Helifar márka – Modern drónok olcsón ?

p1090099_1.JPG

Már nem az első Helifar modell járt nálam, és remélhetőleg nem is az utolsó. Aki esetleg nem lenne képben a cég kapcsán, ez a Gearbest sajátmárkás terméksorozata, olyan, mint a Banggoodnak az Eachine, azzal a különbséggel, hogy szerintem sokkal összeszedettebbek a modelljeik, és nem a raktársöpréskor megmaradt technikát csomagolják be kellemesen kinézőre. A legújabb modelljük, a Helifar Fuuton Mini megjelenése kapcsán rántottam össze ezt a cikket.

 

Eredet

A Helifar márka nemrég még nem létezett, előtte Furibee néven létezett, ami elég hülye név, lévén a Fury-t ipszilonnal írjuk, és az őrjöngő méhecske egyébként is furán hangzik. Aztán menet közben az is kiderült, hogy a Hasbro védjegyét használják a kínaiak, ezért váltani kellett, még mindig jobb indok, mint annak idején az LG-Goldstar névmódosítás, ahol egyszerűen elerodálták az előző megnevezést.

h815.jpg

Ez a budget drón téma egyébként is divat manapság, hiszen a Banggood az Eachine-nel az Rcmoment a Goolrc-vel próbál magának nagyobb szeletet kihasítani a piacból. A három cég között az a különbség, hogy míg az Goolrc egy sima átbrandelés – például az igazi szemétkupac, a JJRC X3 Pro-t szaporítják ilyen néven, teljesen fölöslegesen -, az Eachine pedig régebben szeretett spórolni a gépein, már ami az alkatrészeket illeti. Kevés gépet utáltam annyira, mint annak idején a Falcon 250-emet, ami hemzsegett a tervezési hibáktól.

img_2448.JPG

Ehhez képest a Helifar/Furibee viszonylag kellemes gépeket dobott a piacra, bár azért itt is akadt kakukktojás, például a Furibee F90 méhecske személyében, ami eléggé kimerítette a betegágy szinonimáját. Szerencsére a névváltoztatás gyökeres fordulatot hozott az alkatrész felhasználásban is, végre kidobtak mindent, ami régi, helyette viszonylag új, bár nem feltétlenül márkás, ámbátor minőségi tartalommal töltötték fel a rendelkezésre álló helyet. Ráadásul más dolgok is futnak a márka neve alatt, például akkumulátor vagy motorcsónak.

 

Helifar Fuuton 2

Haladjunk a legnagyobbtól méretben lefele, mert ez éppen nálam van, így behatóbban ismerem. Kiváló gép, az elődjét Furibee Fuuton-nak hívták, amit szintén nagyon szerettem, de sajnos elpusztult, a második variáns viszont méltó utódja, 220-as méretben.

p1090089_1.JPG

Gyakorlatilag az alkatrészek a legmodernebb cuccokból lettek összeválogatva, DSHOT 1200 ESC Blheli_32-vel, Holybro Kakute F4-es vezérlő soft mountolt giroval (amit mondjuk sokan fikáznak), Betaflight OSD az állítgatáshoz, programozható Holyboro Atlatl VTX, és Marteen Baert által hangolt antenna.

A motorok 2305 2400KV értékűek, és bár a márkára nem jöttem rá, kifejezetten brutálisak, helyenként féltem is tőle, kezdők messzire kerüljék el. Szerintem a Holybro alap jó választás, mások is sokat használják az alkatrészeiket, olyan nagy bajuk nem lehet, kivéve ha „kihasználod” a gépben rejlő potenciált egy fa törzsének közepén.

p1090100_1.JPG

Két helyen találtam fogást, az egyik az antenna elhelyezése, ez ugyanis oldalt van, és emiatt szereti összehajtogatni azt egy fejre esésnél, a másik pedig a súly, szerintem egy picit nehéz, de erős freestyle gépnek még így is használható. 180 USD-ért, vagyis 50.000 forint alatt kapható, ami elég baráti ár.

Helifar Fuuton 2 - 50.000 Ft 

 

Helifar X140 Pro

Ez a gép is szintén tesztelés alatt áll, hamarosan erről is lesz teszt, tehát lassan Helifar napokat fogunk tartani. Ez is egy utódtermék, a Furibee X140-t váltja, és itt is minőségi upgrade-ről van szó. Ez persze egy jóval kisebb, 140-es vázon ül, ami számomra már nem az optimális 130-as méret, és ez nem is a 75-80-grammos szuperkönnyű mikro vonalat viszi tovább.

img_2473.JPG

Ami a Helifar Fuuton 2 nagyban, ez ugyanaz kicsiben, legalábbis ami az alaktrészek összeválogatását illeti. Itt sajnos nem a Holybro adja a hátteret, de minden modern, az ESC-k Blheli_32 DHSOT 1200 képes darabok, így kellemes 8/8Khz-s mintavételt állíthatunk be a vajpuha repülésért cserébe. A vezérlő egy F4 processzorral szerelt, BF OSD képes lapka, vagyis itt is mindent szemüvegből állítgathatunk. A kamera a jó öreg, de még mindig kiváló HADII 600 TVL, a VTX ereje állítható.

Azért itt is találtam fogást, hiszen nincs tökéletes gép, a propellerek bár nem rosszak, azért a háromágú Gemfan 3052-vel jobb eredményeket lehet elérni, mint a gyári négyágú 3041-gyel. Én csak 3 cellán reptettem, egy kicsit túlsúlyos, 850-1000-es akksikkal, de 4 cellán egy 600-650-essel megy majd mint a golyó. A másik itt is az antenna elhelyezése, oldalra kapott egy dipole-t, amivel nem különösebben rossz a vétel, de láttam már azért jobbat. Az oszlopok nagyon védik a kamerát, cserébe be is takarnak egy kicsit a képbe. Az ára teljesen vállalható 150 USD-t karcolja, ami 41.500 forint. Vevővel vegyétek, úgy olcsóbb.

Helifar X140 Pro - 41.500 Ft

 

Helifar Turtle

Emlékeim szerint ez volt a névváltoztatás utáni első modell, és AndyRC eléggé dicsérte, pedig ez még a Blheli_S időszakból származik, amit azért elavultnak semmiképpen nem neveznék, de ma nagyjából ez az alap.

1_27.jpg

Ez is DSHOT 600-on beszélget az F4-es vezérlővel, ami már a fejlesztett modell, volt egy F3-as széria is, de már csak az előbbi kapható. A VTX 200 mW fix teljesítményű, a kamera viszont a kiváló Runcam Micro Sparrow, amit úgy nagyjából mindenki szeret. A kamerszög pedig brutálisra is állítható hardcore arcoknak, illetve a vázelrendezés is kellemes, engem egy eggyel kisebb Jalapura-ra emlékeztet.

4_11.jpg

Szerencsére a gép elég könnyű a nagyobb motorok ellenére is, megállt 120 grammban, ha autó lenne, akkor azt mondanánk rá, sleeper, amivel lehet meglepetéseket okozni. A rendszer 2-4S, valószínűleg ezzel a súllyal 3 cellán is kellemesen megy majd. Az antenna végre jó helyen van, igaz, nem is málnakeverő, de ilyen pici gépeken nem is azt szoktunk használni.

6_8.jpg

Nyilván a nem vadonatúj hardvert lehetne emlegetni, mint hibapontot, illetve a motorok lehetnek még kérdésesek, ezt ugyanis élőben még nem láttam repülni. 1306 3100 KV, ilyen modellje a Racerstarnak és a Diatone-nak is van, jobban örülnék az utóbbinak. Általában 120 USD körül érhető el, vagyis 33.000 jó magyar forintot kell érte leszurkolnunk.

Helifar Turtle - 33.000 Ft

 

Helifar Fuuton Mini

Gyanús, hogy a Mini, a Turtle utódja lesz, legalábbis az alkatrészeket elnézve. A méret is nagyon hasonló, picivel az optimális 130 mm fölött, de azért minőségi alkatrészekből összedobálva. Ha megnézzük a felhozatalt, akkor a gyenge pontot szerintem a váznál kell keresni, de erről majd később.

1531464663510091_eredmeny.jpg

Aki olvasta az előző három gép leírását, az azt mondja: a széria standard alkatrészeit kapta a Mini is. Blheli_32 25/30A áramtűréssel, ebből következően 2-4S-el megy majd a gép. A kamera változatlan, a vezérlő F4+OSD, míg a VTX a szokásos állítható, 0-200mW teljesítményű adó. Végre az adót sem oldalra helyezték el – bár egyikről sem törtem még le -, hanem felülre egy flexibilis vezetékre, aminek a végpontja közvetlenül az adóhoz csatlakozik. Reméljük cserélhető, vagyis nem forrasztott.

1531464707335717_eredmeny.jpg

A gép neuralgikus pontja a kamerafelfogatás lehet, hiszen a szokásostól eltérően nem a vázhoz képest befele, hanem kifele fordítva áll. Emiatt a kamera nem túlvédett pozíciót foglal el, amiből azért még lehet gond. Kaphat például követ vagy ágat, szerencsére szemből azért a propellerek kellő védelmet nyújtanak neki, de felül nem ilyen rózsás a helyzet. A PNP variánsért csontra annyit kérnek, mint az X140 Pro-ért, vagyis 41.500 forintot, így tulajdonképpen egymás alternatíváiként is fel lehet fogni őket.

Helifar Fuuton Mini - 41.500 Ft

Címkék: cikkek, Cikkek, Helifar