Ultra Power  100AC Duo töltő teszt – Dupla erő, dupla élvezet

img_2632.JPG

Az Ultra Power 100AC Duo egy olyan duális töltőmegoldás, amely egyszerre több akkumulátort képes tölteni, egymástól függetlenül. Az eszköz belső akkumulátor memóriával is rendelkezik, képes hőmérsékletet mérni a telepeken, LiHV/Lipo/Life/Lilo/NiCd/Nimh/Pb verziókat is tölt, sőt két bemenettel rendelkezik, így terepen is használható. 18.500 Ft-ba kerül, vagyis megkérik az árát, cserébe sokat is ad, de ami a legfontosabb, hogy végre elfelejthetjük a paraboardozást.

Ultra Power 100AC Duo - 20.700 Ft /kupon: toyho/; 18.500 Ft 15%-os pontozással

 

Ultra Power 100AC Duo kicsomagolása

Ha van lényegtelen elem egy töltőnél, akkor az pont a dobozolás kinézete. Ellenben a beltartalom egyáltalán nem az, hiszen ettől függ például, hogy milyen csatlakozójú akkumulátorokat lehet vele tölteni. 

img_2633.JPG

A legtöbb töltőt bullet connectoros bemenettel – ez a rézszínű, oldalt bevágott csatlakozó – szállítják, ebbe kell beledugnunk a különböző átalakítókat. Az Ultra Power 100AC Duo -hoz 2 db DEANS – de nevezik T-Plug-nak is – és 2 db balansz csatlakozóval szerelt kábel jár, ami drónos szempontból nem szerencsés, hiszen nekünk az XT60 lenne a jobb. Mégsem tudok neheztelni a gyártóra, mert nagyon sok helyen – például rc autók és hajók – ez a legelterjedtebb csati, és bármit is töltünk hosszabb távon, így is, úgy is átalakítóznunk kell.

img_2640.JPG

Ha körbeforgatjuk a trapéz testet, számtalan újabb csatlakozót pillanthatunk meg, elöl a már említetteken túl két hőmérsékletszenzor illesztőlábait, bal oldalt a Philips kábel 220-as ágát, és a PC-Link csatlakozót láthatjuk, túloldalt pedig a második, XT60 bemenetet, egy USB kimenetet és egy újabb PC-Linket vehetjük észre a hatalmas hűtőventillátor mellett. A vicc az, hogy ez egy anya XT60 csatlakozó, amire direktben NEM lehet rádugni az áramforrásokat, szóval ehhez is átalakítóznunk kell. Ennek nem tudom mi értelme, de a Skyrc Q200-on is így van, ha valaki rájön, miért mindegyikre ezt teszik, az írja meg.

img_2642.JPG

A felépítmény egyébként nagyon masszív, a hátoldalon pedig hűtőborda felületet alakítottak ki, ami a gyakorlatban is megteszi a hatását, ugyanis töltés közben végig csendes marad az Ultra Power 100AC Duo. A kezelőfelületet a 60 fokban megdöntött fronton láthatjuk, 4 gomb mindkét LCD mellett, ebből már sejthető, hogy itt bizony 2x1 db töltőről, és nem egy duális megoldásról van szó. A benyomható – nem érintésérzékeny – gombok jól teszik a dolgukat, a minőség rendben van, de azért olyan szuper nagy innovációra nem kell számítani.

 

Ultra Power 100AC Duo tesztje

A töltő megvételének apropója az volt, hogy pár hete posztoltam egy Facebook bejegyzést, amiben Szergej barátom kénytelen-kelletlen megismerkedett a Lipo tűz rejtelmeivel, és a töltője is oda lett, ez most annak az utódja, így ez úton is köszönöm a tesztlehetőséget. Elkezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen eszköz legyen a leégett darab helyett, így esett a választás az Ultra Power 100AC Duo-ra. Akit más töltők is érdekelnek, annak érdemes innen indulnia, a fejlécben ott a 20%-os kupon.

img_2705.JPG

Itt a paraboardot csak DEANS to XT60 átalakítás miatt használtam

Szempont volt, hogy lehetőleg ne kelljen vele paraboardozni, ami azért „para doxon” most, mert én is egy ilyen lapkát használtam átalakítóként, ezt láthatjátok majd a képeken. A probléma a paraboardozással – amikor egy lapkával több akkumulátort közösítünk a gyorsabb töltés véget -, hogy ha az egyik akkumulátor hibás, vagy esetleg a feszültség eltér a cellák között, akkor bizony csúnya dolgok történhetnek. Ennek feloldására vagy több eszközzel töltünk egy-egy akkumulátort, vagy duális, esetleg quad töltőt használunk, annak idején én pont ezért vásárolta m a Sykrc Q200-at, amelynek a tesztjét itt olvashatjátok.

img_2704.JPG

Minden ilyen megoldás lényege, hogy a töltőben több, egymástól független áramkört helyeznek el, így ezek bármilyen akkumulátort tölthetnek, nem számít, hogy cellaszám, kapacitás és egyéb paraméterek tekintetében megegyezzenek. A hátrányuk jellemzően az – és ez az Ultra Power 100AC Duo esetében is előjött – hogy teljes mértékben elválasztják az elektronikákat egymástól, csak a tokozásuk és a tápegység közös, de egyébként úgy viselkednek, mintha két, különálló töltőként használnánk őket.

Ez azt jelenti, hogy a programozható memóriaterület sem közös, így minden beállítást kétszer – a Skyrc Q200 esetében négyszer – kell elkövetnünk. Ezt fölösleges nyűgként fogjuk megélni például az akkumulátoraink eltárolására használt memória beállításánál vagy az alapparaméterek finomhangolásánál. Ahhoz hogy érthető legyen, mire gondolok, vegyük át, mit tud tesztalanyunk:

  • 100 W összteljesítmény, 10/6A áramerősség
  • Maximum 100+50 W teljesítmény a két ágra
  • LiHV/Lipo/Life/Lilo/NiCd/Nimh/Pb telepek töltése
  • 10 akkumulátor memória töltőnként /vagyis összesen 20/
  • 5V 2,1 A leadása az USB porton
  • töltés, balanszolás, tárolás, lemerítés szekvenciák
  • cellafeszültség mérés
  • feszültség maximum szabályozása
  • hőmérsékletfigyelés

img_2770.JPG

Mint látható, az Ultra Power 100AC Duo képes elmenteni a különböző akkumulátoraink paraméterit, ami így két gombnyomással előhívható, ez egy nagyon kényelmes funkció, én már csak ilyen töltő vásárolnék. Néhány hiányosságot azonban egyből észre lehet venni: nem mér belső ellenállást, illetve nem monitorozható applikációból, mint a Skyrc Q200. Azt is el tudom képzelni, hogy nagy tömegű drónokhoz és helikopterekhez tartozó akkumulátorok mellé nem elég a teljesítménye.

img_2638.JPG

A vezérlőfelület viszont nagyon kezelőbarát, és a leírása is elég egyértelmű, mindent viszonylag gyorsan meg fogunk benne találni. A működési kultúrája remek, a ventilátor nem hangoskodik úgy, mint a Skyrc sajátja, és tapasztalataim szerint nem is nagyon melegszik. Igaz én csak 1.550 mAh-s 4 cellás versenyakkumulátorokat vagy ennél kisebb áramforrásokat töltöttem vele, ami ugye áganként alig 26 W terhelés, és itt azért nem is illene hisztiznie.

img_2637.JPG

Sajnos kapcsolója nincs, vagyis a fő tápvezeték bedugásával éleszthetjük fel az eszközt, ami egy picit gagyi megoldás ezen a szinten. Cserébe viszont elég gyorsan tölt, balanszolással együtt 40 perc alatt nyom tele 2 db akkumulátort, halk, nem különösebben melegszik, tehát a fő feladatait kiválóan ellátja. Még a mobilomat is telepumpálta árammal, a 2 A nem kevés, tehát ilyen szempontból is használható az Ultra Power 100AC Duo, csak ember nem lesz a földön, aki ezért a funkcióért veszi majd meg.

img_2635.JPG

Két speciális dologra viszont kitérnék, az egyik a hőmérsékletszenzor használata. Ennek lényege, hogy a töltő figyeli az akkumulátorok felületét, és egy előre beállított értéknek megfelelően leállítja a töltést, ha bizonyos hőmérséklet fölé emelkednek a telepek. Mivel jellemzően a kigyulladás előtti állapotban olyan kémiai folyamatok zajlanak le, amelyek hőt termelnek, ezzel jó eséllyel megelőzhető a Lipo tűz.

A másik a PC Link csatlakozó, ami ahogy a nevéből is kitalálható, a számítógépünk és a töltőnk összekötésére használható. A Charger Master nevű programhoz lehet vele kapcsolódni, pont, mint a Skyrc Q200 esetében. Gyanús is volt, hogy a menüvezérlésért felelős szoftver is ugyanaz, mint a Skyrc termékeknél, szóval nincs új a nap alatt, egymásról másolják a kínaiak a dolgokat. Így viszont nem túl egyedi a termék, ahhoz inkább az ISDT kínálatából kellene szemezgetnünk.

 

Összegzés

Az Ultra Power 100AC Duo nem rossz termék, és a fő funkcióját tökéletesen betölti. Csendes, jó a hűtése, elég gyorsan tölt és PC szoftverről is állítgatható, viszont nem különösebben innovatív. Szoftveresen gyanúsan hasonlít a Skyrc megoldásaira, ami persze nem baj, csak olyan nagy egyediséget nem szabad tőle várni.

Használatával el lehet felejteni a parallel board használatát, és szépen külön töltögetni az akkumulátorokat, ami már önmagában elég nagy szabadságot biztosít. Toyho kuponnal 74, 15%-os pontozással 66,4 dollárba, vagyis 18.500 forintba kerül, ami nem rossz, ár. Aki pedig hajlandó elkölteni ennek az összegnek nagyjából a dupláját, az a Skyrc Q200 4 töltőhelye mellé ellenállásmérést és Bluetooth alapú telefonos vezérlést is magáénak tudhat.

 Előnyök  Hátrányok

 + duális töltő
 + 100 W teljesítmény
 + megbízható szoftver

 + csendes, jól hül
 + PC re kapcsolható
 + 5 V-os USB kimenet
 + XT60 bemenet
 + hőszenzoros mérés
 + tud LiHV-t tölteni

 - DEANS csatlakozó és nem megfelelő XT60 bemenet
 - nincs ellenállásmérés

 - nincs közös akku memória
 - a PC szoftver egyszerű, mint a faék
 - nem különösebben innovatív

A töltőt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). Az EU Direct Mail (BG) és az EU Priority Line (GB) szállítással nem kell vámot és ÁFA-t fizetni:

Alternatívák

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: töltő, cikkek, Cikkek