Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 10. hét

sunday-706913_960_720.jpgHa emlékeztek rá, már említettem, hogy a JJRC X1 géppel átszakadt egy fajta gát, a brushed és a brushless gépek között és azt prognosztizáltam, hogy elkezdenek ömleni az olcsó brushless gépek a piacra, tulajdonképpen ez is történt. Amire vigyázni kell, hogy sokan olyan címszavakkal hirdetik a gépeiket, hogy "it is like a brushless motor" na az NEM OLYAN, MINT a brushless, hanem egy vacak brushed, na ezeket kerüljük el. Én hoztam ma egy teljesen új XK vonalat, brushed és brushless gépek vegyesen, illetve a legkimondhatatlanabb gyártótól egy modellt, szóval addig is tessék gyakorolni: "Huajun HJW606, Huajun HJW606, Huajun HJW606", hátha ettől lejebb megy az ára.

XK X100 Dexterity: Imádkozom, hogy ez egy jó modell legyen, mert nagyon hasonlít az általam nagyon vágyott Blade Nano QX 3D-re, amit egyébként már lehet kapni Európában. Két verziója van, BNF és RTF, ugyanis eljutott az XK addig, hogy rájöjjön, ha már gyártunk 3 féle transmittert összesen, esetleg illene BNF modelleket is gyártani és tessék, itt is van. Persze a fenti géppel a Wltoys prémium vonala valahol feladta azt az alapelvet, hogy csak "prémium" gépeket gyártanak, már amennyire lehet valamire azt mondani, ami rosszabb mint egy DJI (nem lehet). Nos, a fenti gépnek az egyetlen értelme, hogy kitolod a szemét, repülsz vele össze-vissza, fejjel lefele, közben 13 hátraszaltót és 72 funnelt csinálva, ennyi. A tiszta élvezet, kicsi, lehet bent és kint is őrültködni vele és ellentétben a Blade 30.0000+-os árával, ez alig 12.000 Ft. Mivel ezeken a pici modelleken se FPV se semmi és úgy sem látható messziről, mindenféle távolsági, jeltovábbítási dolgot zárójelbe lehet tenni, mint ahogy a teljesítményt és az akku kapacitást is (250mAh egyébként), mindegy milyen csak fordulékony és gyors legyen. A motorok természetesen brushed rendszerűek, de nem áttételesek ami plusz jó pont az agyonüthetetlenség listáján. A táv Futaba-S kompatibilis protokollt használ, ami jó hír lehet azoknak, akik rendelkeznek ilyesmivel. Méretre akkora mint az Eachine H8 mini, szóval annak egy szofisztikálttabb verziójának is tekinthető. Sajnos még csak érkezik, de én már ráizgultam, és ti? 

Vajon mi lehet a polcon a második videóban az a nagy düg gép? Talán egy XK Aircam mutáns verziója?

XK X251: Az első occóóó brushless fecske, amit bedobnak az XK-tól a mélyvízbe. Kezdjük az árral, 35-38.000 Ft, vagyis direkt vetélytársa lesz a JJRC X1-nek és méretben sem sokban tér el. Az ár azért szór, mert a gép két távirányítóval jön, az XK X100 klasszik távirányítójával és az XK 251-A-nak elkeresztelt modell az XK Detect X380 /Aircam távjával ami egy igen jóféle táv, jó nagy hatótávval. Azt még teljesen nem értem, miért kell még egy távirányító, de a jósnőm azt súgta, hogy lesz ebből a gépből olyan verzió, amely kamerával (5.8 GHZ FPV 720p kamera) és egyéb okosságokkal (esetleg gimbal?) egészíthető ki, akkor meg kell a jó sok csatorna. Amiért a gép megfogott, az hogy a leírás szerint karbon karjai és leszálló lábai vannak, hiszi a piszi. 3D-ben is tud repülni, amit már az XK Stunt 350-nél is láthattunk, tudja forgatni menet közben a propellerek forgásirányát (amelyek speciális kiképzésűek). A gép elég könnyű (205g, pl. az MJX X600-am 193g) és elég kis akksival, 2S 7.4 950-es akksival érkezik, szóval jó kis csapatós brushless gépet (1804-es motorokkal, mint a 250-es quadokon) kapunk a mindennapokra. Inkább vennék ilyet, mint valami kamu Xinlint, vagy hasonló kimondhatatlan nevű borzalmat. Természetesen ez is Futaba-S protokollos (vagyis jó nagy hatótávja lesz, 300+ méterrel). Szerintem igen jóféle kis gép lesz, szemmel tartom, ahogy a konkurenseket is.1a601c60-998f-443e-8d65-f219d616be45.jpg

XK X252: Az igen, ez a kinézet nem semmi. Szerintem a Watchman űrhajójának torz mása lehet, esetleg valami szétdrogozott éjszaka után így sikerült lerajzolni Xiao Pengnek az XK műhelyében. Ez a gép is szénkefe mentes, ahogyan azt ebben az 50.000 Ft körüli árkategóriában illik. Megpróbálják elandi nekünk a "high strength engineering composite material" bullshitet, de ez sajnos csak műanyag, semmi más, de súlyra nagyon hasonlít a kistestvér 251-eshez, ugyan az az akkumulátor, ugyanaz a motor, nagyjából ugyanaz minden más is. Itt az ár tartalmazza az FPV rendszert is, 720p 140 fokos kamerával, de analóg 5.8-as adással. Ha a hatótáv tényleg 300 métere és ezt tudja az FPV is, lesznek itt nagy örömtüzek ennyiért. Sajna annyira friss modell, hogy a távról semmilyen információ nincsen, de én azt gondolom, hogy ennyiért bele kéne férnie a jobbik X251-es távnak az árba. Sajna erről még kémvideó sincsen, szóval be kell érnetek a lenti egy szem képpel.a33fa249-5196-4b66-81c7-badc3098c729.jpg

Huajun HJW606: Ismeritek a Lilly drónt? Mert a Huajunnál igen, szóval gondolták, ők is csinálnak egy ilyet. Fogtak egy fatuskót és elkezdtek körülötte csapkodni, mert ők is láttak már a Discoveryn favágó versenyt, aztán ezt adta ki a gép. Persze vicces, hogy egy még meg sem jelent gépnek már MOST van másolata, de lehet hogy véletlenül mind a két gárda ugyanazt álmodta meg. 38.000 Ft körül mit is adnak? 5.8 GHZ FPV, monitorral, 2 MP kamera, 1800mAh-s akkumulátor, 200 méteres hatótáv, gigantikus méret (42x32x12 cm, ezen elgondolkodtam, hogy a körnek vajon melyik "oldala" kisebb mint a másik:D vagy a motorok nem szimmetrikusak?), szokásos használhatatlna brushed featurueok mint a headless, return to home stb. Erre jönne még a szállítás a nagy méret miatt, ami 8000 ft, szóval kissé túlszaladt a ceruza a 46.000 Ft-os árral, azon a küszöbön, ami szerintem elfogadható, különösen az előző 3 gép ismeretében.

 

Címkék: vv, drón, VV, XK, XK 100, XK 251, XK 252, Huajun