Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 31. hét

ar_ed2ffd8581fb02ab2abdeaa955a8d26b_big.pngElőző héten nem történt semmi. Mindenki nyaralt, még Kínában is, sőt még itt a blogon is kialakult egy kis állóvíz, ami a cikkek pörgését illeti. Ez természetes folyamat, ha nincs semmi, amiről írni lehet (bár állítólag Kelemen Anna kutyája megint lábon harapott valakit), akkor inkább nem fogok, sem mint hogy elblikkesítsem az oldalt (pedig van egy két "epic drone fail" videó a tarsolyomban, ilyen esetre). Szerencsére most új szelek fújnak, hoztam is négy versenyzőt, hogy legyen miről csámcsogni a jövő héten.

Mobius 2: A Runcam Hd / Runcam 2 és a Mobius öldöklő harcából előbb látszott győztesként kikerülni, főleg úgy, hogy az utódmodell már vagy fél éve kijött, 1080p 60FPS-t tudott, remek késleltetéssel, WIFI eléréssel, lencsevédővel, AV kimenettel, szóval nagyjából mindennel. Közben a Foxeer Legend utódja, a Foxeer Legend 2 is lassan megjelenik (igen, ezek a kínaiak csak ilyen kreatív neveket tudnak adni a kameráknak), teljesen sarokba szorítva a Mobiust. Szerencsére azonban kijött az eredeti névvel ellátott Mobius 2 kamera, nem nehéz kitalálni, hogy ez az előbbi utódja. Ez már tudja az 1080p 60FPS-t, 130 fokos látószöge van, nem csak a H264, hanem a H265 kódolást (akit bővebben érdekel, az itt olvashat róla), ez kb. 40%-os helymegtakarítást jelent az SD kártyán. A kamera tripodra szerelhető, 2 órán keresztül képes 1080p 60FPS-be rögzíteni (880mAh akkumulátora van) és csak 25.000 Ft-ba kerül. Természetesen, mint minden FPV kamera, rendelkezik AV kimenettel és csak 45 gramm (az előd 41 volt). Az ára pedig 25.000 Ft, amivel egy picit a Runcam 2 alá sikerült belőni. WIFI továbbra sincsen, hiszen a hardcore FPV-sek úgy is 5.8-as analógon adják majd át a képet.

Eachine X73: valamiért az elmúlt fél évben nagy divat lett a brushed racer kategória. Aki esetleg nem tudná, hogy mi ez, annak röviden: szénkefés motorokkal, nagyon gyors versenygépek, kifejezetten olcsón, lakáson belüli használatra is tervezve repkednek, különösen nagyobb károkozás nélkül. Ennek újabb jeles képviselője az Eachine X73, de ugye tudjuk, hogy az Eachine nem egy létező márka, mint ahogy az autónk sem lesz No Fear márkájú a matricától. Kerestem az eredetit, de még nem bukkantam rá, de nem is lényeges a név, sokkal inkább, az amit tud. Az ára 22.000 Ft, ami azért egy normális racerhez képest alacsony, de persze a technika sem ugyan az mögötte. Mielőtt elrohannátok a boltba, ez egy BNF, vagyis bind and fly verzió, nincs hozzá távirányító (és akkumulátor sem, szóval ez nem is BNF), de minden más igen, még FPV is:D . A vezérlő egy Naze 32, motorok 7016-osak (viszonyítási alap, Syma X5: 7020), akkumulátor 1S 350mAh és az egész gép 40 gramm alatt van (egy racer, akksival olyan 500 gramm). A kamera 600 TVL és az adó is csak 25mW, de ennek elégnek kell lennie a lakásban egy nagyobb csarnokon belül. Sajnos személyes tapasztalatom még nincs ezekkel a kis ördögökkel, de biztosan jó móka lehet. Aki szeretne magának egy ilyet, annak jó tudni, hogy Frsky távirányítóhoz lehet majd a gépet csatlakoztatni.

Tinyqx80: Ez a masina az előző konkurenciája, de szerintem még érdekesebb. Van ugyanis belőle egy ARF verzió, ezen nincsen vevő, illetve a BNF, ahol dönthetünk, hogy milyen vevővel kérjük a gépünket. Lehet Flysky, Frsky, és DSMX vevő, ami szerintem egy igen jó ötlet, mert kényelmesen össze tudjuk bindelni a madarat bármivel. A motorok erősebbek, 8520-asok, ha jól emlékszem ilyet kapott anno az MJX X600 és a nagyobb szénkefés gépek is. A gép jópofa, karbon keretre épül, e fölött található a vezérlővel egybeépített PDB is, illetve gyakorlatilag minden. Fontos tudni, hogy ezek a gépek meglehetősen nehezen szerelhetőek, gyakorlatilag a motorokon kívül minden integrált, szóval egy baleset (egy rossz helyen lévő székláb pl.) könnyen taccsra teheti az egész szerkezetet. A kamera sajnos csak 520 TVL, adó a szokásos 25mW-s 5.8-as. A vezérlő az SP Racing F3 egy miniatürizált, szénkefés vezérlésre kitalált változata (gondolom, másolat), szóval olyan nagyon rossz nem lehet. A csomag szimpatikus módon 2 db 3.7V 600mAh akkumulátort is tartalmaz, de egy ilyennel együtt sem nehezebb a gép 55 grammnál. Kezdek én is rákívánni egy ilyen kis dögre. Valami ilyesmire számíthatunk egyébként:

Fire Micro FPV Racing quad: Még egy mikro brushed versenygép, de mostanában ez a sláger. 104 mm motor to motor távolság, elég vicces nem? A motorok azonosak a Tinyqx80-al, 8520-asok, az akksi is majdnem azonos, csak ez 100mAh-val többet tud (700), amivel a gyártó 8 perc repülési időt ígér, de szerintem nem lesz annyi. Érdekes módon ez egy 16 csatornás 200mW-s FPV adót kapott, viszont csak 37 gramm a gép, gyanítom, hogy az akksikkal kb. hasonló súlyt lehet elérni, mint a Tinyqx 80 vagy 90 esetében. Kamera 650 TVL (ezek ugye a PAL/NTSC analóg adás TV-soros felbontásához vannak belőve, ami 720x576) aminek a FOV-ja 170 fok. A gép Naze 32 vezérlővel van felszerelve, illetve DSMX vevővel kompatibilis távokhoz bindelhető. A gép kinézetre engem egyébként egy homokfutó buggyra emlékeztet, csak egy dolgot nem értek: az előbbieket is figyelembe véve miért kerül a gép 36.000 froncsiba?

 

Címkék: drone, vv, drón, VV, eachine, tIny Q