Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 9. hét

coffeecup-countdown-clock.gifTik, tak, tik tak, az óra ketyeg. A számláló lassan lejár, már csak 2 nap, 9 óra (11 óra, Newyorkban) és az idő egyre csak telik. Ha megjön, megváltoztat mindent, felborítja az eddig egyensúly és mindenki ámulattal fogja mondani:" Ez nem lehet, ilyen nincsen". Vagy nem így lesz? Csak a jellegtelen, átlagos bőrlehúzás lesz, egy újabb gép a 3 betűs cégtől? Mindjárt meglátjuk.

Március 1-én megjelenik a DJI Phantom 4. Biztosan ti is észrevettétek, hogy a Phantom 3 ára meredeken zuhanni kezdett, különösen a Phantom 3 Standard változaté, amely már 200.000 Ft alatt elérhető. Mindenki spekulált, hogy vajon miért esik így az ár, biztosan a 10 éves évforduló miatt, aztán jött a nagy meglepetés, bejelentették a Phantom 4-et. Egyelőre csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen is lesz, de mivel az emberek hajlamosak pletyizni, mi meg hajlamosak vagyunk azokat elolvasni, ezért összeszedtük nektek, mit lehet jelenleg tudni.

Kezdjük egy szerintem teljesen jellegtelen és semmitmondó DJI promó videóval, amely az érdeklődés fenntartását hivatott betölteni, de valljuk be, azért a Star Warsé jobb volt:D

Első vicces dolog, hogy a gépet egyes források szerint Tomato-nak vagyis Paradicsomnak hívnak, de valószínű, hogy marad Phantom 4 név. Persze a DJI-nak lépnie kell, mivel a közvetlen ellenfele kihozta a Yuneec Typhoon  H modellt, aminek van néhány érdekes funkciója, pl. a felemelhető elektromos lábak, az ütközés elkerülő rendszer (collision avoidance system), a lecsukható karok és még néhány nyalánkság. Akinek esetleg nem ugrana be a gép, annak itt van néhány kép, a gépről, amiről a CES kapcsán mi is írtunk.

A fentiek magukkal vonják azt, hogy valószínűleg a Phantom is megkapja a felemelhető lábakat (ami egyébként az Inspire 1 privilégiuma volt eddig és a kémfotók nem ezt erősítik meg) valamilyen ütközés elkerülő rendszert, illetve lesz egy nagy szoftverfejlesztési halmaz, amelybe új funkciók kerül(het)nek bele. Az egyik ilyen a "life camera tracking" (vagy target tracking) aminek lényege, hogy egy alkalmazáson keresztül átadott képen látható tárgyra lehet állítani a kamerát, amely onnantól kezdve követi azt.

 Ami a kinézetet illeti, néhány rossz minőségű kémfotó is napvilágot látott, amiből néhány következtetést le lehet vonni. Az egyik, hogy a matt felület fényesre változott, a gimbal vezérlő része bekerült a házba, ez látható a hason, amelyet valamilyen csillogó, fém szerű anyag véd. A gimbal megváltozott, két oldat került felfogatásra, ami azért érdekes, mert így a kamerát nagyobb uton lehet majd lejjebb és feljebb fordítani. A karok is mint ha megerősítésre kerültek volna, amelyek a vázrepedését hivatottak megelőzni (én ezt láttam élőben, mikor Marciart Phantom FC40-ese leesett és kettényílt a váz. Odament, összepattintotta és ennyi, semmilyen sérülés nem látszott rajta, meg is lepődtem milyen jó minőségű az anyag). A ledek megváltoztak, de ez csak design, nincs különösebb jelentősége.

A motorok sokkal jobban kitüremkednek a gépből és biztosan mások, mint voltak, mivel a testük sokkal magasabb. Amit lehet tudni az akkumulátorokról, hogy újra okos akksis (ami gyakorlatilag sztenderd manapság) és lényegesen szélesebb mint volt, vagyis valószínűleg kapacitásnöveléssel fog a gyártó operálni, ami a repülési idő növekedését is magával vonzza.

Persze néhány kamukép is előkerült, mint pl. 6K-s kamera, aminek túl sok értelme nem lenne, hiszen még 4K-s eszközei sincsenek az embereknek. Egyetlen értelmét látom a 6K-nak, hogy a kép szuper éles lenne, így a minőség a belenagyítások után sem romlana jelentősen. Egyesek pedzegettek még egy fajta zoom funkciót, de mivel ez meglehetősen bonyolult lenne (optikai zoom esetén) és mások sem kínálnak ilyet a szegmensben, ezért ez valószínűleg nem fog megvalósulni.

Ami az árakat illeti, a csúcsverzió valahova 1700$-ra fog érkezni, miközben a Phantom 3 Pro ára 999$-ra esik, szóval a Yuneec Typhoon H 1800$-os ára alá egy kicsivel.

Xiro Xplorer Extreme

Ha már kihívókról van szó, nem csak Yuneec Typhoon H, hanem a Xiro Explorer Extremről is szót kell ejtenünk. Először is, ez a legdurvábban kinéző quadkopter amit valaha láttam, simán beleillene valamelyik Prometheus filmbe mint egy high-tech űrhajó. El is hallgatok egy kicsit, folyassuk a nyálunkat a képekre.

A gépről igazából nem sokat tudni, nekem nagyon úgy tűnik hogy a DJI Inspire 1 ellenfele lesz. Felhúzható lábak, 4K videóképes, 360 fokban körbeforduló kamera follow me, tárgyelkerülés, összecsukható test, 2km-es hatótáv, 720p élőkép okos eszközökre. Jelenleg nagyjából ennyit lehet tudni és miközben ezeket a sorokat írom, megjelent a Xiro Explorer 2 is, amelyet már be is árazott a Banggood, csekély 432.000 Ft-ra.