Firefly mikro akciókamera – Kicsi, olcsó, de jó?

1517395488988339_eredmeny.jpg

A Firefly Micro akciókamera tipikusan olyan eszköz, amit a mérete miatt veszünk meg. Könnyen elrejthető, bárhova felszerelhető, tehetjük biciklire, bukósisakra, de akár drónra is, 1080p 30 FP-ben rögzít, és árban bőven egy átlagos kamera költsége alatt marad. Nézzük, mit adnak a Firefly háza táján 7.000 forintért.

 

A Firefly Micro kicsomagolása

Fehér doboz, a kamera képével és a Firefly logóval, ami leginkább egy Barba papába oltott méhecskére hasonlít. Semmi csicsa-micsa, de ezt szerencsére nem is várjuk el. Ennek ellenére a nagytestvér, a Firefly 8S miatt azért azt reméltem, hogy ez is pont olyan ütős kamera lesz, mint amilyen az volt.

img_2379.JPG

A beltartalom már sokkal érdekesebb, hiszen a kicsi méret ellenére viszonylag sok kiegészítőt kapunk, jár hozzá egy töltésre és képátvitelre is alkalmas multikábel, egy 30-35 fokban felfele fordított keret, háromféle szerelvény a felfogatáshoz, amelyet összerakva autós kamera állványt rakhatunk össze, illetve egy rövid leírás. A szokásos GoPro kompatibilitás itt is megvan, tehát kedvünk szerint tovább bővíthetjük az alkatrészekkel.

A kamerát kézbe véve azért nem üt meg a minőség szele, sőt azt gondolom, hogy a Quelima sorozat anyagfelhasználása jobb, ami azért elég nagy szó egy 3-4.000 forintos terméktől. Az egyik probléma az illesztések, kézzel szét tudjuk oldalra húzni az anyagot, ráadásul, ha rosszul rakjuk bele a micro SD kártyát a foglalatba, akkor egyszerűen beleesik, vér ciki.

img_2384.JPG

Felül a két vezérlőgombot láthatjuk, a sarokban egy rögzítésre szolgáló mélyedést, előtte pedig a hűtésért és a hang felvételéért felelős lyukakat. A kapcsolók mellett egy státusz LED látható, ezen követhetjük nyomon a kamera működési állapotait, illetve egy reset nyílás, ha nagyon elállítgattuk az eszközt, bár el nem tudom képzelni, hogy az hogyan sikerülne.

 

A Firefly Micro tesztje

A Firefly Micro kibontása előtt alapvetően két felhasználási módra láttam lehetőséget: autós kameraként, illetve drónra szerelve videót rögzíteni. Szívfájdalmamra nincs hozzá vízálló keret, pedig azért nyáron tudnék vele mókázni egy tó homokos partján.

1516594583620195_eredmeny.jpg

Az autóskamera felhasználási mód pedig viszonylag gyorsan kiesett a repertoárból, ugyanis a gyári ragadós platni nem igazán szereti a meleget, egyszerűen lefordult a műszerfalról pár óra után. Persze az is igaz, hogy a napon állt gépjárművem, és a klíma sem ment, de ennél azért nagyobb ellenállást is tanúsíthatott volna az UV sugarakkal szemben.

img_2386.JPG

Így hát drónra került, hiszen a 30 fokban felfele álló keret is ezt predesztinálja. Első dolog, ami feltűnt, hogy ez a szög a normális repüléshez nekem kicsi. Aki egy picit is jártas a témában, az tudja, hogy a quadkopterek kameraszögéből sok mindenre lehet következtetni, és azért nem kell hozzá túl sok gyakorlás, hogy 40-45 fokig megemeljük a kényelmesebb repülés véget. Ezt viszont a fix tartó nem tudja, ezért egy picit mindig a földet nézi a kamera, de ezt némileg kompenzálja a 160 fokos látószög. A másik problémám a micro SD kártya bemenet volt. Ez olyannyira nem tűnik bizalomgerjesztőnek, hogy nem lennék meglepve, ha valaki elvesztené belőle az adathordozót, amiből 8-32 Gbyte-os darabokat kezeli. Szerencsére oldalról takarja a nyílást a keret, ami meggátolja a kiesést, érdemes így használni.

1516594583745658_eredmeny.jpg

A kezelés nagyon egyszerű, jobb gomb hosszú nyomására bekapcsol az eszköz, rövidre elindul a felvétel, míg a bal oldalival válthatunk 1080p és 720p között. Mivel csak 30 FPS-ben képes rögzíteni, így ennek olyan túl sok értelme nincsen, jobb lett volna egy HD mód, 60 képckockával. A 2 Megapixeles szenzor ráadásul semmilyen fényképkészítési móddal nem rendelkezik, pedig ezt még a 3.000 forintos Quelima kamerák is tudják. Ami a frissítéseket illeti, firmware-t az alábbi linkről emelhetitek le.

A képminőség is „Quelimás”, szóval nem verdesi az egeket, annak ellenére sem, hogy elvileg ez egy drágább termék, a színvisszaadás hitvány, és a felbontást meghazudtoló módon pocsék a részletesség. Volt is egy gyanúm, hogy csak 720p-t interpolál, de ezt egyik forrás sem erősítette meg, ellenben a Premiere Pro pont így kezeli. Ezt tetézi, hogy még csak könnyűnek sem lehet nevezni, 24 gramm kamerakerettel együtt, a Mobius Mini meg 27, nagyságrendekkel jobb minőséget adva, igaz árban is a Firefly Micro felett áll. Az oldalfala is jó nagy, ami erőteljesen növeli a szélérzékenységet, igaz nem is 50 km/órában kell próbálgatni, mint ahogy én tettem.

Alternatívákban pedig nincs hiány, a Rundam 1-2, a Foxeer Legend, a már említett Mobius Mini mind sokkal jobb kamerák, persze azok sokkal zsebbe nyúlósabb történetnek számítanak. A Firefly Micro létjogosultságát az mégiscsak igazolja, hogy 3 colos gépre nem nagyon van más alternatíva, amit fel lehetne tenni, maximum a Quelima, amihez pedig nincs megemelt keret. Ellenben autós kamerának én biztosan mást választanék. Nem mondom, hogy bomba vétel, de nem is annyira drága, hogy ne lehetne megvenni.

 

Összegzés

A Firefly Micro hiába a cég első mini kamerája, elég gyenge eresztés lett. Sem képminőségben, sem szolgáltatásokban nem nő a konkurencia fejére, ráadásul még nehéz is. A használhatósága meglehetősen korlátozott, de nem is nagyon van alternatívája mini gépre, hiszen azokhoz nincs normális keret, persze a sufni tuning mindig működik. Igazából az ára menti meg a helyzetet, meg lehet venni, egynek elmegy, de reméljük, a következő azért jobb lesz.

 Előnyök  Hátrányok

 + egyszerű használat
 + nincs alternatívája
 + pici
 + adnak hozzá FPV keretet

 - gagyi anyagok
 - micro SD kártya beesik a portba
 - csak 30 FPS
 - nincs fényképezés mód
 - nehéz
 - a Quelima olcsóbb
 - rossz képminőség
 - növeli a szélérzékenységet

A kamerát itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). EU Expresszel szállítással (GB) és EU Direct Maillel (BG) nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Alternatívák:

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek