Vásár vasárnap - érdekes új termékek a netről - 51-52. hét

christmas-sunday.pngIsmét egy összevont Vásár Vasárnapot olvashattok, hiszen ki akarna totál másnaposan cikket írni? Na ugye, tehát be kell, hogy osszátok a mai adagot két hétvégére, cserébe viszont érdekesebbnél érdekesebb, és rondábbnál rondább drónokat gyűjtöttem nektek össze. Van itt repülő Manhattan szendvics és meghatározhatatlan formájú izé is. Mindenki csak saját felelősségre nézegesse a képeket vagy vegyen fel egy sötétítő szemüveget, ha félti a szeme világát.

XK X300: Eddig nagy bizodalmam volt az XK modellekben, de aztán megláttam ezt. A "Jaj de csúnya" honlapra is eséllyel kikerülne ez a formai megvalósítás, ami már olyan ronda, hogy szinte szép. Valamelyest érthető, hogy kijött ez a modell, hiszen nem volt 300 milliméteres motortávolságú gép az XK palettán, másrészt meg a kisebb és a nagyobb gépek is már brushlessek, e közé vert éket az X300. Ez sajnos nem az, és a képek alapján mintha áttétel tengelyes megoldással állnánk szemben. A gyártó állítja, hogy rendkívül jó, 5.5:1 teljesítmény/súly aránnyal rendelkezik a gép, ez alapján nagyon sportos menetteljesítményeket várhatunk majd el.

Kameraképességek terén 720 p WiFi megoldást rejt a csomag, én ezekért nem vagyok oda, de elhiszem, hogy sokak pedig igen. A távirányító mindig jó az XK gépeknél, ez most egy 8! csatornás darab, a szokásos X6/X7/X8 vonalra ráültetve, talán az XK X250 modelljével lehet azonos. A cég azért itt is eljátssza a kis táv nagy táv trükköt, én biztosan a drágábbikat választanám.

A szokásos funkciókat is megkapjuk, magasságtartás, egy gombos visszatérés, headless mód, egy gombos fel és leszállás a repertoár. A masináért 30-34.000 forintot kérnek, távirányítótól függően.

Lantian LT 105: A Lantian is bejelentkezett a legjobb kis racer címéért. Feldobtak egy külső burkolatot, hogy dögösebben nézzen ki a kicsike, megkapta a szokásos hardvereket - 8520-as motor, 1S 500 mAh akksi, 25mW 32 CH adó, 800 TVL kamera - és nagyjából ennyi.

A váz itt is karbon, viszont 5 különböző verzióból - Flysky, Frsky, DSM, Futaba, Radiolink - választhatunk, az ARF variánst nem számítva. A szokásosnál picit szélesebb motortáv - 105 mm - szerintem még nagyobb propellerek feltételét is meg fogja engedni, így variálhatunk a motorerőn is. Az F3 vezérlőnek végre értelmes helyre tették az USB kimenetét, így legalább nyűg nélkül lehet majd a Cleanflightot vagy a Betaflightot konfigurálni.

Érdekesség, hogy a Lantian is 2 akkumulátort ad az árért, ami kiviteltől függően 17.400 és 23.000 forint között mozoghat.

 

Hubsan X4 Star: folytatódik a Hubsan offenzíva, nem csak itt a blogon, de a webshopoknál is. A "csúnyaverseny"e heti második helyezettje a Star nevet kapta a keresztelőn, ezzel a matt feketére festett oposszum testtel nem igazán harmonizálnak a rikító sárga propellerek. Ki tudja, lehet pont ettől fog tetszeni valakinek, de azért az sokkal valószínűbb, hogy mindenki a funkciókért lesz oda.

Ez ugyanis a létező legolcsóbb, útvonalrepülésre is képes gép. Ez azért érdekes, mert tavaly ilyenkor ez még a 100.000 forint fölötti gépek kiváltsága volt, és ma is nagyítóval kell keresni azokat a drónokat, akik tudják ezt ebben a szegmensben. Ez a gép ennél ráadásul sokkal többet tud, automatikusan fel- és leszáll, magasságot tart, appról irányítható, 720p WiFi élőképet biztosít, GPS alapon pozíciót tart, rendelkezik fail safe-el, és alacsony feszültség védelemmel.

A dolog szépséghibája jelen esetben nem az ár, ami éppen a 100 dolláros - 28.000 forintos - álomhatár alá lett belőve, hanem az, hogy ez bizony egy szénkefés gép. Ennek ellenére érdeklődve várom, milyen lehet a valóságban.

Hubsan X4 Air H501A: a névből a fifikásabb olvasók már sok mindent kikövetkeztethettek. Ez bizony a méltán népszerű H501 sorozat újabb variánsa. A nevébe került A betű itt az "app compatible" tulajdonságot jelenti, ami egy mostanában hangoztatott "seling pointja" a Hubsannak, de nagyon remélem, hogy ez nem a Wifi FPV egy az egybeni átültetése. Akkor ugyanis szépen ki fogja nyírni az irányítást. Viszont van esély rá, hogy nem, ugyanis a gyártó 400 méter hatótávot ad meg, amit a WiFi biztosan nem visz át (maximum extenderrel).

527be9fc-bf3f-4869-b664-6904f0405e4a.jpg

Itt ketté is válik a gondolatmenet, ugyanis a termékhez megvehetjük a már jól ismert Advanced távot, akkor a gép hardveresen ekvivalens lesz a Hubsan H501 S-el, szoftveresen pedig tudja majd az új funkciókat is (és ahogy a hacker beállítottságú fórumozókat ismerem, át lehet majd műteni a régebbi Hubsanokat is az új szoftverre). Ez a gép is örökölte kisebb testvérétől az útvonalrepülés funkciót.

6c711f06-0b7b-4cb0-979d-7a9e772b5c2f.jpg

Nem ragozom tovább, aki a drón egyéb funkcióira is kíváncsi, az olvassa el a Hubsan H501 S bemutatóját. Az ár egyelőre bizonytalan, valószínűleg a távirányító nélküli verzióért 200 dollárt, vagyis 58.000 forintot fognak kérni.

ed5bcc1a-e020-49b1-94f3-c1d63c045560.jpg

Geniusidea Follow Drone: Emlékeztek még a a Manhattan szendvicsnek hívott jégkrémre? A gép engem arra emlékeztet, egy kis vaníliával a tetején. Ebben az évben már n+1 selfie drón jött ki, ez mitől különbözne, mint a többi? Nos, például attól, hogy a hagyományos, 18650-es Lítium ion akkumulátorokról lehet üzemeltetni, amivel a nagy fényerejű elemlámpákat is szoktuk. Nincs többé Lipo töltő és töltés, felpattintjuk a sima Li-ion töltőre és kész.

Vannak még más érdekességek is, amiket kiemelnék a quadkopter kapcsán. Mivel itt az önfényképezésre helyezték a hangsúlyt, fontos a hordozhatóság és az egyszerű kezelhetőség. Nem is nagyobb, mint egy kólás doboz és az irányítást is applikációra bízták, szokás szerint. 

pjimage.jpg

A szoftveres funkciók garmadáját találhatjuk meg az alkalmazásban: útvonalrepülés, arcfelismerés, gesztusvezérlés alapú fényképezés, követés, pont körülötti panoráma videó, csakhogy a legfontosabbakat említsem.

A biztonság is láthatóan kiemelt helyen szerepelt a tervezéskor, alacsony feszültség jelzés, repülési napló készítése, átesés elleni védelem (ez nem tudom, hogy pontosan mit takar, talán wobble elleni védelem?), öndiagnosztika, amit a gyártó ígér.

80171ac7-27bc-4ab3-8b9b-2e3bcb44a0dc.png

A hardver is érdekes lehet a telefonos kütyükért rajongóknak, ugyanis olyan, mintha egy drónba oltott mobil paramétereit olvasgatnánk: Qualcom Snapdragon 801 processzor, 2 GB RAM, 16 GB eMMC, ismerős sorok ugye?

A kameraképességek terén 4K 30 FPS képstabilizálás nélküli és 1080p 60 FPS elektronikus képstabilizálással ellátott felbontásokra képes a gép. A képalkotásról egy 12 Megapixeles, Sony Exmor IMX 214 gondoskodik, míg a pozíciótartásért GPS/Glonass modul felel.

1e11c79c-e00f-4bb2-a208-f471aa51ef4c.jpg

A fentiek tükrében az átlagosnál magasabb, 110.000 forintos ár érthető, a kérdés csak az, hogy mennyire megbízható a technika. Már pedig a Geniusidea neve azért nem csengett eddig túl ismerősen.

Címkék: vv, VV, DRÓN