Vásár vasárnap - 37. hét

573a71bf18acd_sundaynight630x354_1bjksdr-1bjksdv.jpgVásár vasárnap, újra a szokott időben, hip-hip hurrá. A héten több fontos esemény is beárnyékolta a VV-t, elindult a blog videóblogja, amit a Youtube csatornán tudtok majd nyomon követni. A jövőhéten pedig olyan jelentéktelen bejelentések lesznek, mint a Gopro drónja, a Karma, de az új, összecsukható DJI drón, a Mavic berobbanása is küszöbön áll. A két esemény közé próbál beékelődni a Vásár Vasárnap Light, a 37. hét újdonságaival.

Walkera MR: ha csak ez az egy drón lenne a mai Vásár Vasárnapban, már arról is lehetne írni egy oldalt. A gép nevében az MR a mixed reality szavakat jelenti. A gyártó azt ígéri, hogy a valóságot egy kreált, virtuális térrel lehet vegyíteni, de ennek a pontos működéséről olyan nagyon sok nem derül ki a hirdetésből. Az alapkoncepció az, hogy a drónhoz jár egy játékkonzol és egy virtuális sisak?, amelyben a játékkonzol által kialakított virtuális akadályokkal vegyíti a konzol a valóságot, de természetesen a drón önmagától is képes repülni, illetve megmozdulás nélkül is versenyezhetünk virtuális akadályok között. Hogy ezt pontosan hogyan kell érteni, azt nem tudom, de az ötlet nyilván az új virtuális szemüveg őrülethez köthető, tehát egy FPV szemüveg ötvöződik egy virtuális szemüveg képességeivel.

Kicsit ugorjuk át a fent leírtakat és koncentráljunk a drónra, illetve arra, hogy egyáltalán mi derül ki róla. A Walkera szereti különböző kódok mögé rejteni a hardvereit és ez most sincsen másként. 800 TVL kamera, 220 mm-es váz, 2200-as 3S akkumulátor (miért ilyen nagy?), ismeretlen vezérlő, ismeretlen ESC, ismeretlen motorok, hmm. A táv elvileg Devo F8, ami 8 csatornát tud és a csomag része. Ezzel a távval az irányítási távolság másfél kilométer, ami nagyon impresszív, de a hangsúly nyilván az MR képességeken lesz. A drón vezérlője kezel GPS-t ami a csomag része. Az ár 412 USD és a lenti videón megnézhetjük, mit is tud a gépezet. Németül beszélők előnyben.

Shuriken 250/170: dobócsillag, amely gondolom a formára utal, ebben az esetben. Ez egy, a mostanában divatos, különösen lapos és masszív szendvicszerkezetes gépek közül, amelyek egyik nagy előnye a hihetetlen ellenálló képesség az ütésekkel szemben. Minden fontos áramköri elem a géptestbe kerül, csak az áll ki, ami feltétlenül szükséges, vagyis az FPV antenna, a kamera és a motorok. A gép alapját egy 250 mm-es motor to motor távolságú váz adja, amelyben igen durva technikát sikerült belezsúfolni. 30/40A ESC-re nem is emlékszem gyári gépek esetében, kivéve a Storm különösen brutális drónjait, de kell is ide a magas áramtűrő képesség, hogy a 2205 2550KV-s motorok áramigényét valami kiszolgálja. A vezérlő F3-mas chipet kapott, a motorok 5045 tribladeket forgatnak, vagyis nagyon impozáns teljesítmény várható a géptől. Más jelek is utalnak arra, hogy az alkotók valóban versenyzésre szánják a madarat, ilyen a kapcsolható adóteljesítmény (25mW/600mW) és a racebanddel is ellátott, 40 csatorna.

A gép három különböző vevővel is kérhető, Frsky, Futaba és Spektrum DSMX, ezen kívül a gép rendelkezik OSD modullal, tehát képes visszajelezni az irányítójának a repülési paramétereket. Ha jobban megnézzük, a gép meglehetősen profinak néz ki, pl. nem hibáztak olyanokat, mint az Eachine Falcon 250 esetében, hanem a micro usb portot könnyedén hozzáférhető helyre tették. A gépen Clenaflight fut, de az Betaflightra cserélhető.

A gépért, táskával együtt 52.000 Ft-ot kérnek, de mivel ez egy ARF modell, a távot külön bele kell számolnunk a költségekbe. Érdekes módon a gépet a Hobby King is árulja, ami a lenti videóból derül ki.

DM009 upgraded Wifi: emlékszik még valaki erre a gépre? Volt belőle DM007 és DM003 is, ha jól emlékszem, a DM007 volt a legolcsóbb FPV képes gép a tavalyi karácsonyi láz előtt. Azóta azonban az ég világon semmit nem sikerült felmutatni, maradtak a régi modellek, amelyek szépen kikoptak a köztudatból és a boltokból is. Nos, sikerült felfrissíteni a DM007-et és rámondani azt, hogy ez egy új modell. A trükk a szokásos, na mi került bele? Naná, hogy barometrikus szenzor. A többi paramétere maradt a régiben, ez egy 39 cm-es gép (valamivel kisebb mint egy Syma X8) és egy 2S 600mAh kapacitású akkumulátor mozgatja(ná), bár azért a 10-12 perces üzemidő erősen kétséges. A gép rendelkezik még egy 2MP felbontású kamerával, amely WIFI képes, tehát itt egy újabb gép, ami a saját irányítását zavarja, éljen.

A minőség sajnos semmit nem változott, nézzük meg a fronton elhelyezkedő műanyag "kitekintő" nyílást és a körülötte éktelenkedő illesztési hézagot, na ez minimum borzalmas. A propellerek kísértetiesen hasonlítanak a JJRC X6 Tarantuláéra, vagyis ha jól tippelek, akkor a motor is azonos lesz.

A lenti videót csak a vicc kedvéért vágtam be, igazán semmitmondó, pont olyan mint maga a gép. Aki mégis szeretne egy ilyet, az 16.000 Ft kútba dobásával juthat hozzá egyhez.