Devo 7e - a modolás mekkája

devo7e-3.jpg[A mai cikket Tamás írta, de az én narratívámmal lesz felvezetve (és azért néha belekontárkodtam a szövegbe is, a szerkesztő jogán). A Walkera Devo távok méltán híresek, ahogy a márka maga is. Ennek az egyik oka, hogy bizonyos távirányítói bővíthetőek különböző protokoll modulokkal. Így egy eszközről szinte minden modellt vezérelhetünk, vagyis máris megéri foglalkozni a témával.]

 

A beszerzés

Régóta szemezek már ezzel a távirányítóval, mert a márka a termékeit minőségi anyagokból és alkatrészekből készíti, megfizethető ár mellett. Gondolva a későbbi firmware frissítésekre, kiépítettek egy erre szolgáló mini USB aljzatot, hogy megkönnyítsék a műveletet. Néhány lelkes fejlesztő pedig továbbgondolta a szoftveres lehetőségeket, és létrehozta a Deviation TX firmware projektet. Ennek köszönhetően viszonylag kevés pénzből egy kompakt, mindenes távirányító varázsolható belőle pár apróbb, módosítás elvégzése után.

Leginkább az idehaza is nagy sikereket elérő Turnigy-FlySky Th9x távirányító párosra hasonlít a Devo 7e. Meg kell jegyeznem, hogy a Walkera gimbaljainak sokkal jobb a minősége, mint 9x távoknak. Az átalakításhoz szükséges információk nagy része azonban szétszórtan, hosszas fórumböngészés útján érhető csak el, idegen nyelven.

Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy amint sikerül a megkaparintanom egyet, összeállítok egy magyar nyelvű útmutatót. Eleinte a Bangoodról készültem megrendelni a távot újonnan, de aztán eszembe jutott, hogy talán érdemes volna szétnézni idehaza is. Tekintve, hogy annak idején rengeteg Walkera RTF szetthez ezt a kontrollert csomagolták, jó eséllyel sokaknak lehet otthon egy olyan példány, amelyet a tulajdonos kinőtt, vagy a hozzá tartozó gép ment tönkre egy zuhanás következtében. Az sem elképzelhetetlen, hogy komolyabb távra váltott a Devo 7e után, tehát volt esély arra, hogy lesz belőle eladó.

A hirdetések között persze nem találtam egyet sem. Bízzuk a véletlenre alapon feladtam egy KERESEK típusú hirdetést, hátha valaki jelentkezik. Szerencsém volt, amikor úgy gondoltam, hogy sokaknál feleslegessé vált az említett termék. Első este hárman is jelentkeztek, hasonló történettel. Helikopterhez vásárolták, de ez utóbbi már nincs meg, vagy nagyobbra váltottak és a táv fölöslegessé vált.

Az első jelentkezőnek pedig két vevője is volt ajándékba, ami a Bangoodnál külön rendelésnek számított volna, ráadásul az eladó igen korrekt árat kért a pakkért, így nem tudtam rá nemet mondani. Külön jó pont volt, hogy a táv gyári állapotú, nem bontották meg vagy modolták, a szoftver sem lett frissítve vagy cserélve. Ezért tűnt ideális alanynak jelen útmutató megírásához, amelyben megpróbálom részletesen dokumentálni a módosításokat és megosztani személyes tapasztalataimat.

 

A tervezett módosítások

Szoftveres fronton, az aktuális Deviation TX firmwaret szeretném telepíteni. Így a táv a benne található RF modullal számos új protokollal kompatibilissé tehető. Visszafelé kompatibilis lesz a Walkera korábbi WK protokolljaival, a Nine Eagles egyes újabb a J6 protokollt használó modelljeivel, a Spektrum féle DSM2 és DSMX protokollokkal, amit rengeteg BNF gép használ.

 77e08dd8-9ecb-4da6-a3f0-ee0a4d858be3_zpstkzor5xm.jpg

 

Hatótáv (az ún. Diode) módosítása

A legnehezebb átépítés mindegyik közül, de egyben a legköltséghatékonyabb is. A Devo 7e-ben található RF modul kimeneti teljesítménye gyárilag korlátozott. A távot alapvetően mikro modellekhez fejlesztették (vagy inkább ezek mellé csomagolták), ezért a benne lévő adó modul teljesítménye mindössze 10mW. Ez igazából csak beltérben vagy a kertben, esetleg kisebb parkban való reptetéshez elég és nagyban befolyásolja az adott környezetben a 2,4GHz-es sáv telítettsége.

A teljesítmény csökkentésére az RF modulban egy külön áramkör szolgál, ami egy dióda kiiktatásával kikerülhető. Így a modul képes lesz a teljes, 150mW-os teljesítményen sugározni. A nehézséget az jelenti, hogy ehhez meg kell bontani az RF modulon található árnyékoló burkolatot, eltávolítani az igen apró smd diódát, és rövidre zárni a két forrasztási pontot, ami hosszadalmas folyamat. Ehhez birkatürelemre, finom hegyű forrasztó pákára, és nagy odafigyelésre van szükség, mert nagyon könnyű végleg tönkretenni a modult.

A Deviation TX közösség tagjai az utóbbi időben inkább azt javasolják, hogy a dióda kiforrasztása helyett, vezető festékkel fessük át több rétegben a kérdéses alkatrészt, ezzel kiiktatva azt az áramkörből. Ha valaki mégis a kiforrasztást választja a vezető ezüstfesték magas ára ellenére (2 grammos kiszerelés 4-7 ezer forint), készüljön fel, hogy nem lesz egyszerű dolga. Ha elrontjuk, akkor sincs minden veszve, mert a Devo 8 táv adómodulja (melynek teljesítménye nem limitált) pótalkatrészként beszerezhető. Az eredeti modullal kompatibilis, így beforrasztható annak helyére, újra életre keltve azt. Alább részletezem a gyári modul tulajdonságait, és a vele használható protokollokat.

cyrf_v1_0_r1-5965_1024x1024.jpg

 

Gyári modul: CYRF6936 chipset
Használható protokollok:

  • Walkera WK2401/WK2601/WK2801 (régi Walkera protokollok)
  • Walkera Devo protokollok
  • Nine Eagles J6/J6Pro protokollok - Nine Eagles modellekkel kompatibilis, Pl.: Solo Pro 328, Solo Pro 228, Solo Pro 100, Solo Pro 180, Sky Eagle, Xtra 300, Sky Runner, Sky Climber, YAK 54, P47, Mustang 3CH, Spitfire 3CH, Sky Surfer, Spitfire 4CH, Mustang 4CH, Sky 500

Spektrum DSM2/DSMX: a protokollt megszámlálhatatlanul sok BNF modell használja, rengeteg cég gyárt hozzá kompatibilis vevőket, nagyon sok méretben és kiépítésben. Ilyenek például: Orange RX, Lemon RX, Redcon, iRangeX, és még lehetne sorolni. Észak Amerikában ez a legelterjedtebb protokoll, amelyet a Horizon Hobby (a szerk. : a Blade drónok gyártója) fejlesztett ki a Spektrum márkához.

Több típusa használ úgynevezett szatellit vevőket, amik vevő oldali diverzitást tesznek lehetővé, ezzel javítva a vételt. Ezek három eres vezetékköteggel csatlakozó, különálló, a vevővel PPM jelekkel kommunikáló kiegészítők. Többféle repülésvezérlőhöz csatlakoztathatóak, külön vevő nélkül is. Kis méretük és tokozásuk, valamint a PPM kommunikáció lévén ideálisak versenygépekhez. Az egyetlen hátulütőjük az általában rövid antenna, ami miatt nem célszerű ezeket szénszálas vázak belsejében elhelyezni.

A Devo 7e kompatibilissé tehető plusz RF modulok beépítésével. Eleinte más modellek távjaiból kiszedett vagy ezekhez pótalkatrészként árult, esetleg Arduinos felhasználásra szánt modulokat építettek be a távokba. Ezek antenna csatlakozásait egyesével kellett kiépíteni. Ma már kapható olyan három illetve négy az egyben modul, amellyel kiváltható az összes többi. 

A három az egyben típus a leggyakrabban beépítésre kerülő CC2500, nRF24L01, illetve A7105 RF chipsetes adókat tartalmazza. A négy az egyben modul a fentieken kívül pedig a CYRF6936-ot, azaz a gyári modult is. Ez utóbbit a magasabb kategóriákba sorolható Walkera távokba - mint például a Devo 10 - fejlesztették ki, ahol az eredeti gyári modul foglalatába behelyezve, három plusz vezeték beforrasztásával építhető be. Elvileg lehetséges a Devo 7e-be való beépítés, de bonyolult, és nagyon kevés fellelhető információt találni róla.

Költséghatékonyabb megoldás két további modul különálló beépítése, a plusz antennákkal együtt. Kevésbé elegáns ugyan, de a kívánt cél így is elérhető, és a pénztárcánknak megfelelően ütemezhető a bővítés.

A plusz beépíthető modulok a következőek: CC2500, nRF24L01, illetve A7105 modul.

 3073_cc2500.jpg

CC2500 modul protokolljai

FrSky D8 protokoll, ami a D-sorozató FrSky vevőkkel kompatibilis, ilyen például a D4R-II Rx (a vevő függvényében akár telemetriával is). A 9x-ben is használt DJT modulnak megfelelő 8 csatornás FrSky protokollt ismeri, de lehetséges, hogy a későbbiekben a firmware alkalmassá teszi a D16 protokoll használatára is. A telemetria használatához a legfrissebb Deviation TX Nightly build firmware telepítése szükséges, kiegészítve az "mwm" test build fájljaival.

A Futaba S-FHSS protokoll a Futaba rövidtávú, főleg parkflyer kategóriához használatos protokollja. A feltörekvő kínai XK márka modelljeinek nagy része is ezt használja (a szerk.: amiről számtalan teszt jelent meg a blogon és nagyon jó gépeknek tartom őket).

Skyartec protokoll, amely egy helikoptereket, repülőket, multirotoros gépeket gyártó kínai cég. Játék és hobby kategóriás gépekkel is piacra lépett, ilyenek az alábbi modellek: Skyartec Cessna RTF, WASP 3X(V) helikopter, WASP Nano CP(X), stb.


a7105.jpg

 

A7105 modul protokolljai

FlySky protokol, ami a régebbi FlySky, Turnigy, Hobby King távokkal kompatibilis. Ilyenek az alábbiak: FlySky-Turnigy 9x, FlySky FS-GT3C, FS-GT2G (autós, hajós pisztoly távok), FlySky FS-T6 V2, FlySky FS-CT6B illetve ezek átbrandelt verziói. De ezen felül számos játék kategóriás modellel is kompatibilis a WL-Toys kínálatával. A legismertebb talán a V911 négy csatornás mikro helikopter.

A játék kategóriás modellek protokolljai

  • Hubsan, illetve Hubsan 4 protokollok: a Hubsan jellemzően toy grade, azaz játék kategóriás modelljeinek protokollja
  • Joysway protokoll: főleg hajómodellekkel a piacon jelen lévő kínai gyártó protokollja
  • GW protokoll: Great Wall Toys nevű kínai gyártó mikro helis, quadkopteres protokollja

n_rf24l01_2.jpg

nRF24L01 modul

Rengeteg játék kategóriás gép használja ezt a chipsetet, és rengeteg különféle protokollt íródott rá. A Deviation Tx fejlesztői számos protokollt visszafejtettek már, és a lista folyamatosan bővül. Szerintem ezek közül az egyik legfontosabb a Hisky protokoll. A gyártó régóta jelen van a piacon, és számos különböző márkanév alatt nagy karriert befutott modellje van. Bérgyártott, fejlesztett a Hobby Kingnek, a WLtoysnak is. Eleinte főleg kefés motorokat használó mikro helikopterekkel foglalkoztak, de mára van már komolyabb brushless modelljük is (a szerk.: ellenben a drónjaik borzalmasak). Gyártanak különálló, 5-7 csatornás távirányítókat, melyekhez kaphatóak különálló vevők is.

További protokollok: MJX, JJR/C, WLtoys, JD, E-Sky, Eachine, Cheerson, Attop, Bayang Toys, Great Wall, Syma, Yi Zhan, satöbbi. A pontos listához érdemes ellátogatni a Deviation TX weboldalára, vagy átböngészni az alábbi linken található Excel táblát.

A cikkben említett távokat és adó modulokat itt vásárolhatjátok meg: