni akciókamerát 120.000 Ft-ért? Én biztosan nem. 

A sorozat első része: