Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 41. hét

sonntag-offen.jpgMa egészen ütős dolgokat találtam nektek, olyan ez mint a bűvészkalap, mindig mást lehet belőle kihúzni. Lesz ma FPV szemüveg, a híres Fatsharktól, végre kapható lesz Banggoodon. Lesz mini racer szobába, annak is egy módosított, javított változata. Lesznek szuper erős akkumulátorok, és végül az új Mobius mini, ami lehet hogy jelentősen felforgatja az FPV kamerák piacát. Gyújtsunk hát be a hírrakétát.

Fatshark Dominator V2: A híres Fatshark, a szemüvegek aranytömbje, "a márka" az FPV piacon. Én személy szerint egy jelentősen túlárazott terméknek érzem a Fatshark szemüvegeket, de az biztos, hogy kicsik, rendkívül kompaktak, jól kitaláltak, mindennek megvan a maga helye, tehát egy rendkívül okosan megtervezett termékkel van dolgunk. Én repültem a Dominator V2-vel és akkor még 100.000 Ft fölött volt az ára, most "csak" 83.000 Ft, hogy ezt megéri-e azt nem tudom, de az összes valamire való versenyző ezzel repül és szinte egyöntetűen imádják. A Fatsharkról tudni kell, hogy nem nagyon ad kiegészítőket a szemüvegeihez, tehát csak a szemüveget kapjuk, akkumulátort, antennát és egyéb okosságokat külön kell majd megvennünk hozzá (vevő modult is).

Cserébe sok mindennel nem kell foglalkoznunk, van DVR funkció, HDMI, 43 csatorna támogatása 6 sávon (nem csak 5.8 GHZ), opcionális head tracker bemenet, hűtés (kis ventilátor kavarja a levegőt a homlokunknál), állítható lencsetávolság, visszajátszási funkció stb. Sajnos a jó dolgok mind opcionálisak, vagyis:

  • Fatshark Lipo akkumulátor
  • Headtracker
  • dioptriás lencse
  • RF modul a csatorna támogatáshoz

Nekem egy dolog fáj, a 600x480-as felbontás. Ez ugye kisebb, mint a PAL 720*576-os felbontása, bár a kamera automatikusan vált PAL és NTSC szabvány között. Mondjuk 83-ért váltson is, pedig ebben az árban még nincs benne az antenna és a vevő.

Fatshark Dominator HD3 HD: lépjünk egyel feljebb a ranglétrán és nézzük meg, mit ad a Fatshark 499 dollárért. Igen jól olvastátok, ez egy 140.000 Ft-os szemüveg, ami magyar viszonylatban brutálisan sok, de még az USA-ban sem kevés (3DR Solo alapverziót láttam a múltkor a tengerentúlon ennyiért, kár hogy a vám+szállítással egyből a duplája lenne, mire ide érne).  Ezért az árért minimum egy nano CERN-t vár az ember, de azért az óriási tűzijáték ezúttal elmarad. Ahogy már említettem, az előző szemüveg árában nem volt benne a vevő, az antenna és az akku, ebbe már belefért az akksi, és egy jobb minőségű, nagyobb felbontású (800x600px) kijelző is.

A nagy truváj a 16:9-es, digitális képarány, bár nem fogtam még a cuccost a kezemben, de arra tippelek, hogy használható VR szemüvegként is, digitális módban (vagy nem, majd az okosak megírják). Fáj a szívem egy jó kis Fatshark szemcsiért, de mire az egész történet összeáll, lesz vagy 160-170.000 Ft a vele járó költség, ennyiért meg az emberek Magyarországon Phantom 3 Standardet vesznek, nem FPV szemüveget.

Eachine Tiny QX90C: volt nálam a Tiny QX80-as, amiről a tesztet itt olvashatjátok és a konklúzió az volt, hogy nagyon nehéz, az akksija meg gyenge. Egy normál vevő súlyával (10 gramm) simán ki tudtuk nyírni az egész koncepciót, ami azért fájdalmas pofon a gyártónak. Mások sem voltak elájulva a géptől, a gond nagyjából mindenhol ugyan az volt, gagyi akksi a nagy súllyal kombinálva egy vasgolyó szárnyalási képességeit adta ki. Az új verzió sárga ruhát kapott (sajna műanyag), leküzdötték 49 grammra a súlyt és ebben már benne van az akkumulátor is. Ez azért nagy előrelépés, az ár sem változott, sőt egy picit csökkent. 16.000 Ft-ért szerintem vállalható a gép, sokkal inkább, mint az elődjei.

A hardver ugyan az, mint eddig, vevők Flysky, Frsky és Spektrum távokhoz párosíthatóak, ráadásul az Frsky Futaba protokollos, tehát ők is bekerülnek ezzel a képbe, de persze kérhetjük vevő nélkül is. Nekem tetszik és nektek?

 

Gaoneng GNB akkumulátor: Két verzió jelent meg, a linkelt az 1300-as, de van egy 1500-as verzió is. Amiért most bekerült a Vásár Vasárnapba a két akkumulátor, az az állítólagos hihetetlenül magas,  110/220C értékű terhelhetőség, ami azért vicces, mert a Tattu akkumulátorok tudnak 90C-t maximum és ők a csúcsgyártók közé sorolhatóak. Nyilván egy bődületes kamu, ha a fele igaz, már az is sok (persze a 220 fele 110, na hagyjuk inkább). Háry János ezek szerint Kínában is ismert. Az értékek különösen úgy nevetségesek, hogy sem a súly, sem az ár nem ugrott az egekbe a világ "legjobb" akkumulátorgyártójánál, a híres Gaonengnél :D 22-24 dollárért mindenki a birtokában tudhat egyet.

s-l300_1.jpg

Mobius Mini: Nekem ez a termék a fénypont a mai VV-ben. Miért? Egy FPV kamera, 1080p 60FPS felbontással, ami 27!!! gramm, akkumulátorral. Ez hihetetlenül kevés, gyakorlatilag ez a többlet egy 200-as raceren semmilyen szinten nem fog érződni. A többi paraméter nem olyan izgalmas, bár a 720p 120FPS-re még azért érdemes egy pillantást vetni. A TV OUT szerencsére PAL és NTSC is lehet, már csak egy kérdés van, hogy mennyi lesz a késleltetés, vagyis tényleg lehet-e vele normálisan FPV-zni vagy sem. Az ára is tetszetős, ez 20.000 Ft alatt van, vagyis az akciókkal majd el lehet hozni 16-17.000 Ft-ért, nyami. Ha ez tényleg így van, ahogy a Mobius állítja, akkor ezzel le fogják tarolni a piacot, én már nagyon várom ezt a kis csöppséget.