CES 2016 - új drónok bemutatása I. rész

ces-h1-1.jpgA CES a Consumer Electronic Show rövidítése, de akár hívhatnánk kis túlzással "kütyű shownak" is, hiszen rengeteg kiállító képviselteti magát az elektronikai ipar szereplői közül. Ami számunkra érdekes a CES-el kapcsolatban, hogy az első 1967-es show óta folyamatosan bővül a repertoár és ma már többek között egyes drón gyártók is itt mutatják be az új modelljeiket (na és persze van egy csomó amelyik nem, hiszen évente egyre több drón rendezvényt tartanak). 

Az első és talán legfontosabb bejelentés a Yuneec Typhoon H bejelentése volt és a fő látványosság a géppel kapcsolatban az akadály elkerülő szenzor (obstacle avoidance sensor) ami az év slágerének ígérkezik. A Yuneec mögé betársult az Intel - igen, a processzorgyártó -, ugyanis a Yuneec Intel vezérlést használ (Intel Real Sense néven) a fenti funkció véghezviteléhez. Nem csa Yuneec házal a technológiával egyébként, hanem pl. a Xiro Explorer 2 is erre helyezi a hangsúlyt, tehát várható, hogy lassan mindent prémium szegmensbe gyártó márka fel fogja azt venni a palettájára. Néhány érdekesség még a gépről: hexakopter, amelynek a karjai lehajthatóak a könnyebb szállíthatóság miatt és karbonból készülnek, ami azért még ebben az árszegmensben (1800$) sem gyakori. A beltérben - ahol nincs GPS jel - külön szenzorok segítenek abban, hogy elkerülje a tárgyaknak való ütközést. A szokásos high-end szegmenses szoftveres funkciókat is megkapta a gép, mint a geo-fencing (egy virtuális kerítés, amin nem tud átrepülni), no fly zone (egy terület ahová be sem repül a gép), szokásos fail safe, low battery, follow me, waypoint repülés, "kábelkamera" funkció és motorhiba figyelő rendszerek. A gép képes felemelni a leszálló lábait, hogy az kikerüljön a 115 fokos, igazi 4K képes, 360 fokban forgó kamera képéből. Elméletileg kiegészíthető a  gép egy opcionális infra-vörös kamerával, így gondolom kevés fény mellett is tud felvételeket készíteni (ez szerintem a bubi a gép tetején). A Typhoon távirányítója android! alapú és integráltak bele egy FPV képernyőt is, amire át tudja vetíteni a képet, de ez annyira alap, ebben a kategóriában, hogy igazából már megemlíteni sem érdemes.

A DJI bejelentései számomra csalódásnak hatnak, ugyanis mint ha meg sem történtek volna. Én minimum valami bad-ass modellt vártam volna a 10. évfordulóra, ehhez képes megkapjuk a DJI Inspire Black Editiont, ami mily meglepő fekete színű, fehér helyett, állat mi? Kapunk továbbá egy Phantom 3 4K nevű butított verziót, ami egy Phantom 3 Professional, de 2.4 GHZ-s WIFI technológiával és 1.2KM átvitellel. Semmi Lightbride technológia meg hasonlók, na megérte emiatt elolvasni a cikket? Biztosan nem, ellenben a következő sokkal érdekesebb lesz (büntiből nem teszek be képet a DJI modelljeiről, hátha összekapják magukat:D)

A Parrot ismét bekezdett, most a Disco modellel. Mivel a Parrot eddig is elég érdekes drónokat gyártott, a Disco sem más, ez egy merevszárnyú gép és egy drón szerelemgyereke (szerintük), amelyet egyetlen motor hajt, az is hátul, mert kell a hely elöl a kamerának. A drón úgy száll fel, hogy feldobjuk a levegőbe, amit nem is különösebben nehéz megtenni, mert összesen 700 gramm. A szokásos Parrot irányítás - vagyis tablet, telefon vagy a Skycontroller - itt is működik, ettől nem szakadt el a gyártó. FPV, három tengelyes gimballal ellátott kamera (mondjuk ezt nem tudom hogyan, mert mint ha a gép eleje fix lenne) lakik az orrban, illetve a gép képes elérni a 80km/órás sebességet és 45 percig repül (na de ebből mennyi a vitorlázás?). Ami érdekes a gépben, hogy a kiépítéséből kifolyólag nem képes lebegni, csak kizárólag előre repülni, vagyis a szokásos csűrőlapos technológiával tudjuk majd irányítani.

 Én személy szerint nagy barátja vagyok a 3D Robotics cégnek, akik olyan remek drónokat forgalmaznak, mint az Iris + vagy a 3DR Solo, de pl. a Pixhawk vezérlő is az ő nevükhöz köthető. Idén csak szoftveres dobbantásuk volt, ez pedig a 3DR Solo továbbfejlesztése. Ők is bedobták a köztudatba a 3DR Solo funkciójaként a kábelkamerát, az akadályelkerülést, illetve bemutatták a Smart Shot technológiát, amely egy kameravezérelt fényképezési technológia, amely a cég állítása szerint Hollywodi mozi minőséget fok hozni (na persze, ilyeneket be ne vegyetek). Cserébe viszont nem kerül semmibe, a Solo tulajdonosok (akikből van vagy 3 Magyarországon) ingyen megkapják, frissítés formájában. Álljon itt azért pár kép a Soloról, mert mindig jó benne gyönyörködni.

Igen és a Xiro Explorer 2 itt van, nem fogjátok elhinni mivel nyomulnak? Naná hogy akadály elkerülés, viszont egy teljesen új gépről van szó, ami hmm hogy is néz ki? Engem egy szuper modern 5-ös robotra emlékeztet a Rövidzárlat című filmből. Elég futurisztikus és hozza a szokásos funkciókat, mindent amit ide képzelünk, + 4K-s kamera, 5300mAh 4S akkumulátor hajtja 25 percig, persze itt már kizárólag egyedi akkumulátorokat használnak (ami nem csak erre, hanem az összes konkurensre is jellemző). Itt a telefonos appról, lehet különböző, előre beprogramozott repülési módok közül lehet válogatni. 1km-es FPV képátvitelt ígér a gyártó, duál GPS-t, illetve beltéri reptetéshez is használatos tárgyelkerülő szenzor rendszert használ.

Láttatok már párologtatóba oltott drónt? És konyhamalacot kamerával a tetején? Ha nem akkor mutatok nektek egyet, bár fogalmam sincsen, hogy ez mi a jó ég akar lenni. A gépet úgy hirdetik, hogy a világ legbiztonságosabb drónja, mondjuk egy gumiszobában dühöngő örülthöz valóban illik. Aki esetleg rágerjedne, annak megsúgom a nevet, amit keresnie kell: Fleye.