SJCAM SJ8 Plus – Meg van benne a plusz

4_15.PNG

Az SJCAM SJ8 Plus a gyártó legújabb kameragenerációjának középső modellje, ami a legjobb ár-érték arányt ígéri a stabilizált 4K képet nyújtó kamerák mezőnyében. Ráadásul a szokottnál jobb minőségű házban egy érintőképernyőt rejtettek el, és persze tengernyi kiegészítőt is adnak hozzá. 50.000 forintot kérnek érte, ami teljesen reális, lévén jelentős előrelépésnek tekinthető például a Thieye T5 szériához képest.

 

Az SJCAM SJ8 Plus kicsomagolása

A szokásos SJCAM-es Matrjoska dobozban érkezik a termék, szépen le lehet pakolászni róla a külső burkolatokat, ami alatt lakik a kamera és a kiegészítők. A dizájn kifejezetten egységes, de az előzőek is ilyenek voltak, nagy meglepetést nem tartogat.

img_2350.JPG

Ellenben a kamera eléggé megújult, az átverés szagú SJCAM SJ6 Legend és az elolvadásra hajlamos SJ7 Star után. Elengedték a fém házat, helyette kellemesen gumírozott a kocka, sokkal igényesebb gomb kialakítással, mint eddig. Az ergonómia is javult, minden kézre áll, nem kell sokat agyalnunk azon, hogyan működnek a dolgok.

A belő kialakítás is előnyére változott, a micro SD kártya sokkal védettebb helyre került, a megnövelt, 1.200 mAh-s akkumulátor mellé, illetve a hason a szokásos állványrögzítő menet is megtalálható. A rendszer kétgombos, de 2,33 colos érintőképernyővel egészült ki, amelynek kisebb testvérét a fronton találhatjuk. Több állapot LED is segíti a tájékozódást, ráadásul a duális mikrofon miatt a hangfelvételek is sokat javultak.

sjcam-sj8-pro-design.jpg

Az SJCAM SJ8 Plus két kiszerelésben is elérhető, van a large és a small box, előbbi a kiegészítők garmadáját tartalmazza, utóbbi csak a kamerát a vízzáró tokkal. Az árkülönbség nagyjából 5.000 forint, de szerintem érdemesebb a drágább dobozt venni, úgyis szükségünk lesz a felszerelésre. Újdonság még a Type-C port, ami a gyorsabb átvitel miatt váltotta le a micro USB-t, hiszen a 4K 30 FPS, de különösen a nagyobb testvér, a Pro 4K 60 FPS felbontásban készülő videóit nem lehetne máshogy emberi idő alatt átvinni.

img_2352.JPG

Összesen 18 különböző bizgentyűt és egyéb elemet kapunk, amik természetesen GoPro kompatibilisek, ebből a 4 tapadós rögzítő profil és a biciklikormányra szerelhető bilincs a legfontosabb. A vízzáró tok is remek, de nagyon nehéz belőle kiszedni a kamerát, ami elég idegesítő tulajdonsága.

 

 Az SJCAM SJ8 Plus tesztje

Első dolog a menürendszerrel való ismerkedés, ami viszonylag gyorsan megy, annak kellemes elrendezettsége miatt. Az egyes funkciókat a logikailag összetartozó főmenükkel állították párba, vagyis nagyjából minden ott van, ahol egyébként is keresnénk, és ez nagyban megkönnyíti a használatot. Navigálni jobbra-balra ujjhúzásokkal tudunk, ami rendkívül intuitív. Nyilván ha tokban ül a kamera, akkor maradnak a vezetéknélküli megoldások, de szerencsére duális Wifi-t és BT kapcsolatot is kapott, ez utóbbi a távirányításért felel.

img_2363.JPG

Átpörgetve a lehetőségeket, egyből feltűnt, milyen sok mindent tud az SJ8 Plus, amihez új hardver is szükségeltett. A szenzort a Sony szállítja egy IMX 117 személyében, a chipet pedig a Novatek, amely a 96683 gyártói kód alatt fut. Ez egyben azt is jelenti, hogy 4K 30 FPS felbontást is képes stabilizálni, olyan szinten, amit én még soha nem láttam akció kameráknál. Nem lennék meglepve, ha emiatt vennék, mint a cukrot, mert tényleg sokat segít a mozgásokból adódó remegés kiküszöbölésekor. Néha azonban túlzásba esik, a nagyon erőteljes mozgásokat túlságosan visszahúzza, ami a lenti tesztvideókban is látható, ezért ne sprinteknél alkalmazzuk.

6_7.PNG

Természetesen az 1080p 30/60/120 FPS sem maradt ki, amiből a remek lassított felvételek készülnek, de a szokásos time-lapse, video-lapse, sorozat mód, vízi vagy autós lehetőségek sem maradtak ki. Az erős chipset sok mindenre lehetőséget ad, például 3 lépéses FOV állításra, amit a Thieye T5 Edge esetében nagyon hiányoltam. A szokásos lehetőségeket nem sorolnám fel, természetesen az SJCAM tud fénymérést, ISO-t, EV-t állítani, és még sok minden mást is, inkább csak az érdekességekre fókuszálok.

8_5.PNG

RAW mód az utómunkához, kép megfordítása és FPV mód drónozáshoz, külső mikrofon csatlakoztatásának lehetősége, fast record, sőt online streamelési lehetőség is, bár utóbbit nem sikerült működésre bírnom. Slusszpoén, hogy a kamera képes elmenteni a kikapcsoláskori állapotot, és onnan folytatni a munkát, ahol azt abbahagytuk. Képes H.264 mellett H.265-ben is tömöríteni, bár ez utóbbival a Premier Pro általában szenvedni szokott.

img_2362.JPG

A fenti új funkciók miatt a menürendszert is átszabták, a keretre került például a zoomolás, ami miatt nem kell az ujjunkkal nagyítgatnunk a képet, de ilyen a felbontás váltásának a lehetősége is. A további adatok pedig egyfajta telemetria információként működnek, látjuk az akkumulátor töltöttségét, az elkészített képek számát, vagy az éppen futó videó hosszát.

Szerencsére a minőséget sem sikerült elrontani, mind a fényképek, mind a videók nagyon szépek, de kezdjük az előbbivel. A 12 Megapixeles felbontás nem tűnik soknak, ehhez képest a részletesség nagyon jó, ahogyan a színkezelés is, nincs torzulás, homályos részletek, kromatikus aberráció, és a szokásos hibák, amelyek az olcsóbb termékeket érintik. A képeket teljes méretben innen érhetitek el.

A megfelelő fénymennyiség persze itt is sokat segít, de a kamera akkor sem esik kétségbe, ha kevesebb jut a lencsére, ilyen jó éjszakai anyagokat utoljára a Gitup Git1 esetében láttam. Nem mondom, hogy a diszkóban ezzel kell veretni, de azért nem reménytelen, hogy értékelhető felvételeket készítsünk félhomályban, kevesebb FPS szám mellett, némi szemcsésedésért cserébe.

Nagyjából ugyanez igaz a videós anyagokra is. a 4K 30 FPS nagyon szép, és kellő mennyiségű adat is kerül bele, igaz nem vetekedhet az SJCAM SJ8 Pro 100 Mbit/sec-es teljesítményével. Mivel a kamera szinte minden felbontáson képes stabilizálni, ezért az EIS elég jó gimbal pótlékként viselkedik. Ez egyben azt is jelenti, hogy olyan szinten húzza középre az anyagokat, hogy ez már helyenként zavaró, ennek ellenére a legjobb stabilizálás, amit akciókamera esetében eddig láttam. Ugyanez igaz az 1080p 120 FPS videóknál is, amik leginkább gyors mozgás rögzítésére alkalmasak.

A túlstabilizálás problémája egyáltalán nem látszik akkor, ha viszonylag folyamatosan haladunk A-ból B-be, például mikor autós kamera módban használjuk. Szerintem sokkal inkább erre való, mint erőltetett hegymenetre, arra vegyük meg a gyári gimbalt, sokat fog segíteni.

720p-ben 200 képkockára képes a hardver, amivel azért már lehet ezt-azt kezdeni, például szuperlassításokat készíteni akár nyolcszoros sebességgel is. Ez persze a minőség rovására megy, de négyszeres lassításban még mindig marad 1080p-nyi pixelünk, szerintem a legtöbben ezt választják majd. Videó+fotó módban pedig a streamből kap ki egy-egy állóképet az SJ8 Plus. Üzemidőre 100 percet ad meg 2160p felbontás estén a gyártó, ez a szokásos Full HD mellett 2 órára hízik fel.

9_5.PNG

Még az applikációt sem igazán sikerült elrontani, stabilan teszi a dolgát, és minden funkció elérhető belőle, amit egyébként a menüben is megtalálhatunk. Elméletileg a divatos OTA frissítés is rendelkezésre áll, vagyis nem kell többé a kártyára másolnunk az újabb firmware-t, hanem a program automatikusan letölti és feltelepíti, kár hogy ez nálam nem működött, így marad a kártyára másolgatás. Az online streamet a cloud control funkció bekapcsolásával érhetjük el, ami szociális média felületeken való megosztást tesz lehetővé.

3_18.PNG

Természetesen pár dolgot szándékosan kihagytak az SJCAM SJ8 Plusból, hiszen akkor mi maradna a 40%-kal drágább Pro-nak. Ilyen a 4K 60 FPS felbontás, a kétféle grafikus menükezelés, a gimbal vezérlés, a brutális, 10 Mbit fölötti kártyára írás, és még néhány apróság, míg az alá árazott SJCAM SJ8 Air a 4K felbontást vesztette el, igaz fele ennyiért szerezhetjük meg. Szerintem a széria remekül fedi le az igényeket, de a legkiegyensúlyozottabb egyértelműen az SJ8 Plus.

 

Összegzés

Nem nagyon tudok olyat mondani, ami miatt ne lehetne megvenni az SJCAM SJ8 Plust. Remek videó és fénykép minőség, kiváló menü, jó anyaghasználat, duális Wifi, számtalan működési mód, külső mikrofon csatlakozás, Bluetooth-os távirányítás és a legjobb képstabilizálás a kategóriájában. Néhány szoftveres apróság van a telefonos oldalon, amibe bele lehet kötni, oda lehetne még önteni néhány munkaórát. Nálam letaszítja a Thieye T5 Edge-t a „budget kamerák” trónjáról, és az 50.000 forintos ára sem fáj annyira, mintha GoPro címkével árulnák.

 Előnyök  Hátrányok

 + remek képek
 + remek videó
 + remek EIS
 + érintőképernyő
 + RAW mód
 + távirányító, külső mikrofon
 + 4K 30 FPS valós felbontás
 + elég jó éjszakai képességek
 + számtalan előre mutató funkció
 + jó ár-érték arány

 - a Pro-hoz képest butított
 - OTA frissítés nem működött
 - nehéz kivenni a tokból
 - a fejpánt nem az alapcsomag része

 

A kamerát itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). Pirotity Line / EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.