JJRC H47 drón teszt – Minek ide távirányító?

nyito_11.jpgA JJRC H47 egy meglehetősen egyedi ötlettel állt elő: dobjuk el a hagyományos távirányítót és egy giroszkóp segítségével egy marokra fogható vezérlővel, illetve a kezünk mozgatásával irányítsuk a gépet. A megoldás nagyon bejött, rendkívül intuitív a repülés, miközben a 9.000 forintos árba még egy 720 p kamera is belefért.

 

Kicsomagolás

Sosem gondoltam volna, hogy ennyi pénzért azt mondom valamire, igényesen csinálták meg, különösen nem annak a tükrében, hogy a JJRC H47 elődjét – a H37 elfie-t, ami Eachine Selfie-ként is létezett - szabályosan utáltam. Egy rendkívül rossz minőségű, széthullásra hajlamos rettenet volt, egy olyan kamerával, amin a hozzávetőleges színeken kívül felismerni semmit sem lehetett, bár a becsukható karok és a zsebre tehető méret már akkor is előremutató újdonságoknak számítottak.

img_0556.JPG

Ehhez képest nagyobb testvérnél már a csomagolás is olyan, mintha egy sokkal drágább drónt találnánk a felnyitható tetejű táska alatt. Kis tartó tok, amelynek a felülete is kellemes tapintású, de ami sokkal fontosabb, hogy védi a beltartalmat, és még jól is néz ki. Kinyitva a szokásos dolgokat pillanthatjuk meg, leszálló tappancsok, csavarhúzó, 2 db akkumulátor, töltőkábel, néhány leírás, a JJRC H47 - amit Elfie + -nak is neveznek -és a „távirányító”.

img_0558.JPG

Ez utóbbi adja az egész csomag sava-borsát, a belsejében egy giroszkópot találhatunk, így a kézmozdulatainkkal terelgethetjük a gépet. Fogásra nem különösebben jó minőségű anyagokat fedezhetünk fel, de ebben az árszegmensben ez abszolút elfogadható. A gép az elődhöz képest teljesen új dizájnt kapott, ami nemcsak a jobb kinézettel, hanem a minőség javulásával is járt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a DJI sikítva kivonul a piacról, de a látványos anyaghibák eltűntek, csak a műanyag maradt hártyavékony.

img_0557.JPG

A drón természetesen megtartotta az elődmodell telefonos, WiFi alapú távirányítását is, tehát tetszés szerint variálhatjuk, mivel akarjuk terelgetni járművünket. A leírást érdemes átlapozni, ha mobillal akarunk kavarni, bár az applikáció nem túl bonyolult, a sok ikon között könnyű elveszni.

img_0564.JPG

Fontos megemlíteni, hogy három variáns kapható, amelyek csak az akkumulátorok számában térnek el. Lehet az alap 1 db vagy a bővített 2, illetve 3, ez egyben az üzemidő növelését is jelenti. Nagyjából 6-8 perc egy telep, attól függően, hogy mennyire agresszívan toljuk a drónnak. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy töltőkábelből csak egy van a dobozban, vagyis a töltés az akkuk számával arányosan fog nőni.

 

Tesztüzem

Beállítanunk nem kell semmit a távirányítón, csak a gombok funkcióit kell megjegyeznünk, de mivel ez elképesztően intuitív, ezért a leírás átfutása után 10 perccel már flottul fogunk repülni. Ahogy látható, csak egyetlen kar van a szokásos kettő helyett, az előre-hátra és a jobbra-balra mozgást a kezünk döntögetésével lehet végrehajtani, amiben egy giroszkóp siet majd segítségünkre. A maradék kar fel- és lemozdítása a gázt, az oldalirányú a tengelykörüli forgást szabályozza, a kar lenyomására pedig beindulnak a motorok.

Ahhoz hogy a drón repüljön, párosítanunk is kell a kontrollerrel, ami mindkét eszköz bekapcsolásával és a gázkar fel-le mozdításával vihető véghez. Találhatunk továbbá egy meglehetősen nagy, ravasz szerű felület a giroszkópos iránytó elején, ezzel váltogathatunk a sebességfokozatok között, három lépésben. A maradék négy gomb alapvetően a funkciókat szabályozza, de a rombusz alak legalsó csúcsán elhelyezkedőt jegyezzük meg: ez a vészkapcsoló, megnyomására a motorok leállnak a drón egyből leesik.

20170821145834_36276_eredmeny.jpg

Az óra járásával egy irányban indulva, balra a fények ki- és bekapcsolását állítgathatjuk, felül a soha nem használt headless mód, míg jobbra a kalibráció helyezkedik el, ez utóbbit érdemes a felszállás előtt végrehajtani. Mondhatnám, hogy köszönöm, hogy elolvastátok, a lényeget már tudjátok, mehettek repülni, de azért még néhány finomságra érdemes kitérni.

Első dolog, ha nem nyomunk semmit és nem is döntjük a kezünket semerre, akkor a drón a beindítás után egy helyben fog lebegni. Arra vigyázzunk, hogy az oldalirányokat a gyártó felcserélte, a jobbra a balra és ez fordítva is igaz. Ennek megváltoztatására nem is találtam semmilyen lehetőséget, de gyorsan megszokható, nem is zavaró,  persze azért eleinte okozhat meglepetéseket.

20170821145834_19297_eredmeny.jpg

Ami az applikációs irányítást illeti, ez megegyezik gyakorlatilag az összes hasonszőrű géppel, amiről már rengeteg tesztet írtam, ilyen volt a TK110W, a Skytech TK110 vagy éppen a Tianqu drón, a funkciók is gyakorlatilag ugyanazok. De miért használnánk ezt, ha itt a remek giroszkópos vezérlés?

Természetesen a kamera is kihagyhatatlan kelléke a mai termékeknek, itt egy 720p egység dolgozik 25 FPS-sel, viszonylag jól, legalábbis, ha az árat is belehelyezzük a képletbe. Azért persze nem kell csodát várni, de alapvetően nem a képrögzítő egység a hibás az alacsony minőségért, hanem a szénkefés rendszer folyamatos billegése. Gyakorlatilag képtelenség stabilan repülni úgy, hogy ne dőljön a géptest, emiatt a kép is állandóan liftezik.

A kamera szöge állítható, de csak kézzel, így a felszállás előtt kell ezt megtennünk. A teljesen vízszintes pozícióhoz képest viszonylag nagy szögben dönthető, de 10-15 foknál többet nem érdemes rajta fordítani, inkább játszunk a távolsággal. Ugyanez igaz a képekre, egész jókat lehet csinálni, ha nyugodt pozícióból tudjuk azokat elsütni.

img_0563.JPG

Mivel a JJRC H47 nem rendelkezik SD kártya bemenettel, ezért automatikusan a telefonra rögzítünk, és az egyben az élőkép megjelenítéséért is felel. Sajnos elég nehéz követni a drón mozgását a kijelző alapján, ugyanis sokkal inkább az irányítással leszünk elfoglalva, semmint hogy lepillantgassunk a kezünkre. Ellenben, ha a giroszkópot használjuk, akkor „utasként„ vihetünk magunkkal egy nézőt, ami azért eléggé jópofa.

A repülési tulajdonságok meglepően jók, egészen finoman is irányítható, de nyilván egy 1 cellás, 500 mAh kapacitású gépből nem lesz Elon Musk űrrakétája, de kezdőknek a 3 sebességi fokozat tökéletesen elég lesz. A stabilitás sokkal fontosabb, ami tényleg meg is van, ha nem fúj a szél, vagyis a barometrikus szenzor pozitívan járul hozzá a repülési érzet jobbá tételéhez. A csatlakozó viszont egyedi, vagyis bármilyen akkut nem társíthatunk gépünkhöz.

Ami viszont meglepett, hogy elég jól lehet dönteni a testet, így egészen szép íveket lehet leírni a JJRC H47-tel, egy fa megkerülése némi gyakorlás után könnyedén kivitelezhető. Amikor pedig leesik a feszültség, akkor szépen magától leszáll, de persze a föld felett néhány tíz centivel egyszerűen disarmolhatjuk is. Biztonságos és okos megoldások, pont az ilyeneket szeretik a kezdő drónozók is.

 

Összegzés

Nagyon pozitívan csalódtam ebben a lesajnált, összecsukható mini drón kategóriában. Azt hittem, semmire sem jók, de kezdőknek egyértelműen ajánlott, aki pedig csak a giroszkópos irányítás miatt venné meg, az sem fog csalódni, nagyon jó móka. Azért persze a tudását helyén kell kezelni, de egy 9.000 forintos gépnél általában ennyit sem várunk el, pedig ez a modell mindenképpen többet ad, mint amit elsőre gondolnánk.

Egyetlen szűk keresztmetszet, a szénkefés rendszer ellenálló képessége lehet, de ezeket a drónokat nem az örökkévalóságnak tervezték, tehát mi sem tekintsünk így rá. A telefonos irányítás nem rossz dolog, de az FPV élőkép és a vezérlés eléggé egymást ütő tevékenységek, tehát nem a JJRC H47-tel fogunk magunkból élőképes nindzsát nevelni. Ezt leszámítva viszont csak ajánlani tudom.

 Előnyök  Hátrányok
 + olcsó
 + nagyon jó giroszkópos irányítás
 + egész jó kamera
 + összecsukható karok
 + kis méret, egyszerű kezelhetőség
 + remek LED-ek
 + az alap távirányítóval is kellemes
 + App. alapú vezérlés
 + igényes tartó
 + jó repülési tulajdonságok


 - FPV élőképet macerás nézni
 - nincs SD kártya bemenete

 - folyamatosan liftezik
 - a kamerakép nagyon pattog
 

 

Beszerzés és alkatrészek elérhetősége

A drónt itt vásárolhatjátok meg, érdekesség, hogy a nagyobb távval olcsóbb (az árak az árfolyam ingadozásának és az akciók függvényében változhatnak):

Ha tetszett a cikk, kérlek tisztelj meg azzal, hogy nyomsz a cikkre egy lájkot Facebookon, így látni fogom, hogy munkám nem hiábavaló. Annak is örülök, ha megosztod, így még több emberhez jutnak el az információk. Előre is köszönöm.

Címkék: cikkek, Cikkek, JJRC