Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 13. hét

3.jpgA mai vendégénekesünk egy igen különleges gép. Én nem nagyon láttam még aszimmetrikus, két motorral fel, míg két motorral lefelé kialakított gépet. Már ezért is megéri vetni rá egy pillantást. Aztán támad az MJX egy új sorozatnyi géppel, egyiket egyenesen a nyuszi hozta Húsvét alkalmából. Aztán végre megjelent a Xiro Explorer 2 és a Phantom 4 konkurense, hasonló funkciókkal és árazással, szóval van miről beszégetni.

Flexify camera drone: A gyártó megpróbált kicselezni, ami a méreteket illeti és tulajdonképpen sikerült is neki, ugyanis a Flexifly egy összecsukható drón. Van egy összecsukott állapota, amiben 21,5x21,5 cm, illetve van egy kinyitott, propellerrel, ez meg 60 cm-nél is nagyobb. Hinnye, akkor ez most mekkora? Azért sikeresen kibogarásztam a motor to motor távolságot is, 560 mm, szóval brutális nagy dög, akksi nélkül majdnem egy kiló. Persze a nagy újdonság a drágább kategóriákból már ismerős összecsukhatóság és a két hátsó, lefele álló motor. Na de mi az hogy lefele áll? Ez tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy azok a motorok fordítva forognak, mint az első kettő. Kecsessége nagyjából egy betonbunkerével vetekszik, de abból a fajtából, ahol helyenként nem fejezték be a vasalást, reméljük nem fogja kísérteni Fogarasi Árpád szelleme, de maximum elűzzük egy Szalacsi féle Gettin Jiggy With it-tel. Ami a technikai paramétereket illeti, 5200mAh 3S akksi hajtja, mindenféle kiegészítőket dobálhatunk rá, szépen kikerekítve a rendkívül ambiciózus projektet. Pl. lehet bójakihelyezéshez külső csévélő horgonyt felszerelni rá (van aki érez erre belső, legyőzhetetlen késztetést? Ó bár csak kihelyezhetnék néhány bóját valahova), de van neki vezérelhető spot lámpája is. Kamerát is hordozhat, amihez egy 3 tengelyes gimbal is csatlakoztatható. Gopro kompatibilis, leginkább egy fajta multifunkcionális felhasználású drónra hasonlít (a hadseregben azt mondanák: multi purpose vehicle). Jár hozzá WIFI alapú FPV is, 7 inches monitorral, mint kiegészítő csomag. Árat egyelőre nem találtam, de Alishan Mao tesztelte és szerette. És képzeljétek el, hogy a gép NEM kínai, hanem tajvani. Na jó az majdnem ugyan az, de azért ezt tajvani barátok közelében ne hangoztassuk:D

Yuneec Typhoon H: Már írtam a gépről a CES kapcsán, de most végre ár is társul hozzá, 370.000 FT. Ezért egy Phantom 4 szintű, lehajtható karokkal rendelkező, hexakopter kapunk, amely gyárilag fel tudja húzni a lábait, így kivéve azokat a kamera képéből. Természetesen ezért az árért 4K 30FPS-t kapunk, ami valódi kép, de pl. az 1080p 120FPS-re is érdemes vetni egy pillantást, ami remek lehet lassított felvételekhez. 720p élőképet tud a gép, 3 tengelyes gimbal, teljesen körbeforduló kamerával, ami eddig az Inspire 1 kiváltsága volt, csak az egy 1 millió forintos gép (alsó hangon, de inkább 1.5). Hatótáv 1.6 km, ami azért jelentősen elmarad a Phantom 4 5 kilóméterétől. A szoftveres funkciók a szokásosak, de természetesen a fejlett kamera módok, mint a Circle Hoovering, Follow me, Waypoint, Watch me, Journey és hasonlók sem hiányoznak. Tárgyelkerülés? Van. 25 perc repülés 4S akksival? Kipipálva.7 inches FPV képernyő? Az sem gond. És neked a 370.000 Ft-os ár?

MJX INVÁZIÓ

X909: Ezen konkrétan halálra röhögtem magam, amikor megláttam. Biztos a nyuszi hozta, csak egy kicsit nagyobbat kellett tojnia a szokásos helyett.  Gyerekek, már nem a Kinder a menő, hanem a drón, szóval vegyétek ezt. Igaz az ára is kicsit megfutott, 24.000 fronyóért dobják utánunk, cserébe 5.8 GHZ FPV kamerát, távirányítóba épített kijelzőt, headlesst, one-key returnt, flippet is tud. Ja várjunk ezt mindenki tudja, akkor mi ebben a pláne? A Banggood meg azt hitte, nem tudom kilopni az oldalukból a képeket, pedig dehogynem :P

X908T: Ez a gép ugyan az mint az X909. Vagy legalább is paramétereiben gyanúsan sok a hasonlóság. Ugyan az az akksi, 380mAh 1S, ez is 5.8 GHZ FPV, beépített monitor, ugyan az a távirányító, de még kisebb, már csak 7.7 cm. Reméljük azért nem kezdenek el olyan kicsi koptereket gyártani, amelyek szabad szemmel már nem is fognak látszani...HD kamerát is kapott, ami persze mindig VGA kamera csak, mind ezt 22.500 Ft-ért. Úgy látszik az MJX rámegy full contactban a Hubsan X4 H107 vadászterületére, kíváncsi vagyok, mekkora sikerrel.

X301H: Érdekes módon a legolcsóbb modell a legérdekesebb a mai sorozatból. 31 cm-es méretével ő a legnagyobb, ám ez árban pont fordítva van, 15.000 Ft-ot kérnek érte. Amiért a gép egyáltalán szerepel a mai adagban, az két dolog, az egyik az Altitude Hold, ez szerintem barometrikus szenzort jelent (amit pl. a Syma a baro gépek esetében 20-25K-ért ad), a másik ami miatt izgalmas lehet a gép, hogy "elvileg" VR sisakhoz köthető. Persze ebben az esetben mit jelent a VR sisak? FPV-s szemüvegtámogatást vagy valami mást? Aztán a cég megszellőztette, hogy képes lesz a gép Waipoint repülésre. Hogy ez pontosan mi lesz, ezt senki nem tudja, de az erdeti Waypoint repülés GPS alapú, vagyis ez biztosan valami más. Azért azt hozzá kell tennem, hogy sikerült az eddigi remek MJX távirányítók helyett (MJX X600 simán elmegy 300 méterre pl.) egy Symától átbrendelt X5C-1 okádékot beszerválni. Nem tudom, hogy hol tárolják ezeket, gondolom a Mongol határhoz közeli elfeledett szénbányában, de hogy ez állandóan előkerül, az elképesztő. Az, hogy a kamu gomboknak jobbra lent mi a szerepük, azt a mai napig nem sikerült megfejtenem, de remélem nektek igen.