Thieye Dr. X drón teszt- DJI Tello gyilkos?

nyito_8.PNG

Nem titkolt célja a Thieyenak, hogy a Dr. X nevű drónjával tengelyt akasszon a két kínai óriás hasonszőrű modelljeivel. A koncepció ugyanaz: olcsón, telefonos vezérlésre épülő, elektronikus funkciókkal felokosított zsebdrónt dobjanak a piacra, amely egy tűrhető - jelen esetben 1080p - kamerát hordoz. Az árat is a két konkurensre szabták, 22.000 forintot kérnek a legújabb masináért.

 

A Thieye Dr. X kicsomagolása

Azt hiszem, egy cég igényességéről a dobozolás viszonylag sokat elmond. A Thieye Dr. X  - amit az angolok viccesen „Dí Áj Dáktör Ex”-nek ejtenek - esetében eléggé tetten érhető az igyekezet, az igényesen kialakított karton csomagolás fedelét kis mágnes zárja le, a beltartalmat pedig kemény, de rugalmas szivacs védi. Határozottan jobb, mint a Xiaomi MITU sajátja, a DJI/Ryze Tello-nál pedig mérföldekkel igényesebb.

A pakk a szokásosat nyújtja, pótpropellerek, szerszám, USB kábel a töltéshez, egyedi kialakítású akkumulátor, propellervédő keret, egy meglepően jó angolsággal megírt kézikönyv és maga a quadkopter. Van egy Plus verzió is, amiben hordtáska, +1 akkumulátor és töltő is helyet kapott.

A kinézet eléggé egyedi, mondhatnám rá, hogy bárgyú, engem a Men in Black II óriás kukacának, Jeffnek a modernizált változatára emlékeztet. Szerencsére semmi sem haszontalan, a "szemek” a töltést jelzik vissza, míg a ruganyos karok a leesés ellen védenek. Az anyagminőség elmarad a két konkurenstől, de a Thieye Dr. X is kellően ellenálló ahhoz, hogy a néhány méteres zuhanásokat gond nélkül átvészelje.

img_3680.JPG

Az érdekes dolgokat hátul találhatjuk, ide kerül a 650 mAh-s akkumulátor és a micro SD kártya is, illetve micro USB porton keresztül innen tölthetjük fel a drónt nagyjából 2 óra alatt. A hason találjuk a bekapcsoló gombot, 3 másodperces nyomásra éleszthetjük fel a Thieye Dr. X-et. Mellette figyel a vizuális pozíciótartásért felelős szenzor is, vagyis itt nem egy ultrahangos egység operál, mint a Xiaomi MITU esetében. Tapasztalataim szerint ez nem nagy probléma, általában az előbbiek működnek jobban.

 

A Thieye Dr. X tesztje

Az applikáció feltelepítése után – aminek a neve a drónnal egyezik, vagyis Thieye Dr. X – a szokásos kezelőfelület tárul elénk, már amennyiben elfogadjuk, hogy ezeket a cégek általában egymástól lesik el. Érdemes azonban a nyitóképernyőn is elidőzni, hiszen rengeteg beállítási lehetőség – például szoftverfrissítés, kezdőknek leírás és hasonlók – érhető el innen is.

pjimage_2.jpg

A drónt szokás szerint telefonunkkal irányíthatjuk, virtuális távirányítók segítségével, amelyeket a sarkokban pillanthatunk meg. Körben a keret viszonylag egyszerű, az alapvető műveleteket pillanthatjuk meg. A felső sorban a beállítás, a 360 fokos panoráma, a kalibráció és a vészleállítás gombjai köszönnek vissza, illetve az SD kártya és az akkumulátor töltöttség jelzője látható. Alatta az automatikus fel- és leszállásért felelős piktogramot pillanthatjuk meg.

screenshot_2018-10-17-18-03-20-490_com_puture_kudronethieye.png

Az alsó sorban pedig a szokásos galéria/fényképezés/videózás szentháromságot láthatjuk. Amíg a videó rögzítést le nem állítjuk, nem tudunk fényképezni, de ezt az eltelt időt mutató számlálón is láthatjuk.

screenshot_2018-10-17-18-03-35-184_com_puture_kudronethieye.png

A beállításokra érdemes egy kicsit visszakanyarodni, ugyanis nemcsak a virtuális távirányító "karjainak” a viselkedését – mode 1 és mode 2 – hanem a headless módot is beállíthatjuk, amit itt selfie – a drón eleje felénk néz és aerial – a drón feneke néz felénk – módnak hívnak, mindenki EGYBŐL kapcsolja át aerialra.  Itt érhetjük el a sebességválasztó gombokat is, a lassabb fokozatban döglött hintaló módjára reagál a gép, de igazából ez kell a videózáshoz, míg a gyorsabban egész rugalmassá válik, bár a függőleges tengely körüli forgás marad itt is csigatempón.

4_16.PNG

Ami az optikai szenzor stabilitását illeti, Tello szintű, alig mozog egy helyben állva, de amint elindulunk valamerre, azért már kúszogatni kezd a gép, illetve ha integetünk a kezünkkel a szenzor alatt, meg lehet bolondítani a quadkoptert. Szerintem a sorrend viselkedési szempontból Tello/Thieye/Xiaomi lenne, ami nem rossz első próbálkozásra.

Amitől én sokat vártam, az a kamera, hiszen a gyártó letett már egy-két érdekes modellt az asztalra, ilyen például a Thieye T5 Edge széria, amely kifejezetten kellemes és olcsó 4K kamerákat tartalmaz. A gyári paraméterek alapján 1080p, vagyis Full HD kamerát kapunk, és állítólag elektronikus stabilizálással is rendelkezik, bár ez annyira az elkészült tartalmakon nem érződik.

Az viszont biztos, hogy kategóriát meghazudtolóan jó videókat csinál, jobbat, mint a DJI Tello vagy a Xiaomi MITU. A színek egy fokkal élethűbbek, mint a másik két gépnél és a szenzor felbontása is nagyobb, mint a konkurenseknek, 8 Megapixel, a képeket is ekkora méretben – 3264x2448pixel – készíti. Az oldalmozgásnál viszont húzódik a kép, ami egy picit zavaró. Az FPS-sel viszont nem csaltak, 30-at készít a Thieye Dr. X másodpercenként.

3_19.PNG

A repülési idő 6-8 perc körül alakul, attól függően, feltesszük-e a propellervédő keretet vagy sem. Ez kevesebb, mint a konkurenseké, de azért egyáltalán nem vállalhatatlan, ha pedig lemerül, automatikusan leszáll. A szelet pont annyira nem bírja, mint a másik kettő, szóval csak ésszel játsszunk, ha kint a szellőnél erősebb légmozgást észlelünk. A hatótávot szoftveresen limitálják 50 méterben oldalra, illetve 20 méterben felfele, de ez teljesen jogos a WiFi szabvány sem nagyon tudna többet.

8_6.PNG

Említettem, hogy a kamerában elveri a két konkurenst, viszont az elektronikus funkciókban elmarad tőlük. Nincs pattogás mód, lézerharc, "cinematic” módok és hasonlók, olyan, mintha a szoftveres oldal 1 évvel lemaradt volna. Nem mondom, hogy ez jó, de én a másik kettőnél sem használtam ezeket, az alapfeladatát – videózás és fényképezés – viszont jól ellátja. A Tello féle programozás viszont hiányozhat, ami azért egy jó móka volt.

20180901101755_11953_eredmeny_1.jpg

Kézből viszont ezt is eldobhatjuk, és akkor repülni kezd, igaz vissza nem száll oda, mint a Tello és a Spark - bár én nem jöttem rá, hogyan. Elvileg a korai sajtóanyagban gravitáció szenzoros irányítást is olvastam, de a végleges verzióban nem találtam meg, de simán lehet, hogy én voltam béna, ha valaki rálel, kommentelje be a helyét a cikk alá.

 

Összegzés

Elsőre megugrotta a lécet a Thieye Dr. X, a kamerája a legjobb a DJI/Xiaomi/Thieye hármasból, viszont a legkevesebb elektronikus funkcióval rendelkezik. Az üzemideje egy kicsit elmarad a MITU-tól és sokkal a Tellotól, de az árazását is a kisebb tudás mentén lőtték be.

Ha egy képzeletbeli sorrendet kéne felállítanom, nálam nyerne a DJI Tello, de az árat is figyelembe véve, nem sokkal lemaradva megérkezik a Thieye Dr. X is. A MITU viszont mindkettőnél olcsóbb, 65 dollár, ami szintén nagyon jó ajánlat. Nem hirdetek győztest, mert három különböző utat járhatunk be:

  • legnagyobb tudás = DJI Tello
  • legjobb kamera = Thieye Dr. X
  • legolcsóbb, lézerharc funkcióval = Xiaomi MITU

Szerintem mindegyik teljes mértékben vállalható, csak döntsük el, melyik szempont a fontos.

 Előnyök  Hátrányok

 + remek 1080p kamera
 + stabil optikai szenzor
 + könnyen használható applikáció
 + panoráma mód

 + egy gyerek is simán kezelni tudja
 + app alapú firmware update
 + remek leírás és csomagolás

 - konkurenseknél rövidebb üzemidő
 - kevés elektronikus funkció
 - gyenge szélállóság
 - néha ferde a gimbal horizont


A drónt itt vásárolhatjátok meg (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak). Az EU Direct Mail (BG) és az EU Priority Line (GB) szállítással nem kell vámot és ÁFA-t fizetni. Tariff insurance-t is érdemes benyomni:

Kiegészítők

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.