DJI Osmo Mobile 2 gimbal teszt – Azért még mindig tud a DJI

1_16.PNG

A DJI Osmo Mobile 2 a cég második generációs, telefont fogadni képes gimbalja. Háromféle módban működhet, funkcionál power bankként, Bluetooth-on keresztül kamerát vezérel, de tárgy- vagy személykövetésre is képes, és persze hozza a szokásos DJI minőséget. Ráadásul az ára is leszállt a földre, nagyjából 40.000 forintot kérnek érte, de azért azt is megnéztem, ennyiért mit ad a konkurencia.

 

A DJI Osmo Mobile 2 kicsomagolása

Külső csomagolás nélkül, de belső tartódobozzal kaptam a kölcsön eszközt. A beltartalom a minimum szintet hozza, egy micro USB kábel a power bank szerep kimaxolásához, egy leírás és maga a DJI Osmo Mobile 2 gimbal bújik meg a tartóban. Egy vállpántot viszont adhattak volna a tokhoz, hogy lehessen hordozni, illetve nem lenne baj, ha zárható is lenne.

img_2090.JPG

Kézbe véve és körbe forgatva a stabilizátort, olyan nagy extrát nem fogunk látni, sem a kialakításán, sem a felhasznált anyagok terén. Ez egyben azt is jelenti, hogy a konkurencia szépen feljött a csúcsgyártóra, a Feiyutech vagy a Zhiyun nem csinál már anyaghasználatra rosszabb termékeket, mint a DJI.

Ellenben a kezelőszerveket sokkal jobban helyezték el, nekem nagyon jól kézre álltak, ami például a Feiyutech Vimble 2-ről nem mondható el. A Zhyiun Smooth Q nagyon hasonló kialakítású az Osmo-hoz, ők ketten versenyeznek a „legjobb fogású nyél” aranypálma díjáért. Érdekes módon a súlya a Feiyutechnek a legkevesebb, 428 gramm, a Smooth 450-nel, míg a DJI sajátja 485-tel büszkélkedhet, mégis ez utóbbinak a legjobb a súlypontja, így nem éreztem nehéznek.

Bár a nyél nem kihúzható, mint a Vimble esetében, ezen is találunk tripod bemenetet, így állványra szerelhetjük, ami az Active Track funkcióval nyer értelmet. Ha a saját arcunkat jelöljük ki „céltárgyként” és felrakjuk egy tripodra, akkor automata "operatőrként" is funkcionál. A keret karja kihúzható, itt tudjuk beállítani a megfelelő egyensúlyt.

img_2099.JPG

A nyél hátoldalán bújik meg a micro USB port, amivel a power bank funkciót aknázhatjuk ki. A gyári értékek szerint a 2.600 mAh kapacitású akkumulátor 15 órás üzemidőt biztosít, ami nagyon brutális, minden konkurenst agyonver vele. Ezt az értéket csökkenthetjük telefonunk töltésével.

 

A DJI Osmo Mobile 2 tesztje

Amiért szeretem a DJI termékeket, az a megbízhatóság. Ez különösen szoftveres oldalon érhető tetten a gimbalok esetében, bár az első stabilizátor, ami nálam járt, pont semmilyen telefonos támogatással nem rendelkezett, ez volt az AFI A5. Ellenben a másik három, feljebb is emlegetett eszköz funkcionalitásának egy része pont az applikációban összpontosul, amelyet WiFi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül valósítanak meg.

Ebben az Osmo Mobile 2 a bajnok, bár ez még a régebbi, DJI GO appal megy, szóval a Spark és a Mavic Air  drónok tulajdonosai fel kell, hogy pattintsanak a GO 4 mellé egy másik alkalmazást is. A program atom stabil, ellentétben a konkurencia sajátjaival, amik vagy a jelet dobják el, vagy lefagynak, esetleg valamelyik funkciójuk bugos, mint a Zhyiun Smooth akkumulátortöltöttség kijelzője. Az Osmonál semmi ilyenbe nem futottam be, minden úgy működött, ahogy kell.

img_2100.JPG

Ahhoz, hogy megértsük, melyik funkció mit csinál, fussuk át a stabilizátoros alapokat. A gimbal lényege, hogy a vízszintes sík mentén egyenesen tartja a kamerát, tehát a fel-le mozgásokkal nem tud mit kezdeni, ehhez segédkeretes rendszer kellene. További előnye, hogy képes követni a csuklónk mozgását, és teljesen folyamatos képet ad, egyfajta lebegő érzést, de szokták mozi élménynek is hívni.

pan_tilt_roll.png

A három motorra eső tengelyeket pan, tilt és rollnak hívják, a roll a fix, nekünk vízszintes sík. A tilt az előre-hátra dőlés, míg a pan az oldalra fordulás, ez utóbbi kettő mozgásából jönnek össze a működési módok. Ha mindkettő állandó, a mobiltelefonunk kameráját kihúzhatjuk a "képből", vagyis nem követi a csuklómozgásunkat a kütyü, hanem mozdulatlanul tartja a motorokat, ez a lock. Ha követi a csuklónk oldalra mozgását, akkor pan módban van, míg ha az oldal és a fel-le irányokra is reagál, akkor mondjuk, hogy follow módban van. Ezeket az M betűvel ellátott gomb szimpla, illetve dupla megnyomásával válthatjuk át, de egy színes LED indikátor is jelöli a a töltöttségjelző mellett, hol járunk.

img_2098.JPG

Felette egy mini joystick található, így kézzel is vezérelhetjük az elfordulást. Mellette a fényképezést és a videó felvételt aktiváló, piros „rec” gombot találhatjuk, míg oldalt a W-T betűkkel jelölt zoomot. Ebből nagyjából látható, hogy a kameramozgás vezérlésén túlmutató lehetőségeink is vannak, így vissza is kanyarodunk az alkalmazáshoz.

A kapcsolat Bluetooth alapú, atom stabil, ráadásul a program elindítása után azonnal meg is találja a telefonunk az eszközt, ha már egyszer párosítottuk, ez az, amit a konkurencia csak nagyon hektikusan tud. A kezelőfelület nagyon átlátható, de egy kezdőknek szóló „körtúra” is segít az eligazodásban. Szinte mindent a kereten találunk, de a módváltozást a piktogramok színei is jelölik. A beállítások „tárháza” véges, de azért még így is eléggé sokrétű, ezt majd mindenki végignyomkodja saját maga, én csak az érdekességekre koncentrálok.

screenshot_2018-06-27-13-32-55-833_dji_pilot.png

Az egyik ilyen az Active Track funkció, amit bal lent láthatunk, alapból inaktív, ilyenkor fénymérés helyét és erejét állíthatjuk, ha a képernyő egyik pontjára nyomunk. Ha átkapcsoljuk, megjelenik egy zöld keret, amivel céltárgyat vagy célszemélyt jelölhetünk ki. Ilyenkor bekapcsol a követés, és a gimbal igyekszik mindig középen tartani a kijelölt pixeleket. Ez a nem túl közeli, eltérő kontúrral rendelkező területekkel remekül működik, de a túl gyorsan mozgó objektumok ki tudnak kerülni a képből. Ennek ellenére még mindig jobban funkcionál, mint a konkurensek esetében.

screenshot_2018-06-27-13-35-14-753_dji_pilot.png

A gimbal piktogram alatt jobb oldalon a tengelyek fixálását kapcsolhatjuk ki- és be, míg bal felül az alapból normál felirat alatt további kamera opciók közül – time-lapse, hyperlapse stb. – választhatunk. Természetesen van selfie mód is, illetve mindenféle kalibrációk, amivel az Osmo mozgását tehetjük még tökéletesebbé. A nyélen fellelhető vezérlőgombokkal zoomolhatunk és ellőhetjük a felvételeket is, ezeket kombinálva azért elég sok variációs lehetőséggel operálhatunk.

3_17.PNG

Átkapcsolhatjuk sport módba is az eszközt, ekkor gyorsabban leköveti a mozgásokat, illetve „live feed” gyanánt akár élő adást is közvetíthetünk valamelyik közösségi média platformra. Magának a „time-lapse” módnak is három verzióját kínálja fel a szoftver, van a hagyományos, a „motionlapse”, ami 5, szoftveresen felállított kamerapont alapján készít videót, illetve a „hyperlapse”, ami a kamerakép előtt áthaladó objektumokból készít time-lapse videót.

2_19.PNG

Ami a gimbal csillapítását illeti, az kifejezetten jól működik, szépen finoman teszi a dolgát, bár érezhető egy minimális rántás, mikor a motorok megállnak. Ezt gyorsan meg lehet szokni, nem zavaró, inkább csak a pozíció lesz határozottabban érezhető. A pan, tilt és roll értékek 160/170/170 fokban képesek elmozdulni, de a végállásokat egy kis fül és jelzi a kereten. Kellemes funkció a vízszintesből függőlegesbe fordulás, amit a DJI Osmo Mobile 2 valószínűleg egy giroszkóp szenzorral végez.

4_14.PNG

Egy dologgal vigyázzunk: ha a telefon beállításánál túlságosan kihúzzuk a kart, akkor az bele fog verni az alsó motorba, illetve igyekezzünk középre elhelyezni - a maximum 84,8 mm széles mobilt fogadni képes  -tartókeretben, ugyanis ha az egyik oldalra túllóg, akkor is akadályozhatja a mozgást.

 

A DJI Osmo Mobile 2 konkurensei

A telefonokat fogadó gimbalok között két igazi konkurense van a DJI Osmo Mobile 2-nek: a Zhiyun Smooth Q és a Feiyutech Vimble 2. Az mindkettőről elmondható, hogy minőségileg ugyanott tartanak, ahol az Osmo, ebben nincs különbség. A kettő közül az utóbbi a problémásabb, nézzük miért.

feiyutech-vimble-2-review-gimbal-buy-price-2018-tbprice_com-00.jpg

A Feiyutech Vimble 2-nek a legnagyobb baja a kényelmetlensége. Egyszerűen rossz helyre esnek a gombok, folyamatosan oda akartam kapni a másik kezemmel is, hogy beállítsak egy funkciót. Jó ötlet, hogy selfie botként is használható, de pont ebben van a hátránya is, kihúzott állapotban megnő az erőkar, és emiatt kényelmetlen tartani.

feiyutech-vimble-2-3-axis-handheld-gimbal-gray-20180316164322360.jpg

A három gimbal közül a Vimble 2 applikációja a legproblémásabb, amelyet Vicoolnak hívnak, és egyöntetű utálat övezi a Google Play áruházban. Szerencsére az új szoftverfrissítéseknek köszönhetően sokat javult a helyzet, de így is képes eldobálni a jelet vagy nem csatlakozni a gimbalhoz.

61z6efdqdjl_sl1300.jpg

A Zhiyun Smooth Q egy sokkal jobb konstrukció, elég kényelmes, majdnem ugyanazt tudja, mint az Osmo 2, nem különösebben nehéz, és jó anyagokból is rakták össze. A szoftvere is elég jó, okos, sok mindent beállíthatunk, és emlékeim szerint nem volt különösebben bugos sem. Talán az Osmo egy picit finomabban mozog, de ez nem észrevehető különbség, és kapunk hozzá egy vállra akasztható hordtokot, ami nagyon hasznos, ezt például hiányoltam a DJI-nál. Üzemideje 12 óra, ami ugyan nem 15, de kit érdekel, úgysem fogunk egyszerre ennyi anyagot készíteni, illetve kapható hozzá távirányító is.

 

Összegzés

Remek termék az DJI második mobilos gimbalja, nem nagyon találtam rajta kivetnivalót. Az anyaghasználaton azért egy picit érződik, hogy ez a cég árszabásához képest az olcsóbb ligában játszik, de ez működés közben nem zavaró, és minden mást pedig jól csinál az Osmo Mobile 2. Ez különösen a szoftveres részre igaz, egyetlen idegesítő hibával sem találkoztam, ami igazán megsüvegelendő.

A helyzet viszont az, hogy a Zhiyun Smooth Q már tavaly is majdnem ugyanezt tudta, néhány nagyon ritkán használt szoftveres funkciót leszámítva, és 20%-kal rövidebb üzemidő mellett. Csakhogy a Zhiyun 98 dollárba, a DJI Osmo 2 pedig 149-be kerül, előbbi 28.000, utóbbi 42.000 forint, ami tetemes különbség, bár az utóbbiból még kuponnal faraghatunk 10%-ot. A hangyányit gyengébb teljesítményt én 14.000 forintért biztosan elviselném, de a maga nemében mindkettő ötcsillagos termék. 

 Előnyök  Hátrányok

 + remek, bugmentes szoftver
 + kellemes tartani
 + jó helyen vannak a kezelőszervek
 + power bank funkció
 + 15 óra özemidő
 + automata vízszintes/függőleges átfordítás
 + háromféle "time-lapse"
 + Active Track
 + szoftveres kameravezérlés
 + stabil kapcsolat
 + elfogadható árazás
 + jó súlypont

 - a megszokottnál olcsóbb anyagok
 - nincs hordtáska az alap csomagban

 

A gimbalokat itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

 

2018.11.04. kiegészítés: Érdemes elolvasni az Appsolute oldalán is fellelhető tesztet, ami szintén meglehetősen alapos, nem mellékesen az ott dolgozók a megjavításához is értenek.

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek, gimbal, DJI