Mit, honnan vegyünk I.

whereareyoufrom01.png

FRISSÍTVE: 2016.01.03.

Ez a cikk(sorozat) arról szól, hogy honnan és hogyan érdemes beszerezni a  különböző multirotoros gépekkel kapcsolatos dolgokat. Ez persze nem csak kizárólag arra korlátozódik, ami kapcsolódik a repüléshez, hanem mindenre a nylon zoknitól az okos telefonig, hiszen kicsi kínai barátaink gyakorlatilag már mindent gyártanak.

Először is szeretnék két tévhitet eloszlatni:

  • minden ami kínai, az gagyi
  • a kínaiak csak lehúznak pénzzel és úgy is eltűnik a csomag út közben

Elsőre az a válasz, hogy lehet hogy ez 20 éve valóban így volt, de ma már gyakorlatilag mindent Kína gyárt, már pedig egy olyan országban, ahol anyahajókat gyártanak, van saját űrprogramjuk és a számítástechnikai piac meghatározó szereplői (pl. Lenovo), arról azért el lehet hinni, hogy nem csak cérna pólót tud varrni. Nagyon jó példa erre Japán, aki a hatvanas években mindent lemásolt, ami európai volt, ma még sem mondanánk a Toyotára, a Nissanra és ezek luxus márkáira, hogy olcsó, rossz minőségű termékeket gyártanak.

Amit eddig rendeltem Kínából, eddig még mindig megkaptam (persze ez még változhat:D). Általában a kínai webáruházak mindig feladják a csomagokat, sőt nyomon is lehet követni az útjukat (erről később). Én a Magyar Posta érdektelen és alulfizetett alkalmazottaiban sokkal nagyobb kockázatot látok, mint a külföldi szereplőkben. Ezek a kínai oldalak napi több száz ezer csomagot pakolnak hajóra, vagyis nem csak MI veszünk ilyen termékeket, hanem mások is, és ez a szám egyre csak növekszik.

De térjünk a lényegre, a cikksorozat első felében néhány alapfogalmat szeretnék tisztázni, ami a legtöbb (normális) webáruházra igaz. Ezek a dolgok jellemzően hasonlóan vagy ugyan úgy működnek az összesnél, ezért egyszer összefoglalom pár mondatban a lényeget, hogy ne kelljen később visszatérni rá.

 A cikk hosszú, ezért akit csak a lényeg érdekel, az nyugodtan ugorjon az Összefoglaló részre.

Vásárlás EU-n kívül

A külföld alatt itt elsősorban Kínát kell érteni. A külföldi rendelés mellett elsősorban az ár szól, illetve az, hogy egyéb közvetett módon lejjebb vihetjük az árat, ami egy igen jelentős szempont a vásárlásnál. Mivel lehet csökkenteni az árat? általában az alábbiakkal:

  • akciók: folyamatosan van valami
  • mennyiségi kedvezménnyel: pl. egyszerre veszünk több szett alkatrészt
  • pontok gyűjtésével
  • kuponokkal és akciós kódokkal
  • csatlakozási programmal (affiliate program)

Ezzel szemben áll viszonylag elég sok, de kevésbé jelentős hátrány, jellemzően az alábbiak:

  • lassú és még lassabb szállítás (akár 60 nap is lehet)
  • garanciális ügyintézés nehézkes (de nem lehetetlen)
  • postázási költségek
  • nem tudjuk megnézni az árut a megvásárlás előtt, élőben, előre kell fizetnünk
  • egyéb járulékos költségek, pl. csomagkövetés
  • vámkezelés nyűgjei

A fentiekből azért viszonylag sok elkerülhető. A lassú szállításra gyógyír lehet extra díj ellenében valamelyik futárszolgálat megbízása, akik 5-10 nap alatt Európába juttatják a terméket. Ezt mégsem javaslom, mert egyrészt ezzel pont az első pontot ássuk alá, másrészt ha a cég be is hozza az országba a terméket (ami egyáltalán nem biztos, pl. a DHL és a GLS nem hoz be Lip akkumulátorokat külön), a vámhivatal akkor is rá tud ülni a dolgokra, ott meg elég nehéz megreklamálni azt, hogy miért is nem sietnek.

A postázási költségeket általában kisebb dolgok esetében maga az eladó tünteti el azzal, hogy ingyenes szállítást kínál (free shipping), ez pl. a Banggood és a Tiny Deal esetében szinte mindig magától értetődő. A Tiny Dealnél ráadásul szinte mindig automatikusan kapunk egy követési számot INGYEN, míg a Banggood estében pár száz forintot kell fizetnünk érte.

Az hogy nem tudjuk megnézni az árut, sok esetben nem probléma. Általában ezek a cégek nagyon vigyáznak a reputációjukra, mert elég kellemetlen, ha a fórum tele van negatív visszajelzésekkel (ennek ellenére természetesen van). Ha valami problémám volt eddig, mindig 1 napon belül kaptam választ, nagyon illedelmesek (bár néha értetlenek), viszont ha gondunk van, akkor sok esetben nekünk kell visszaküldeni a csomagot a saját költségünkön, ami mindenképpen hátrány és ez a garanciális ügyintézésre is igaz.

A vámkezelésről néhány szót: Magyarország az Európai Unió tagja 2004 óta, vagyis az EU-ba tartozó termékekre a vám 0%. Vámkezelés alá kerül minden olyan tétel, ami nem az EU országaiból (vagy erről külön szerződéssel nem rendelkező országokból) érkezik. A vámtételek az alábbiak (Magánszemély által rendelt áru (cég-magánszemély) esetén):

  • 0-22 EUR között (nagyjából 6.800 Ft jelenlegi árfolyamon) vámmentes
  • 22,1-150 EUR között vámmentes, de 27% áfa terheli (+ Posta 2000 Ft körüli kezelési költsége)
  • 150,1-1000 EUR között kereskedelmi vámtarifa (0-12%) + 27% áfa

Nagyjából 30%-kal kell számolunk a vételár és egyéb költségeken (tracking, szállítás, biztosítás stb.) túl, ami azért elég durva. Hogyan állapítják meg azt hogy az árunak át kell-e esnie vámkezelésen? Nos, a csomagon feltűntetett jelölések alapján a vámhivatal eldönti, kell-e vámkezelni az árut vagy sem. Éppen ezért, az alábbi esetekben nem fog történni vámkezelés:

  • ha az értéke 22 EUR alatt van (pl. Eachine H8 mini és egyéb mikro kopterek)
  • ha a csomagon az érték úgy van feltüntetve, hogy az 22 EUR alatti (de igazából nem)
  • ha a csomagon olyan matrica van feltüntetve, ami a csomag tartalmát vámmentes kategóriába helyezi el (pl. dokumentumok)

Forrás: Magyar Posta

Fontos, hogy a vámhivatalnak van áru-érték megállapító joga (nem tudom mi a hivatalos neve, de a lényege ez), vagyis ha mi ráírjuk egy hűtőszekrényre, amit külföldről rendeltünk, hogy az 1 USD, attól még a tényleges értéket kell levámolnunk, jobban mondva, amit a vámhivatal megállapít. A dolog ezért nagy tételben nem működik, de kisebb összegek esetében az eltérésekkel (pl. valami 12.000 vagy 6000 forint) nem foglalkozik a vámhivatal, ha nem kereskedelmi mennyiségben rendelünk (tehát ne rendeljünk 600 db Hubsan X4-et, mert azt vámolni kell, akkor is ha csak 6000 forint van ráírva a csomagokra). A vámoláshoz a vámhivatal bekéri a termék elektronikus számláját, ami a fizetés alapján lesz kiállítva, szóval itt már elég nehéz kamuzni, vagyis nagy értékű termékeknél vámolni kell. A lenti kép jól bemutatja, hogy pl. milyen módszerekkel "nyomják" át a Kínaiak az árukat a vámon:

kina.jpg

A fentiek ellenére is érdemes Kínából vásárolnunk, amerre az alábbi érzékletes példát tudom felhozni:

  • Magyarországon vett Hubsan X4 rotorszett (4 db rotor): 990 Ft
  • Ebayen, Kínából vett rotorszettek (20 db !!! rotor): 857 Ft !!!

Ebben az eseten az árnyereségem több mint 500%-os volt !!!, ami azért elég durva, de azt is hozzá kell tenni, hogy az Ebayről érkező propellerek nem eredeti Hubsan gyártmányúak.

Kiegészítés 2015.11.09: nos, a cikket ki kell egészítenem egy fontos információval, aminek eddig nem voltam tudatában, de mire nem jó egy blog, ha nem az ember tudásában megjelenő fehér foltok satírozgatására :D. Szóval, kiegészítve a fenti bekezdésben lévő, vámoláshoz tartozó információkat, kaptam egy remek linket a mi a Logout.hu-ra mutat, ahol a teljes bejegyzés olvasható. A lényeget kiemelem: ha  a termék elvámolásakor kis összegű vám keletkezne, akkor a tíz eurónál kevesebb vámot, nem közösségi adót és díjat nem kell megfizetni, mert a vámeljárás költsége magasabb lenne, mint a beszedett vám. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 33 EUR értékig a vámhatóság a vámot elengedi. Így nyer értelmet a fenti képen is látható 32 USD-s összeg :D (mert a Kínaiak nem tudják, hogy EUR-t is írhatnának rá, de a vámhatóság automatikusan átszámolja EUR-ra)

Vásárlás EU-n belül

Aki a fenti problémák miatt nem akar EU-n kívüli országból rendelni, az megteheti belülről is. A fenti rendeléshez képest az alábbi különbségekkel számolhatunk:

  • + gyorsabb szállítás, 3-5 munkanap
  • + nincs vám és vámeljárás, nincs összeghatár
  • + kevésbé tudnak elveszni a csomagok, mert az út is rövidebb
  • + gyorsabb ügyintézés a kisebb távolság miatt garanciális ügyekben, kisebb postaköltség visszaküldéskor
  • - drágább, mert általában valamennyit az ottani eladó is be kell hogy építsen az árba (működési költségek, ÁFA (VAT), profit stb.)

Szerintem nem árulok el nagy titkot, hogy a "tuti tipp" az, hogy ha EU-n belülről vesszük meg a termékeket akciós áron, sok esetben minimálisan drágább vagy ugyan annyi, mint ha Kínából rendelnénk meg a terméket, plusz élvezhetjük a fenti előnyöket. Honnan lehet megtudni hogy a kínai áruházak mit szállítanak Európán belül? Keressük az alábbi feliratokat az oldalmenüben: European Warehouse vagy Overseas Warehouse (az ő szempontjukból Oversea :D), a lenti képen piros téglalappal jelölve:

 tiny_deal.png

Vásárlás Magyarországról

Azt hiszem, nem nehéz kitalálni, hogy a belföldi vásárlás előnyei mellett igen jelentős hátrányokkal kell szembesülnünk, amelyeket az alábbi pontok foglalnak össze:

  • - SOKKAL drágább minden, általában 50%-kal, de van amikor ennél is több
  • - ők is Kínából szerzik be a termékeket, vagyis a minőség ugyan az
  • - kicsi a választék, ha utána kell rendelni, ők is Kínából teszik meg
  • - sokszor nem lehet alkatrészeket kapni a modellekhez (eladják dobozostul a koptereket, de nem foglalkoznak azzal, vannak-e hozzá alkatrészek)
  • - csak kommersz gépeket árulnak a legtöbb helyen, speciális igényeket ritkán elégítenek ki
  • - nincs ingyenes posta vagy összeghatár függő
  • + garanciális ügyintézés könnyebb
  • + meg tudjuk nézni élőben, át tudjuk venni élőben (nincs szállítási költség)
  • + Magyarul intézhetjük az ügyeket, nem kell hozzá idegen nyelv ismeret
  • + nincs vám, mert az ár már tartalmazza azt (egyéb költségekkel együtt)

A magyarországi rendelés összességében azoknak való, akik nem sajnálják a pénzt a biztonságért cserébe, illetve nem akarnak várni a szállításra, hanem gyakorlatilag azonnal meg akarják kapni a rendelésüket.

 

Összefoglalva a fentieket

Ha olcsó koptereket vagy alkatrészeket akarunk rendelni, rendeljük Kínából (Eeachine H8 mini, Cheerson CX-10, JJRC H20 stb.) jó eséllyel nem kell majd levámolnunk és szétbonthatjuk pl. az alkatrészek esetén 6500 forintos csomagokra azt, amire szükségünk van. Mindig kérjünk követést a termékekre.

Nagy értékű gépeknél rendeljünk az EU-ból, mert sokkal olcsóbb mint belföldről ( nem mindenhol 27% az áfa ugye), menjünk rá az akciókra. Néhány gép, ami esetében érdemes elgondolkodni az Eu-n belüli rendelésről: XK Detect X380, Flying 3D X8, Cheerson Cx-20, DJI széria, egyéb nagy értékű gépek.

Rendeljünk Magyarországról, ha személyes átvételt akarunk, félünk a garanciális ügyintézéstől, illetve ha azonnal valamilyen alkatrészre van szükségünk, pl. röpképtelenné vált a gépünk motor hiba vagy propeller törés miatt.

A következő bejegyzésben folytatni fogom a cikksorozatot és a biztonságos vásárlásról lesz szó.