Simtoo Fairy drón teszt – Tényleg zsebben hordható

20180720170535_69831_eredmeny.jpg

Egy jól ismert és egy teljesen új koncepciót ollózott össze a Simtoo Fairy, az összecsukható karokat ötvözte a micro mérettel, ez a kamerás drón tényleg elfér a zsebedben. A trendnek megfelelően applikáció alapú vezérlést, 1080p kamerát kapott a brushless motoros, GPS vezérelt apróság, amelyet 39.000 forintért szerezhetünk be.

 

Simtoo Fairy kicsomagolása

Nagy fehér kockát hozott a posta, amelynek fedelét eltávolítva kettős szivacsrétegben pillanthatjuk meg a mini drónt. Ne felejtsük el leemelni az első szintet, ugyanis alatta bújik meg a távirányító, hiszen a quadkopterhez jár még, propellervédő keret, töltő és akkumulátor, na meg a leírás, amit erőteljesen javallott elolvasni.

Az anyagok minősége közepes, semmi extrát nem találhatunk, nem rossz és nem is különösebben jó. A karok ráhajthatóak a testre, így tényleg nagyon picire összecsukható a test, ami a hordozhatóságot nagymértékben elősegíti.

A hason helyezkedik el a 2 cellás akkumulátor, ami kellőképpen szorul ahhoz, hogy ne féljünk a leesésétől. Ezt egy profilba helyezve, USB porton keresztül tölthetjük, míg az SD kártyát a bal első kar mögé kell fejjel lefele behelyeznünk. Elől láthatjuk a kamerát, minimális szögben megdöntve, ami állítható, de csak kézzel. A hason az optikai szenzort pillanthatjuk meg, amelyik a magasságtartásért felel.

 

Simtoo Fairy tesztje

Ejtenék pár szót arról, hogy miről is szól a Simtoo Fairy. Ez egy fizikailag annyira kisméretű drón, amit tényleg zsebre rakhatunk, én is így szállítottam A-ból B-be. Brushless motoros, rendelkezik 1080p kamerával, de adnak hozzá gyárilag távirányítót is, és telefonon nézhetjük az élőképet, illetve az alkalmazásból nyomkodhatjuk a különböző elektronikus funkciókat.

img_3714.JPG

A gép karjai ráadásul összecsukhatóak, így nem igazán nevezhető a Spark kisöccsének, bár típusában leginkább arra hasonlít, de a DJI Mavic sorozat egyes elemeit „másolva”. Persze azt lehet sejteni, hogy 40.000 forintba közel sem fér bele annyi okosság, mint a DJI Spark Fly More combójának 170.000 Ft-os árcímkéje mögé. A helyzet viszont az, hogy a 40K-s ársávban egyetlen konkurenciája sincs a Fairy-nek.

img_3716.JPG

Nehéz érzékeltetni, hogy mennyire kicsi ez a masina, de még az 5,5 colos telefonom méretét sem éri el összecsukva, kihajtva pedig nem nagyobb, mint a nemrég tesztelt Thieye Dr. X drón. Ebből – és az árból – persze következik néhány dolog:

  • hiába 2 cellás, brushless motoros gépről beszélünk, a szélállósága gyenge
  • ekkora méretben semmilyen stabilizátor nem fér el a gépen, tehát gimbal sincsen
  • a képátvitel WiFi, vagyis a hatótáv limitált, viszont ez egy selfie drón, tehát nem is annyira lényeges

img_3715.JPG

Aki cipelt már drónt huzamosabb ideig, az tudja, hogy a Spark/Mavic Air méretnél nagyobb gépeket eléggé szenvedés magunkkal hurcolni. Jellemzően az ilyen masinákhoz helyszín kell, odamegyünk kocsival, kipakolunk, felvesszük az adott érdekes képződményt, majd visszapakolunk és haza. Miért lettek olyan népszerűek a mobilos kamerák? Mert mindig nálunk van, és pont ugyanezért jó egy pici drón is: könnyű hordozni és bedobhatjuk a zsebünkbe vagy a táskánkba.

Erre tökéletesen alkalmas a Simtoo Fairy, komolyabb videófelvételekre viszont nem. Az 1080p kamera olyan, mint a kategóriájában az összes egység – MJX Bugs 2W, Hubsan H501 S, MJX Bugs 5W modellek -, a Full HD felbontás és a 30 FPS megvan, de a színkezelés az élesség és az adatsűrűség hagy maga után némi kívánnivalót. Mint ahogy stabilizálás sincsen, és egy ilyen pici testnél minden rezgés egyből megjelenik a képben. Ettől függetlenül ezért az árért nem mondanám a videót rossznak, csak egy abszolút skálán vannak sokkal jobbak is.

A 8 Megapixeles szenzor az átlagnál jobb képeket csinál, pl. a Thieye Dr. X-et leveri, pedig az is ilyen felbontással rendelkezik. A színek nem rosszak, éles is az elkészült anyag, de azért látszik, hogy nem egy Xiaomi Mi Drone vagy egy DJI Mavic. A videó folyamba is bele tudunk fényképezni, ilyenkor 720p-ben készül kép a telefonunkra, szóval inkább állítsuk le a felvételt és úgy lőjünk képeket.

Szerintem az ilyen repülő masinák sava-borsa két dologban rejlik: a jó távirányítóban és a megfelelő applikációban. Az előbbiben igen erős a Simtoo Fairy, ugyanis kapott egy remek kontrollert, ami nélkül számomra egy drón elképzelhetetlen lenne, ezért is nem szoktam a DJI Spark alap kiszerelését javasolni. A Simtoo Fairy sajátját szilikon gumi borítja, fogása kellemes, felül pedig fényes fehér műanyagot tapizhatunk.

20180720170535_29863_eredmeny.jpg

A kezelőszervek egyszerűek, középen az irányítókarokat látjuk a bekapcsoló gombbal, illetve egy visszajelző LED-et, ami a működési állapotról ad visszajelzést. Alul három gomb, az élesítés, az automatikus visszatérés és a leszállás kapcsolói köszönnek vissza, ezek csak GPS módban érhetőek el. A gép úgynevezett pre-arm móddal is rendelkezik, vagyis ha az első leszállás után letesszük a gépet, akkor csak a leszállás 3 másodperces nyomásával tudjuk élesíteni, majd a felszállás gombbal beindítani.

img_3688_1.JPG

A hátoldalon van egy tekerő, amit jellemzően gimbal vezérlésre használhatunk, gondolom később lesz ilyen modell is, és ez a funkció ennek lesz fenntartva. A leírást tényleg olvassátok el, mert sok más okosságot is taglal, például az amerikai és japán – mode 1/2 - közötti váltás kombinációját és így tovább. Szerencsére nem kell elemmel és akkuval babrálnunk, a beépített telep USB-ről tölthető.

20180720170535_31790.jpg

A gép optikai és GPS szenzorral is rendelkezik, ezért nagyon szépen megáll a levegőben, ha nem fúj a szél. Ha igen, akkor ezt kiírja a telefonos applikációban, és leszáll, ami elég idegesítő tud lenni. Alapvetően elég okos a repülésvezérlő, egy csomó mindent képes visszajelezni, csak valahogy nem olyan összeszedett, mint a DJI vagy a Xiaomi. Jelzi a pre-armot, a rossz repülési kondíciókat, a giroszkóp kalibráció szükségességét és így tovább.

screenshot_2018-10-14-16-52-06-009_com_simtoo_xt175.png

Az applikáció „Fairy Air camera” névre hallgat, amit a Play Store szerint szívből utálnak a népek. Én nem tartom ilyen rossznak, de azért lenne mit csiszolni rajta. Jellemzően egyébként mindenki itt vérzik el, de hát ezért kell a már emlegetett távirányító. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, köszönhetően elsősorban a GPS modulnak:

  • automatikus fel- és leszállás
  • optikai vagy GPS repülési mód (automatikusan vált)
  • automatikus visszatérés (5 méter magasan és nem is állítható)
  • útvonalrepülés (csak iOS-en, ezért nem próbáltam)
  • térképbetöltés és váltás (csak iOS?)
  • követés
  • telemetria
  • kamera és térkép közötti váltogatásv (a leírás szerint, de én ezt nem találtam meg)
  • gravitációs/josystick alapú/hagyományos virtuális távirányító mód

screenshot_2018-10-14-17-17-30-958_com_simtoo_xt175.png

A képernyőn gyakorlatilag ugyanazokat a lehetőségeket találjuk, függetlenül attól, hogy mobilos vagy távirányítós irányítást választunk, utóbbi esetében a kontrolleren megtalálható funkciókat nem jeleníti meg a programban.  Felül a repülési módot és a telemetria adatokat – magasság, távolság, műholdak száma, akkumulátor töltöttség - , oldalt a követés és a videó/fotó mód közötti váltást, alul pedig a fel és leszállást, illetve az virtuális távirányító módjait láthatjuk.

A beállításokban elég sok mindent átkonfigurálhatunk, kezdve azzal hány fotót készítsen, mennyire legyen érzékeny a levegőben, viszont a kameraképességekre egyáltalán nem tér ki, ami szerintem bosszantó, nincs EV, ISO, fehéregyensúly állítás. Cserébe a program bejelentkező képernyőjén válthatunk 2.4 és 5.8 Ghz-es irányítás között és kapunk egy kiváló elektronikus kézikönyvet is.

img_3724.JPG

Titkos tipp: Xiaomi 300M 2.4 Ghz-n, hátha megy a hatótávnövelés

Mivel a gép szuper pici, ezért érdemes szemmel is nyomon követni merre jár. Elméletileg 20 méter magasra és 150 méter távolságra képes elrepülni, de ez a gyakorlatban nem igaz, magasságban simán fölé tudtam menni ennek az értéknek, a távolságot is inkább a képátvitel limitálja. A Simtoo Fairy szépen repül, viszont fölöslegesen sportos és a megállásnál elég nagyot ránt a testen, ezen azért még lenne mit finomítani.

20180720170535_33596_eredmeny.jpg

A gép akkor repül GPS módban, ha legalább 10 műholdat lát, egyébként az optikai szenzort használja, a váltás automatikus a megfelelő számú műhold esetében. A legtöbb funkció működéséhez kell a GPS stabilizálás, de én simán repkedtem a másik módban is, nagyon stabil, ellenben a műhold alapú irányításban kicsit kóricál. A szelet viszont nem bírja, ez sajnos az ilyen pici méretű gépek legnagyobb hibája.

20180720170535_91402.jpg

Az üzemidő meglepően sok a 970 mAh-s LiH akkuval, 13-15 perc, de 25%-nál automatikusan riaszt a szoftver, míg 15-nél leszáll. Ugyanez történik akkor is, ha a kapcsolat megszakad, optikai módban landol, GPS módban visszatér hozzánk a gép. Ebből fakad egyébként a legtöbb hiba is, ha például kimegyünk a hatótávból és megszakad a kapcsolat az appal, akkor is RTH-ba megy, és hiába tér utána vissza, akkor leteszi a gépet, lehet újra felszállni.

20180720170535_29506_eredmeny.jpg

Voltak más furcsaságok is, amelyek szerintem az alkalmazás kiforratlanságából fakadnak. A kapcsolat megszakadása után nem mindig állt helyre a telemetria kapcsolat, emiatt a töltöttség egy adott értéken marad, így nehéz megbecsülni, mennyi van még hátra, és ilyet a magasság és a távolság értékeknél is tapasztaltam.

 

Simtoo Fairy tippek-trükkök

  • kikapcsolás előtt ne felejtsük el leállítani a felvételt, különben a fájl corrupted lesz (vissza lehet hozni az anyagokat, de szívás)
  • fényképezés előtt állítsuk le a videó felvételeket, különben csak egy kisebb felbontásút ment a telefonunkra
  • vigyünk magunkkal egy power bankot, egyrészt mert kell a WiFi erősítőhöz, másrészt, meg amíg repkedünk, egy másik akkut tölthetünk vele
  • ha kimegyünk a hatótávból és megszakad a kapcsolat, akkor a telemetria nem mindig áll helyre, ezt a magasság és sebesség értékek változatlanságából lehet látni
  • az applikáció kezdőképernyőjének alsó sarkában van egy frekvenciaváltó gomb, itt tudunk 2,4 és 5,8 Ghz között váltani, utóbbival 150-re nő a hatótáv

 

Összegzés

Nekem nagyon tetszett a Simtoo Fairy mint drón, és mint koncepció, a pici méret tényleg hiánypótló, hiszen egyetlen ellenfelet sem tudok neki mondani. Viszont pont emiatt érezem kihagyott ziccernek a dolgot, hiszen egy jól működő applikációval és egy jobb kamerával egyeduralkodó lehetett volna a mikro összecsukható gépek kategóriájában.

Így viszont csak egy jópofa drón, aminek a hibáit – rövid hatótáv és az ebből fakadó kapcsolat megszakadása.  A kamera meg olyan, amilyen, a 40.000-es sávban az összes ezt a szintet hozza, viszont ez legalább értékelhető képeket készít.

 Előnyök  Hátrányok

 + hihetetlenül kicsi, elfér a zsebben
 + stabil optikai szenzor
 + reális ár a tudásáért
 + hosszú repülési idő

 + távirányító a csomagban
 + 1080p kamera
 + brushless motorok
 + sok elektronikus funkció
 + nagyon csendes

 - borzalmas szélállóság
 - rövid hatótáv
 - nincs RTH magasságállítás
 - kamera paraméterek nem állíthatóak
 - csak iOS-en van útvonalrepülés
 - remegés a kameraklépben


A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). Az EU Direct Mail (BG) és az EU Priority Line (GB) szállítással nem kell vámot és ÁFA-t fizetni. Tariff insurance-t is érdemes benyomni:

 

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.