Cheerson CX-10 teszt - Cukiságból jeles

cx-10-2.jpgA Cheerson CX-10 egy majdnem pocket kopter és bár nem fér be a saját távirányítójába, azért a világ legkisebb kopterei között tartják számon. Ilyen értelemben egy fajta űrt kívánok vele betölteni a blogon, hiszen bőszen szoktuk ajánlgatni, mégsem volt róla elemzés, eddig. Az mindenesetre érdekes, hogy ebben az 5000 Ft körüli kategóriában a gyártók hogyan oldják meg a spórolást, mert annyira pici a mozgástér, hogy az elképesztő. Az viszont biztos, hogy aki egy 20 forintos méretnél alig nagyobb gépet keres, annak a Cheerson CX-10 tökéletes választás lehet.

Először is, erről  a gépről nem lehet egy klasszikus elemzést írni. Pl. mit írjak a kamera szekcióba, hiszen nincsen. A szoftveres funkciók pedig kimerülnek abban, hogy a gép repül, meg tudunk kapcsolgatni a sebességfokozatok között és ezzel nagyjából kifújt. Szóval a Cheerson CX-10 erényeit biztosan nem a szoftveres szekcióban fogjátok megtalálni és két Cheerson CX-10 sem egyenlő egy Cheerson CX-20-al:D. 

Ezeknek a nano - 3-5 cm méretű - gépeknek van valami fajta cukiság faktora, mert minden ember azt vizionálja, hogy kulcstartóra fűzhetőek. Barátnőm egyből azt mondta "jaj de cuki", ráadásul mindenféle színekben is kapható, ez egy igazi "játék" függetlenül attól, hogy 14 éves kor alatt még ez sem ajánlott (ja és a 3 évesek meg lenyelik...). Szóval az ember valahogy elnézően tekint erre a gépre. Nekem az volt az első reakcióm, hogy megpróbáljam az olvasónak megmutatni MENNYIRE kicsi ez a gép valójában. Jó-jó, 3,5 cm bla bla, na de ha mellé teszünk egy 200 forintost, akkor melyik a nagyobb? És ha rárakjuk egy Syma X5C-re, ahol gyakorlatilag elveszik? Vagy beletesszük a Nighthawk vázába, esetleg rászíjazzuk? Az ember önkéntelenül is mindenféle ehhez hasonló marhaságokat kezd el csinálni, mert elhatalmasodik rajta kölyökkutya érzés.

A gép egyébként viccesen repül, aki látta a Man in Black című filmet és tudja mi az a "tücsökpöcs" az jó közelítést kaphat a gépről. Kicsi, de nem érződik gyengének, bár én a yaw ratet idegesítően lassúnak érzem. Ezt leszámítva a gép egészen jól repül egy fajta vicces nünüke hangon, mint amikor egy méhecske száll, virágról virágra.

Ami viszont nem szerencsés, az szinte mind a méretéből fakad. Először is, az akkumulátort nem lehet kivenni. Nem csak ebből, hanem általánosságban a nano méretű gépekből, ez fix és kész. Ezért igazából tartalék akkumulátort sem érdemes hozzá venni. Persze ha az akkumulátor - ami 1S 100mAh - elromlik, akkor a gép totális szétszerelésével kiműthető az akku, bár arra nem esküdnék meg, hogy az áramforrást nem forrasztották rá a nyákra. Mivel mindennek nagyon integráltnak kell lennie ilyen kis méretben, ezért plusz egy csatlakozó sem fér bele. Erre nagyon jó példa a szuper mini JST? csatlakozó, amit én még más gépen nem láttam. Ez azt is jelenti egyben, hogy akármivel nem tölthetjük a gépet, csak a gyári USB to mini valamivel, amit adnak hozzá (vagy egy másik típus helyett egy ugyan ilyet átforrasztunk). 

A gép teljesítménye éppen elég, se nem sok, se nem kevés. Persze nagyon picik a motorok, de minden mechanikai áthajtást nélkülöznek, nincsen fogaskerék, nincsen áttétel, se semmi, szóval el nem tudom képzelni, hogy a motoron kívül mi tudna tönkre menni benne. A gép viszont a kicsi és gyenge gépekhez hasonlóan késve adja le az erejét, egyszerűen nincsen meg az a plusz tartalék, ami mondjuk egy zuhanásból ki tudná húzni, ezért "pattogósan" repül. Sajna a pénzből nem jutott már kis gumi lábacskákra, emiatt nagyot koppan a műanyag alj, amikor a kopter földet ér. Én ezt már a JJRC H20-nál is utáltam, szerintem itt is idegesítő és lehet hogy az alsó szomszéd partvissal fogja visszaadni a plafonján keresztül.

Megemlítem még azt, hogy van a CX-10-ből egy A variáns, ez headless módot is tud, ami semmire sem jó szerintem, ezek a gépek nem rendelkeznek és sosem fognak rendelkezni GPS-el, tehát ez sosem fog igazán jól működni. Van egy C variáns is, nem meglepő hogy ez kamerát jelent, de ugyan mi férne el benne? Maximum egy 0.3MP-es optika. Felejtsétek el, semmire nem használható, de legalább jóval drágább.

Az üzemidő nagyjából 5-6 perc és úgy vettem észre, hogy még USB-ről is kevesebb, mint 1 óra alatt feltölt, ezért nem is erőltettem erősebb töltőről az áram átpumpálását. A távirányító még egy érdekes dolog, ugyanis nagyobb mint a gép. Kísértetiesen hasonlít az Eachine H8 mini távjára, de itt jobbról balra kell bekapcsolni a távot, érdekes. A flip ugyan úgy működik, mint az Eachinnél, de ez azért nem egyértelmű, hiszen nincs rá külön gomb. A jobb oldali kart kell lenyomni, majd egy irányt húzni mellé záros határidőn (1 másodperc?) belül. A bal kar esetében csak egyszer kell megnyomnunk a kart, akkor egy "gyorsasági" fokozatot tudunk lépni előre, kezdőről haladóra, illetve haladóról profira (lol, persze ez is kezdőnek érződik, egy komolyabb gép után:D).

A gépet simán meg lehet venni, mert vicces. A legnagyobb baja az ára. Külföldről, EU raktárból 4500-5000 Ft között lehet beszerezni és EU-n kívülről sem sokkal olcsóbb. Itthon 7-8000 Ft, én ezt már sokallom, főleg hogy azért vám nélkül is be tud csusszanni az országba. Visszatérve az árra mint legnagyobb hibára, az a baj, hogy ennyiért van Eachine H8 mini, ami nagyobb de még jó szobába is, sokkal agilisebb, tud többszörös bukfencet, a yaw rateje iszonyatosan durva, a lábai sokkal puhábbak ezért nem kopog, van propeller védője és csak egy kicsit van rosszabb anyagból mint a Cheerson CX-10. Egy dologban viszont mindenképpen a Cheerson CX-10 a jobb, ez pedig az aranyosság. Ha lánynak kéne ilyet adnom, simán a Cheersont választanám, mondjuk rózsaszínben vagy kékben (az megvan, hogy a távirányító követi a gép színét?). Ha ajándékot kéne adnom valakinek, aki abszolut nem jártas a témában, akkor is inkább a nano Cheersont preferálnám. Minden másra ott a Mastercard Eachine H8 mini.

 Előnyök

 Hátrányok

 A tudással arányos ár

 Kicsit pattogva repül

 Vicces és cuki

 Beépített akkumulátor

 Olcsó alkatrészek

 Nincs gumitalp

 Stabil

 Ennyiért Eachine is kapható

 Strapabíró

 Tartalék propeller szett

 Uniszex, sok színben kapható
 Inkább jó ajándék mint jó drón, de annak kiváló

 

 DESIGN (ahogy kinéz)

8

 MINŐSÉG (amilyen anyagból van)

8

 REPÜLÉSI TULAJDONSÁGOK (ahogy repül, forog, kezesség)

8

 TÁVIRÁNYÍTÓ (milyen fogni, milyen funkciói vannak, jó-e a mérete)

6

 ÜZEMIDŐ (mennyi ideig marad a gép a levegőben, milyen gyorsan tölt fel)

8

 KÖLTSÉGEK (ár, alkatrészek ára)

7

 STRAPABÍRÓSÁG (mennyire törik, hogyan bírja az ütközéseket)

9

 SZERETHETŐSÉG (vannak-e idegesítő vagy szerethető tulajdonságai)

7

 VÉGEREDMÉNY (a pontok átlaga, kerekítve)

7,6