Kamerás koptert 25000-ig

pestimkb25000punc_f.jpg
Egy múltkori fórumbejegyzés ihlette a cikket, amikor valaki megkérdezte, hogy 25.000 Ft-ig ki milyen kamerás multikoptert ajánlana. Sajnos ennyiért nem lehet jó minőségű kamerával felszerelt gépet venni, mert ez a kategória 150.000 Ft-nál kezdődik. Ott már elvárható, hogy a kép rezgésmentes, éles és nagy felbontású legyen, de van aki nem akar, nem tud ennyit költeni vagy csak egyszerűen nem érdekli a téma annyira, hogy ekkora költségbe verje magát. Ő csak ki szeretné próbálni a multikopterezést és a videózást együtt, erre viszont a 25.000 Ft is alkalmas lehet. Azt fontos tudni, hogy az elektronika ezen szegmense nagyon gyorsan fejlődik, tehát bizonyos időközönként - fél-1 év illetve az ünnepek környéke - érdemes újra megnézni a kínálatot, mert új modellek jelennek meg új funkciókkal.

Az biztos, hogy a megfelelő videó csak akkor készíthető el, hogy ha a gép minél stabilabb. Nem ránghat össze-vissza a kép, ezért egy nagyon gyors, de kis teherbírású géppel nem járunk jól. Ezzel a lendülettel ki is lőhetjük a fix kamerás nano és mikro koptereket (mindent ami 15-20 centi alatti méretű), aki mindenképpen ilyet szeretne venni, annak a blogon már agyontárgyalt Hubsan X4 H107 C jó választás lehet, amennyiben el tudja azt fogadni, hogy a repülési élmény/videó minőség ebben az esetben valahol 90/10 %-os arányban oszlik meg.

Az sem utolsó szempont, hogy a gép repülési tulajdonságait ne ölje meg a kamera súlya, tehát egy olyan gépet kell választanunk, amely kellően erős ahhoz, hogy ez még ne legyen érezhető. Amit mindenképpen észben kell tartanunk, hogy 25.000 Ft-ból NEM LEHET koptert és normális képet produkáló kamerát venni, ez egy vagy-vagy helyzet, mert az elfogadható kamerák 18-20.000 Ft körül kezdődnek. 5.000 Ft-ból pedig SEMMILYEN gépet nem tudunk venni, ami különálló kamerát is elbír.

Éppen ezért az ideális felállás az alábbi kombinációkból születhet meg:

  • jó minőségű, megfelelő méretű és teherbírású gép, nagyon olcsó gyári kamerával
  • rosszabb minőségű, de megfelelő méretű és teherbírású gép, aminek tűrhető a kamerája
  • ebből az árból csak a gépet vesszük meg, a kamerát csak később, vagy megemeljük a keretet +15.000 Ft-tal, hogy beleférjen a kamera

Mivel az utolsó lehetőséget a cikk nem tárgyalja (talán majd a következő:D), ezért az első két lehetőséget vettem figyelembe és a kereső beállításokat a Bang Goodon 25.000 Ft-ban maximalizáltam.

DM007: ennél a kamerás kopternél fizikailag képtelenség olcsóbban venni ebben a méretosztályban bármit, amin kamera van. Mivel az ára 10.000 Ft-körül alakul, könnyen kitalálható, hogy a termék nem a svájci óraművesek precizitásával készült, na de mit várunk ennyi pénzért? A képek alapján a távirányító anyaga a beolvasztott nylon harisnya és egy zöldséges láda műanyagának szerelemgyereke, illetve a designt sem tolták túl a készítők. A megadott 2MP-s kamera nyilvánvalóan bődületes kamu, cserébe viszont a dobozban nem csak a töltőt, a koptert, a kamerát és a távirányítót találjuk meg, hanem egyéb bónusz dolgokat is, mint pl.:

  • 1 szett (4 db) tartalék propeller
  • 1 db 2GB-os SD kártya a kamera felvételének rögzítéséhez
  • 1 db USB-s SD kártya olvasó

A szolgáltatások tekintetében kapunk két működési módot - kezdőt és profit -, ledeket a hasra éjszakai repüléshez és 360-fokos flip módot. Ahol szerintem a kopter leginkább kilóg lefele a konkurensek közül, az bizony az akkumulátor és a repülési idő: az előbbi 2 cellás 380mAh-s, az utóbbi a gyártó szerint 6-8 perc (vagyis kamerával inkább 5 lesz). Azt azért megemlíteném, hogy az 5 cm-el kisebb Hubsan X4 (ami kétszer ennyibe kerül) egy ugyanekkora akkumulátorral nálam 6 percet tud repülni. Az akkumulátor kapacitásából könnyen kitalálható, hogy a gép mérete nem lehet túl nagy, ha egy ekkora akku elviszi, mindössze 21 cm, ami már majdnem a mini kategória. Összességében ha az árat tekintjük döntő tényezőnek, simán megvenném, első gépnek és összetörni ugyanis tökéletes, a propellersérüléseket pedig kompenzálhatjuk a gyárilag kapott plusz szettből.

Alkatrészek itt: http://www.banggood.com/search/dm007-spare-parts.html

Akinek ez nem elég, annak van agy jó hírem, van egy fejlesztett verzió is, GW007-1 néven, ami az alábbiakban különbözik az elődtől:

  • sokkal jobb minőségű, gumibevonatú anyagok a géptesten, nem törik annyira
  • nem csak a testre, hanem a motorkarokra is helyeztek el ledeket, így jobban látható
  • az akkumulátor teljesítménye 380mAh-ról 390-re nőtt, a gyártó szerint ettől 1-perccel megnőtt a repülési idő (szerintem meg semmit nem számít, nem is lehet majd érezni)
  • nagyobb propellerek és propeller védők, stabilabb repülés
  • szerelés szempontjából könnyebb hozzáférni a motorokhoz és kicserélni azokat, ami egy jó dolog (ami jelentheti azt is, hogy nagyon pusztultak, ezért volt erre szükség)
  • one-key return funkció, ami az elődben nem volt
  • a GW007-1 FPV, vagyis elsőnézetes kopter, WIFI-n keresztül a kamera képét ki tudja vetíteni telefonra, tabletre, így a doboz tartalma bővül egy felfogató elemmel is

A legfontosabb azonban az, hogy az ár 10.500 Ft-ról 17.500-Ft-ra nőtt, ami 40%-os különbség, mindenki döntse el maga, hogy ennyit megérnek-e a fenti különbségek.

WLtoys V959: a gyártó neve sokaknak ismerősen csenghet, pl. olyan termékeket is a piacra dobtak, mint az XK Detect X380-as nagytestvér. Ez a modell elég sokkoló külsőre, nekem kifejezetten nem tetszik, sokkal inkább valami groteszk kínai ízlést testesít meg, de nem hiszem hogy ezt az európai szem szépnek látja. A másik probléma számomra az iszonyatosan vékony motortartó karok, nem lennék meglepve,ha egy erősebb ütés letörné. A ledeket kicsit furcsán helyezték el, sajnos nem találtam éjszakai felvételt, amiről kiderülne, hogy mennyire világosak. Ennyi negatívum után jöjjön rengeteg pozitívum:

  • meglepően jól repül, agilis
  • mivel WLtoys termék, valószínűleg a távirányítójával mennek más WLtoys modellek is
  • az akkumulátora 1S 3.7V 500mAh-s, ami sokkal jobb mint a GW007-1-nek, így a repülési idő is (8-10 perc)
  • a kamera képen nem rosszabb mint a konkurenciáé
  • mindenféle vicces kiegészítőt lehet hozzá kapni: horgonykilövő, rakéta vető, buborékfújó, vízágyú stb. ami szerintem extra nagy poén

A csomag tartalma nagyjából a GW007-el egyezik meg, extra szett rotor, töltő, 2GB-s kártyaolvasó. Az alkatrész ellátása teljeskörű. Ha választanom kellene, vagy fiatalabb fiú rokonnak akarnék ajándékozni valamit, tuti ezt venném a GW-007-helyett, ellenben ha az FPV képességek fontosak, akkor nyerne a GW007. Ára szintén 17.500 Ft körül alakul.

RC Groups elemzés angolul itt: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1805425
Alkatrészek itt: http://www.banggood.com/search/wltoys-v959-spare-parts.html

Syma X5C-SW: a kategória talán legismertebb modellje, tesztek százait lehet a neten találni róla, mind írott, mind videó formában. Tartós, elpusztíthatatlan váz, stabil, talán kevésbé szélérzékeny mint a konkurencia. Kinézetre DJI koppintás, persze ez a modell teljesen más célközönséget szólít meg, mint a DJI termékei. Ami jó a Syma X5-ben, hogy mindenféle verziókat találhatunk, C a kamerás alap, az SW az FPV Wifi verzió, illetve kisebb-nagyobb frissítéseket is végrehajtottak a modellen, ezeknél a belső alkatrészek esetében találhatunk különbségeket. A Syma X5 SW-hez volt élőben is szerencsém, strapabíró és meglehetősen sokáig tud repülni egy feltöltéssel. Az alap 1S 3.7V 500mAh-s akkumulátorokat 600, illetve 650mAh-sra lehet cserélni, ezzel 10 perc fölé lehet felvinni a repülési időt, ami ebben a kategóriában nagyon jó. Hibaként szokták felsorolni az alábbiakat:

  • viszonylag könnyen törik a propellervédő műanyag
  • szeret kinyúvadni benne a motor fordulatszám emeléséért felelős műanyag fogaskerék, de ez tulajdonképpen minden ilyen kategóriájú, áttétellel hajtott motorra igaz
  • nincs az SW verzió kameráján SD kártya bemenet, ezért mindenképpen a telefonunkon kell rögzíteni a képet
  • értelemszerűen gyárilag nem jár hozzá SD kártya, sem USB-s SD kártya olvasó

Az alkatrész ellátottság teljes körű és nagyon olcsó, én biztosan rendelnék hozzá nagyobb akkumulátorokat, propellereket és műanyag fogaskereket, mert ha a fogyóalkatrészeket cseréljük, akkor nagyon sokáig jól fog funkcionálni a gép. Létezik narancssárga színben is, ami az égen jobban látható, mint az alap fehér/fekete.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha veszünk egy 4 vagy 5db-os akkumulátorpakkot, ami ráadásul nagyobb kapacitású mint a gyári, akkor pihentessük a gépet az akkumulátor cserék között. Másik módszer, hogy az akkupakk kicserélése előtt megmérjük infravörös hőmérővel a motorok hőmérsékletét és csak akkor cserélünk ha nem nagyon forróak. Ezeket a motorokat a gyári 500 mAh-s akksikra tervezték pihentetéssel, nem arra, hogy 650 mAh akkumulátorokat sűrűn cserélgetve 1 órát repüljünk.

A kopter ára valahol 14.000 és 22.000 Ft között van, verziótól függően.
Alkatrészek itt: http://www.banggood.com/search/syma-x5-spare-parts.html

JJRCH H12 5MP: ahogy a nevéből is kiderül, a quadkopter egy 5 megapixeles kamerát kapott, ezzel gyakorlatilag minőségben a teljes mezőnyt agyon verve. Ami még érdekes, hogy a szokottnál nagyobb akkumulátorral, egy 1S 3.7V 750mAh-ssal érkezik, amire szükségünk is lesz, mert propeller védőtől propeller védőig (oldal irányban) 31cm-es testet kell megmozgatni. A repülési idő valahol 8 perc környékén alakul, gyári specifikáció szerint.

A kidolgozási minősége jobb, mint az előző konkurens termékeké, cserébe ez azért az árban is érződik. Egyéb szolgáltatásokkal is megtámogatták a quadkoptert, headless és automatikus visszatérési funkcióval is rendelkezik, illetve a távirányítója támogatja a Mode1/2 közötti váltogatást.

A doboz nem tartalmazza a rögzítéshez szükséges SD kártyát, ezt külön meg kell vennünk hozzá.

Azt gondolom, hogy a fenti paraméterek tulajdonképpen lényegtelenek, ez a kopter a kamerájával húz 19-re újabb lapot. Ez a kamera sokkal szebb képet ad, mint a konkurensek, de sajnos a rezgésekkel nem tud mit kezdeni. Aki meg tudja kötni ezt a kompromisszumot és hajlandó sokat gyakorolni ahhoz, hogy eliminálja a rezgéseket (vagy kompenzálja valamilyen párnával), annak jó választás lehet. Az ár valahol 22.000 Ft körül alakul.

Videó a kopterről és a kameraképről: https://www.youtube.com/watch?v=cxVNymQbQV0
Alkatrészek itt: http://www.banggood.com/search/jjrc-h12-spare-parts.html

JJRC H11D FPV: Ezt a gépet tulajdonképpen csalás berakni ebbe a cikkbe, mert az ára túllépi 1.200 Ft-tal a meghatározott keretet, de az alapverzió csak 14.000 Ft, ezért most felülbíráltam magamat és szorítottam neki helyet. Ha esetleg a dollár ára lejjebb menne (mint ahogy egy hónap alatt 20 forinttal feljebb ment) akár az FPV verzió is 25.000 Ft alá kerülhet.

A nevéből kitalálható, hogy egy FPV-s kopterről van szó, ami nem WIFI-n egy androidos telefonra,   hanem 5.8 GHZ-n a távirányítóba épített kijelzőre adja ki a képet, nagyban megnövelve ezzel a hatóságot. A második fontos különbség az eddigi kopterekhez képest, hogy 1 cellás 3.7V-os 1100mAh-s ! akkumulátorral érkezik, így a repülési idő 11 percre nő. Ez igen kellemes dolog, mert egyrészt ekkora teljesítmény mellett végre hihetővé válik a gyártó által megadott repülési idő és nem kell vacakolni a balanszolt töltéssel sem, az egy cellás kiépítés miatt.

A magyar igazság azonban három, ezért megemlítek még egy remek dolgot a kopterrel kapcsolatban, ez pedig maga a távirányító. Ellentétben a konkurens termékekkel, kapott egy normális, Nintendo szerű kontrollert, rengeteg gombbal. Minden gombot külön feliratoztak, így végre nem a kisujjunkból kell kiszopni, mi mit csinál vagy a félrefordított manualban bogarászni a megoldás után. Mi több, néhány olyan funkció is kikerült a távirányítóra, ami ebben a kategóriában teljesen egyedi, pl. a kamera dőlésszögének fel-le változtatása, ami azért egy igen hasznos dolog. További említésre méltó funkciók a vezérlőn: kamera felvétel kapcsoló gombja, fotókészítő gomb, headless gomb, 360-fokos bukfenc gomb. A kamera ráadásul saját áramforrással - egy 400mAh-s akksival - van ellátva, vagyis nem a kopter alap akkumulátoráról kapja a tápot.

A gyári rajzok kitérnek a motorok egyszerű cserélhetőségére, ami külön öröm, ha hosszú távra meg akarjuk tartani repülő járművünket (30 másodpercet mondanak, de azért ez nehezen hihető).

Az árak valahol 14.000-26.000 Ft között alakulnak, az alapverzió abban különbözik a csúcstól, hogy nem tud FPV-t és maga az FPV szetthez tartozó eszközök - kijelző, akkumulátor stb. - is hiányoznak belőle. A fenti funkciók után már csak egy kívánságom marad, 30.000 Ft alatt ugyan ezt a quadkoptert ellátni a H12 5MP-s kamerájával.

Sajnos a fenti tündérmesének a lenti videó vet véget, ugyanis egyes visszajelzések szerint az FPV szett hatótávolsága igen gyenge, 30 méter körüli :-( . Állítólag a gyártó dolgozik a megoldáson, így marad az alapmodell, ami 14.000 Ft-os árával azért még mindig jó vétel.

Alkatrészek itt: http://www.banggood.com/search/jjrc-h11-spare-parts.html
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=XWn4SyBTJak