Vásár vasárnap - 40. hét

60000.jpgÚjra vasárnap, de most nem Németh Sándor hozza el nektek, hanem én. Holnap sajnos hétfő, azt meg nem szeretjük, szóval örüljünk most az újabb három drónnak, ami előugrott a bűvészkalapból. Az előző heti logikát követve ismét támadnak a kicsi racerek, de van közöttük egy nem szénkefés is, meg egy nem motoros is, mivel ez egy tápegység:D Kicsit egyébként kezd szerintem kifáradni ez a szobaracer dolog, igazából mindenki lemásolja a többieket és csinálnak szériákat mindenféle érdekesség nélkül, persze a lemmingek sem azért vannak sokan, mert mindegyik különbözik egymástól, na de akkor is. 

Kingkong Smart 100: vannak alkatrészek és paraméterek, amelyeket ha ész nélkül egymás mögé dobálunk, szobaracer lesz belőle. Lehetne ez egy vallási fanatikus mantrája is, amit 127x kell elmondania ahhoz, hogy megdicsőüljön, csak itt a vallást az elektronok és a rézkábelek adják. Szóval a mantra: Naze32, 8520 szénkefe, 550mAh 1S 25C. Kész, most írjuk rá, hogy Kingkong akkor is ha ez eddig Eachine volt, adjunk hozzá valamilyen vevőt - DSM2, PPM/SBUS (he? ez nem vevő), vagy semmi - egy FPV adóval egybeépített kamerát, ami most éppen 600 TVL-es, az adó 16 csatornás, 25mW és kész.

A súlya ennek is 55 gramm akkuval de vevő nélkül, szóval pont ugyan azt a teljesítményt, röpképet és akármit várhatjuk el tőle, mint a másik 300 ugyan ilyen géptől. Egy dolgot nem értek soha? 25C-s akksi? Miéééért? Egy micro racernél? Az ára 15-20.000 Ft. de ez legalább jól néz ki.

Tarot TL140H1: A tarot egy kicsit továbbgondolta a fenti versenyző témát és egy sokkal érdekesebb gépet rittyentett az asztalra, ez ugyanis brushless, nem pedig a Syma határtalan erejű motorjait kölcsönözte ki, mint az összes többi konkurens. 1106 3800KV, ez milyen brutálisan pöröghet vagy mégsem? Milyen akkuval megy vajon ez a szörnyeteg? Ki tudja, a leírás nem tartalmazza, de a 6A-s ESC-kből 2S-re tippelnék. Méretben azért jóval nagyobb mint a fenti gép, 140-es (keret nélkül), de még ez sem éri el egy Hubsan X4 107 méretét, szóval azért hatalmasnak nem nevezném.

Amitől nagyon érdekes a gép az maga a vázkeret és a motorok elhelyezések, itt ugyanis lefele állnak, ami merőben szokatlan. A karbon vázat egy keret veszi körbe, gondolom itt ez hivatott betölteni a propellervédő szerepét. Ami még feltűnt, hogy a Tiger motors duplafelfogatását használja a gép a 3 colos propellerekhez.

A gép kapcsán a legnagyobb szívfájdalmam a CC3D vezérlő, azért a 42.000 Ft-os árba igazán beleférhetett volna egy újabb Naze 32 vezérlő, F3 processzorral, főleg hogy ez egy PNP modell, tehát se adó, se táv, se akksi nem jár hozzá.

Az FPV rendszer már elég nagyfiús, 300mW-s adó (ez ritka teljesítmény), 32 csatorna, de sajna a kameraadatokat megint nem árulták el, sunnyogás van itt kérem. Elvileg van rajta buzzer is, ami low voltaget jelez. 

Egész jó lenne ez a setup, hogy ha mire repképes lesz, nem lenne minimum 60.000. Ezt, ezzel a vezérlővel eléggé túlárazottnak érzem.

ISDT CP 160W: Bizony, ez nem drón, hanem egy tápegység. Bár nem szoktam ilyesmit kitenni VV-ben, de ez most felkeltette az érdeklődésemet. Először is, brutálisan drága, 15.000 Ft, akciósan, egyébként 17.000. A 160W nem olyan sok, PC tápok sokkal többet is tudnak, de rá lehet kötni így a "zógenente" ISDT SC-608-ra, ami feloldja azt az alapvető problémát, hogy annak a töltője XT60 betápot vár, na ez pont az. Amiért ez az egész érdekes, az, hogy így megmarad az a funkció hogy:

  • ha az XT60-as oldalra egy nagy akkumulátort töltünk, akkor terepen is használható, gyorstöltésre
  • ha az XT60-as oldalra az ISDT CP 160W-t kötjük, normál töltőként funkcionál

Persze ez így egy majdnam 30.000 Ft-os játék és a 8A/150W nem is olyan sok (5 db 4S akksi), de innentől kezdve ki lehet menni és egy fajta perpetum mobileként egész nap repülni, megállás nélkül, ami nem egy rossz dolog, plusz még olyan nyalánkságok is bekerültek a tápba mint az aktív PFC (ettől drága), ami a komolyabb PC tápokról lehet ismerős. Nekem csak egyetlen gondom van vele, hogy a 13+15.000 Ft-ból 2 db Imax B6AC80W-t ami még olcsóbb is 4000 Ft-tal.

d8265484-98a7-4f36-9439-a4c563d49b7f.jpg

Címkék: imax, drone, vv, drón, VV, Tarot, Vv, ISDT