Thieye T5 Edge akciókamera teszt – Gazdaságos GoPro

1512721823253849_1.jpg

Egy ideje már használom a Thieye T5 Edge akciókamerát, csak sosem volt időm írni róla, pedig nemcsak általános felhasználásra kiváló, hanem akár egy drón kameraplatforma is feltehetjük a stabilizált, 4K 30 FPS képes felbontást tudó eszközt. Persze a legtöbben nem így fogják használni, hanem elmennek vele nyaralni, bringa kormányra vagy bukósisakra szerelik, esetleg beviszik a Balatonba. 31.500 forintért kelleti magát, nézzük meg, mit nyújt ezért az eszköz.

 

Thieye T5 Edge kicsomagolása

A dobozolás a mostanában menő, GoPro-t másoló megoldás. Felül egy átlátszó műanyag alatt figyel a kamera, míg a tokozott alsó részben bújnak meg a kiegészítők, amelyet a Thieye narancs betétekkel dob fel. A többi konkurenshez hasonlóan ezek is GoPro kompatibilisek, vagyis mindent mindennel össze-vissza párosítgathatunk, így felszerelve különböző járművekre a tesztalanyt.

A kiegészítők választékát átlagosnak mondanám, ami összesen így is vagy 15 különböző csatlakozót, platnit, könyököt, csuklótávirányítót és hasonló bizbaszt jelent. Számomra a nyitott tok hiányzott, de ezt senki nem adja az alap csomagban, meg kell külön vásárolnunk, ahogyan itt is. Szerencsére mind a vízzáró tok, mind a tapadós felület az alapkiszerelés része, így egyből fel is szerelhetjük például egy  bukósisakra. Kedvencem a 360 fokban forgatható rögzítő elem, amit még más típusnál nem láttam.

A kamera összeszerelési minősége jó, és szerintem a dizájn is kellemes, de legalábbis eltér a szokásos egyen fekete kinézettől, amit narancs betétek törnek meg. A felület viszonylag kemény, de ellenálló, és fél év után sincsenek rajta külsérelmi nyomok. Oldalt a micro USB-t és display portot láthatjuk, előbbi AV OUT-ként is működik, mellette a micro SD kártya bemenet lakik. Alul a szabványos 1/3 inch-es tripod mount és az akkumulátor található, míg a fronton a bekapcsoló gomb alatt a kamu mini kijelző, ami nem jelenít meg adatokat, csak egy permanens 4K feliratos platnit tartalmaz.

A kamera négygombos vezérlést kapott, ami kifejezetten kényelmes, nem kell agyalnunk, mit hol találunk. Hátul egy nem érintésérzékeny, 2 colos kijelzőt láthatunk, amely egy szalagos menüt jelenít meg. A tokban a tesztalany 60 méterig vízálló, ami a szokásos mélység duplája, a zárómechanizmus GoPro jellegű, pattintós. Fél év után is jól működik, de a szokásosnál nagyobb erővel kell megnyomni a gombokat.

 

Thieye T5 Edge tesztje

A kamera képességeinek feltérképezéséhez először a hardvert kell górcső alá vennünk, ugyanis nem a szokványos Novatek/Sony IMX szenzort fogjuk a „motorháztető” alatt találni. Helyette a chipset egy Icatch V50M, ami képes a 4K felvételeket is stabilizálni, ez egyértelműen fejlődés az elődmodellhez, a Thieye T5 e-hez képest. A szenzor a Panasonic-tól érkezik, az MN34112 kódnévre hallgat, és 14 Megapixeles felbontással rendelkezik.

icatch.png

A teszt előtt felraktam a legújabb, április 4-én kiadott firmware-t, amivel egyből brickeltem is a kamerát, szerencsére vissza lehet hozni Windows alól, viszonylag egyszerűen, szóval csak ésszel játszunk a dolgokkal. Aki esetleg így járna, az ezt a linket nyomja meg.

img_2346.JPG

A menürendszer kifejezetten átlátható és logikus, az adott funkció alá szervezték az oda tartozó beállításokat. Az első két oldalon a fényképezés és a videózás, míg a harmadikon a „settings” menüt pillanthatjuk meg, rendkívül átlátható és érthető módon. A WiFi bekapcsolására dedikált gombot kapunk, amely egyben az elsütő billentyű is. Soknak tűnik a négy gomb, de mégis nagyon logikus a használat. Az eszközt ráadásul hangutasításokkal is irányíthatjuk, ami inkább vicces, mint hasznos, viszont a csukló távirányítóról is működik.

Visszakanyarodva az érdekes dolgokra, minden ilyen kamerát két dolog ad el: a maximális felbontás és a szoftveres képességek. Egyrészt az emberek rápörögtek a 4K-ra, még akkor is, ha nincs min megjeleníteniük, másrészt mivel a Thieye T5 Edge rendelkezik EIS-sel – vagyis elektromos képstabilizálással -, ezért még gimbal nélkül is egészen szép videókat képes készíteni. Természetesen nem kell lemondanunk az 1080p 60 FPS és a 720p 120 FPS lehetőségekről sem, illetve a lassított felvételek is majd alacsonyabb felbontásban fognak elkészülni.

1-3.png

A mai trendnek megfelelően számos szoftveres újítást tud a kamera, ilyen a halszemhatás korrekció, a mozgásérzékelés, az autós kamera mód, a fast motion, a szálzaj csökkentés vagy az alacsony fényviszonyok közötti felvétel is. Szerencsére hardveres oldalon is felmutat ezt-azt, Bluetooth segítségével csukló távirányítóhoz csatlakoztatható, a micro USB-re mikrofont tehető, vagyis szépen „felpimpelhetjük” a tesztalanyt.

8.png

Természetesen a szokásos módok – lassított felvétel, time lapse stb. – is jelen vannak, ahogyan az EV és ISO beállítás és hasonlók is, amelyet a lenti táblázatból olvashattok ki. A csillaggal jelölt felbontási sor érdekessége, hogy létezik a kameraszenzor felbontásánál is nagyobb „kamu érték”, amelyet interpolál a hardver, vagyis érdemes egyből 14 Megapixelre beállítani.

 Funkció\Kamera

 Thieye T5 Edge

 Chip

 Icatch V50M

 Szenzor

 Panasonic MN34112

 Felbontás

 14 MP

 Videó módok

 4K 30fps, 2.7K 30fps, 1080P 60 / 30fps, 720P 120 / 60 / 30fps

 Képfelbontás

 14M (4320x3240) / 10M (3648x2736) / 8M (3264x2448) / 5M (2592x1944)

 RAW

 nincs

 FOV

 170, halszemes

 FOV állítás

 nincs

 Stabilizálás

 minden, kivéve 1080 30 FPS

 Superview

 nincs

 Tömörítő konténer

 H.264

 Torzítás korrekció

 van

 Mikrofonbemenet

 van

 AV kimenet

 hang

 Duális rögzítés

 nincs

 Vezetéknélküli

 WiFi, Bluetooth

 Mozgásérzékelés

 van

 Felfordított képernyő

 nincs

 Autós kamera (DVR)

 van

 Fast motion

 van

 Zajcsökkentés

 van

 Kevés fény mód

 van

 Time-lapse

 1, 3, 5, 10, 30, 60

 Sorozat mód (mp/kép)

 3/s, 7/2s, 15/4s, 30/8s

 Felülírás (perc)

 2, 3, 5

 Lassított felvétel

 720p 120 FPS

Hosszú expozíció (mp)

 1, 2,  5,  8,  30, 60

 Időzítő

 3, 5, 10, 20

  
1512721823358317_eredmeny.jpg

Néhány hiányosságot is feltüntettem a táblázatban, hiszen ez is a teszt részét képezi. Sokaknak a RAW hiánya lesz a fájó, hiszen ez elengedhetetlen a jó utómunkához, illetve a FOV állítás is lényeges lehet, hiszen a szűkebb látószög önmagában is csökkenti a képek halszemhatásból adódó görbületét, így viszont ki kell egyeznünk az állandó 170 fokkal. Sajnos a SuperViewt sem siketül elcsenni a GoPro-tól, így marad a 4:3-as képarány.

1512721823782294_eredmeny.jpg

Az AV kimenet remek mód arra, hogy FPV képként használjuk a leadott jelet, így akár drónra is fűzhető, míg a micro USB bemeneten a Thieye T5 Edge-hez készített mikrofonnal vértezhető fel. A kamera hangfelvétele alapból jó, de egy külső eszközzel, egy nyitott kerettel és szélzaj csökkentéssel végre értelmes hangot vehetünk fel felvételeink alatt.

Ami a fényképeket illeti, szerintem kifejezetten jókat készít az eszköz, remek a színkezelés, az élesség, ráadásul a tipikus hibákat – felhők összemosódnak az éggel, ellenfénynél kivakul, a felvételek széle homályos – is nélkülözi, és nagyon nem is piszkál bele a hardver színkorrekcióval az anyagokba. Nem állítom, hogy a drágább kamerák – például az SJCAM SJ8 Plus és az SJ8 Pro – nem adnak szebb képet, de 30.000 forint körül nem nagyon van ennél jobb.

Sajnos a fényhiányos helyzeteket nem kezeli ennyire jól, hajlamos a szemcsésedésre, igaz nem jobban, mint a konkurencia, de szerencsére van hosszú expozíció mód, amivel lehet a sötétség adta hátrányt némileg kompenzálni.

 Ami a videókat illeti, hasonló eredményeket kapunk 4K 30 FPS mellett, ellenben az 1080p 60 FPS már nem ilyen csodás. Lehet, hogy a nagy képkocka szám miatt, de csúnyán szemcsésedni kezd, az EIS pedig eléggé elkeni a pixeleket mozgás közben. Ehhez képest a 2160p-nél ezt nem tapasztaltam, jobb a minőség és a színek, és nem is szemcsésedik annyira, mint az előbb említett esetben. A képstabilizálás sajnálatos túlműködésével nem sokat lehet kezdeni, ebben bizony az SJCAM SJ8 Plus sokkal jobb.

1-8.jpg

Ami az alkalmazást illeti, itt csak simán Thieye APP-nak hívják. A csatlakozáshoz hosszan kell nyomnunk a WiFi gombot, majd csatlakoznunk az eszközhöz. Tökéletesen teszi a dolgát, és szerencsére minden funkciót elérünk belőle, amit a kamera menüből is. Egy dolgot viszont hiányoltam, ez pedig a mostanában divatos OTA firmware frissítés, vagyis hogy az applikáció letölti és fel is telepíti a legújabb szoftvercsomagot. Helyette marad az SD kártyára másolgatás, vagy a Windows alól az iCatch alkalmazással való buherálás.

1512721824911907_eredmeny.jpgEgyedi specialitása a Thieye T5 Edge-nek a négyelemű menü, amit az USB kábel bedugásával érhetünk el.  A mass storage, vagyis a tároló olvasása és az USB töltés eddig is ismert módok, a „PCCAM” egy fajta webkamera mód, míg a „working” valószínűleg a szoftveres machinálásokhoz egy speciális mód.

 

Összegzés

A Thieye T5 Edge egy kifejezetten jó ajánlat, beleértve az árat is. Remek képek, elég kellemes szoftveres környezet, előremutató megoldások, mégis vannak hibái. Egyik az 1080p videó, ami lehetne jobb, illetve nekem hiányzott a RAW mód és a FOV állítás. Ez azonban elfogadható kompromisszum egy olyan kamerától, ami 4K 30 FPS felbontást képes stabilizálni és 30.000 forint körül elérhető.

A következő, szerintem minőségi ugrás az SJCAM SJ8 Plus, azonban az nagyjából 20.000 forinttal drágább, ami jelen esetben 40%-ot jelent. Kéne mindkettő, azt pedig mindenki döntse el maga, mennyit szán a két kiváló eszköz valamelyikére.

 Előnyök  Hátrányok

 + kiváló ár-érték arány
 + remek fotók
 + stabilizált 4K 30 FPS
 + jó hang
 + remek menüelrendezés
 + mikrofon bemenet
 + AV OUT drónozáshoz
 + 60 méterig vízálló
 + teljeskörű applikáció
 + csuklóról is vezérelhető
 + hangutasításos vezérlés

 - sötétedésre hajlamos szemcsésedni a kép
 - 1080p 60 FPS lehetne jobb
 - nincs RAW és FOV állítás

 

 

A kamerát itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel/Priority Line szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.