Hubsan H501S Advanced drón teszt – Ez a kecske még mindig megnyalja a sót

img_2007.JPG

Egyik régi nagy adósságomat fogom ma letudni a Hubsan H501S drón tesztjének megírásával. Már az egekig magasztaltam, repültem is vele többször, a legjobb vétel listán is ajánlottam, mégsem volt alkalmam rá, hogy hosszabb ideig kölcsönkérjem, és leteszteljem. De most megtört a jég, és a hosszú várakozásnak van egy hatalmas előnye: a megjelenésekor 80.000 forintos gépet most már 50.000 forintért, EU raktárból is elérhetjük.

 

A Hubsan H501S Advanced kicsomagolása

Az új szériás Hubsan modellek dobozolása nagyon jól néz ki. Szépek a rajzok, igényesen vannak összepakolva a dolgok benne, mondom ezt úgy, hogy már vagy tíz különböző típust láttam a cégtől. Ami viszont sokkal fontosabb, az a beltartalom, szerencsére ebben sem kell csalódnunk.

img_1997.JPG

8 propeller, töltő – ami elég bénán balanszol-, akkumulátor, propeller leszedő, az Advanced variáns távirányítója, két antenna, némi leírás és maga a H501S személyesen a jutalmunk. A felhasznált anyagok minőségiek, a műanyagok az átlagnál jobbak, szépek az illesztések, egyben van a géptest, ahogy ezt már a Hubsanoknál megszokhattuk. Maga a drón szerencsére nem hatalmas, kisebb, mint a szokásos Phantom méret, ami sokat segít a hordozhatóságon.

img_2008.JPG

A 2.700 mAh-s, kétcellás akkumulátort hátulról kell a gépbe tenni, EC2 dugós, amivel én nem rendelkezem, de szerintem sokan mások sem, szóval ez talán nem a legjobb csatlakozó választás. Viszont ez a gép még nem okos akkumulátoros, ami miatt a telepek sokkal olcsóbbak, és kis túlzással „egy darab drótból” is tudunk hozzá töltőt hajtogatni, ami hajlandó belenyomni a delejt. A hason találhatjuk még a micro SD kártya bemenetet, illetve az orrban a nagyjából 10 fokban döntött, 1080p kamerát.

img_2005.JPG

A karvégeken leszállótalpak gyanánt ülnek a remek LED-ek, amelyek az állapotváltozásokat jelzik vissza, de emiatt olyan nagyon nem kell aggódnunk, mert a távirányító telemetriáján az is látszik, amire nem is vagyunk kíváncsiak. Ha már kontroller, az Advanced variáns esetében egy nagyon minőségi darabról beszélhetünk, mellé rakva a Taranis QX7-emet nem sok különbséget lehet észrevenni, ami biztosan nem a Hubsannak ciki.

img_1995.JPG

A drón leírását mindenképpen olvassátok el, mert a GPS alapú gépeket felszállás előtt minden esetben kalibrálni kell, ez itt sincs másképpen, illetve egyéb okosságokat, a távirányítón elhelyezett kapcsolók működését is itt lehet áttanulmányozni, tehát nem fölösleges iromány, ráadásul érthető angolsággal íródott.

 

A Hubsan H501S Advanced távirányítója

Mostanában már nem szoktam a távirányítókról külön írni, de a Hubsan H501S Advanced megérdemli, hogy bővebben szóljunk róla. Első gondolatom, hogy felejtsétek el az elemmel üzemeltetést, nincs értelme beletömni 8 db AA telepet, mikor 2 cellás akkumulátorról is meg lehet táplálni, én is végig így használtam.

img_1998.JPG

A minőséget már méltattam, a fogása kellemes, duális antennával rendelkezik, amelyek SMA és RP-SMA foglalattal rendelkeznek, tehát nem tudjuk rosszul feltenni a dolgokat. Ez a kontroller a H109S modell kisebbik távja is, ezért a vállakon tekerőkapcsolókat találunk gimbal vezérléshez, ezek értelemszerűen itt nem használhatóak. A felső sávon 4 db kétállású helyezkedik el, és most érdemes megjegyezni, amit mondok: felszállás előtt az alábbi állásba kapcsoljuk őket: A=le, GPS=fel, home= le és B=le.

img_2000.JPG

Ez azért fontos, mert az első a headless módot állítja be, a GPS értelemszerűen a stabilitást, míg a home az automatikus visszatérést – RTH -, az utolsó pedig a követést, vagyis a follow me-t. Mindig a fenti állás aktivál, a lenti pedig kikapcsol. A gépet úgy tudjuk élesíteni, hogy balra és jobbra le a sarokba húzzuk a vezérlőkarokat, ugyanez a leállítás is.

img_1999.JPG

A kijelző alatti négy gomb a menüben való mozgást segíti, illetve ha a gép a levegőben van, akkor az exit a fényképezés, az enter a videó indításának funkcióját is betölti. A maradék gombok a trim, vagyis a finomhangolásért felelős kapcsolók, nem használtam őket, mert a Hubsan H501S így is remekül repült. A hason pedig a szoftverfrissítésre használható USB portot és egy videó csatlakozót találhatunk.

img_2003.JPG

Az Advanced modell távjának közepét a kijelző tölti be, itt a különböző telemetria adatokat láthatjuk, nagyjából mindent, amire szükségünk lehet. GPS koordináták, magasság, távolság, műholdak száma, feszültség – erre ráadásul riasztást is küld, ha túl alacsony -, repülési mód, távirányító töltöttsége. Ráadásul még árnyékolót is kapunk, vagyis napos időben is látszik az LCD kijelző tartalma.

20180517151305726695.jpg

Persze mindig vita alakul ki azzal kapcsolatban, megéri-e az árát a nagyobb kontroller a kisebbhez képest, én azt mondom, ha 50 dollár a különbség, akkor simán, mert nemcsak minőségben jobb, hanem az alábbi paraméterekben is:

 Megnevezés

 Alap távirányító

 Advanced távirányító

 Irányítási távolság

 500-800 méter

 1.500-1.800 méter*

 Képernyőfelbontás

 480x272 pixel

 1080p**

 Képernyőméret

 4,3 inch

 3,7 inch

 Áramforrás

 4 db AA elem

 8 db AA elem vagy 2S
Lipo akku

 Árnyékoló

 nincs

 van

 * ideális körülmények között ** nincs ennyi a valós felbontás, hiszen analóg a képátvitel

14705879_1416167091746787_7798031445530527939_n.jpg

Ebből szerintem az akkumulátoros lehetőség, az árnyékoló és a hatótáv a fontos, amit eleinte én sem hittem el, de aztán kaptam egy képet, 1298 méterről, ahol még volt FPV átvitel, durva. Én is simán elmentem vele 300-400 méterre, ahol még nem szakadozott a kép, egy erdő közepén, itt a DJI Sparkom már régen eldobta volna a jelet.

 

A Hubsan H501S Advanced tesztje

A távirányító részben már sok poént lelőttem a géppel kapcsolatban, de mivel ott elengedhetetlenül szükséges volt, ezért nem bánom. A hatótávról már beszéltünk, az üzemidőre gyárilag 15-20 percet adnak meg, ami tapasztalataim szerint reális, de közelebb van az alsó küszöbhöz, átlagosan olyan 16-18. A távirányító a lemerülési riasztást 7 V körül kezdi el leadni, szerencsére a propellerek nemcsak kifejezetten halkak, de takarékosak is.

A nagy repkedés előtt azonban az iránytű kalibrációját kell megcsinálnunk, amire a távirányító külön figyelmeztet. Először vízszintesen, majd függőlegesen kell elforgatnunk a gépet, majd meg kell várnunk, míg legalább 7 műholdat megtalál a drón, de ezt is nyomon követhetjük a kijelzőn. Elméletileg van magasságtartás módja is, ahol nem kell megvárnunk a műholdak befogását, ezt a második kapcsolóval állítgathatjuk. Amennyiben minden rendben lezajlott, a bal kart balra le, míg a jobb kart jobbra le húzva beindíthatjuk a motorokat.

20180517151305520245.jpg

A gép kifejezetten szépen repül, nem túl izgága, a GPS tartás is jó, de egy pici kúszogat a levegőben, főleg ha magas a Kp-index. Ezt persze csak azért mondom, mert a DJI modelljeihez vagyok szokva, ott pedig optikai és infravörös szenzorok is besegítenek a precíz pozíciótartásban. Mindenesetre semmivel sem rosszabb, mint például az MJX vagy bármely más gyártó modellje a kategóriában.

A Hubsan H501S nagyon kezes, nem mondanám agresszívnak, de nem is arra való, hogy száguldozzunk vele, hiszen az össze-vissza billegés nem segítene a megfelelő felvételek elkészítésében. Az 1080p kamera nálam az elmegy kategóriája, ma már ennél vannak szebb videókat és fényképeket készítő szenzorok, de sose felejtsük el, hogy a következő komolyabb gép a Xiaomi Mi Drone, cirka 400 dollárért, ami majdnem kétszer ennyibe kerül és kétszer ekkora is, egy élmény lehet hordozni.

Sajnos a minimális oldalmozgás miatt a felvételek picit hullámzanak, de mivel nincsen gimbal, ezért ezeket semmi nem is távolítja el. Képeket 2048x1536 pixel felbontásban készít, ami nem túl sok, valószínűleg egy Sunplus SP5K kamerával van dolgunk. Aki kamerát „cserélne”, az vásárolhat egy külön kapható akciókamera keretet, amelyet a karokra kell felpattintani, így nagyjából olyan képrögzítőt viszünk magunkkal, amilyet akarunk.

1_26.jpg

Végigpróbálgattam a funkciókat, és mind a follow me, mind az automatikus visszatérés remekül működik, előbbi egyébként a távirányító jelét követi. Ha közel állunk a géphez, akkor érdemes figyelni a karok végén tartózkodó LED-eket is, hiszen a gépkönyvben feltüntetett színeknek megfelelően, szépen minden állapotot megjelenít.

Az FPV képátvitel analóg, ez egyben azt is jelenti, hogy 720x576 pixel körüli képet láthatunk az LCD panelen. Ez egyébként élőben egyáltalán nem zavaró, lévén a pici felbontáshoz pici megjelenítő tartozik. Cserébe nem WiFi az átviteli protokoll, nem is szaggat a kép, nincs késés, mint a digitális megoldásoknál, a hatótáv pedig magáért beszél.

 

A Hubsan H501 Air, az utód

Valószínűleg sokaknak feltűnt, hogy nem emlegetem drónhoz tartozó mobil applikációt, hiszen az irányítás nem digitális módon történik, mint ahogy a képátvitel sem.

20180517151305625181.jpg

Ennek a legnagyobb hátránya a képminőség, aki megszokhatta, hogy a 720p élőképet nézegeti a telefonján, az bizonyára csalódott lesz. Valójában ezt leszámítva mindent leprogramoztak kapcsolókra, tehát a funkcionalitás ugyanolyan, viszont a távot akkor is magunkkal kell vinnünk, ennél egy okosteló lényegesen kisebb.

h501air.png

Nincs azonban minden veszve, ugyanis egy ilyen verzió is létezik a Hubsanból H501 Air néven, ami WiFi alapú átvitellel és egy boosterrel rendelkezik – kb. 300 méteres hatótáv -, de távirányító nem jár hozzá, és persze a protokoll késletetése azért eléggé durva. A poén az, hogy ez a variáns is párosítható mind a távirányítóval, mind pedig analóg FPV szemüveggel, így a két gépet tulajdonképpen vegyíthetjük is. A többi paraméterük azonos, de az Air ára általában valamivel magasabb a sima Hubsan H501S-nél.

 

Összegzés

Még mindig remek gép a Hubsan H501S, hiába telt el a megjelenése óta majdnem két év. Egyszerűen ennyi pénzért egyetlen másik gépet adnak, ami összemérhető vele, a Hubsan H501 Air-t, vagyis házi versenyben döntik el, ki a legény a gáton. A legnagyobb hibája a stabilizálatlan videó, ami a nem különösebben jó, de azért még elfogadható, és ugyanez igaz a képekre is.  Cserébe jól repül, messzire, hosszú az üzemideje, viszonylag könnyen szállítható, csendes, remek a távja, rakhatunk rá akciókamerát és még jó minőségű is. Szerintem minden forintját megéri, még úgyis, hogy a drónok életciklusában 2 év után kijár neki a veterán titulus.

 Előnyök  Hátrányok

 + jó minőség
 + hosszú üzemidő
 + nagy hatótáv
 + GPS stabilizált
 + follow me
 + stabil, csendes
 + nem okos akkumulátoros
 + telemetria
 + remek akkus, távirányító
 + napellenző
 + kisebb, mint a Phantom méret

 - a kamera lehetne jobb
 - nem digitális képátvitel
 - nagy távirányító

 

 

 

A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Kiegészítők

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.