Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - Új évi indító 1.-2. hét

new_stuff.jpgIsmét egy összevont Vásár Vasárnap, mert összevártam az újdonságokat nektek, amiből szerencsére szép számmal akad. Az új trend az eddigi szénkefés mikro gépek helyett a mini brushless, még több erő, viszont magasabb ár. Aki emlékszik a Quanum Follow Me quadkopter hamvába halt ötletére - mi szerint egy drón okos óráról is irányítható -, annak nem lesz meglepő, hogy valaki újra megpróbálkozik az ötlettel, illetve van mára egy új elfogó vadászgépünk is, az új Diatone személyében.

DM002: A DM sorozat sosem a minőségéről volt híres. Cserébe mindent nagyon olcsón adnak, és ez a filozófia a mai napig töretlen. Most éppen a mini szénkefés versenygépek piacán próbálják kirúgni a ház oldalát, egy 39,99 USD-re árazott modellel. Na bumm, ez csak 15 dollárral olcsóbb, mint a konkurencia, csakhogy ebben már benne van a távirányító is, ami máshol minimum 35 dollár, vagyis árban durván minden konkurensének alámegy.

Mivel a közgazdasági törvényszerűségek szerint egy cég sem tudja fele akkora költséggel legyártani nagyjából ugyanazt a terméket, ezért keressük együtt a gyanús jeleket, mitől is olcsóbb ez a gép, hiszen valahol ki kell lógnia a lólábnak. A vezérlő ismeretlen, mint ahogy a motorok mérete is (gondolom 615 vagy 7-es), és a többi paraméter sem túl bőbeszédű. Lehet, hogy teljesen rendben van, de az is lehet, hogy egy betegágy, ennek ellenére az ár ismeretében azt gondolom, bevállalható. Maximum nem jön be, akkor sem bukunk sokat.

Eachine Aurora 90: sok szempontból az előző, DM002 modell ellenpontja. Ez igaz az árára, hiszen 146 USD/ 43.800 ft, de a tudására is. Itt ugyanis egy extrém könnyű, brushless motoros gépről van szó, amely egy F3 chippel szerelt vezérlőt tartalmaz, 10 A ESC-vel egyetemben. 2 évvel ezelőtt ez még egy 200 mm körüli gépnél sem lett volna ritka ez a felállás, a mostani pedig csak 90 mm. A váz természetesen karbon, a kamerát és az antennát egy keret védi a sérülésektől. Háromféle vevővel kérhetjük, Flysky, Frsky vagy DSMX protokollos távirányító illeszthető hozzá.

Megmondom őszintén, hogy én sok fantáziát látok ezekben a pici kopterekben. Főleg, hogy ez a rendszer is 2S akkumulátorra építkezik, ami tekintve a 1104 7500KV motorokat, igen csak gyors forgásra lesz képes, extrém reszponzívitás mellett. Ez a vezérlő ráadásul OSD képes, vagyis visszaírja a megjelenítőre a fontosabb adatokat. Azért a gépet eléggé sikerült teljesítmény szempontból kimaxolni, a repülési idő 3-4 perc, amit 80 C-s akkumulátorokkal érhetünk el. A fő gond az, hogy erre a nem túl alacsony árra még rájön a távirányító költsége, ugyanis ez egy BNF modell, szóval a költségeket minimum borsosnak nevezném. Csúcstechnika egy hangya testébe tömörítve.

Eachine EX120: Az EX 120-at azért tettem be, mert nem tudtam eldönteni, hogy rettenetes hibahalmazt vagy egy élvezetes szobagépet látok a képeken. A szénkefés motorból 4 sem kevés, na de 6? Szerintem nagyon sok esetben a szerelés fog a repülés rovására menni. Gyorsan megnéztem a súlyadatokat, 63 gramm, ami jó lenne, ha tudnánk, hogy ez akkumulátorral vagy anélkül értendő-e, de az utóbbira gyanakszom. A hasonszőrű quadkopterekhez képest ráadásul csökkent az akkumulátor kapacitása, 450 mAh 1S, pedig a 4 motorosokon ez még 600 mAh volt.

Ezzel le is zuhant 3-4 percre az üzemidő, de mivel ez is csak optimális becslés, legyen inkább csak 3. Ki fogja így ezt a gépet megvenni? Ráadásul minden paramétere megegyezik a teljesen átlagos Eachine modellekkel, 8520-as motorok, F3 vezérlő, "egybe" kamera. Az ár is ugyan annyi, 18-22.000 forint között mozog, kiépítéstől függően. Biztos lesz, aki beleszeret majd a formába vagy direkt hexakoptert keres, de inkább látom azt, hogy eltűnik a süllyesztőben, minthogy az eladási listák élére ugrik.

Flypro Eagle: Jöjjön egy nagyon érdekes, okos óráról vezérelhető kamera platform. A Flypro nem tartozik a legnevesebb gyártók közé, ennek ellenére adjunk neki lehetőséget a bizonyításra. Brushless motorok, hosszú, 22 perces üzemidő, kismillió automata funkció és a szokásos ígéretek, a képminőség terén.

Vegyük elő a Windowsos nagyítót és nézzük meg közelebbről a kamerát, hopp csak nem egy átbrandelt Firefly 6S-el állunk szemben? 2 tengelyes gimbal, nem három? Érthető, hiszen a lábak bele fognak lógni a képbe. FPV-ről nagyjából lemondhatunk, ahhoz normális méretű megjelenítőre is szükség lenne. Az okos órás vezérlés pedig általában távol áll attól, amit az ember a kényelmes irányítás szavakon ért. A fő gondom az, hogy az alap csomagban nincsen távirányító, ezért 100%-ban az automatikus funkciókra vagyunk utalva. Automatán fel- és leszállunk, és a gép is ezt teszi, például alacsony akkumulátor feszültség esetén. Igaz ez a visszatérésre, de a követésre is, nem nagyon tudunk beleszólni az irányításba.

A fentieket figyelembe véve a 188.000 forintos ár szerintem túlzó. Én nem mernék kockáztatni közel 2 kilót egy nem bizonyított gyártó modelljére, főleg nem egy olyan drón esetében nem, amihez nincsen távirányító. Nem mondom, hogy ez utóbbi nagy biztonságot ad, de legalább a kontroll látszólagos érzésétől érezném magam kényelmesebben. Az utolsó koporsószög pedig az, hogy ennyiért már van DJI Phantom 3 is. Fele ennyiért viszont kéne.

 Diatone Tyrant S 215 F3: Nagy barátja vagyok a a Diatone gépeknek, ráadásul az új Tyrant kinézetét is eléggé eltalálták. Ez a badass fekete fényezés nagyon jól néz ki a képeken, reméljük majd élőben is ennyire ütni fog. Már régóta kacérkodom nagy szerelmemmel, a Crusader GT 200-al, de ez a gép is felkerült most a "kell.xls" névre keresztelt táblázatomba.

Érdekes megfigyelni, hogy a Diatone hogyan növi ki magát egyre nagyobb márkává. Sunnysky 2205 motorok, nagyon szépen kivitelezett elektronikai egységek, minden modellévben plusz fejlődés jellemzi a márkát. A vezérlő egy D-Link (nem a router) F3 névre keresztelt egység, a váz teljesen karbon, a teherviselő elemek 4 mm vastagok. Ha közelebbről megnézzük, akkor még a határoló oszlopokat is recézik az egyszerűbb szétcsavarhatóság végett.

Hol láttunk például olyan leírást, ahol feltüntetik a vezérlő flashmemóriájának a méretét? A kameradöntés miatt módosított felső lemezt észrevettétek? Komolyan, szerintem ez az egyik olyan gép a piacon, ami nagyon minőségi hatást kelt, mégsem a TBS vagy az Immersion szintjére van árazva. Imádom ezeket a modelleket. Az árát azért már nem annyira, 66.000 forint a táv nélküli verzió. A másik, hogy nekem hiányzik az OSD is. Ötös alá, de semmi baj, ott van a Crusdaer GT 200 egy erős ötösnek.

X73S: Újabb mini vadóc, gyanúsan szénkefés alapokon, de brushless motorokkal. Biztos Kínában is olvasták az új tervezetet, ami 250 grammban akarja lehatárolni a gépek súlyát, és már előre dörgölik a tenyerüket, hogy milyen sokat el lehet majd adni az EU-ban. Ezt egyébként az ár is sokkal jobban indokolja, mint az Aurora modellnél, ugyanis ez "csak" 28.000 Ft, ami még mindig nem kevés, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy a levegőt 4 ágú propellerek kavarják, brushless motorok által forgatva, akkor ez nem is rossz.

A kinézet jópofa, az alamuszi nyuszi nagyot ugrik mondás jutott róla eszembe. Azért lehet, hogy ez inkább nyuszi, mint alamuszi, mert 3.5A ESC 1 cellán azért nem fog arcletépő teljesítményt adni. A 10.000 KV (nem elírás) azért tiszteletre méltó, de mivel a feszültség kicsi, ez inkább csak pörögni fog, nem lesz olyan nagyon erős. Mini Naze 32-t kapunk a géphez, 6 DOF, tehát nincs baro szenzor, de nem is kell. A kompatibilitás terén azért látok hiányosságot: Futaba S-FHSS/Frsky D8/DSMX, na de hol a Flysky? Ami érdekes még, hogy nem TV sorban adják meg a kamera felbontását, hanem pixelben, ami ebben az esetben 1280*960 képpontot jelent.

Összességében nem néz ki rosszul a csöppség, ha igaz a 43 gramm és a 450 mAh kapacitás az akkumulátor szekcióban, akkor egy olyasmi gépre lehet számítani, mint az XK X100, csak felmérgesítve.

Címkék: hirek, drone, drón, Hirek