Xiaomi vagy DJI ? - 4K képes belépő drónok jóárasítva

1_11.jpgA Xiaomi újra aktualitást szolgáltatott arra, hogy írjak róluk, aminek nagyon prózai oka van: elkezdték árulni az alkatrészeket a Xiaomi Mi Drone-hoz, ami ezen a néven az első és egyetlen. Ez ugye azért nagyon érdekes nekünk magyaroknak, mert nem vet fel minket annyira a pénz, mint az európai reptetőket, tehát megpróbáljuk mindig kisebb költségvetésből megvalósítani ugyanazt a csodát, ami az országhatáron túl. Szerencsére most meg is lehet, köszönhetően az alacsony áraknak.

Nem akarok antagonisztikus vitát kiváltani a Xiaomi és a DJI rajongók között, hogy melyik a jobb és egyben legolcsóbb 4K drón most a piacon. Nagyjából a két állva maradt versenyző a filmes drónok piacán ez a két gép, előbbi azért, mert nem csak ilyen – sőt leginkább nem ilyen – termékeket forgalmaz, viszont az anyagi lehetőségei szinte korlátlanok, a másik pedig vér profi, a saját piacát nagyrészben uraló cég. A két modell pedig a Xiaomi Mi Drone és a DJI Phantom 3 SE, ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat.

xiaomi-mi-drone-ed.jpg

Mindkettő 4K 30 FPS felbontásban képen anyagot rögzíteni, és az áruk is lesüllyedt az emészthető szintre. Ez nagyjából azt jelenti, hogy:

Szándékosan haladtam az olcsóbbtól a drágább felé, ugyanis a tavalyi év slágere a Standard volt, vitték is, mint a cukrot, és lényegében ki is szorították a piacról az olyan gyártókat, mint a 3DR Solo és társai. Én ma már nem feltétlenül venném meg azt a drónt, egyszerűen elhaladt fölötte a kor, viszont a másik két modell gyakorlatilag azonos áron van.

2_9.jpg

Gyorsan ellenőriztem a kedvenc drón kereső oldalamon – a Dronekiezer-en -, hogy Phantom 3 SE-t lehet-e kapni EU-ban olcsón, de mivel nem dobott ki rá találatot, beemeltem a kínai árakat. Az ugye egy ismert tény, hogy majdnem úgy járt a Xiaomi is, mint a Karma, a kapkodás sok műszaki hibát szült, ezért végül nem kezdték el  tavaly árusítani, helyette kijavították amit ki kellett – ez többek között motor és elektronika cserét és hasonlókat is jelentett – és most már „frissen és egészségesen” került újra a fogyasztók elé.

xiaomi-mi-drone_1_1.jpg

Nem akarok abba a csapdába esni, hogy elkezdjem egyik gépet dicsérni a másikat pedig szidni, mert nem repültem velük, és azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a DJI renoméja és csillaga drónos körökben magasabban áll, mint a Xiaomi-é, de azért pár tízmillió ember most is egészen jól elvan a Miuit futtató telefonokkal, tehát olyan borzalmasan szörnyű a konkurens sem lehet. Sokkal inkább gondolatébresztőnek szánom a mai bejegyzést, azzal kapcsolatban, hogy egy natív 4K 30 FPS felbontásra képes madárka mekkora költséggel érkezik be az országba, ugyanis ezek a számok most már elég közel állnak egymáshoz.

 Modell

 Alapár

 Szállítás

 Kezelési ktg.

 ÁFA

 Összesen

 Phantom 3 S

 116.000

 140

 4500

 31.320

 151.960

 Xiaomi Mi

 139.000

 4.500

 4500

 37.530

 181.030

 Phantom 3 SE

 153.720

 400

 4500

 41.504

 200.124

 

1464249863685853.jpg

Mint látható, 0% vámmal számoltam, mert nem az a jelentős tétel, de nagyjából mindkét drón 200.000 forintnál vagy egy picivel alatta áll meg, ez a megvételre fordított költség. Ha viszont megnézzük az alkatrészeket, néhány érdekes dolgot vehetünk észre, és ezért volt fontos az, hogy most már kaphatóak a Mi Drone alkatrésze. Általában az emberek mit vesznek egy drónhoz? Hordtáska, propeller, és sok-sok akkumulátor, hogy tovább tudjanak repülni, illetve egy töltő, hiszen ezeket valamivel etetni is kell. Nézzük meg ennek az árait is:

A fenti listából látható, hogy az üzemeltetési költségek is nagyon hasonlóak, abban az esetben, ha például hajlandóak vagyunk utángyártott alkatrészeket is venni és nem csak gyárit. Ez egyébként elsődlegesen a DJI-t érinti, különösen az akkumulátort. A lényeg az, hogy nagy különbség nincsen a két modell között, ami a költségeket illeti, a Xiaomi drón egy kicsit olcsóbb, de ennyivel meg jobb a DJI híre. Nektek melyik kellene?

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: hirek, drone, drón, Hírek, Xiaomi, DJI